Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
736.62 KB
2007-09-15 21:30:01
 Szeged, Klauzál tér 01. 3.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
229
626
Szeged, Klauzál tér 1. Az új Zsótér-ház

A Klauzál tér, amelyet egységet sugalló egy- és kétemeletes, városképi szempontból is jelentős épületek határolnak, hajdan a Széchenyi térből vált ki. Bár négy felől is utcák bontják meg, mégis zárt hatást kelt.
A Széchenyi és a Klauzál teret kettéosztó eklektikus stílusú műemlék épületet Zsótér Andor építtette 1873-ban szállodának. Földszintjén van a Virág cukrászda, a turisták és városlakók egyik kedvenc helye.
Előde, Allemann János és Hózig Péter cukrászdája a városi palota felépülése után hamarosan ideköltözött. Az üzlet 1884-ben Árvay Sándor és fia tulajdonába került. A "szegedi Gerbeaud"-nak nevezett cukrászda hírnevét 1922-től a Virágh-testvérek öregbítették. Virágh Béla jóvoltából olykor ingyen reggelihez jutott itt az egyetemista József Attila.
Az építtető Zsótér Andor (1824-1906) jeles és gazdag kereskedőcsalád sarja volt (részletesebben lásd: Szeged, Széchenyi tér 9.). Vezető szerepet játszott a reformmozgalomban, s a szabadságharcban honvéd főhadnagyként harcolt. Szeged ismert közéleti személyisége mecénása volt íróknak, művészeknek, segítője a rászorultaknak. Pártfogolta például Vastagh György szobrászt és Dankó Pistát. A Nagy Árvíz idején közel háromezer embernek adott menedéket házában, segítette Szeged város újjáépítését.
Domborműves emléktábláját Tóbiás Klára készítette.
A nagy árvíz előtt az épületben a pénzügyigazgatóság és az adóhivatal működött, 1879 és 1883 között pedig itt tevékenykedett a várost újjáépítését irányító, Tisza Lajos vezetésével működött királyi biztosság.

A fénykép 2007 júliusában készült.

Felh. irod.:

Péter László: Szeged. Bp. Panoráma, 1981
Zsótér Andor dombormű kihelyezése. = www.szegedvaros.hu

Insert failed. Could not insert session data.