Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
890.14 KB
2006-12-31 17:29:44
 Debrecen, Hatvan u. 01. 4.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
274
771
Debrecen, Hatvan utca 1. Líciumfa

A Nagytemplom háta mögött zöldellő Emlékkert nyugati oldalánál található a fává nőtt líciumtő (semfű-semfa, hivatalos nevén lycium halimofolium).
A növény ebben az alakjában botanikai ritkaság, mert általában bokorként, cserjeként ismeretes.
A líciumfához egy sokat emlegetett művelődéstörténeti anekdota fűződik (aminek a botanikusok szerint nincs valós alapja):
A XVI. században Debrecen városának a reformáció útjára való áttérését megindító Bálint pap a katolikus Ambrosius mesterrel heves vitában sétált itt, az egykori öreg plébánia előtti úton. Kezében egy letört líciumágat tartott és azzal gesztikulált, hogy nagyobb nyomatékot adjon szavainak. Ambrosius mester makacsul hangoztatta, hogy sohasem lesz vallás abból, amit Kálvin tanít. "Akkor lesz ebből vallás - kiáltotta indulatosan -, mikor a lycium fává nő."
"Hát akkor fa lesz belőle!" - válaszolta Bálint pap, és lábai előtt a földbe szúrta a líciumágat. S az igénytelen kis gallyacska megfogant s fává terebélyesedett, ágaival befonta a plébánia vasrácsos ablakrostélyát.
Mikor évszázadok múlva sor került az öreg épület lebontására, a legendává nőtt líciumfát az ablakrostéllyal együtt érintetlenül hagyták, s ma is ebben az állapotában látható.

A fénykép 2006 júniusában készült.

Felh. irod.:

Papp Antal: Debrecen. Bp. Panoráma, 1976
Kovács Gergelyné: Debrecen. Bp. Panoráma, 1981

Insert failed. Could not insert session data.