Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
904.2 KB
2007-03-16 19:25:52
 Budapest, 06. Andrássy út 03. 6.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
302
862
Budapest, VI. Andrássy út 3.

Az eklektikus bérpalota 1884-86-ban épült Czigler Győző tervei alapján. Építtetője Saxlehner Aladár kereskedő (a Hunyadi János keserűvizet ő terjesztette el Magyarországon).
Felesége, Saxlehner Emma operaénekesnő volt - a Nemzeti Színház, majd az Operaház alt énekesnője -, akinek monogramja, illetve festett és szobor portréi több helyen is láthatók az épületben, illetve első emeleti gyönyörű lakásukban.
A dúsgazdag üzletember a legjobb mesterekkel dolgoztatott. Bérháza körülbelül egyidőben épült az Operaházzal, amelynek freskóit Lotz Károly festette, s Saxlehner - vagy énekesnő felesége - saját palotájának belső festészeti díszítésére őt kérte fel. Máig épségben láthatók Lotz freskói nemcsak a lakásban, hanem a lépcsőházban is (a látogatónak érdemes felmennie a második emeletig!). A festett üvegablakok Róth Miska műhelyéből (lásd: Budapest VI, Nefelejcs u. 26.) kerültek ki.
Saxlehnerék lakásában ma is láthatók az eredeti gyönyörű kandallók, falburkolatok, csillárok. A ház asszonya operaénekesnő lévén lakásukban zeneterem is volt, amelynek mennyezetén megörökített nagy zeneszerzők portréit ma is megtekintheti a látogató.
Ebben az egykori nagypolgári lakásban ma a Postamúzeum működik. A kiállítás rendkívül harmonikusan illeszkedik a fényűző lakásbelsőhöz.
A Postamúzeumot 1955-ben alapították, 1972-ben költözött a Saxlehner-palotába. A múzeum a postaszolgálat ipar- és technikatörténeti tárgyait, terveit, dokumentumait őrzi. Műtárgygyűjteményét adat-, fotó-, film-, hang- és könyvtár egészíti ki.
Állandó kiállításán a XIX-XX. század fordulójának magyar postáját mutatják be, de rendszeresen tartanak időszaki kiállításokat is.
A képen a zeneterem mennyezetén Beethoven arcképe látható.

A fénykép 2007 januárjában készült.

Felh. irod.:

Schäffer Erzsébet: Mesék egy palotából. = S. E.: Hol nem volt. Életek, mesék, pillanatok. Bp. Sanoma Budapest Kiadói Rt., 2004. /Nők Lapja Műhely./
www.postamuzeum.hu
www.museum.hu/budapest/postamuzeum/

Insert failed. Could not insert session data.