Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.2 MB
2007-11-16 08:58:37
 Zalai Hírlap 1971.02.28. 050sz 08old - Apám regénye 09.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
340
1266
Zalai Hírlap 1971.02.28. 050sz 08old - Apám regénye 09

A következő szöveg a cikkből keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Vérles Judit:
Apám regénye
Kerékbetörés
. \' IX. fejezet " \' \'.\'", .\'.;
A% igazság mérlegén
i,Néptanítók Lapja 67. évf. 24. sz.
1934. november 1.
HORT római katolikus egyházközsége a nyugdíjazás folytán megüresedett IV. sorszámú férfitanítói állásra a vonatkozó egyházhatósági... rendeletek szigorú figyelembevételével pályázatot hirdet... stb.
November.
Didereg az ember, ha hallja. Benne kong a halottak napja. Holnap lesz az ötvenedik „rohamon". Hiábavaló kenyértorna lesz ez is, mint a többi!
De miért lenne hiábavaló? \'
Ennek már sikerülnie kell!
A pályázatokat lezárták. Pelle „jegyző" elkészítette a végleges ranglistát. Első voltam ötvenegy ponttal, második egy „B" listás tanító 32-vel, harmadik egy hadiárva tanító 24 ponttal. A legkevesebb pontegységgel bírók visszafelé: Első 10 pont, második 13, harmadik Gulyás Pál hatvani tanító 18 ponttal.
Jubileumi „véletlen"
A Főtisztelendő Plébánia Hivatal felterjesztette a kimutatást a Nagyméltóságú Püspöki Hivatalba. Itt „ünnepélyesen", nagy „szakértelemmel" kijelölték az első három pályázót. Hármuk közül kellett tehát választani a püspöki leirat, a vonatkozó rendeletek és a szent igazság értelmében.
Másnap a Tekintetes Egyháztanács mondott egy zengzetes „Dicsértesséket", a választási ceremónia előtt elénekelték a pápai himnuszt, aztán a „vonatkozó egyházhatósági... stb. számú rendeletek szigorú figyelembe vételével" — a hármas jelölés értelmében, átugorva a méltóságos püspök úr által kijelölt első hármat... átugorva negyvenkét pályázót, megválasztották az utolsó három közül Gulyás Pál hatvani állástalant a 18 pontjával.
A visszakapott kérvény égette a kezemet. Szorongattam számtalan mellékletével együtt. Mintha átok keringene körülöttem. Valami virágos varázslat elvisz mindig egész közel a célhoz, s akkor egy láthatatlan kéz rápenderít egy nagy kerékre, átforgat rajta és összetört tagokkal, tehetetlenül kerülök le róla.
Hogy lehet ez?
Mi lehet az a titokzatos ERÖ?
Miért kanyarodott olyan cifrát a józan ész? Ki adhat erre feleletet? Ki más mint a pap.
A pap nem tagadhatja le az igazságot, még akkor sem, ha megtagadta. Megtudom tőle! Indulás vissza!
A% ötágú ostor
— Tessék! Mit óhajt?
— Plébános úr! Kérem, legyen őszinte hozzám! Szíveskedjék megmondani, mi az oka csúfos lemaradásomnak?
Nem tetszett neki a szótekervény nélküli bevezetés. Állt és várt. Én is.
— Ha jól meggondolom — mondta nagysokára —, öt kifogás merült fel ön ellen.
— Súlyos ötnek kellett lenni, ha az első helyről... — Itt közbevágott.
— Látja, éppen ez volt az egyik. Ez a szinte ijesztő nagyarányú elsőség.
— ? ! ?
— Jó páran féltek magától!
■— A plébános úr mellettem állt? .
— Nem önre szavaztam.
— Miért? ......
— Erre nem lennék köteles felelni! — mondta ingerülten. Majd sokatmondóan legyintett.
— Többen is elgondolkoztak azon, hogy egy kiváló tanítót, saját kántorát miért nem pártolja a saját apátplébánosa, Harkabusz, aki pedig legjobban ismeri.
— Dehogynem pártolt kérem, hiszen elismerő „Működési bizonyítványt" adott.
— írást adott, de amikor itt járt a választás előtt hivatalosan is, baráti látogatáson is, egy szót sem szólt önről, amikor pedig érdeklődtem, azt mondta, ő korrekt akar maradni, a saját kerületében nem protezsál senkit. A választás a mi belügyünk.
Ez volt a második ok.
— Mondja, miért nem vállalt leventeoktatást? — tette fel az újabb kérdést. Hiszen annyi minden mással foglalkozott? Ez a nem egészen érthető tartózkodás ettől a szép nemzetvédelmi munkától, ez volt a harmadik ok.
A plébános nyeregben érezte magát, hogy nem válaszoltam.
— Azt is mondták — folytatta, — hogy ön kommunista érzelmű ember, hogy a gyárból (ahol a képző előtt dolgoztam, mint lakatostanonc) emiatt dobták ki.
— És mi volt az ötödik ok? — kérdeztem most már akkora adag tehetetlen dűhvel, hogy alig tudtam visszaparancsolni indulatkitörésemet. Észrevehette, mert nagysokára kérdezett csak:
— Ugye önnek beteg a felesége? Választ azonban nem várt, csak érvelt:
— A falu tél a beteg asszonytól... Azt mondják sokan, hogy súlyos rákbetegségben szenved.
Felugrottam, mintha vipera csípett volna meg:
— Micsoda? Rákbeteg? Ki mondta ezt az őrültséget? — kiabáltam teljesen megzavarodva ettől a képtelen rágalomhadjárattól. — Majdnem ordítva folytattam:
— Tudja plébános úr, mi baja az én feleségemnek? Mi az a rák, amitől megrettent a vitéz falu? — A gyermek, aki születni fog. Gyermeket vár a feleségem, érti plébános úr? Gyermeket!
v i " Temetés
— No öeskös, széna-e vagy szalma? — kérdezte drága üreg kántorom!
Elmeséltem mindent.
Egy darabig nem szólt. Csendesen elnézett a semmibe, majd lassan ráeresztette vállamra kezét és szokatlanul nyugodtan azt mondta:
— Ne búsulj! Én már úgysem sokáig nyaggatom az orgonát, árván marad a pipa is, a borocska is, meg a kárszói kántorság is.
Meg akartam állítani, de leintett a pipaszárral:
— Hagyd el! Tudom mit akarsz mondani! Ne menj te már sehová! Várd meg nyugodtan, amíg én bejelentkezem Péter bátyánál. Akkor aztán te leszel a „helyi jelűit" és kész. No, igyunk erre!
Álmomban a kántor bácsi koporsóját vittem, markomban a stóladíj lapult, és közbén nyögve énekeltem a temetési szertartást. Volt öröm, mikor felébredtem. (Folytatása következik.)