Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
816.79 KB
2007-03-25 11:24:27
 Szentendre, Vujicsics tér: Preobrazsenszka-templom.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
307
1250
Szentendre, Vujicsics tér: Preobrazsenszka-templom

A középtornyos, barokk Preobrazsenszka-templomot a Boszniából érkezett szerbek építették 1741-1746 között.
Klasszicizáló díszítőelemei valószínűleg 1770 után - egy nagyobb felújítás és átalakítás révén - készültek. Toronnyal 1852-ben koronázták meg az épületet.
A templomot vastag kőkerítés veszi körül. A kerítésfal korinthoszi oszlopokkal szegélyezett, díszes, kovácsoltvas kapuját a pesti szerb temploméról mintázták, 1803 és 1806 között Olhauser József helybéli lakatosmester készítette.
A templom az ortodox (görögkeleti) egyházi műemlékek között kiemelkedő helyet foglal el.
Belsejében nagyrészt megmaradt a XVIII. század második felében és a XIX. század elején készült berendezés. Jelentős képzőművészeti érték a templom ikonosztáza, amely a legszebb hazai ikonfalak egyike, az első orosz-ukrán típus szerint épült képfal.
A templom körül augusztus 19-én tartják Szentendre legnevezetesebb szerb búcsúját, amellyel Jézus Tábor-hegyi színeváltozásáról emlékeznek meg. Ezeken búcsúkon rendszeresen megjelent és muzsikált Vujicsics Tihamér, aki 1979-ben - Damaszkusz felé tartva - repülőszerencsétlenség áldozata lett. A szerencsétlenség éppen augusztus 19-én vetett véget a szerb származású zeneszerző életének. Rá emlékezve nevezték el róla 2000-ben a templom terét és állították fel emlékkútját (lásd: következő kép).

A fénykép 2005 szeptemberében készült.

Felh. irod.:

Szentendre. Szerk. Sándyné Wolf Katalin. Bp. Panoráma, 1985
www.templom.hu
www.vendegvaro.hu

Insert failed. Could not insert session data.