Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
970.51 KB
2007-03-03 21:54:10
 Szekszárd, Béla tér 01. 12.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
329
1113
Szekszárd, Béla tér 1. Bezerédj István emlékoszlopa

Bezerédj István (1795-1865) reformkori politikus, kiváló szónok emlékműve - Konrád Sándor alkotása, 1942 - a Megyeháza külső kertjében áll.
Bezerédj fiatalon, 1823-tól kapcsolódott be Tolna megye közéletébe. Legfőképpen az alkotmány helyreállítása, az országgyűlés összehívása mellett érvelt. Az 1830-as és az 1832–36 közötti országgyűléseken is a megye képviselőjeként vett részt. Az utóbbin tűnt fel kiváló szónokként, amikor az úrbér kérdésének tárgyalásánál ő küzdött legerőteljesebben az adózó nép terheinek könnyítése érdekében.
Humanitárius elveket vallott, ellenezte a halálbüntetést, és ezt igyekezett a büntető törvénykönyvet kidolgozó bizottságban is érvényesíteni, melynek tagja volt.
Kiváló szónok volt, de tetteivel is alátámasztotta elveit, többek között az ország első óvodáját is ő alapította Hidján; előmozdította a selyemhernyó-tenyésztést, és megkönnyítette jobbágyainak a megváltást.
1844-ben a megyeháza falai között jelentette be, hogy önként adó alá veti magát, mivel ez számára lelki megnyugvást jelent.
A szobor talapzatán három dombormű látható. A középsőn Bezerédj István látható jobbágyai körében, a jobb oldalin első felesége, Bezerédj Amália ül íróasztalánál, mellette kislánya, akinek a közkinccsé vált "Flóri könyve" című gyermekvers kötetet írta. A baloldali domborművön Bezerédj második felesége, Bezerédj Etelka, Arany János "Jóságos özvegye" Deák Ferenc, Arany János, Csengeri Antal, Bartal György és Bezerédj Pál társaságában a Deák által neki átnyújtott, a kiegyezést előkészítő, 1865. ápr. 16-i "húsvéti cikk"-et olvassa.
A domborműveket Bodnár István kis versei magyarázzák.

A fénykép 2006 júliusában készült.

Felh. irod.:

http://www.szeki.hu/turista/kalauz/magyar/tu000066.htm

Insert failed. Could not insert session data.