Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
639.99 KB
2007-11-04 09:21:03
 Baja, Munkácsy u. 09. 1.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
238
796
Baja, Munkácsy utca 19. Zsinagóga - Ady Endre Városi Könyvtár

A nemes arányú, későklasszicista zsinagóga az 1840-es években épült Frey Lajos tervei alapján annak a korábbi imaháznak a helyére, amely a várost sújtó nagy 1840-es tűzvészben leégett. Ekkor már virágzó, mintegy kétezres lélekszámú közösség élt a városban és környékén. Adományaikból 1845-re el is készült az új épület. Átadásakor első alkalommal avattak Magyarországon magyar nyelvű beszéddel zsinagógát.
Az épület tájolása nem a vallási előírásokhoz, hanem az utca építési vonalához igazodik. Hosszabbik oldalával van az utcafronton, középütt a kijárati ajtóval. Fölötte lapos timpanonban a felirat magyarul: "Egyedül az Istennek". Kert felőli oszlopos bejárata felett is timpanon látható, rajta héber betűs felirat: "Nem más ez, mint Isten háza és ez az ég kapuja".
Az épületbe belépő egy vörös márvány kézmosó mellett és egy kisebb karzat alatt érkezik a főhajóba. A zsinagóga belső tereit kettős pillérek három hajóra osztják, tetején igényes ornamentikájú csehsüveges boltozatrendszer nyugszik. A főhajó végén látható a frigyszekrény, melyet klasszicista építmény foglal magába. Benne kézzel írott tóra tekercsek és eredeti vallási kegytárgyak találhatók.
Az épületet az 1980-as években újították fel, eredeti állapotát messzemenően szem előtt tartva. A feladat megoldását nem kevés elismerés illette: az építészek és közreműködők több kitüntetést is elnyertek, a tervező, Tornai Endre Ybl-díjat kapott.

Az épület 1985 ősze óta az Ady Endre Városi Könyvtár otthona.
Bár a helyi jelentős könyvgyűjtemények jó része 1945 körül ebek harmincadjára került, a Városi Könyvtár így is rendelkezik számos könyvészeti ritkasággal. Állományába került a bajai ferencesek kolostori könyvtárának egy töredéke, kiegészítve a Zichy, iktári Bethlen és hadik-Barkóczy grófok könyvtárainak hagyatékával. Így régi könyvek tekintetében a legjelentősebb magyar kistelepülési könyvtári gyűjteményt képezi. Különlegességei között 3 ősnyomtatvány, 246 darab antikva és számos unicalis példány található.

A fénykép 2007 októberében készült.

Felh. irod.:

www.baja-aevk.hu