Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
918.01 KB
2007-09-16 10:37:20
 Sárospatak, Rákóczi u. 01. 12.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
236
760
Sárospatak, Rákóczi utca 1. Református Kollégium

A kollégium főépülete, a Nagy Kollégium a Rákóczi út északi végén található, mely 1804–1814 között korai klasszicista stílusban épült. Szép ráccsal ellátott, háromíves nyílású kapuzat vezet be az un. „nagyportá”-ba, amelyet két sor vaskos pillér három hajóra oszt. Kétoldalt a falakon az iskolatörténet néhány fontosabb eseményének, illetve a kollégium nagy alakjainak bronz domborművű ábrázolásait helyezték el.
A képen Kövy Sándor és Kossuth Lajos domborműve látható. Alkotója Szabados Béla szobrászművész. Állítatta 1940-ben a Pataki Diákok Országos Szövetsége.

Kövy Sándor (1763-1829) a sárospataki református jogakadémián a magyar jog első professzoraként többek között Kossuth Lajos tanára volt.
A dombormű a jeles tanárnak és nagy tanítványának állít emléket. Sokat idézett anekdota, hogy egy afférjuk után Kövy azt mondta a fiatal Kossuthnak - amit később maga a nagy államférfi örökített meg visszaemlékezéseiben: "a dominus Kossuthból országháborító lesz!"
Kövyt kiváló jogtudósként is számon tartották. Számos latin és magyar nyelvű jogtudományi munkája jelent meg, közülük a latin nyelvű "Elementa" fél évszázadon keresztül az egyik legelterjedtebb jogi tankönyvként szerepelt. "A' magyar törvénynek rövid summája a' gyermekek számára" című könyvét 1848-ig a sárospataki gimnázium alsóbb osztályaiban tankönyvként használták. Ez az 1798 óta számos kiadást megért, 1989-ben hasonmás kiadásban is megjelentetett munkája a feudális magyar polgári jog közérthető összefoglalása.
Alakját Mikszáth Kálmán is megörökítette "Különös házasság" című regényében. (Lásd még: Sárospatak, Kossuth u. 25.).

A fénykép 2007 augusztusában készült.

Felh. irod.:

Détsy Mihály: Sárospatak. Bp. Corvina, 1974
Látnivalók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolc, Well-PRess, 1995
www.sarospatak.hu/nevezetessegek
Lukács László: Anekdoták Kossuthról és Kövyről. = www.kodolanyi.hu/szabadpart/14/14_muv_lukacs.html