Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
623.72 KB
2007-06-17 18:07:32
 Sümeg, Kisfaludy tér 02. 13.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
251
848
Sümeg, Kisfaludy tér 2.

Ebben a házban, amely ma a Városi Múzeum otthona, született és halt meg Kisfaludy Sándor.
A XVII. században épült ház eredetileg a Sándorffy család tulajdona volt, a Kisfaludyakra örökség útján maradt. A XIX. században klasszicizáló stílusban többször is átépítették a boltíves barokk kúriát, ittlakása idején Kisfaludy Sándor is bővíttette.
A szülőház jelenleg a Városi Múzeum otthona. A gyűjtemény alapjait Darnay Kálmán (1864-1945) vetette meg. A képen a múzeum Darnay-emlékszobája látható, amely őrzi Sümeg és környéke nagy tudósának, kutatójának íróasztalát és gyűjteménye megmaradt darabjait is.
Darnay Kálmán sümegi és grázi tanulmányok után vaskereskedőként kezdte pályáját, de igazi szenvedélye a régészet volt. Sümeg környékén jelentős ásatásokat folytatott, az ő műve a csabrendeki és a somlói urnatemető feltárása. Ezek leletek képezték gyűjteményének alapját, amelyet 1907-ben az államnak ajándékozott. Így jött létre az Állami Darnay Múzeum, amelynek anyagát - sok vita után - 1937-ben Keszthelyre, a Balaton Múzeumba szállították. A második világháború idején a közeledő front elől az értékes gyűjteményt vasúton próbálták biztonságba helyezni, azonban a zalaegerszegi vasútállomáson bombatalálat érte és teljesen megsemmisült.

A fénykép 2007 júniusában készült.

Felh. irod.:

Koppány Tibor - Kozák Károly: Sümeg útikalauz. Veszprém, Idegenforgalmi Hivatal, 1965
Sümegi kalauz. Sümeg, Sümegi Fórum alapítvány, 1993
www.vendegvaro.hu

Insert failed. Could not insert session data.