Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
882.28 KB
2007-09-16 14:12:39
 Sátoraljaújhely, Móricz Zs. u. 17. 2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
224
664
Sátoraljaújhely, Móricz Zs. utca 17.

Ebben a kis házban lakott 1808 után a gyermek Kossuth Lajos és családja.
Kossuth Lajos szülei 1808. február végén más forrás szerint 1803-ban) Olaszliszkáról költöztek Újhelybe. Ezt az akkori Barátszer utcában levő házat Kossuth apja, Kossuth László 1808. február 26-án vásárolta meg. A fiú innét járt a közeli piarista iskolába (lásd: Sátoraljaújhely, Deák Ferenc u. 10-12.).
Már idős korában, 1890-ben egy levelében így emlékezett gyerekkorára (ezek a sorok Kossuth téri szobra talapzatán is olvashatók):
"Én Monokon születtem ... de engem életem legelső emlékezetei Újhelyhez csatolnak, a szülőföldhöz ragaszkodás édességével. Újhely volt gyermekkorom bölcsője... És ami a madárfióknak első bizonytalan szárnypróbálgatásainál az anyai fészek, nekem ez Újhely volt... S büszke vagyok arra, hogy magamat újhelyi magyar embernek nevezhetem."
A család ezekben az években több kislánnyal gyarapodott. Mint egy 1969-ben elhelyezett emléktáblán olvasható, itt született a család negyedik leánygyermekeként Kossuth Zsuzsanna 1817. február 19-én.
Kossuth Zsuzsa az 1830-as években segített bátyjának a Törvényhatósági Tudósítások szerkesztésében, s a Kossuth letartóztatása előtti házkutatás elől ő mentette meg az utolsó szám kéziratát. A szabadságharc idején Kossuth őt nevezte ki a tábori kórházak főápolónőjévé. A bukás után fogságba esett; a tárgyaláson azonban egykori hadifogoly tisztek tanúsították, hogy a honvédekhez hasonló gondos ellátásban részesültek, ezért felmentették, és szabadon engedték. A korán özvegységre jutott asszony gyermekek neveléséből tartotta el családját a hatóságok állandó zaklatása közben. Kapcsolatba került a Makk József és Jubál Károly vezette szervezkedéssel, ezért 1851 decemberében ismét letartóztatták és a pesti Újépületbe vitték. Kiújult tüdőbaja miatt átkerült a bécsi rabkórházba, ahonnan az Amerikai Egyesült Államok nagykövetének közbenjárására rövidesen szabadon engedték, azzal a feltétellel, hogy külföldre távozik, és soha nem térhet vissza Magyarországra. Brüsszelben telepedett le, ahol csipkeverő műhelyt tartott fenn. Az osztrák követség zaklatásai miatt 1853-ban az Amerikai Egyesült Államokba költözött. Itt is a Brüsszelben kitanult csipkeverésből kívánt megélni, de a túlfeszített munka miatt tüdőbaja súlyosabbra fordult és rövidesen – harminchét éves korában – meghalt.
Emlékét őrzi a Magyar Ápolási Egyesület által 1998-ban alapított Kossuth Zsuzsanna Emlékdíj.

A fénykép 2007 augusztusában készült.

Felh. irod.:

Csorba Csaba: Sátoraljaújhely és Kossuth. = Széphalom. A Kazinczy Társaság Évkönyve. 12. kötet, 2002