Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
789.15 KB
2007-03-03 17:24:06
 Budapest, 05. Deák F. u. 01. Angol királynő.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
311
909
Budapest V. Deák Ferenc utca 1.

A mai Deák Ferenc utca 1. - Türr István utca 8. - Apáczai Csere János utca 9. számú épületek által határolt területen állt Kemnitzer János szerencsejátékból meggazdagodott tímármester 1792-ben épült kétemeletes monumentális lakóháza. Ennek földszintjén működött a Kemnitzer-, vagy másik nevén Márványos-kávéház, amelynek - a korabeli leírások szerint - nem akadt párja Európában. Az 1838-as nagy pesti árvíz azonban teljesen elöntötte és tönkretette az épületet, de erős alapfalainak felhasználásával újjáépítették, és új tulajdonosa szállodává alakíttatta. 1839-ben már meg is nyílt, s az akkoriban megkoronázott Viktóriáról nevezték el Angol Királynő szállodának. Az új szálloda is európai hírességgé vált vörösmárvány lépcsőivel, fehér, aranyozott oszlopaival és mahagónifával borított falaival. 1849-ben azonban ismét nagy csapás érte: Pest bombázásakor a környékbeli épületekkel együtt súlyosan megrongálódott. 1850-ben Hild József építette újjá, s ismét régi fényében működött.
"Fejedelmek lakóhelyének" nevezték, mert lakott benne királynő, császár, sah, cár, trónörökös. A magyar történelembe azonban azzal írta be a nevét, hogy tizenöt éven át, majdnem haláláig itt élt Deák Ferenc, s itt tárgyalt a kiegyezés előkészítése idején a bécsi udvar megbízottaival.
Az Angol Királynő az 1900-as évek elejétől kezdte elveszíteni népszerűségét, amikor elvette Dunára nyíló panorámáját és felülmúlta kényelmét az eléje épített luxushotelek sora. 1916-ban megszűnt, épületét, amelyben ezután a Pénzintézeti Központ működött, az 1940-es években lebontották.

A fénykép 2005 májusában készült.

Felh. irod.:

Konrádyné Gálos Magda: Pest-budai szállók emlékeiből 2. = Budapest 1974. 9.
Gundel Imre -Harmath Judit: A vendéglátás emlékei. Bp. Közgazdasági és Jogi Kiadó, 1979

Insert failed. Could not insert session data.