Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
901.08 KB
2007-09-15 22:01:32
 Szeged, Pécsi u. 04. 2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
265
784
Szeged, Pécsi utca 4.

A klinikák kertjének épületeit 1926 és 1930 között emelték Korb Flóris tervei szerint. Az egyforma klinikák rendeltetésüknek megfelelő, célszerű épületek, de sivárak és ridegek.
A sebészeti klinika épületének falán portrédomborműves emléktála hirdeti, hogy az egykor itt állott Ipar utca 13. számú, alacsony tetejű, öreg házacskában született 1883. április 4-én Juhász Gyula. Szülőháza a klinika hátsó bejárata táján állott, a Tisza vonalára merőlegesen. Mint a költő Április bolondja című versében írta:

A Tisza partján ringatott a bölcsőm,
Holdtölte volt - tavaszi anda hold -
S a szőke fényben az éjet betöltőn
A Vizek népe mind nászdalt dalolt.

Irodalomtörténeti érdekesség, hogy 1866-ban ugyanebben a házban, sőt, abban a szobában, amelyben Juhász Gyula született, lakott fél évig szegedi diák korában Petőfi Zoltán. Juhász Gyula így írt erről:
"A königgrätzi csata után Petőfi István csákói gazdatiszt érdekes kosztost hozott nagyapámnak a szegedi Serház utcai házába: Zoltánkát, a magyar sasfiókot. Abban a szobában lakott fél évig a nagy Petőfi kis fia, amelyben én születtem. Így esett egy halvány fénysugár az örök glóriából az én szegény fejemre..."
Szülőházának lebontásakor, 1926-ban a költő verssel búcsúzott egykori otthonától, melynek sorai az 1983-ban felállított emléktáblán olvashatók.

A fénykép 2007 júliusában készült.

Felh. irod.:

Péter László: Szeged. Bp. Panoráma, 1981

Insert failed. Could not insert session data.