Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
837.17 KB
2007-09-16 10:28:23
 Sárospatak, Kossuth u. 25. 2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
252
1050
Sárospatak, Kossuth utca 25. Régi Typographia

A homlokzaton elhelyezett emléktábla tanúsága szerint ebben a házban lakott Kövy Sándor (1763-1829).
Kövy a sárospataki református jogakadémián a magyar jog első professzoraként többek között Csokonai Vitéz Mihály, Kossuth Lajos és Szemere Bertalan tanára volt. Harminchat évig oktatta a hazai jogot, nevelte a nemzeti megújulás korának fiatal jogásznemzedékét, akik közül többen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarországának államigazgatási vezetői lettek (csak Csokonaival nem tudta megkedveltetni stúdiumát...). Sokat idézett anekdota, hogy egy afférjuk után azt mondta a fiatal Kossuthnak - amit később maga a nagy államférfi örökített meg visszaemlékezéseiben: "a dominus Kossuthból országháborító lesz!"
Kövyt kiváló jogtudósként is számon tartották. Számos latin és magyar nyelvű jogtudományi munkája jelent meg, közülük a latin nyelvű "Elementa" fél évszázadon keresztül az egyik legelterjedtebb jogi tankönyvként szerepelt. "A' magyar törvénynek rövid summája a' gyermekek számára" című könyvét 1848-ig a sárospataki gimnázium alsóbb osztályaiban tankönyvként használták. Ez az 1798 óta számos kiadást megért, 1989-ben hasonmás kiadásban is megjelentetett munkája a feudális magyar polgári jog közérthető összefoglalása.
Alakját Mikszáth Kálmán is megörökítette "Különös házasság" című regényében.
Maga az épület onnét kapta a nevét - "Régi typographia" - hogy 1834 és 1852 között ebben az épületben működött a Református Kollégium nyomdája. Legnagyobb léptékű vállalkozása Károli Gáspár-féle Ó- és Újszövetség kiadása volt.

A fénykép 2007 augusztusában készült.

Felh. irod.:

Lukács László: Anekdoták Kossuthról és Kövyről. = www.kodolanyi.hu/szabadpart/14/14_muv_lukacs.html
Takács Béla: A sárospataki nyomda története. Bp. Magyar Helikon, 1978