Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
885.16 KB
2007-09-15 18:57:00
 Makó, Csanád vezér tér 06. 3.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
260
788
Makó, Csanád vezér tér 6. József Attila Gimnázium

A város központjából északra nyílik a sugárútszerű Csanád vezér tér. Nyugati oldalán áll a József Attila Gimnázium 1895-ben, eklektikus stílusban, Gerle Lajos tervei alapján emelt épülete.
Itt tanított négy évig Juhász Gyula, itt tanult József Attila, majd Erdei Ferenc.
A tizenöt és fél éves József Attila 1920 októberében érkezett Makóra. Verseire Juhász Gyula figyelt fel, akinek pártfogása révén a nyugat is közölt néhányat belőlük. Makói diák volt, amikor tizenhét éves korában Szegeden megjelent első verseskötete, a "Szépség koldusa", Juhász Gyula prófétikus előszavával: "A legnagyobb készséggel és örömmel vállalkoztam arra, hogy József Attila első verses könyvéhez előszót írjak. Ez a nagyon fiatal és nagyon tehetséges költő a legteljesebb mértékben megérdemli, hogy a figyelem feléje forduljon, hogy igaz szeretettel és reménységgel fogadja a magyar olvasóközönség és hogy a kritika se menjen el mellette közömbösen vagy ellenségesen és ne elégedjék meg vele szemben a nyomtatásban megjelenőknek rendesen kijáró vállveregetéssel. József Attila Isten kegyelméből való költő."
Az épület előtt áll 2005-ben, születése centenáriumán újjáavatott szobra, a járdába ágyazottan pedig első verseskötetének bronzba öntött címlapja idézi emlékét.

A fénykép 2007 júliusában készült.

Felh. irod.:

Barangolások Csongrád megyében. Miskolc, Well-PRess, 1997

Insert failed. Could not insert session data.