Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
929.17 KB
2007-11-04 10:42:22
 Baja, Szentháromság tér 06. 1.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
237
939
Baja, Szentháromság tér 6. Duna Hotel

A magyar Szent Márk térnek is nevezett Szentháromság tér Sugovica felőli oldalán áll az 1860-as években épített szálloda. Alapításakor Nemzeti Szállónak hívták. Kezdettől fogva Baja nevezetessége, a „boldog békeidők” gazdag Bácskájának találkozóhelye volt, messze idegenből is érkeztek vendégei.
Az 1950-ben államosított, és akkoriban Béke szállónak nevezett épülethez abban az időben építészetileg oda nem illő részeket is toldottak, megváltoztatva az épülettest külső tagolását is, leegyszerűsítve épületplasztikáját. Duna szállodának 1960-ban nevezték el.
A főépülethez derékszögben csatlakozó, eredetileg földszintes épületszárnyban volt a szálloda díszterme, ahol mulatságokat, színházi előadásokat, műsorokat és hangversenyeket tartottak. Az azóta sajnos lebontott nagyteremben (helyén ma különterem és konyha van) a bajai Liszt Ferenc Kör meghívására fellépett többek között Basilides Mária, Dohnányi Ernő és Hubay Jenő.
Amint a homlokzaton elhelyezett emléktáblán is olvasható, 1928. április 9-én, Húsvét hétfőn Bartók Béla adott a teremben szólóestet.

A fénykép 2007 októberében készült.

Felh. irod.:

Látnivalók Bács-Kiskun megyében. Miskolc, Well-PRess, 2002
www.hotelduna.hu
Gál Zoltán: Bartók bajai hangversenye. = www.bacskaisport.hu