Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
867.89 KB
2007-09-16 09:31:16
 Gyula, Vár 2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
216
687
Gyula, Vár

Az Alföld egyetlen középkori téglavárát a Maróthy család építtette a XV. század első felében. Derékvárának saroktornyát 1482 után Corvin János emeltette (ma eszpresszó és borozó működik benne). Corvin János, mint a trónöröklésből kiszorított herceg 1482 és 1504 között volt a vár ura, s feleségével, Frangepán Beatrix-szel együtt gyakran tartózkodott itt. Corvin János 150-ben bekövetkezett halála után özvegye állandóan Gyulán lakott. 1508-ban itt halt meg leánya, Corvin Erzsébet, a Hunyadi család utolsó sarja.
1543-ban a vár történelmi esemény színhelye volt: itt tartott közös országgyűlést Fráter György elnökletével az Erdéllyel határos nyolc alföldi megye nemessége.
1552-től a vár a török elleni végvári rendszer láncszeme lett és ó-olasz bástyás palánkvárrá alakították át. 1566-ban került török kézre, miután erősítés hiányában, kilenc heti ostrom után Kerecsényi László kapitány kénytelen volt feladni. Bár a török szabad elvonulást ígért, a maradék védőket a janicsárok megtámadták és lemészárolták, Kerecsényi kapitányt pedig foglyul ejtették és Nándorfehérváron kivégezték.
A vár 1695-ig volt török kézen. Akkori állapotát megörökítette leírásában Evlia Cselebi török világutazó.
A Rákóczi-szabadságharc után az ún. huszárvárat lerombolták, csak a belső vár maradt meg.
Az épület déli sarkán Tóth Béla: Végvári vitéz című lovas szobra áll.
A vár két bejárata közül a délkeleti oldalon van az ún. Kerecsényi kapu. A boltíve alatti két helyiségben a helyi hagyomány szerint Damjanich János és Lahner György tábornok volt elszállásolva 1849 augusztusában.
A várudvar 1964 óta a Gyulai Várszínház előadásainak színhelye.
A belső termekben a közelmúltban nyílt meg a Vármúzeum.
A vár előtt az egykori vizesárok kiszélesítésével csónakázótavat létesítettek, melynek közepén tószínpadot alakítottak ki.

A fénykép 2007 júliusában készült.

Felh. irod.:

Czeglédi Imre: Gyula útikalauz. 2. jav., bőv. kiad. Gyula, 1995
www.vendegvaro.hu
www.gyula.hu

Insert failed. Could not insert session data.