Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
787.96 KB
2007-11-04 10:53:20
 Baja, Vörösmarty u. 06. 2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
260
759
Baja, Vörösmarty utca 6.

A modern lakóház helyén állt egykor Mészáros Lázár, az első magyar hadügyminiszter szülőháza (Kemény Simon 1931-es könyve szerint az épület 1902. nagyszombat délutánján összeomlott). Márvány emléktábláját 1989-ben helyezték el.
Mészáros Lázár 1796. február 20-án született Baján. Kicsiny gyermek volt még, amikor nemességet nyert, táblabíró és földbirtokos apja meghalt. Anyja beteges volta miatt a kis Lázár Katymáron nevelkedett nagybátyjánál, az ottani plébánosnál. Négyéves korában már írt és olvasott, „valami csoda kisfiúnak tartották”. Iskoláit Baján, Szabadkán, Pécsett, majd Pesten végezte. Hihetetlen műveltségre tett szert a világi és az egyházi ismeretekben egyaránt. Közben egyre jobban elmélyedt a katonai tudományokban, rendszeresen gyakorolta a fegyverforgatást és a lovaglást.
1813-ban vette kezdetét fényes katonai karrierje. 1845-ben a híres Radetzky-huszárezred ezredparancsnokává nevezték ki. Katonai elfoglaltságai mellett a tudományokkal is behatóan foglalkozott, elsősorban gazdasággal és hadüggyel. Tudományos előrehaladása egybeesett a magyar reformellenzéknek az abszolutizmus elleni küzdelmeivel. Akadémiai székfoglaló értekezésében a polgári társadalom ütőképes hadseregének képét vázolta fel.
Lombardiában állomásozott, amikor megtudta, hogy az első felelős magyar kormány hadügyminiszterévé nevezték ki. Ő volt a Batthyány-kormány egyetlen minisztere, aki nem mondott le, hadügyminiszterként lett a megalakuló Országos Honvédelmi Bizottmány tagja. 1849. január 9-én felmentették hadtestparancsnoki beosztásából, de a Függetlenségi Nyilatkozat kiadásáig továbbra is hadügyminisztereként tevékenykedett. Ettől kezdve május 6-ig volt ideiglenes hadügyminiszter, majd július 1-jén Kossuth Lajos a leváltott Görgei helyére főparancsnokká nevezte ki. A temesvári csata után augusztus 14-én Törökországba távozott. Törökországban, Franciaországban, Angliában és az Egyesült Államokban élt. 1858-ban Angliában hunyt el. hamvait a rendszerváltás után hozták haza szülővárosába (lásd: Baja, Rókus utca: Rókus temető).

A fénykép 2007 októberében készült.

Felh. irod.:

Gál Zoltán: Mészáros Lázár, a tudós katona. = www.bacskaisport.hu
Magyar életrajzi lexikon
Sárközi Mátyás: Honvédsír esőben. = Európai Utas 2003. 4.
Kemény Simon: Csonka-Bácska Tükre. Homok, 1931