Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
903.8 KB
2007-09-16 09:17:56
 Gyula, Kossuth u. 30. 2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
254
826
Gyula, Kossuth utca 30.

Az Almásy-kastélyhoz vezető kőhíddal egyvonalban, az utca túlsó oldalán álló földszintes lakóház egykor Erkel Rezső (Rudolf) vármegyei főorvos, Erkel Ferenc öccse lakása volt, ahol a zeneköltő is gyakran megfordult (János testvérük a szomszédban, a mai 28. szám alatt lakott).
Jókai Mór két ízben is megfordult a házban. Először Laborfalvy Rózával 1848. augusztus 29-én kötött házasságuk után voltak a ház vendégei (Erkel Rezső korábban a Nemzeti Színház orvosa volt, onnét ismerték egymást). 1849 júliusában, a szabadságharc vége felé Jókai, Pestről elmenekülve az Erkel család vendégszeretetére bízta feleségét, akivel együtt volt a kor kiváló operaénekesnője, Schodelné Klein Róza is, akik a ház két udvari szobájában húzták meg magukat. Ide tért vissza Jókai feleségéért a világosi fegyverletétel után. Erről szól "Egy napom Gyulán" című szívszorító írása:
"Ez volt életem legszomorúbb napja. 1849. augusztus 13-án nyitottam be a gyulai Erkel ház ajtaján ezzel a szóval: nincsen hazánk”.
Jókai innét utazott álöltözetben, hamis papírokkal Tardonára.
1860-tól haláláig ebben a házban élt Erkel Ferencné Ádler Adél, miután különvált férjétől. Gyulán hunyt el, sírja a Szentháromság-temetőben van.
Az épületen Erkel Rudolf, Ádler Adél és Jókai Mór emlékét márványtáblákon örökítették meg.

A fénykép 2007 júliusában készült.

Felh. irod.:

Czeglédi Imre: Gyula útikalauz. 2. jav., bőv. kiad. Gyula, 1995

Insert failed. Could not insert session data.