Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
895.53 KB
2007-05-12 13:35:57
 Pápa, Március 15. tér 08. 1.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
288
991
Pápa, Március 15. tér 8.

Az emeletes saroklakóház 1870 körül épült.
Ebben a házban született 1923. július 3-án Rab Zsuzsa költő, műfordító.
Édesapja, Rab István 1886-1957) a második világháborút megelőző időszakban a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának (lásd: Pápa, Március 15. tér 9.) legendás hírű igazgatója, édesanyja a pápai templomépítő–gondnok, Jilek Ferenc lánya. Tanulmányait szülővárosában kezdte, majd 1944–ben a Kecskeméti Református Nőnevelő Intézetben érettségizett.
A budapesti egyetem orvostudományi szakára iratkozott be, majd egy év elteltével a bölcsészkar orosz szakos hallgatója lett. A nyelvek, az irodalmak szépségével édesapja ismertette meg. Bizonyára nagy része volt abban, hogy a fiatal kamaszlány 16 éves korában saját verseskötetben tárta fel diáktársainak a szerelemről, otthonról, költészetről fogant lírai impresszióit. A fény felé című kötetet 17 évig nem követhette másik. A második világháború után megváltozott rendszerben Rab Zsuzsa egyetemi tanulmányaihoz állami támogatást nem kaphatott. Édesapját nyugdíj nélkül bocsájtották el, a családot osztályidegennek nyilvánították. Egyetemistaként takarításból, kisebb diákok tanításából, alkalmi munkákból élt.
Tehetségének és kitartó szorgalmának köszönhetően 1955–ben robbanásszerűen tört be a műfordítás–irodalomba a magyar nyelven addig ismeretlen Szergej Jeszenyin verseinek fordításával. Ezután sorra jelentek meg műfordításai. Hihetetlenül gazdag életművet szakított félbe a halál 1998. március 5-én.
Rab Zsuzsa szeretett iskolájára hagyta könyvtárának jelentős hányadát (a Petőfi u. 13. számú épületben, az ún. Ókollégiumban található), vagyonának egy részéből pedig létrehozta a Rab István Alapítványt, amellyel a latinban jeleskedő ifjakat kívánta támogatni.

A fénykép 2007 áprilisában készült.

Felh. irod.:
Németh Adél - Szabó Lajos: Pápa. Bp. Panoráma, 1989
Rab Zsuzsa. = Olvadás. A Pápai Református Gimnázium diáklapja. 2003. 8.

Insert failed. Could not insert session data.