Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
918.71 KB
2007-05-12 13:47:56
 Pápa, Március 15. tér 12. 08.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
301
887
Pápa, Március 15. tér 12. Kékfestő Múzeum

Az 1962-ben megnyílt pápai Kékfestő Múzeum az egykori Kluge cég üzemének épületében és berendezéséből alakult.
A céget 1783-ban alapította Sárváron a Szászországból bevándorolt Carl Friedrich Kluge, aki azonban 1786-ban már Pápán ezen a helyen, a mai Március 15. tér 12. számú épületegyüttes elődjében dolgozott. Fia, Kluge Károly, majd unokája, Kluge Ferenc is az ő mesterségét folytatta. Leszármazottai abban is követték az alapító Carl Friedrichet, hogy hosszas külföldi tanulmányutakat tettek. A cseh, porosz, thüringiai, bajor, svájci és osztrák műhelyekben tapasztaltakat itthon is alkalmazták, s ezzel fokozatosan kiemelkedtek a többi pápai kékfestő közül.
A múzeum utca felőli épülete még a XVIII. századból származik. A képen látható udvari, három emeletes üzemépületet az 1860-as években emelték. Földszintjén ma is látható a 15 medencét befogadó küpaszoba, az ún. fekete konyhában a kifőzést és a keményítést szolgáló katlanok sora. Az emeleten a tarkázás, a kézi nyomás helyiségei találhatók, fölöttük pedig a hatalmas zsalugáteres, fedett padlástér és az innen kiugró nyitott erkélyszárító.
A virágzó cég munkáját visszavetette az első világháború anyaghiánya és a falusiak népviseletből való fokozatos kivetkőzése. Az üzem végérvényesen 1956-ban zárta be kapuját. Egy és háromnegyed évszázados fennállása folyamán a család hét generációja váltotta egymást.
A múzeumban a családi nagyüzem írott és tárgyi emlékei, eredeti berendezési tárgyai láthatók. Emmellett az intézmény folyamatosan kapcsolatot tart a még működő kékfestőmesterekkel, iparművészekkel, akik termékeikkel, alkotásaikkal rendszeresen gyarapítják a gyűjteményt. Ezekből az adományokból és vásárlásokból jött létre a kortárs hazai kékfestő-mesterek és műhelyek termékeiből rendezett állandó kiállítás.

A fénykép 2007 áprilisában készült.

Felh. irod.:

Domonkos Ottó - Tóth Sándorné: Pápa, Kékfestő Múzeum. Bp. 1995, Cartographia. /Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára 205./

Insert failed. Could not insert session data.