Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
885.38 KB
2007-06-17 17:48:05
 Sümeg, Flórián tér - Árpád u. sarok.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
251
856
Sümeg, Flórián tér - Árpád utca sarok

A modern áruház Árpád utca felőli oldalán Vázsonyi Vilmos jogász, miniszter, politikus emléktáblája olvasható, aki a korábban ezen a helyen állott házban született 1868. március 22-én.
jogász, miniszter, politikus. A budapesti egyetemen jogot végzett, majd ügyvédként dolgozott. 1894-ben megalapította a Demokratikus Kört és még ugyanabban az évben bekerült Budapest törvényhatóságába. 1901-ben demokrata párti programmal országgyűlési képviselő. 1904-ben a vasutassztrájk idején a sztrájkolók és a kormány közötti tárgyalásokat vezette, majd a perbe fogott vasutasok védelmét látta el. 1917–1918-ban igazságügy-miniszter két kormányban is. Fellépett a háborúellenes és a forradalmi mozgalmak ellen. Az őszirózsás forradalom napján emigrált és csak az ellenforradalom hatalomra jutása után tért haza. Az újjászervezett Nemzeti Demokrata Polgári Párttal a legitimistákat támogatta. 1924-ben már a baloldali ellenzék egy részét összefogó Demokrata Blokk létrehozásában és tevékenységében is közreműködött. A frankhamisítási ügy parlamenti tárgyalásán a kisebbségi vélemény egyik szerkesztője, emiatt soviniszta körök részéről súlyos támadások érték. Külföldre utazott gyógykezeltetés céljából és a frankhamisítás bírósági tárgyalása idején hirtelen meghalt Badenben 1926. május 29-én.
Bátyja, a Csabrendeken született Vázsonyi Jenő gépészmérnök, aki 1918-tól államtitkári címmel az államvasutak elnökigazgatója volt. Vezetése idején kezdődött meg hazánkban a vasútvonalak villamosítása. Szerepe volt Budapest utcai világításának korszerűsítésében és a hazai tőzegtermelés megindításában. Verus álnéven verseket is írt, amelyek Száz epigramma címmel jelentek meg.

A fénykép 2007 júniusában készült.

Felh. irod.:

Veszprém megyei életrajzi lexikon. Veszprém, Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése, 1998

Insert failed. Could not insert session data.