Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
876.65 KB
2007-09-16 13:37:19
 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 19. Rákóczi-vár 07.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
275
955
Sárospatak, Szent Erzsébet utca 19. Rákóczi-vár

A híres "Sub rosa" szobát az egyszerű turista csak kívülről örökítheti meg, a vár belső tereiben tilos a fényképezés.
A kör alakú kis helyiséget csillagszerűen szétsugárzó, keskeny boltsüvegek és közeikben boltfiókok fedik. A boltozatot festett virágornamentika díszíti, amelyet középen a helyiségnek nevet adó, hat lándzsával környezett stukkó rózsa fog össze. A terem kifestése 1651-ben készült Rákóczi Zsigmond esküvőjére.

1660-as évek végén ebben a sarokerkélyes szobácskában folytattak titkos tárgyalásokat a Habsburg-ellenes Wesselényi-féle főúri összeesküvés vezetői: Wesselényi Ferenc, Zrínyi Péter, Nádasdy Ferenc, Frangepán Ferenc, I. Rákóczi Ferenc. A hagyomány szerint a rózsa szirmai közül szétágazó hat lándzsa (six lances) intette hallgatásra (silence) az összeesküvőket. A "Sub Rosa", azaz "a rózsa alatt" kifejezés így vált a titkosság szinonimájává.
A felkelés is Patakon robbant ki 1670. április 9-én, amikor az összeesküvők az ide látogató Starhemberg herceget, a közeli tokaji vár császári parancsnokát foglyul ejtették, majd csapataikkal Tokaj és Szatmár várának megszállására indultak. A felkelés azonban hamarosan elbukott, s június 24-én császári seregek szállták meg Patak várát. Wesselényi még az összeesküvés kirobbanása előtt meghalt, I. Rákóczi Györgyöt édesanyja közbenjárása mentette meg, Zrínyi Pétert, Nádasdyt és Frangepánt azonban Bécsújhelyen kivégezték, vagyonukat elkobozták (lásd Madarász Viktor híres történelmi festményét: Zrínyi és Frangepán a bécsújhelyi börtönben).
A "Sub Rosa", azaz "a rózsa alatt" kifejezés a titkosság szinonimájává vált.

A fénykép 2007 augusztusában készült.

Felh. irod.:

Détsy Mihály: Sárospatak. Bp. Corvina, 1974
Látnivalók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolc, Well-PRess, 1995
www.sarospatak.hu/nevezetessegek