Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
676.99 KB
2007-03-03 16:40:10
 Szombathely, Fő tér 40. 2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
310
949
Szombathely, Fő tér 40.

2004-ben ezen a helyen állították fel James Joyce író életnagyságú szobrát, Veres Gábor alkotását, amint a ház falából kilépve üdvözli az arra járót. Magyar és angol nyelvű felirat hívja fel a figyelmet, hogy Joyce híres regényének, az Ullyssesnek a hőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) szombathelyi származásúnak mondja magát.
A helytörténeti kutatások szerint az 1800-as évek közepén valóban élt Blum család Szombathelyen, akik annakidején ebben a házban laktak. Joyce talán trieszti tartózkodása idején kerülhetett valamelyikükkel kapcsolatba.
A modern irodalom alapművének számító Ulysses, a kisember odüsszeiája június 16-án, egy nap alatt játszódik Dublinban. Az 1950-es évek óta a Joyce rajongók világszerte kortárs művészeti fesztiválokkal ünneplik ezt a napot (Bloomsday), amelynek már Szombathelyen is hagyománya van: az első magyar James Joyce Társaság is Szombathelyen alakult meg 2001-ben.
A téma iránt érdeklődőnek érdemes elolvasni Najmányi László: A Blum ház rejtélye c. regényét (Golyós Toll Kft. – DIREKT kiadó, 2007).

A fénykép 2006 májusában készült.

Felh. irod.:

www.bloomsday.hu
A Bloomsday Szombathelyen. = www.litera.hu
www.joyce.hu

Insert failed. Could not insert session data.