Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
919.22 KB
2007-09-16 13:44:59
 Sátoraljaújhely, Deák F. u. 10-12. 05.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
220
714
Sátoraljaújhely, Deák Ferenc utca 10-12. Piarista rendház

Sátoraljaújhely legértékesebb műemlék együttese, a piarista rendház, templom és gimnázium a város legősibb részén, az ún. Barátszeren található. A településrész az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendről, a pálosokról kapta nevét. A rend már a XIII. század második felében megkezdte itt kolostorának, majd valamivel később templomának építését.
A korábban kétszintes rendházat 1698-ban bővítették kétemeletesre. Templom felőli oldalát barokk architektonikus falfestés díszíti. Földszinti kerengője árkádokkal nyílt a belső udvar felé, a kerengő déli részének gótikus keresztboltozata méltóságteljes látványt nyújt. A refektórium - az egykori ebédlő - mennyezetén gazdag, festett stukkódísz látható.
Egykor itt működött a pálosok, majd a XVIII. század végétől utódaik, a piaristák által fenntartott iskola.
Több jeles iskolai színjátékot is bemutattak itt, 1765-ben például azt a Bacchus-drámát, melyben maga Apollo irigyli el Bacchustól tokaji székhelyét. Ugyancsak itt keletkezett a ma is közkedvelt Kocsonya Mihály házassága című darab is.
Kossuth Lajos 1810 és 1816 között még e falak közé járt iskolába (a mai gimnázium helyén álló első épület csak 1820-ra készült el).

A fénykép 2007 augusztusában készült.

Felh. irod.:

Látnivalók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolc, Well-PRess, 2003
www.satoraljaujhely.hu/nevezetessegek
www.vendegvaro.hu