Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
657.68 KB
2007-09-15 21:56:52
 Szeged, Mátyás tér: Alsóvárosi templom 03.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
222
663
Szeged, Mátyás tér: Alsóvárosi templom

A gótikus Havi Boldogasszony-templom az Alföld egyik legnagyszerűbb középkori műemléke. A mellé épült kolostorral együtt 1444-től évszázadokon keresztül a ferencrendi barátok tulajdona volt.
A templom a magyar késő gótikus templomépítészet egyik legérettebb alkotása.
Főbejárata elé a közelmúltban került vissza a tönkrement, és darabjaiból restaurált Szeplőtelen Fogantatás-szobor (Mária-oszlop). Az ismeretlen mester által budai mészkőből faragott Mária-oszlopot eredetileg 1752-ben állították fel, Tóth József akkori szenátor jóvoltából.
A legenda szerint egyszer egy idegen katona „Lássuk, a katolikusok istenasszonya képes-e magát megvédeni!“ – felkiáltással rálőtt a szoborra. El is találta Szűz Mária alakját, amelynek jobb karja letört – ezért nevezték akkoriban Csonka Szűznek –, de a golyó visszapattant, és halálra sebezte a férfit. 1948-ban, az akkor már igen rossz állapotban lévő, jégverés által is megrongált szobrokat lebontották, majd 1950-ben a ferences szerzetesek – attól tartva, hogy a kommunista hatóságok megsemmisítik a vallásos témájú kincseket – elásták a rendház istállójában. A kolostor felújításakor 1991-ben kerültek elő az elveszettnek hitt műkincsek. Rákos Péter restaurátorművész vezetésével újjávarázsolták a szoborcsoportot és 2006-ban felállították régi helyén.

A fénykép 2007 júliusában készült.

Felh. irod.:

Péter László: Szeged. Bp. Panoráma, 1981
Bálint Sándor: A Szeged-alsóvárosi templom. Bp. Pannónia, 1966
Mezei András: Mária és társai újra a Mátyás térre kerülnek. = A Szeged-Alsóvárosi Ferences Plébánia Hírlevele 2006. 2.

Insert failed. Could not insert session data.