Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
892.45 KB
2007-03-25 11:23:50
 Szentendre, Vujicsics tér: Vujicsics Tihamér emlékkút.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
411
3106
Szentendre, Vujicsics tér: Vujicsics Tihamér emlékműve

A Preobrazsenszka-templom körül tartják augusztus 19-én a város legnevezetesebb búcsúját, amellyel Jézus Tábor-hegyi színeváltozásáról emlékeznek meg.
Ezeken a búcsúkon rendszeresen megjelent és muzsikált Vujicsics Tihamér, aki 1979-ben - Damaszkusz felé tartva, hogy felkutassa a Rákóczi induló általa feltételezett perzsa gyökereit - repülőszerencsétlenség áldozata lett. A szerencsétlenség éppen augusztus 19-én, a búcsú napján vetett véget a szerb származású zeneszerző életének. (Sírját lásd: Pátriárka utca, Beográda-templom.) Rá emlékezve nevezték el róla 2000-ben a templom terét és állították fel emlékkútját.
A tér építészeti megoldása Szuromi Imre tervei szerint készült, középpontjában a díszkúttal, amelynek medencéje egy régi szerb keresztelőkút; az oszlopon álló bárány szobrát Asszonyi Tamás készítette.
Eredics Gábor, a Vujicsics együttes vezetője így fogalmazta meg a kút szimbolikus jelentését:
"… a kút a központ, melyet egy obeliszk zár le, tetején az Agnus deivel. A bárány nemcsak Szentendre város címerében található meg, de kifejezi Vujicsics Tihamér életének talán legfőbb jellemzőjét. Azt, hogy szerb származású gyűjtőként, zeneszerzőként, kutatóként többségében horvát dallamokat jegyzett vagy vett fel, és a bartóki utat járva fő területe az összehasonlító népzenetudomány volt. Nem az volt fontos számára, hogy egy zene melyik nemzetiségé, mert ő mindegyiket tudta szeretni, tisztelni és befogadni."

A fénykép 2005 szeptemberében készült.

Felh. irod.:

www.perifericrecords.com/hun/main.php
Hogyan legyünk szentendreiek... = Szentendre és Vidéke 2004. 01. 30.

Insert failed. Could not insert session data.