Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
892.38 KB
2007-05-12 13:19:17
 Pápa, Gyurátz F. u. 18. 2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
279
871
Pápa, Gyurácz Ferenc utca 18.

Mint a homlokzaton elhelyezett emléktáblán is olvasható, ebben a kis házban lelt először otthonra Pápán Petőfi Sándor 1841 márciusában.
Petőfi - akkor még Petrovics - Sándor akkor szerelt le a kis híján katasztrófával végződő katonai szolgálatból, s reménytelen helyzetben volt: iskoláit félbehagyta, apja kitagadta. Ekkor ment Pápára, mert tudta, hogy unokatestvére, Orlai Petrich Soma az ottani kollégiumban tanul.
Akkor ebben a kis házban egy Kis Gábor nevű diák is volt koszton-kvártélyon, s mivel Orlai Petrich még nem ért haza az iskolából, a háziasszony őt kérte meg, hogy vigye szobájába Petőfit, aki iránt külseje miatt bizalmatlan volt. Kis Gábor később így emlékezett:
"Elképzelhetni, milyen lehetett a sors üldözte, ágról szakadt isten-katonája, az ő megviselt uniformisában. És ne vegye senki rossz néven, ha a rendet annyira kedvelő háziasszony ugy nyilatkozott előttem. Dehogy hitte, de ki is hitte volna, hogy az a katona egykor a Dalaim és Magyarország annyi dalainak szerzője. Bementem Petőfiért, ott ült a háziasszony szobájában egy széken, a 'sárgapitykés, zöldhajtókás közlegény': mellette a padlón ellapulva hevert az üres vászontarisznya, a bot az ágynak támaszkodott görcsös fejével ... Magam bemutatása rövid volt, mit is mondhattam volna sokat, a lábain céhláda nagyságu bakancsokban előttem álló Petőfit vendégemül meghívám, ő vette a botot és a tarisznyát s mentünk ... a mi szobánkba...
Hazajött Orlay ... A legelső estét a mi szobánkban töltöttük; ... a barátság melegénél, mert borunk kevés volt, felmelegedett az elcsigázott, vézna alaku költő, csak hamar láng csapott ki homlokán, szavalt idegen költők műveiből, Horác ódáit egymásután mondta könyv nélkül..."
Körülbelül három hétig tartózkodott itt Petőfi, amikor elhagyta Pápát, mert édesapjától megbocsátó levelet kapott.

A fénykép 2007 áprilisában készült.

Felh. irod.:

Németh Adél - Szabó Lajos: Pápa. Bp. Panoráma, 1989
Petőfi emlékhelyek a Kérpát-medencében. Kiskőrös, 1996, Petőfi Sándor Társaság
"A kényes úrfi s a rongyos baka". Tanulmányok két halhatatlan pápai diákról. Pápa, 2001, Pápai Református Gyűjtemények



Insert failed. Could not insert session data.