Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
110.76 KB
2008-06-12 14:08:30
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
605
1634
Rövid leírás | Teljes leírás (5 KB)

Zalai Közlöny 1896. május 30. 22. szám 2. oldal - Válasz

Zalai Közlöny
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap


A következő szöveg a cikkből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


Válasz.
! Kis-Komárom és ridéke történetéből.
I Irtai CSIBE ISTTAN m-bajon>I lelkész. j (Folytatás és vége.)
Ha valami capitale tnláltatik, az olyan hoz a magistratus nyőí praedikátorokon, mesterekeo és deákokon kívül. í Ha az prosbyter városban, falabaa vagy praesidiomban illetieoüi viseli ma-! gát, egy néhány intések után ha nem j jobbul, deponálják és ugyanaz presbyte-j rium előtt s mást választanak helyette avagy helyében.
Miűden héten nem egyszer, de toties quotier ha mi történik, vagy esik oly istentelen s elszenvedheletlen dolog, az külső preBbyterek tartoznak a praediká-toroak volta szerént megjelenteni. — Egyébaránt de occultis ecclesia non ju-dicat Ha pedig elmulatja az kül ő presbyter szántszáudokka! és & praedikátor eszében .veszi, az olyant ugyan az pres-byterek előtt szólítja meg róla. hogy máskor ne legyen-. Interim az rtua sem megyén szóllitatlau ei mellette.
Pipán numero 24 presbyter vagyon az küUö rend közül, nemes éd polgári személyek istenes böcsuleteaek. y> Kis-Komárban az Bzeréot 24, kik kö-ypzt Könczöl Mibáiy Somogy vár megye főszolgabírója, Bornemisza András vármegye assessora, Botthyáoi László, Csa-bay György azázados vajda, értékei, jó-szágos emberek; azonkívül Eopoly Farkas, Gépeli Gergely, Karácson Tamás, böcsüietea értékes kereskedő személyek, az sereg bírája is és többek etc, kik az magistratas törvényszékiben is tisztviselő assesisorok.
Az tüskootár városában is és galamboki városban, mely filialison nro 20 vannak birákbul, tanácsból állók.
Körmendi seniorságban ar. szerént tudom kglmes asszonyom, hogy nemesi re-ndbö! katona rendbül és polgári rend-bül áll, mivel Botthyánri Idám főgene ralis ö nga praesidiomos helye, három rendbül áll. Nevek szerint kik.legyenek, nem tudhatom, mivel tőlünk távol.
Püspök uram és senior uraim iuspec-tíójok aiatt minden\' városban, faiakban megvannak a presbyterek, kik az ő hon-jokban rendesen és istenesen/ vigyáznak az külső rendekre.
Ha generális vagy patricularis sy-nodas leszen valamely helben, ez ilyea presbyterekbüt vilasztnak istenes és emberséges legátusokat, kiket is püspök uram két rendből álló praedikátori & hallgatói számos öszvegyült sereg előtt pablice igen megexamináí éi ugy a függő causikat az articoiusok szerint decen-ter discuüálja seaiorival, proseniorival és pre&by téri vei együtt, Aa práédikáto-rok dolgain kívül, melyek c*ák azintén fórum spirituálét coDCtraálnak, az külső nagy értelmű bőcsBietes presbyter uraim közül is admittált&tnak & axok is voxol-nak az olyas küUö causákban etc
Blasius Nagy-Marácty "minister ec-desior oppidi KiskotnarieDsis, m. p,
íme ezekben megtalálja Jak József ur .a felvilágosítást ama nyilatkozatára is.\'„Az adatok összegyűjtése nekem még nem sikerült, mert egy hosszú hosstu J idő még bizonytalan előttem." Hiszi vagy [ nem hiszi: ama hosszu-hosözu idő — pár i századig — a protestantísmusi. | Hiszen a veszprémi r. kath egyház-\'■ megye Schematismusa szerint (ezt C3ak ! hitelesnek tartja Juk ur ?) a kískomi-romi r. kalh. egyház kezdődött lG95-bea, s anyakönyve vezettetik 1736-tól; a ga-! lamboki pedig 1803-ban alakult, még az \' újra alakult reforuiátu-ná] is 12 évvel I később; tehát a kjrdéses időszakban, a ; re forma ti ónak itteni \\ írágzása idején I bizony nem voltak itt sem plebaiiuaok, j sem plebáoiák, és hogy a galambok! te-; metőben látható rom, református tem-plom és az ott talált harang, mely ; újra öntve ma is a ref. templom tornyában hivja a híreket istentiszteletre: a régi reformátusoké volt Az a hiteles történelmi adat pedig, hogy „Sz. István a zalavári apaságot 1019-ben megalapítván, a több községek között Kolum-b...

Insert failed. Could not insert session data.