Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
863.62 KB
2007-09-16 10:14:50
 Sárospatak, Iskolakert: Pálóczi-Horváth 5.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
238
749
Sárospatak, Iskolakert: Pálóczi-Horváth-emlékmű

A Református Kollégium (lásd: Sárospatak, Rákóczi u. 1.) bejáratával szemben találjuk az Iskolakertnek nevezett parkot.
Az 1980-as években természetvédelmi területté nyilvánított Iskolakert sajátos nemzeti érték, mely egyedülálló az országban.
Sétányai mentén Patakhoz kötődő jeles személyiségek szobrai állnak.
1870 körül avatták fel az Iskolakertben a Pálóczi-Horváth-testvérek emlékművét. Készítője báró Vay Miklós főiskolai gondnok, szobrászművész.
A rendszerváltás után itt helyezték el Pálóczi-Horváth György (1908-1973) emléktábláját (a család leszármazottja lehetett, de erre nem találtam bizonyítékot - K.K.).
Az író, újságíró fordulatos életpályát futott be. Évekig élt az Egyesült Államokban, majd hazatért rövid időre, s a Pesti Napló szerkesztőségében dolgozott. Az 1930-as évek végén ismét elutazott, és Angliában telepedett le, s az angol külügyi szolgálat kötelékébe került. Isztambulban angol összekötőként ő tárgyalt a Kállay-kormány által kiküldöttekkel, akik a kormányfő megbízásából Magyarország háborúból való kiugrását készítették elő. A háború után hazatért Budapestre, s belépett a kommunista pártba. Felelős szerkesztője lett a Tovább című pártlapnak, vezette a Magyar Rádió idegen nyelvű osztályát, majd a Hungária Könyvkiadó irodalmi vezetője lett. Megválasztották a magyar ENSZ-társaság főtitkárává. 1949-ben koholt vádak alapján letartóztatták, öt évet töltött börtönben. 1954-ben rehabilitálták, 1956 végén elhagyta Magyarországot és Londonban telepedett le. Magyar nyelvű írásai főleg a londoni Irodalmi Újságban jelentek meg, amelynek főmunkatársa volt. Visszaemlékezéseit "Elveszett nemzedék" címmel írta meg. Kitűnő műfordító is volt. Londonban hunyt el 1973-ban.

A fénykép 2007 augusztusában készült.

Felh. irod.:

Látnivalók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolc, Well-PRess, 1995
www.sarospatak.hu/nevezetessegek
Magyar életrajzi lexikon
Rainer M. János: Esetek a magyar hírszerzés történetéből, 1957-1967. = Rubikon 2002. június-július