Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
870.02 KB
2007-09-15 22:02:20
 Szeged, Rerrich tér: Dóm tér építési emléktábla.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
253
846
Szeged, Rerrich tér

A Fogadalmi templommal szinte összeforrott a két világháború közötti időszak legszebb magyar építészeti alkotása, a Rerrich Béla által tervezett árkádos épületcsoport, amely U alakban fogja össze a Bálint Sándor által legartisztikusabb hazai modern térkompozíciónak minősített Dóm teret.
A Dóm építésével egyidejűleg merült fel az igény, hogy hangolják össze az egyetemi, illetve püspökségi épületeket. A tér megkomponálására Klebelsberg Kunó kultuszminiszter 1927-ben írt ki pályázatot, amelyet Rerrich Béla nyert meg. Az épületegyüttes kialakítását 1928-ban kezdték meg.
Az égetett, klinkertéglából készült téregyüttest az északeurópai országok építészete ihlette, Rerrich mintája valószínűleg a stockholmi városháza volt.
Az épületegyüttes nyugati részein egyetemi kollégium és hittudományi főiskola, délnyugati részein püspöki székház, déli és keleti szárnyán pedig természettudományi és orvosi egyetemi intézetek foglalnak helyet.
A tér kialakításának emlékére emléktáblát állítottak. A rajta látható személyek balról jobbra:
Korb Flóris építész, Gaál Endre kultúrtanácsnok, Várhelyi József, a Dóm első plébánosa, Glattfelder Gyula megyéspüspök, Somogyi Szilveszter polgármester, Klebelsberg Kunó kultuszminiszter, Aigner Károly főispán, Tóth Károly rektor, Rerrich Béla építész.

A fénykép 2007 júliusában készült.

Felh. irod.:

Péter László: Szeged. Bp. Panoráma, 1981
Bálint Sándor: Szeged városa. Bp. Képzőműv. Alap, 1959



Insert failed. Could not insert session data.