Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
672.3 KB
2007-07-14 18:11:47
 Komárom (Komárno), Klapka tér 09. 1.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
371
1945
Komárom (Komárno). Klapka tér 9. Zichy-palota

A Klapka tér legnagyobb épülete a volt Zichy–palota. Zichy Miklós gróf, szabolcsi főispán építtette a XVII. század második felében. Eredetileg barokk stílusú volt, de miután a 1763-as nagy komáromi földrengés romba döntötte, klasszicista stílusban épült újjá, két épületszárnnyal bővülve.
Udvarának végén az 1800-as évek elejétől 1827-ig emeletes épület állt, ennek emeleti részén tartották a táncmulatságokat és a színházi előadásokat. Az első hivatásos magyar színtársulat Komáromban Benke József és Kemény János vezetésével lépett fel 1811 májusában (ők a második pesti színtársulatból váltak ki). A társulatban ott volt Balogh István, Déry István, Láng Ádám, Murányi Zsigmond, Murányiné Lefèvre Teréz és a pályája legelején levő, tizennyolc éves Scheckenbach (Schenbach) Róza, aki később Déryné Széppataki Róza néven vált a magyar játékszín történetének állócsillagává. Legközelebb Balogh István székesfehérvári társulata jutott el Komáromba, valamikor 1813 és 1815 között. Szinnyei József szerint ennek a társulatnak Katona József is tagja volt, s Idegen művésznéven fellépett itt a Hamlet címszerepében és saját, Luca széke című darabjában.
1819 októberében Kilényi Dávid kecskeméti társulata érkezett a városba. Előadásaikról Ásvay Jókay József, Jókai Mór édesapja tudósított a helyi sajtóban.
A közelmúltban a Zichy–palota udvarán építették ki az ún. Európa udvart. A helyi viszonylatban gigantikus méretű vállalkozás célja, hogy élőben mutassa be harmincöt európai ország építészetét. A városrész egyben Komárom új szolgáltató központja is, üzletekkel, éttermekkel, kávézókkal, valamint egy föld alatti bevásárlóközponttal.
A palota első emeletén (bejárat a Szentháromság–szobor melletti kapun) a város két híres szülötte, Jókai Mór és Lehár Ferenc emlékkiállítása látható. Különösen a Jókai-kiállítás gazdag eredeti relikviákban.

A fénykép 2005. júliusában készült.

Felh.irod.:

www.komarno.sk
Mácza Mihály: Komárom nevezetességei. Pozsony, Madách-Posonium, 2002
Szénássy Zoltán: Rév–Komárom. KT Kiadó, 1998
Tóth László: "...miként hajdan az apostolok" : a komáromi magyar színjátszás története. Dunaszerdahely, Lilium Aurum, 1997

Insert failed. Could not insert session data.