Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
895.04 KB
2007-05-12 14:09:12
 Pápa, Petőfi u. 13. 1.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
323
1621
Pápa, Petőfi utca 13. Ókollégium

A híres pápai Református Kollégium első épülete 1531 és 1752 között a mai Ruszek közben, a Lábasház épületének helyén állott. 1752-ben - Mária Terézia rendeletének következtében - harminckét évig csak a közeli Adásztevelen működhetett. 1784-ben, II. József türelmi rendeletének köszönhetően térhetett vissza az iskola Pápára, s hamarosan felépült a később Petőfi Sándorról elnevezett utcában a most látható épület, amelyben 1794-ben indulhatott meg az oktatás.
A jelentős tömegű, szögben megtörő késő barokk épület kimagaslik az utca XVIII-XIX. századi alacsony épületei közül. Homlokzatkiképzése egyszerű. Az épületbelsőben hangulatos, szűk folyosók és boltozatos szobák idézik a régi diákélet hangulatát.
A főbejárat felett emléktábla örökíti meg egykori híres tanárainak és tanulóinak nevét.
Az épületben tanított Mándi Márton István professzor. Ő volt az első Magyarországon, aki Kant filozófiáját - ebben az épületben - tanította. Az ő neéhez fűződik az adászteveli száműzetés után az iskola nagy fellendülése. A XIX. században híres tanárai voltak Tarczy Lajos és Bocsor István. Tarczy hirdette először Magyarországon katedráról a hegeli eszméket, amiért később le is kellett mondania a filozófia tanszékről. Ő volt a híres Képzőtársaság (az iskola önképzőköre) első elnöke. Egyénisége maradandó hatással volt irodalmunk számos későbbi kiválóságára, Petőfire, Jókaira, Eötvös Károlyra. (Lásd még: Pápa, Alsóvárosi temető; Pápa, Jókai u. 26.).
Bocsor István 1837-től tanított itt. Magyar nyelvű történelemórái a város közönségére is nagy hatást gyakoroltak. A szabadságharc bukása után visszavonultan, tanári munkásságának élt. Alakját Kozma Andor: A karthágói harangok c. versében örökítette meg. (Lásd még: Pápa, Alsóvárosi temető; Pápa, Széchenyi u. 10.). Jeles tanár volt rajtuk kívül Váli Ferenc, Jókai Mór sógora (lásd még: Pápa, Alsóvárosi temető; Pápa, Jókai u. 20.).
Ide járt iskolába az 1841/42-es tanévben Petőfi Sándor és Jókai Mór. Különösen Petőfi életében jelentett döntő momentumot az itt eltöltött időszak (lásd még: Pápa, Petőfi u. 11., Pápa, Jókai u. 13.).
Az épületben tanult még Orlai Petrich Soma, Thaly Kálmán, Eötvös Károly, Kozma Sándor és mások.
Az intézmény 1857-ig működött ezen a helyen, ekkor átköltözött a Március 15. tér 13-15. számú házba, az ún. Nátus-ba, majd 1895-ben utolsó végleles helyére, a Március 15. tér 9. számú monumentális épületébe.
Az egykori Ókollégium ma (2007) gimnazista lányok diákotthona. Itt található a pápai születésű (lásd: Pápa, Március 15. tér 8.) Rab Zsuzsa költő és a Pápán is diákoskodott Hegyi Imre néprajztudós könyvtára. Rab Zsuzsa még életében adományozta könyvtárának jelentős részét a pápai alma maternek, míg Hegyi Imre könyvtára özvegye révén került a Református Gimnázium tulajdonába.

A fénykép 2007 áprilisában készült.

Felh. irod.:

Németh Adél - Szabó Lajos: Pápa. Bp. Panoráma, 1989
Pápa. Szerk. Sz. Farkas Aranka. 2. kiad. Veszprém - Bp., Magyar Képek, 2000

Insert failed. Could not insert session data.