Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
883.03 KB
2007-09-16 13:35:18
 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 19. Rákóczi-vár 09.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
237
719
Sárospatak, Szent Erzsébet utca 19. Rákóczi-vár

A Rákóczi-vár udvarán, a Múzsák temploma előtt a látogató Balassi Bálint emlékkövét fedezheti fel.
Balassi életének egy fordulatos epizódja fűződik Patakhoz.
A birtok és a vár 1567-ig a Perényi családé volt, majd királyi tulajdonba került. Zálogbirtokosként Dobó Ferenc és örökösei, Ferenc és Krisztina birtokolták.
Az uradalomért a Perényi család kihalása után sokan nyújtották ki kezüket, köztük a Dobókkal rokonságban álló Balassi Bálint. Balassi, a magyar irodalom egyik legnagyobb lírikusa kalandos életű botrányhős is volt: 1584 karácsonyán a Vártemplomban (lásd: Sárospatak, Szent Erzsébet u. 15.) titokban és váratlanul feleségül vette unokatestvérét, az akkor már özvegy Dobó Krisztinát. A várat is elfoglalta embereivel. A korabeli jelentés szerint az esküvő után "azonnal felmentek a várba, mely a fallal körülvett belsővárosi templommal összefügg, fegyveres szolgáiknak nem kis számától kísértetve ... Belépve tehát a vár kapuján, ahol az őrök szokás szerint feküdtek, elkezdett Balassa hozzájuk beszédet tartani, elmondta, hogy az özvegy már törvényes házasságban megesküdött vele és ezért tudják meg, hogy ennél fogva ő a vár ura. ... Bizonyos kapuőröktől és gyalogosoktól és egyéb szolgáktól elkezdték elszedni a fegyvereket, aztán a függőhidat felvonták és elzárták, és így a várat teljesen elfoglalták."
A fellármázott lakosság azonban behatolt a várba és elűzte a betolakodót, aki feleségével együtt kénytelen volt elmenekülni.

Még 1577-ben íródott egy verses széphistória Euryalus és Lucretia történetéről, amelyet szerzője itt, a pataki várhoz tartozó ún. Gombos kertben fejezett be, amint utolsó versszakában is olvasható:

Mikoron írnának másfélezer után
hetvenhét esztendőben,
Aeneas Sylvius írásából szerzék
ez éneket versekben,
Bodrog vize mellett, Patak városában,
az úr Gombos-kertében.

A szakirodalomban Pataki Névtelen-ként emlegetett szerző mögött lehet, hogy Balassi Bálint rejtőzik.
A Gombos-kert a Patakon nagy építkezéseket folytató Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony virágoskertje volt. Egykori helyét megtalálhatjuk, ha elsétálunk a vár délkeleti sarkához, ahol hatalmas andezitsziklák láthatók; a Gombos-kert e szikláktól délre helyezkedett el. Benne annakidején ritka virágokat és gyümölcsöket, többek között gránátalmát és citromot is termesztettek.

A fénykép 2007 augusztusában készült.

Felh. irod.:

Détsy Mihály: Sárospatak. Bp. Corvina, 1974
Barangolások Balassi Bálint nyomában. Bp. Balassi Bálint Intézet, 2005