Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
884.71 KB
2007-03-18 11:05:32
 Debrecen, Déri tér 01.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
300
1058
Debrecen, Déri tér 1. Déri Múzeum

Debrecen központjában, a Déri tér 1. szám alatt található a neobarokk stílusú, európai hírű Déri Múzeum, mely Györgyi Dénes és Münnich Aladár tervei alapján épült, és 1930-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.
A múzeum különleges tárgyi anyagának alapját az 1902-ben Löfkovics Artúr ékszerész-műgyűjtő (lásd: Debrecen, Piac u. 38.) kezdeményezésére és adományából megalakult Városi Múzeum anyaga képezte. Nagy jelentőségű volt, hogy 1920-ban Déri Frigyes (1852-1924) bécsi selyemgyáros csodálatos gyűjteményét Debrecen városának ajándékozta. Bátyja példáját követve, 1938-ban Déri György a Kárpát-medence minden népének népművészeti alkotásaiból álló, páratlan gyűjteményét adományozta a múzeumnak. A későbbiek során neves néprajzkutatók, történészek, régészek gyarapították tovább kitartó gyűjtőmunkájukkal ezt a gazdag tárgyegyüttest.
A múzeum és azon belül a képzőművészeti gyűjtemény legnagyobb vonzereje Munkácsy Mihály "Krisztus-trilógiájá"-nak együtt látható festményei: a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce homo.
Mint Szabó Magda Für Elise című regényében olvasható, az Ecce homo festmény kapcsán történt meg vele az az eset, ami sokáig rányomta bélyegét iskolai megítélésére. A közös múzeumlátogatás után magyar dolgozatot kellett írni a festmény egy alakjáról, s Szabó Magda a kép előterében levő kóbor kutyát választotta. S bár írását az osztály szeme láttára kellett miszlikbe szaggatnia, ugyanakkor általa megszerezte egy kitűnő tanár támogatását, akinek íróvá válásában sokat köszönhetett.

A fénykép 2006 júniusában készült.

Felh. irod.:

www.museum.hu
Szabó Magda: Für Elise. Bp. Európa Kiadó, 2002

Insert failed. Could not insert session data.