Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
915.45 KB
2007-09-15 19:26:47
 Makó, Kazinczy u. 06. 2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
219
571
Makó, Kazinczy utca 6. Espersit-ház

Az épület, Dr. Espersit János (1879-1931) egykori háza 1979 óta Makó irodalmi emlékmúzeuma.
A jónevű ügyvéd, függetlenségi, majd köztársaságpárti politikus, polgári radikális lapszerkesztő írók, költők, művészek jeles mecénása is volt.
Otthonában makói tanár korában gyakori vendég volt Juhász Gyula, aki így írt:
"A Músa áldja ezt a szép lakot
Hol napjaim derűs örömbe folynak."

A ház vendége, majd hónapokig lakója volt a fiatal József Attila. 1920 októberében, 15 éves korában érkezett Makóra, hogy tanulmányait a főgimnáziumban (lásd: Makó, Csanád vezér tér 6.) folytassa. Makói verseiből állt össze első kötete, a Szépség koldusa.
A magyar irodalom harmadik jelese, aki e házban megfordult, a magát "tiszteletbeli makai"-nak nevező Móra Ferenc, akinek Georgikon című kötete ebben a házban született.

A múzeum első szobája első a "Hősi bajnok" címet kapta. A látogatók megismerhetik azt a szellemi-kulturális légkört és baráti társaságot, amely József Attilát, Juhász Gyulát és Móra Ferencet, Rudnay Gyulát, Vén Emilt is befogadta. A második szoba, a "Meghitt kultúrbarlang" íróasztalán, foteljében alkotott Juhász Gyula, József Attila. A harmadik szoba a "Szent csöndben" címet kapta, itt ismerkedhetnek meg a látogatók Juhász Gyula makói éveivel, verseivel. A negyedik szoba József Attila makói gimnáziumban töltött diákéveit és makói múzsáit mutatja be "Új és paraszti füttyként indulok" címmel.
(Sajnos, a múzeumbelsőben nem lehetett fényképezni, pedig végignézése egyik legnagyobb múzeumi élményem volt! - K.K.)

A fénykép 2007 júliusában készült.

Felh. irod.:

Barangolások Csongrád megyében. Miskolc, Well-PRess, 1997
www.mfm.u-szeged.hu/mako05.html

Insert failed. Could not insert session data.