Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
889.98 KB
2006-12-31 18:05:16
 Nagykőrös, Ceglédi út 19. 2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
556
2200
Nagykőrös, Ceglédi út 19. Arany János Múzeum. Varga Imre: Nagy tanári kar - szoborcsoport

Varga Imre: Nagy tanári kar című szoborcsoportját 1996. augusztus 20-án leplezték le az Arany János Múzeum épülete előtt.
A szoborkompozíció a magyar kultúra azon kiemelkedő egyéniségeit örökíti meg, akik a Bach-korszakban a nagykőrösi gimnáziumban tanítottak, Nagykőrösön működtek.
A legismertebb egyéniség, a nemzet halhatatlan költője, Arany János 1851-1860 között élt és alkotott Nagykőrösön. Mint ő írta egy levelében: a fél Akadémia Kőrösön van...
A város történetének kiemelkedő egyéniségei továbbá Salamon Ferenc, Szilágyi Sándor történészek, Szabó Károly bibliográfus, Szász Károly költő, műfordító, református püspök, Szigethi Warga János neveléstörténész, Tomory Anasztáz matematikus és mecénás. A "Nagy tanári kar" működése Nagykőrös mezővárosi fejlődésének fénykorát reprezentálja.
Ebben az időszakban Nagykőrös a magyar kultúra meghatározó központja volt, "magyar Weimar"-ként emlegették a várost, Arany Jánost pedig Goethe-hez hasonlították. Mindennek természetesen a politikai helyzet volt az oka: a szabadságharc utáni megtorlás időszakát átvészelt meghatározó értelmiségiek részben kiszorultak a Bach-korszak fővárosából, részben önként jöttek, mert egy kisvárosban szabadabban munkálkodhattak, s nagyon távolra mégsem kerültek Pesttől.

A fénykép 2006 augusztusában készült.

Felh. irod.:

www.c3.hu/~pmiajm/hunnagyk.htm
www.vendegvaro.hu
Törös László: A nagykőrösi Arany emlékek katalógusa. = A nagykőrösi művelődés hármas kis tüköre. Nagykőrös, 1935

Insert failed. Could not insert session data.