Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
890.08 KB
2007-05-12 13:31:48
 Pápa, Korvin u. 09. 2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
298
1105
Pápa, Korvin utca 9.

Az ún. Korvin-házat egy időben Mátyás király vadászházának is nevezték. Tulajdonosául pedig a Gutkeled nemzetségbeli Marczaltői Miklóst és fiát tételezték fel, akik a király szolgálatában álltak. Abban az időben ugyanis Pápa a Bakony erdőségeinek szélén feküdt.
A ház elnevezését a képen látható másodlagos elhelyezésű, kapu feletti zárókő faragott címeréről kapta. A címeren látható, csőrében köves gyűrűt tartó madarat összetévesztették Mátyás címerállatával, a gyűrűs hollóval. A címer azonban a Ráskai családé, akik a Gutkeled nemzetségből származtatták magukat. Az épület XVI. századi bizonyatható tulajdonosa, építtetője a Tahy család. De, hogy nekik volt-e, és milyen kapcsolata a Ráskai családdal, még nem tisztázott.
A házat vagy Tahy János auránai prior, vagy testvére, Ferenc, Stubnica várának ura építtette. Tahy Ferenc sírkövén ugyanis az ezen a házon láthatóhoz teljesen hasonló címer található. Ezt a feltevést igazolja a Korvin-ház kapuboltozatának három gyámkövén látható címerpajzs az 1515-ös évszámmal.
A reneszánsz stílusú, egyemeletes, manzárdtetős épület rendkívül szép arányú. Utcai homlokzata egyszerű övpárkánnyal tagolt, ablakai szalagkeretezésűek. Kapuszerkezete még az 1500-as évekből való, az épület udvari homlokzata azonban már nem őrzi az eredeti stílusjegyeket.

A fénykép 2007 áprilisában készült.

Felh. irod.:

Németh Adél - Szabó János: Pápa. Bp. Panoráma, 1989

Insert failed. Could not insert session data.