Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
924.18 KB
2007-11-04 09:25:54
 Baja, Oroszlán u. 03.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
238
755
Baja, Oroszlán utca 3.

A József Attila Művelődési Központ színházának helyén hajdan az Arany Oroszlánhoz címzett vendégfogadó állt. Az 1770-es évektõl, amikor Baja gyakran volt Bács-Bodrog vármegye megyegyűléseinek helyszíne, itt gyűltek össze a képviselők. Itt adtak találkozót egymásnak a vidék gazdag kereskedői, itt úsztak el egész vagyonok a napokig tartó kártyacsatákon.
Ez a fogadó volt a vidéki magyar nyelvű színjátszás egyik bölcsője is. Amikor 1827-ben Kilényi György játszott itt társulatával, a színigazgató az akkoriban Baján élő (lásd: Baja, Madách utca eleje) Rózsavölgyi Márkot és a Szabadkán működő Arnold Györgyöt kérte fel, hogy legyen segítségükre zenés darabok bemutatásában. A Kemény Simon című darab Arnold, az Illyés sapkája című pedig Rózsavölgyi zenéjével került bemutatásra.
Az Arany Oroszlán helyére épült színházterem száz évvel a Kilényi–féle társulat szereplése után ismét a bajai zenei élet jelentős eseményének helyszíne lett: itt tartotta nyitóhangversenyét a Bajai Liszt Ferenc Kör 1926. november 15-én.
A színházterem mindmáig — jelenleg a József Attila Művelődési Központ kezelésében — számtalan színházi, zenei, táncművészeti programnak ad helyet.

A fénykép 2007 októberében készült.

Felh. irod.:

Bánáti Tibor: Bajai arcképcsarnok. Baja, Türr Múzeum, 1996