Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
909.72 KB
2007-05-12 13:23:53
 Pápa, Jókai u. 13. 3.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
301
1145
Pápa, Jókai utca 13.

Klasszicista stílusban, 1820 körül épült egyemeletes lakóház. Homlokzatán emléktábla jelzi, hogy pápai diák korában, 1841/42-ben itt lakott Jókai Mór.
Jókai - akkor még Jókay - Mórt sógora, Vály Ferenc hozta Pápára 1841. aug. 21-én különbözeti vizsgát tenni, ami után a fiú a Kollégium (lásd: Pápa, Petőfi u. 13.) diákja lett. Nov. 1-jén költözött be bebbe a házba, Klára Mihály otthonába, kosztosdiákként. (Még idős kori levelében is emlegette a "derék" Klára Mariska főztjét.) Együtt lakott Kerkapoly Károly későbbi filozófiaprofesszorrel és pénzügyminiszterrel és egy Pap Dénes nevű iskolatársával.
Az itt töltött időben Jókai jeles előmenetelű diák volt. Tanulmányai mellett portréfestéssel is foglalkozott. Visszavonult, szolíd életet élt, amivel táraitól kiérdemelte a "Jámbor" becenevet. Ebben gyerekkori betegségének, tüdő-problémáinak is része volt. Lakótársain kívül elsősorban Orlai Petrich Somával barátkozott. Petőfivel 1842-ben ismerkedett meg. Eltérő egyéniségük ellenére hamar jóban lettek, sok időt töltött Petőfiék szállásán (lásd: Pápa, Petőfi u. 11.), de igazi barátság csak a későbbi kecskeméti években alakult ki közöttük. Bár még elsősorban festőművésznek készült, de novellákat is írt; az egyikkel második díjat nyert 1842-ben (lásd: Pápa, Fő u. 17.).
Itt töltött időszaka, a diákélet szokásai, jeles professzorai nagy hatást gyakoroltak életművére. Különösen sok pápai motívum lelhető fel az És mégis mozog a föld és az Egetvívó asszonyszív című regényeiben.
A házat még Jókai életében, 1880-ban jelölték meg emléktáblával.

A fénykép 2007 áprilisában készült.

Felh. irod.:

Németh Adél - Szabó Lajos: Pápa. Bp. Panoráma, 1989
Petőfi emlékhelyek a Kérpát-medencében. Kiskőrös, 1996, Petőfi Sándor Társaság
"A kényes úrfi s a rongyos baka". Tanulmányok két halhatatlan pápai diákról. Pápa, 2001, Pápai Református Gyűjtemények

Insert failed. Could not insert session data.