Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
704.67 KB
2007-03-03 17:22:01
 Szigetvár, Vár. 3.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
356
991
Szigetvár, Vár: Zrínyi Miklós emlékműve

A négyszög alaprajzú külső tornyos vár építése a XV. században kezdődött, majd az új tulajdonosok folyamatosan megerősítették. Az épület lényegében még ma is a XVI. századi elrendezését tükrözi.
A vár központi épülete a Szulejmán dzsámi és az Andrássy-lak. A dzsámit a győztes szultán tiszteletére emelték, majd ehhez épült hozzá a XIX. században a nyári lakként használt kastély.
A várat ma közel 8 m magas téglafal övezi, sarkain szabálytalan alaprajzú üres bástyákkal, a déli oldalon új barokk kapuval - ahonnan a hosszú boltozatos kapualjon keresztül vezet az út a várba. A déli oldal kötőgátján kis barokk torony látható, nyitott árkádokkal, sátortetővel.
Ma a Zrínyi Miklós Múzeum vártörténeti kiállítása látható itt.
A vár legnevezetesebb ostroma, amiről a múzeumi kiállítás is megemlékezik, Zrínyi Miklós nevéhez fűződik, aki 33 napon át védte a várat Szulejmán szultán túlerejével szemben, majd mikor a vár lángba borult, az ellenségre támadt. 1566. szeptember 7-i "kirohanását", hősi halálát és a csata történetét dédunokája, a költő, hadvezér Zrínyi Miklós a Szigeti veszedelem című eposzában (1651) örökítette meg.
Zrínyi Miklós szobra azon a helyen áll, ahol a szigetvári hős és maradék csapata kirontott az ellenségre.

A fénykép 2005 júniusában készült.

Felh. irod.:

Látnivalók Pécsett és Baranyában. /Vendégváró/ Miskolc, Well-PRess, 1998

Insert failed. Could not insert session data.