Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
898.61 KB
2007-09-16 11:59:23
 Sárospatak, Rákóczi u. 01. 47.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
234
713
Sárospatak, Rákóczi utca 1. Református Kollégium könyvtára

Az 1531-ben alapított Sárospataki Református Kollégium könyvtára évszázadok óta az ország egyik legértékesebb könyvgyűjteménye. Az iskola létrehozásától kezdve a tudós professzorok és a hallgatók közös igénye, illetve a város birtokosai és a külföldet járt diákok adományai alakították.
A könyvtár egyik nagy kincse az 1590-ből származó Vizsolyi Biblia egyik példánya.
Károli Gáspár, a gönci tudós református lelkész, miután feleségét és gyermekeit egy pestisjárványban elveszítette, 1586-ban kezdett neki a Biblia teljes fordításának. Kinyomtatásához Mantskovit Bálint e célból Vizsolyba telepített nyomdája Németalföldről új betűket kapott, a papírt Lengyelországból hozták. A nyomtatást 1589. február 18-án kezdték, és másfél év múlva, 1590. július 20-án fejezték be. A szedőknek négy és fél millió betűt kellett a papíron elhelyezniük. A nyomtatás már a fordítás alatt megkezdődött, a frissen elkészült részeket szinte laponként vitte a futár Göncről Vizsolyba.
Az eredeti kiadásból 52 példány maradt fenn, közülük 24 külföldön van. Három példány az Országos Széchényi Könyvtárban található, egyet Sárospatakon, egyet a vizsolyi templomban őriznek.
A vizsolyi Biblia nemcsak a magyar reformáció megerősödését és a könyvnyomtatás meghonosodását, hanem a magyar irodalmi nyelv tökéletesedését is jelentette. Károli fordítását kisebb változtatásokkal közel háromszáz kiadásban nyomtatták újra. A magyar irodalmi nyelv alakulására gyakorolt hatása szinte felmérhetetlen.

A fénykép 2007 augusztusában készült.

Felh. irod.:

www.gradatio.hu/nagykonyvtar
415 éves a vizsolyi Biblia. = Evangélikus Élet 2005. 31.