Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.06 MB
2007-09-16 14:28:11
 Széphalom 04.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
234
778
Széphalom: A Kazinczy család sírkertje - Kazinczy Ferenc sírja

A Kazinczy Emlékcsarnok parkja - Kazinczy Ferenc egykori kúriájának kertje - ma természetvédelmi terület. A mauzóleumból fasor vezet a Kazinczy család sírkertjébe.
A sírkert helyét 1806-ban, első gyermeke, az egyéves korában elhunyt Iphigenia halálakor Kazinczy maga jelölte ki. Már akkor megírta barátainak, hogy felesége és ő is oda fognak temetkezni.
Kazinczy Ferenc 1831. augusztus 22-én hunyt el széphalmi otthonában. Sírja már a reformkorban zarándokhely lett. Járt itt Petőfi Sándor is 1847. júliusában. XII. Úti levelében a következőképpen írt:
"Újhelytől félórányira éjszak felé esik Széphalom, Kazinczy Ferenc egykori lakása. Nevét megérdemli, mert festői szépségű táj. Különben pedig szent hely, szent az öreg miatt, kinek ott van háza és sírhalma. Kötelessége volna minden emelkedettebb lelkű magyarnak életében legalább egyszer oda zarándokolni, mint a mohamedánnak Mekkába." A következő sorokban azonban keserűen felpanaszolta a temető elhagyatottságát:
"És mégis jobb, ha nem mentek oda, mert nagyon erős lelkűeknek kell lennetek, hogy azon sírhalomnál meg ne esküdjetek, miszerint a hazáért soha, de soha egy lépést is tenni nem fogtok. Én voltam ott, láttam a pusztulás és a feledés legszívszaggatóbb, legelkeserítőbb képét, és letérdeltem a sírra és már fölemeltem a kezemet, hogy megesküdjem… ekkor szerencsémre vagy szerencsétlenségemre megfogott jó vagy rossz angyalom, és elvezetett onnan, minekelőtte kimondtam volna az esküt."
Petőfi látogatása után mintegy két évtizeddel a Magyar Tudományos Akadémia megvásárolta a területet, s 1873-ra felépült a nagyszerű emlékcsarnok, s mára a teljes parkot védetté tették.

Az emlékoszlop alatt nyugszik az író és felesége, az oszlop körül pedig négy gyermekük, két unokájuk, három dédunokájuk. és az a szolgálójuk, aki Kazinczyval együtt raboskodott Munkács várában. Legkisebbik fiuk, Lajos, Aradon szenvedett vértanúhalált a honvédsereg ezredeseként.

A fénykép 2007 augusztusában készült.

Felh. irod.:

Látnivalók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolc, Well-PRess, 2004
www.vendegvaro.hu
Busa Margit: Adalékok a Kazinczy család történetéhez. = Széphalom. A Kazinczy Ferenc Társaság Évkönyve 12. kötet, 2002
Petőfi Sándor: Úti levelek XII. = P. S.: Útirajzok. Úti jegyzetek. Úti levelek Kerényi Frigyeshez. Bp. Helikon, 1987