Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
914.84 KB
2007-09-16 13:49:24
 Sátoraljaújhely, Dózsa Gy. u. 11. 3.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
224
676
Sátoraljaújhely, Dózsa György utca 11. Kazinczy Ferenc Múzeum

Sátoraljaújhely egyik legszebb műemléképületét az 1820-as években emelték klasszicista stílusban. Homlokzatán a befejezés dátuma, 1827 olvasható.
A Kazinczy Ferenc Múzeum gyűjteménye az épület teljes felújítása után, 1990-ben költözött ide.
A reformkorban, 1835-től itt működött a zempléni Casino Társaság, amely a XIX. század elején a fiatal Lónyay Gábor földbirtokos köré tömörült liberális csoportból alakult. Lónyay körének tagjai olyan kiválóságok voltak, mint Balásházy János, Szirmay Antal, Barkassy Imre, Szemere Miklós és Kossuth Lajos. Ebből a magból 1831 január 24-én jött létre hivatalosan az újhelyi kaszinó. Ez volt az idős Kazinczy Ferenc által 'rettenetes'-nek titulált megyegyűlés napja, amelyen a fiatal Kossuth is széles körű ismertségre tett szert tüzes hangú beszédével. A közgyűlésre nagyszámú ellenzéki hazafi érkezett a megyeszékhelyre, akik ezután átvonultak Balásházy újonnan felépített házába és megtartották az alakuló ülést. Az egyesület alapszabályait - jegyzői minőségben - nagyrészt Kossuth Lajos dolgozta ki. Kossuth részt vett a kaszinó hamarosan tekintélyes méretűvé gyarapodott könyvtára könyveinek beszerzésében is.
A zempléni kaszinó a nemzeti ellenállás egyik legjelentősebb tényezője lett. Itt született meg az ötlet és némi pénzbeli juttatás az Országgyűlési Tudósítások létrehozására, s később a kaszinó anyagilag támogatta a Törvényhatósági Tudósításokat is. A kaszinó ülésén 1837-ben Lónyay tiltakozott elsőként Kossuth letartóztatása ellen, majd a börtönből való kiszabadulása után lelkesen olvasták az immár országos hírnevű földijük által szerkesztett Pesti Hírlapot. Kossuthot mindvégig tiszteletbeli tagjaik között tartották számon.
A szabadságharc bukása után a zempléni kaszinót az önkényuralom az elsők között számolta fel.

Az épület homlokzatán Balásházy János (1797-1857) agrár szakíró, tudós, akadémikus emléktáblája idézi a korszakot, bent a múzeumban pedig a kaszinó rekonstruált enteriőrje.
Az épületben Petőfi Sándor is járt, amint egy másik emléktáblán olvasható.

A fénykép 2007 augusztusában készült.

Felh. irod.:

Látnivalók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolc, Well-PRess, 2003
www.satoraljaujhely.hu/nevezetessegek
www.vendegvaro.hu
http://teroses.atw.hu/eletrajz.htm