Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
11.47 MB
2023-06-07 14:14:27
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
129
242
Zalai Közlöny 1887. 019-022. szám május

Zalai Közlöny
A nagy-kanizsai „Kereskedelmi Iparbank”, „nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó egylet”, a „nagy-kanizsai kisdednevelő egyesület”, a „nagy-kanizsai tiszti-önsegélyező szövetkezet”, a „soproni kereskedelmi s iparkamara" nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap.
26. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGY-KANIZSA, 1887. május 7-én.
19-iU: szám
Előfizetési ár
eg<*t ¿»re . . , 5 frt — — fél evre - . . . 2 rt 50 kr uecyeáévre ... I frt 25 kr.
Egyes szám 10 kr
i *___
H I E D K T É S E K 8 hasábos pHitaorban T. másodszor 6. s tninti^n további s-.rért f> kr.
NYILTTERBEN "soronként 10 kr^rt v^tf ft''eW f.-l i\iiiCitA--: ¡¡letek miinien e>ryeahir-dt-u-sit 30 kr. tixeteudők.
Huszonhatodik évfolyam
A lap Jtrellcmi xészét ;II»»tS köclr-
mlnyek a sxe k sztőn^ghe z, anyagi r<»xét i)l«»tő közlemények pedig a kiadóhzrncalliox bérmentve
Xaffy-KaiiizsdTn tuktrékpé uztári épalet.
Bérir.enietlen levelek ut-m fogadtatnak el.
Kéziratok vissza nem küldetnek
- - ■
• - • • • -•''... . . • A nagy-kanizsai „Kereskedelmi Iparbanka „nagy-kar^zsai önkéntes tűzoltó-egylet, a mnagy-kanizsai Hsdednevelö
■ ■ • » 0, > " - ■ % egyesület", a „nagy-kanzsai tiszti-''ónsegélyzö szövetkezeta „soproni kereskedelmi s iparkamara* nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Koboz István
40 éves irói jubileumára.
(1S87 m*ju* 1-éa.)
Irta: TuboU ViítOf. Felolvasta: BátOlfi Lajos-
V
Szép multadra visszauézve Áldjad velem e napot, Múltnak és jelennek im ma Bó termését aratod ..... Ritkaság, mely Téged ér.: Negyvenéves pályabér! ^
Ritkaság, mit ma elértél; A dicsőség ily foka — Vidéki irodalmunknak Felkent régi bajnoka! üdvözlek hü pályatárs, Erdemteljes jubiláns ! /
Zala és Somogynak Te vagy Első hírlapírója ; Irántad e két megye is Ma háláját lerójja, S kebléből ez ki nem fogy Míg él Zala és Somogy.
A hon nehéz éveiben Elméd, s vasakaratod Megalkotá küzdelemmel Itt az első hirlapot, — S terjesztőd azt, mi jó s szép, Hogy eljöjjön a jobblét
Országszerte titerjedt már Humorod és satyrád — De ha szükség, tudokányod Komolyan is irányt ád, — S tollad által az irály Uralg mintegy bölcs király!
S ha bár,, ugy mint politikus Nem jársz "egy uton velem;/ E.lóttí''d kalapom mégis Mindenkor leemelem ; Mert hisz egész életed Hogy hazádat szereted.
Ifjú korod óta nálunK Hangoztatják dalaid . . . A Balaton s Füred tája Sok jót köszön Neked itt! Szépen ha szólt dal, s fcoboz Tudták, hogy zeng a — Roboz.
Zengj, dalolj még számos évig, Éltessenek a Múzsák ! S fejedre, ha még feltesszük Az érdem koszorúját; így szóljon majd az irás ; Nyolczvanéves jubiláns!
Lélekemelő irodalmi ünuepélye Kaposvárnak május 1-én megtörtént. Magasztos öröm dobogtatta szivünket, hogy azon résztvehettünk. — A szép eszmének szép eredményét fényes siker koronázta, melyre Somogy -megye székvárosa Kaposvár büszke lehet.
Roboz Istvánnak, a „Zala-Somogyi Közlöny ®-nek egykori s jelenleg a »Somogy* szerkesztőjének 40 éves jubileuma, oly fényes ünnepélylyel lett megülve, melyhez hasonlót a vidéki hírlapirodalom története nálunk nem mutathat föl. A megyeház terme már 11 órakor zsúfolva volt ünneplő közönséggel; ott voltak a Petőfi-társaság, az irók és művészek körének s a budapesti és vidéki lapoknak képviselői, Somogy megye és Kaposvár város közönségének szine java, a köttsei kisbirtokosság és számos köz ég küldöttjei, stb. A kárpáton diszes hölgykoszorú foglalt helyet. - A zöld asztalra a küldött koszorúk s emléktárgyak voltak elhelyezve. |
Az ünnepélyt a kaposvári ipa-rosifjak dalárdája nyitotta meg. „Isten áld meg & magyart!'' hymnus-sal. Ezt megelőzőleg a lelkes polgármester a diszgyülést megnyitván, küldöttség ment Kobozért, ki disz-magyarban jelent meg szűnni nem akaró éljenzés között; ezután Hock
János szavalta nagyhatású alsalmi költeményét zajos éljenek közt, majd Andorka Elek olvasta fel a jubiláns író szellemesen irt életrajzát. Doli-nay a fővárost irók s művészek társasága nevében tartott kitüuő beszédet. Megható jelenet következett ezután, midőn \\város polgármestere Németh Ignacz megkapó szép beszéd kíséretében átnyújtotta az ünnepeltnek az adakozásokbólvett nagy arany tollat, mely a következő feliratot viseli: „Roboz Istvánnak 40 éves irói működése elismeré-seül." A felharsogó éljenzés csillapultával maga Roboz István kezdett szólni,köszönetét fejezve ki a kitüntető eli8merésértt s érdekesen festve a vármegye közönségét, mely iránt hálája oly végtelen; a nap dicsőségét koszorúit — úgymond — oda helyezi Jókai, Gyulai, Szász Károly lábaihoz, kik a magyar irodalmat oly magas színvonalra emelték. Szűnni nem akaró zajos éljenzés követte az ünnepelt szavait, s csak altkor csillapult le, mikor IJjváry Ferencz apát kezdett beszélni, kitüntetve Roboz irói érdemeit s köszönetet mondva a közönségnek. Az ünnepélyt a dalárda korrekt éneke .Hazádnak rendületlenül* szózattal fejezte be.
Egész halmaza érkezett a távirati és levélbeli üdvözleteknek, Gratuláltak az ünnepek írónak: Jókai, Zichy Antal, Somsich grófok, Papp Gábor püspök, Kozma Sándor, Va-szary főapát, Hamary, Écsy, a fővárosi és vidéki lapok szerkesztőségei, színtársulatok, intézetek stb. Somsich Pál és Jankovich gróf titkos tanácsosok személyesen rratulál>ak a Somogy szerkesztőségében. Az ünnepélyen ott voltak: Tallián főispán, Csépán alispán, a birtokosság és polgárság képviselői tömegesen, városi és megyei tisztviselők, az elöljáróság a polgármester vezetése alatt.
A budapesti és vidéki hírlapok képviselői s az irói küldöttségek tagjai
ebédre az ünnepelt szerkesztő vendégei voltak.
A jubiláris ünnepélyeket bezáró banketten két százan vettek részt ; ott voltak: gróf Jankovich László titkos tanácsos, Talián főispán, Csépán alispán, Somssich Pál, Véssey-ek, Boronkayak, nagy- és kisbirtokosok jelentékeny számmal, hivatalok főnökei, kereskedők, iparosok, küldöttségek. stb; egyátalán vidéken ritkán látható fényes vendégko3zoru gyűlt egybe, az érdemes veterán író és lapszerkesztő tiszteletére. - Felköszöntőt mondtak: Ujváry apát a királyra, Gruber képviselő, Németh Ignácz polgármester a Boronkayak s még számosan mások Rcbozra Hock János az irodalomra, gr.- Jankovich Roboz nejére, és családjára, Dolinay Gyula Atala írónőre, Adorján Sándor Somogymegye és Kapós vár közönségére, e lapok szerkesztője a fentebb Közlött hatásos költeményt olvasta fel stb. Jó zene mellett a társaság késő éjfélig együít maradt, a kitüntetés s meleg ragaszkodás minden jelével elárasztva az ünnepeltel, kinek Köttse község(Roboz szülőhelye) küldöttjei nagy ezüst serleget nyújtottak át \
Jókai Mór a következő üdvözlő-levelet intézte Robozhoz : Kedves barátom és pályatársam ! Megbocsáss, hogy személyes megjelenésem helyett, csak egy ilyen gyászkeretü papírlapon üdvözöllek. Az egész kedélyem ilyen fekete szegéi} kőzött van. Én most amíg gyászévem tart olyan helyre, a hol vigalom vau nem mehetek. Ez az esztendő az életemből az én halottamé. Pedig örömre, vígságra valóban elég van ott, ahol egy negyedszázados hírlapszerkesztői pá-ya hősét ünnepelik, minő te vagy. Mindig a becsületes ügyet védelmezve, jelszavadat, elvedet soha meg neui tagadva, nem csak olvasó közönségednek, de pályatársaidnak is igaz
becsülését vívtad ki e hosszú idő alatt, melynek kezdő évei vissza nyúlnak abba a korszakba, a midőn hírlapot alapítani, nemzetünk igazait védelmezni valódi áldozat volt: az elfoglalt helyet megállni heroizmus kellett Te egy, a hazának, a közügyeknek, a szabadelvű eszméknek; és a józan nemzeti mivelődésnek tett jó szolgálatokkal teljes hosszú pályára tekinthetsz vissza. Kívánom Istentől, hogy tartson meg sokáig 8 adjon Nek d testi-lelki erőt nehéz feladataidnak tovább viselhetésére. Örömünnepeden sok fényes üdvözletet fogsz hallani, de őszintébb szívből jövőt mint az enyém, alig. Légy boldog családodban, szerencsés munkádban, megelégült hazádban. Ölel igaz barátod Jókai Mór.
A kereskedelmi iiiuzeum Budapesten.
ín.
IdeigTéues határosatok a hasai termékek állandó kiállítása számára.
1. A budapesti kereskedelmi muzeum Szervezeti ssabályza<ának 3. §-a értelmében a muzeum gyűjteményei két főosztályból, úgymint a hazaiakból és a külföldiekből tognak állani.
A jelen ideiglenes *sebályzat a hasai gyűjteményekre vonatkozik.
2. A hazai gyűjteményeknek az a czélja bogy a belföldön előállított Összes -gyári,:késmfi-, háti- és műipar csikkek, valamint as ipar által feldolgosott nyers-termények és anyagokból rendezett állandó kiállítás alakjában a hátai termelésnek hheőleg teljes képét tUntessék fel és azok kelendőségét előmozdítsák.
3. A kiállításban mint kiállítók részt vehetnek a termelők és »sok képviselői.
4. A ki & kiállításban mint kiállító résst venni óhajt, ebbeü szándékát as erre nézve megállapított min a kitöltésével as igazgatóságnak jelentse be a abba a következő kérdőponiokra jegyezze be válaszát:
a) A kiállító neve, czége és lakhelye.
b) A gyár vagy az üzlet, a fióküzletek, ügynökségek stb. belye.
o) A kiállító által képviselt termelési ág megjelölése.
neked anyád volt. Midőn e gyönyörű két oőre tekinték, nem htvém hogy v»l*h% életem története szőkéikkel egybeforrjon. Oly annyira el valék foglalva a nők szemlélésében, bogy csak Raymond figyelmeztetésére vevótn észre, hogy azon férfiú, ki Irene oldalán állott, Feri volt, nekem fivérem.
Meglepetve kérdém R%y mond tói, hogy Feri miként jutott e két gyönyör-ű teremtés közé, Ktjmond vállat vont s azt feleié, mert náladnál okosabb. S már is akaratlanul bánni kezdém, hogy nem én ismertem meg elébb az ezredes családot.
Nem figyeltem a színpadra, csak mindig a páholyt tartottam szemmel, %az ezredesné egy csinos, bár kissé éltes hölgy férjével csevegett, ki; szép a délcsog tartásával ámbár már őszülni kezdő szaká-lával cúnos férfiú vala. Feri Irénéhez suttogott néhány szavat s a bájos leányka erre felém irányozá távcsövét Arczom égett s szivemben azon vágy keletkezett, hogy helyemben rögtön kővé váljak. Iréné Ferihez ✓--suttogott valamit, n er«-e Feri a páholyból távozott. Valami különös vágy támadt szivemben még ma e szép nők közé juthatni, s rme megnyílik páholyom ajtaja, s Feri lép be.
— Servus János mondá, a kis kedves Irénke küldött, mert észre vette, hogy ssemeid rajtánk nyugodtak.
Nem tudtam . szólani, megragadva bá yám karját, halkan ingerülten éjrém ki a szavakat.
(Folyt, köv)
T á r e %
Az első szerelem.
/ ^Novella) J
Irta : Perhoné Btau Jötsa.
^ • (Folytatás.)''
— Vájjon miért nem vagyok én e gyermeknek atyja, tán őszintébb lenne irányombaD, mormogá Verney halkan, s ősz arczán könnyek perdültek le.
— De tán nincsenek titkai, tán valami szomorúság okozta zavarát.
Vájjon mi oka lehetett Verneynek Mariska szivét annyira fürkészni, s félteni minden mélyebb érzUemtő!^
E perczben kopogás nélkül lépett a terembe ,egy csinos szóké fiatal ember, éveire nem több mint 23 éves, de, szép arczán életunottság látszott, s ajkai körűi gúnyos mosoly játszadozott,''a mely őt oly nagyon érdekessé tevé, s ő ezt tudta valószínűleg, mert egy pilLnatra som tűnt el e mosoly ajkairól.-
Verney amint az ifjút megpillantá, mély keserűséggel, melyet titkolni igyekezett, igy szólt :
— Hát mégis feljöttél édes fiam ? én &zt hivém, hogy már többé nem^togsz felkeresni.
Ar ifjú pillanatig meghatottan nézett azon emberre, ki őt oly ssivből édes fiának szólította, oly Őszinte szeretetet lejezitt ki ezen két szó as öreg férfiú ajakán, s ő erre majdnem érdemetlen volt. S aztán szótlanul leült, bele bámulva a kandaló tüzébe. Miután még mindig hallgatott, az apa fia arozárói akarta ennek érzelmeit leolvasni. S aztán halkan rebe-gé; mily szép! ép olyan mint drága anyja, s én őt mennyire szerelem 1
Janó felugrott, s oda lépve atyjához megragadá kezeit. Éa tudom, hogy szeret apám, s én >^ly érzelmeket táplálok ön iránt szivemneo, vajh* minden másként lenne, s születésem titka előttem örökké eltakart maradhatott volna 1
Most először, hogy Verneyt székéről felemelkedni látjuk, délezeg termete s könnyű járáaa meghazudtolják évei számát. Az eddig oly csöndes ember nyugodt arczát lázas pit ledé.
— Mar megint a születés-! No de jó hogy eszembe hoztad, a múltkor ugy is elszöktél a nélkül, hogy meghallgattál volnjí. Elmúlt dolgok kedves Jenőm, — melynek emlékei szivemet aebzik, de nere tehettem másként. Édes fiam te még csak azt tudod, hogy születésed nem törvényes ós már ezért engem atkosol, akarod e bővebben ismerni életem szomorú történetét.
As ifjú igenlőleg intett, s erre mindketten a kandallónál egymással ssemben foglaltak helyet« .
Verney szomorúan nézett msga elé, 8 megfogva fiának kezét — igy kezdé: Nem sokkal valék/idősbb mint te, de nem csak éveimre nézve, szivem is ifjú romlatlan vala. .
Ezen megjegyzés keserűen hangzott el ajkiról s Jenő találva érezó magát s elpirult.
Bőven rendelkeztem pénzzel foiytatá Verney seminemügond, nem háboritáéltemet, szivem szabad vala és én boldog. Csak néha fogott el egy fájdalmas érzés, ha adyámra gondoltam, kit alig ismertem, nqég gyermek valék, midőu a kegyelmet nam ismerő haiál kiragadá őt karjaink közül. S ezért vesztését még eléggé felfogni nem bírám, nem szenvedtem oly to-
kát. Ifjuévftímben apám beszélt, mindig anyámról és én szivesen hallgattam órákig benső szavait, melyek neje iránti mély szerelméről tanúskodtak. Czélja volt neki drága anyám emlékét szivembe megöcö-kiteni, 8 ez sikerűit is neki. i— S ekkor váratlanul egy capás érc, mely szivemet majd széuzagga.á, ez apám halála vala. 29 éves voltam, s meg csak akkor ismertem meg a valódi fájdalmat. Egészen megváltostam, kedélyem a magányt kereste, s azt hivém hogy az élet mit sem nyújthat többé nekem. Barátaim vigasztal* tar, de én reménytelenül csüggtem ssava-ikon. A biztatás mit sem használt. Nyári es*. vala, valóban szebb estét az ember alig képzelhet, s éa ablakomból kikönyökölve nézéma ragyogó csillagokat, s apám lelkét keresém egyik csillagban. Nem is revem éssre, hogy szobám ajtaja kinyílott, csak amint valaki hátulról megszólított tértem magamhoz.
— Nos hát János, mÓ£ most is e szomorú álmodozás, hit igazán meghaltál-e a világra uézve ? \
— Fajdalom, igen Raymondtelelém egyik legkedvsmbb barátomu«k, a szo moruan nezém tovább a csillagboritot*
—Te érzelgős vagy Jáoos, ma egy éve. hogy drága atyádat eltemettük, s te még most se akarsz vigaszt keresni, mert találnál az bizonyos. Lásd bátyád másként beszél, pedig ő >s nagyon jókaivű fiu.
— Oh felelém, ő könyebben teheti ezt nem volt törvényes fia apámnak, ri*" kán volt közelünkben s ezért nem is volt alkalma apám jóságát tapasztalni.
— No de, szólt RaymoiHi türelmet* lenül, ne beszéljünk örökké e saomoiitó
tárgyról, hanem halld miért jöttem. Kér-ink jer velem a színházba, ma gyönyörű darabot játszanak, s aztán már régebben egy uj család tartózkodik Pesten, kik valóban gyönyörű leányuk s ép iiy bájos UrsalkodónAjük által figyelmessé váltak, s esek is ott lesznek ma a színházban, már csak kivancsiságból is elmenjünk.
Nehezen bár, de mégis bele egyeztem, s elmentünk. A színház tömött volt qfcRaymond távcsővével szemlélte a színház szépeit. Egyszerre nekem adá áf a távcsövet, 8 egy bizonyos irányt jelölt, melyeténszemeimmel követtem. Egy meglepő szép látvány tárult szemeim elé ;*gy páhöly''előrószében két gyönyörű nő foglalt helyet, az egyik szőke, elragadó szép vonásokká!. Piros ajkai mintha csak mosolygásra lettek volna teremtve, « fekete szemei, melyet szőke hajához oly nagyszerű elentátet képeztek, csintalanul tekintettek egy szorosan mellette álló férfiura. Fehér selyembe volt öltözve, semmi nemű ékszer, sem feltűnő dísz nem v a!s rajta észrevehető, csak egy vérvörös virág volt hajába tűsve, mely disz őt még bájosa bbá tevé.
E nő Vall ensdorf ezre des egyetlen leánya volt ma Mariska anyja s nekem sógornőm. A másik hölgy a páholy bal oldalán fekete selyembe volt oltösve, s Irénének épen elentétjét képezte. Fekete dus hajzat, ¡fehér, majdnem halvány arcz,sgyönyörű [ kifejezésteljes szemek, melyeknek ssinét ''határozottan megaevezni nem lehetett, 1 de a ki csak egyszer U e szürke színbe játszó szemekbe tekintett, oly könnyen el nem feledheté asokat.
Ezen nő Irénének társalkodónője, s
HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
alai közlöny
1887. MA.JUS 7-én.
\
d) A kiállítandó tárgyak részlete« felsorol ¿«a.
e) Ásóknak eladási ára.
f) A kívánt terület négyszög méterekben.
g) A tárgyak kiállítási módjára vonatkozó esetleges kívánságok.
h) A rauzeum által közvetített megrendelések után a kiállító részéről adni szándékoli elárusitásí jutalék felajánlása.
i) Kijelentéseanuak, váljon • kiállító kiállítási tárgyait az igazgat, közbenjárásával saját költségén tűzkár ellen biztosíttatni kivánja-e, és mely összeg erejéig?
k) Annak kinyilatkoztatása, bogy a kiállító magát a jelen szabályzat mindennemű rendelkezéseiuek aláveti,
5. A kiállító teljes felelősséget vállal az iránt, bogy a kiállított tárgyak belföldiek. és különösen bogy saját kéizitmé nyei.
6. Az igazgatóság a kiállítót a lehelő legrövidebb idő alatt értesíti arról, bogy a kiállításban részt vehet-e vagy nem és moghatározza a kiállítási tárgyak beküldésének határidejét. - £
7. A kiállítandó tárgyak a muzeum - helyiségeibe bérmentve ssállitandók.
Ha a szállítási költségek egy »\ssze valamely okból előre ki nem fizethető, akkor azt az igazgatóság előlegképen megfizeti 8 azt az illető kiállitó, mihelyt arról értesíttetik, megtéríteni tartozik.
8. A tárgyak átvételekor azok helyét az igazgató határozza míg, még pedig azon csoportnak és osztálynak meg-telelőleg. a melybe ások tar''Oznak.
Minden kiállítónak jogábm áljma-gát a kicsomagolásnál és felállításnál képviseltetni; ha azonban ezen jogával nem él, az igasgató saját belátá» a szerint jár el.
9. A kiállított tárgyak a kiállító tulajdonát képezik s azok felett a jelen szabályzat korlátain belül szabad rendelkezési joggal bir.
10. A tárgyak, minőségük szerint, asztalokon, állványokon, szekrényokben stb. állíttatnak ki.
A muzeum rendelkezésére álló szek-'' rények, asztalok stb. a kiállítóknak díjtalan használatra engedtetnek át.
Ha valamelyik kiállító tárgyait saját szekrényeiben stb. kivánja kiállitáni, erre nézve a muzeum igazgatóságával külön megegyezés szükséges.
11. Mioden kiállító, mint olyan, tápja lesz a kereskedelmi muzeumnak s a tagok minden előoyeiben részesül.
Ez előn>ök a következők :
a) Szabad bemenet a muzeumnak összes már meglevő vagjr jövőben felállítandó szakosztályaiba (külföldi gyűjtemények; szabadalmazott találmányok gyüjismóayei és leírásai, könyvtár, kereskedelmi iroda stb. stb.)
b) Jogában áll árjegyzékeket, érte-sítvényeket, hirdetményeket, sb. letótemé-nvésni, a melyeknek lehető terjesztéséről a kiállitó érdekében az igazgatóság gondoskodni fog.
c) fr. muzeum ^alapítandó) kereskedelmi irodáját igénybe veheti. (Lásd a szervezeti szabályzat 4-ik §-át.)
d) Joga van a muzeum kiállítási helyiségeiben tárgyainak megfelelő, de egy négyszögméternél nem nagyobb'' területnek díjtalan használatára, mely •zabadon álló területeknél a normál-szekrények magasságáig ssámittatik.
e) Joga van a katalógusnak ás min-den egyéb a muzeum által kiadandó folyó közleményeknek egy-egy ingyenes példányára.
12. Minden kiállitó köteles 10 forintnyi évi járulékot előre lefizetni. Egy évnél rövidebb időszak egész évnek számíttatik.
Minden tag legalább egy, decsember 31-ikével végződő évre köti le magát.
13. A tagság felmondásának kölcsönösen november 15-ike előtt ajánlott levél útján keU- raegiörtéonie. Ftl nem mondás esetén a tagság egy további évre meghosszabitottnak tekintetik.
14. Ha valamely kiállitó az őt a 11. d) pont szerint megilletőnél nagyobb területet vesz igénybe, négyszögméteren-kint és évenkint 5 frtot köteles előre lefizetni
Egy négyszögméternél kisebb terület egésznek vétetik
15. A kiállítási tárgyak feletti őrködésről és azok tisztántartásáról, as áriíkra, feltételekre stb. vonatkozó felvilágosítások megadásáról, a netán szükséges üveg-serlegekről és tartályokról az igazgatóság díjtalanul gondoskodik. A mennyiben egyes tárgyak tisztítása különös gondozást vagy szakismeretet igényel, szabadságában áll az illető kiállítónak a tisztántartás feltéeleí iránt as igazgatósággal külön megegyezni.
Az igazgatóság csak oly károkért vállal felelősséget, melyek saját közegeinek mulasztásából vagy cselekedetei bői erednek.
16. Mioden kiállitó kötelezi magát arra. hogy megadj^ mindazon felvilágosításokat, melyek'' as igazgatóság által gyártmányaira vagy termékeire vonatkozólag kívántatni fognak.
Az iga«gatóság viszont kötelezi
magát, hogy e felvilágosításokat a legszűkebb korlá''ok közt 8 csupán a kiállitó javára használja fel..
17. A tagság felmondása ese én a kiállított tárgyak az év lejártával a kiállító rendelkezésére bocsájtatnak. Ha a kiállitó az igazgatóság Írásbeli felszólítására tárgyai felett 4 hét alatt nem rendelkezik, azok a muzeum tulajdonába mennek át és azok felett igazgatóság szabadon rendelkezhetik. A menynyiben as igazgatóságnak a kiállítóval szemben követelései volnának, a melyeket ez utóbbi Írásbeli felszólítás daczára 4 hét alatt ki nem egyenlít, iogáben áll a tárgyakat eladni és magát a kiállítási tárgyak eladási árából is kielégi-.ent.
A becsomagolást a kiállitó kívánságára és annak költségén as igazgatóság eszközölteti de netaláni károkért felelőséget nem vállal.
18. Minden kiállítónak joga van a kiállított. tárgyakat újakkal helyettesíteni, szintúgy jogában áll as igazgatóságnak is est kívánni és a meg -nem felelő vagy esetleg romlásnak indult tárgyakat ssükség esetén eltávolíttatni. ~ ^
19. Azon esetre, ha" az igazgatóság a museum gyűjteményeiből vándorkiállításokat rendesne, joga van erre a kiállítási tárgyakat egészben vagy részben felhasználni, a nélkül, hogy a kiállítónak külön felhatalmasását kikérni tartoznék; de ez esetben a tárgyak el-éi visszaszállítása a museum költségén és veszélyére történik.
20. A mennyiben hatóságok, testületek vagy intésetek által hásiipari czikkekből gyüjteményes kiállítások szán* dékoltatninak rendeztetni, fentartja magának az igazgatóságesetrő l-ese tre mindazon könnyítéseket nyújtani, melyek az ügy érdekében kívánatosak.
i r ö t.
— Adóügy.AIII-oszt. keresetiadó
ez évben 3 egymás után következő vagyis 1887 — 1889 évekre, a nagy «kanizsai kir. adóhivatali kerülethez tartozó községekre nézve, Nagy-Kanizsán, a városház nagy termében a következő napokon fog bizottságilag megállapittatni: 1887. május 16-án Kottori község, 17-én Szabar, Hahót, Felső Bajk, Potréie, Üog-Jakabfa ós Alsó''Vidovecz. Május 18-án : Oroez-tony, Kis-Rada, N.-R*d», K«recseny, Sormás, R''gyác«, Eaztaregnye, Bakónak, Merenye es Újlak. Május 20-án : Gelse, Gelse-Szigeih, Alsó-Rajk, Újudvar, Kili-man, Galambok, Garaboncs és Karos. Május 21-én : Alsó-Dombom, Sarszeg, Nagy-Récse, Kis Becse, Szent- Jakab és Csapi Május 23-*n : Szépeinek, Bajosa, Fiiyoháza, Murakeresztor és Szent-Mária. Május 24-én : S''sent-Balázs, Boczka, Bör-zöncte, M.-Szerdahely, Kacaorlak, Pőlös-kefő, Langviz. Hoaukkómárom, Korpavár, Palin, N -Szent-Miklós és Fűzvölgy. Május 25-én : Légrád községek. 1887. Május 26. junius 8-ig N.-Kaniz«a város. Junius iO-éa a pénzintézetek. A tárgyalások 8 órakor kezdődnek s tartanak ad-dig, míg a kitűzött tételek mind le aem tárgy altatnak.
— A trónörökös Berxencxén. A
királyfi három és fél napon át volt vendége Festetich Tasziló grófnak, mely idő alatt naponta, korán reggeltől, késő estig cserkészett ós bakokra. A magas vendég saját megjegyzése szerént » vad jól volt „triniorozva", értve ezalát, hogy as iskolázott őzek az első füttyszóra megálltak. A királyfi összesen mintegy 53 őzbakot lőtt. Ebéd és vacsora közben, Kotyi Józsi bandája jáUzott, de még tán soha oly szivrehatóan nem húzva a „kék nefelejts virágzik« kezdetű nótát, mint ezen alkalommal, mert ez a királyfi kedvencz nótája. Az ebéd mindig esak nagyon rövid ideig tartott, hogy hamar kirándulhassanak az erdőbe, folytatni a vadászatot. Április 30-án n«gy díszebéd veit; a melyen a trónörökösön és Hoyos grófon ki» vül Somojy-megye küldöttsége is részt v.atf- o fensége ugyanezen napon este 9 óra 35 pereskor indult Bersenczéról Zákányon át Kanizsáig külön udvari vonaton, innét pedig a déli vasút gyorsvonatával Abbassiába utazott. A külön udvari vonatot Bersenczéról a déli vasút üzletigazgatója Bram vele Weiss felügyelő és Krippl ellenőr a forgalom részéről — Breiner mozgósítási mérnök, BtusS-her fütőhází főnök a mozgósítás résséről Kosztka csáktornyai osztály mérnők és Zimmermann távírda ellenőr pedig • pályafentartás részéről kísérte. Az állomásokon legnagyobb csend, de fényes kivilágítás mellett vonult el az udvari vonat; ő fensége kocsijának ablakai be voltak függönyözve.
— Előléptetés. A helyben állomásozó honvéd féldandár parancsnoka nagy egedi Rózsa Bertalan május 1-én ezredessé léptettetvén elő, ennek tiszteletére április 29-én a laktanyában bankett rendestetett, melyen a hoovéd tiszti kar teljes számban, nagy réssé a közös tiszti-
karnak és] több csivil honoriator vet részt. A kedélyes estélyen melyen as akkoribban itt időző Paxy honvéd tábornok is jelenvolt, természetesen nem hiányzottak a lelkesebbnél lelkesebb felköszöntők sem.
— Hymen. Dr. Viola Ignács, Gelse és vidékenek köztibzteletü és általános kedveltségnek örvendő fiatat orvosa folyó hó 1-én jegyet váltott Gross Lajos dióskáli birtokos bájos és szellemdin leányával Laurával. A szerelem istene, mely e két ifjú lelket egygyé olvasztá, vezesse őket a boldogság révébe. — Városunk egyik szépét Sommer Lujza kisasszonyt e hó 1-én eljegyezte gr^ának Heinshiimer Gasstáv bécsi nagy-keres-kedő.
— Népfölkelő tisztek. Mint isme retes a legelső tiszti tanfolyamon tisen vettek részt városunkban. A tanárok szakképzettség'' párosulva az aspiránsok busgőságával lehetővé tette, bogy a tanfolyamon résztveitek kivétet nélkül a tiszti vizsgát Paxy tábornok elismerő nyilatkozata mellett április 30-án letehették. Ezután még két napig tartatott lövési gyakorlat. Szombaton este a népfelkelő tisztek bucsuestélyt adtak, melyen tanáraikon kívül (Franyeczky főhadnagy, Vágbó hadnagy) Rózsa ezredes is részt vett.
— Nagy tfiz. Ugy látszik, hogy a tüz-eseíek már állandó rovatot képeznek ; nem múlik hét, bogy legalább is egy nagyobb tűzesetről ne kellene említést teunünk mit csak ugy magyarázhatunk ki magánknak, hogy s főldmivelők a tavasz beálltával a mezőkön és szőlőhegyeken lévén elfogtalva, házaikat vagy minden őrizet néíkül hagyják, vagy pedig éretlen gyermekekre bizzák. Május 3 dikán Kís-Kaaizsán rombolt hatalmas erővel a tűzvész, elpusztítván 2 lakházat és 15 melléképületet, melyeknek csak egy része volt biztosítva. Több szarvasmarha, disznó és tömérdek szárnyas állat szintén a lángok martalékává lón. A tüz Csonka L»czi istálójában támadt, honnét az erős szél csakhamar átvitte a sziporkákat és lángokat a szomszédépületekre. A vész színhelyén csakhamar megjelentek a sor-mási- és nagy-kanizsai tűzoltók. Clement palini bérlő as urodaimi fecskendővel és a vasúti állómás fecskendője. E«ti 8 órakor 3 órai izzasztó munka után melyen igen tevékenyen vettek részt a sor-mási tűzoltók, a tüzet már lokalisáltnak leheteti mondani, noha a kanizsai tűzoltóknak még elég dolguk maradt égess éjfélig. A közegészség szempontjából betemetett tékák hiánya a tüszvész alkalmával igen érezhető volt s szerencsének mondható, hogy a harmadik téka még meghagya tolt, mert különben vis hiányában a veszély ropptnt mérvet ölthetett volna. Nagyon jellemző, hogy a lakosokat csak nehezen lehetett rábírni, hogy a tűzoltásban segédkezzenek és pedig azért, meri azon véleményben vanoak, hogy a iüs oltók jó nagy fizetést kapnak, bát dolgozzanak is. A tűz alkalmával M''talics Murcza Antal ki« kanizsai lakos felbista tott egy rátkai kanász legényt, hogy egy őrizetlenül hagyott hásba lopódzék be majd.esak talál valami kihösní valót. A fogékony kanáss mégis kisérlette, de egy őrt álló katona által éssrevétetvéa elcsi-petett. Csakhamar elfogta a rendőrség a tanácsadót is, és a két társ „ karon fűzve" három katonai szurony közt kisérte telt be a kanizsai fókapíiánysághos.
— Betörés fényes nappal. Öreg Kók Ferenci k.-kanizsai lakos laksso-bája ablakát — míg ő a mezőn dolgozgatott — benyomták és onnét több lepedőt, abroszt és egyéb fehérneműt el loptak. A rendőrseg egy rovott előéle''ü s többször büntetett Matalícs murssa Antal novü suhanezot vett gyanúba és est le is tartóztatta. — A vizsgálat folyamatban van.
— Megszökött rab. A n.-kanizsai állami fogházból f. hó 4-éu egy fegyencz a reggeli órákban megszököit. — Nyomban üldözőbe vették, de ez igen szellősen lévén öltözve könnyen szaladt és Htját a Práter felé véve agy ellábolt, hogy as üldöztetésére utána iramodott börtönőrök már csak bottal ütötték a nyomát. —
— Gyászhír. Kronfeld Mór saját, valamint gyermekei és rokonai nevében mélyen megszomorodott szívvel jelenti forrón szeretett, elfelejtheilen nejének Kronfeld szül. Wolheim Á-gosta asszonynak gyászos kimúltat, ki f. é. május4-én kínos szenvedés után életének 49-ik évében jobblétre szenderült. A drága elhunyt hűlt tetemei es évi május 6-án d. e. 10 órakor őrök nyugalomra" tétettek. Nagy-Kanizsa, 1887. május hó. Áldá* és béke lengjen porai felett! Kronfeld Camilla, Wolheim Charíe»zül. Kronfeld, Kronfeld ída, Kronfeld Emília, mint gyermekei. Wolheim Pál mint unoka. Woiheim Richard mint vő. Sternfeld Emília szül. Wolheim, Engländer Lujza szüL Wolheim, Wolheim Ernő. Wolheim Felix, Schüller Linda szül. Wolheim
— Tanfelügyelői látogatás. Dr. Razsicska Kálmán kir. tanfelügyelő má."*
jus 3-án Nagy-Kanizsára érkezett s az itteni iskolákban, ugy az uj ovodában hivatalos látogatást tett s mindenekben teljes megelé^<iét fejezte ki. Különösen as ovodai neveléssselleméről »legnagyobb elismeréssel szólt. Dr. Vekerle László m. tanfelügyelő szinte e vidéken tett körutat.
— Gyásxhir. Gutmaun Verona és Gelsei Gutmann Henrik a saját, ugyaz Összes rokouok nevében mélyen szomorodott ssivvel jelentik felejthetetlen férje, illetve fivére Gutmann Simon árnak o hó 5-én reggeli 5 Órakor életének 77-ik évében történt gyássos elhunytát. Az elhunyt hűlt tetemei május 6-án délután 47* órskor örök nyugalomra helyeztettek. Nagy-Kanizsán, 1887. május hó. Béke poraira !
— Meghívó. A nagy-kanizsai tanítói járáskör f. évi május hó 12-én csü • törtökön reggeli 9 órakor Kis-Kanissán rendes tavaszi közgyűlést tart, melyre a kör tagjai tisztelettel meghívatnak. Tár gyai: 1. Folyó ügyek elintézése. 2. Elméleti előadás Altmann Mór: A franczia közokt. legújabb szervezete. 3. Gyakor lati előadás Dolmányos Ferencz, gasdá szat a 4 osztályban. 4. Netáni indítványok. Kelt Nagy-Kanizsán 1887. május 1-én. — Hoffmann Mór s. k. járásköri elnök.
— Közgyűlését a nagy-kanizsai .Kisdedneveló Egyesület« mult szómba» ton tartotta meg. Az igazgatóságban az a változás történj hogy elnökké Babochay Győrgyné, —~ másodiitkárrá Horváth György, a választmányba Janda Károly -né, Sebestyén Lajosné, póttagokul pedig Wusstl Alajosné és Bartos Béláné választattak meg. As egylet vagyona 19.211 frtot 37 krt. tess. A számadások helyben hagyattak.
— Lazsnak felé van egy elhagyatott s több helyen megbénult kereszt, mely a mostaui állapodban nemhogy áhítatot keltene, de botrányt okoz. Azért fölhívjuk az érdekelteket vagy kijavítása-, vagy eltávolítására. Különösen kérdést intéztek hozzánk : váljon nincsen-é rá fundatió elhelyezve ? s ez esetben a plebania hivatalt administráló Ssent-Fe-renezrendi házfőnök ur mielőbbi intézkedése igen kívánatos.
— Horváth Lacxi jeles népzenész Pécsről Nagy-Kanizsára érkezvén uj zenekart alakitolt s állandóan körünkben óhajtván maradni, — ígéri, hogy zenekarával a leguj-.bb darabokat betanit-tatja, miért is őt és zenekarát a t. közönség méltó figyelme és pártfogásába melegen ajánljuk. Legtöbbnyire a »Polgári Egylet" díszes sjelenleg Kanizsán alegdi szesebb, minden kívánalomnak megfelelő, mulató s szórakoztató s egészség-s levegővel bíró, üditő kertben mulattatja a közönséget, hol Torma Imre ismert jóhirü vendéglős tapintatos modorával szolgáltatja ki a szépszámmal összejövő kertlátogatókat — isletes ételek és jó italokkal lehető ju''ányos áron.
— Hirtelen halál. Dr. Thassy János alsó-lendvai jbirósági aljegyző apr. 28-án betéri a póttornyai korosmába, bogy ott egy barátját megvárja. A fogadós leányával beszédbe eredt, egyszerre csak lefordult a székről s meghalt. Szélütés ért^ Halála általános réssvétet kel-tett. As elhunytnak a zala egerssegi tssékhes való áthelyezését épen akkor hozta a hivatalos lap.
— Pótlásul közöljük még a néhai Gruner Ernő koporsójár» küldött s előző számunkból kimaradt köszönik megem ütését; Clement Lipót és neje, Ciement Péter Ferencs és neje, Tis telet jeleül Práger csa''ád, A régi jó barátnak a Gla-vína család.
— Eitner Sándor országgyűlési képviselő f. évi május hó 1-én délelőtt 10 órakor Sümegben, délu''án 4 órakor pedig Zala-Szt.-Gróthon számos választó jelenlétében beszámolt működéséről. Beszédét többszörös éljen kiáltások kisérték. A szt.-gróthi haláron mint egy harinincz uri fogat várta a képviselőt, s a város nevében Lohonya László biró üdvözölte ssivélyes Isten hostavsl. Eitner ur rövid válasza után a lisstelgőkkcl együtt Sz.-G óthra hajtatolt, hol hosssu és tartalom dús beszédet tartott. Sümegben és Szí.-Gróthon Eitner ur egyhangúlag képviselő jelöltség elfogadására kéretett, ő est el is fogadu, — kijelentvén, — bár nem volt ssándéka föllépni, látva a feléje nyilvá nuló köz bisodalmat köteleségének tartja a hasa és a kerület érdekében tőle telhető mindent elkövetni, hogy a bizalomnak megfeleljen. A párt szervezkedett, ennek elnöke[vezéréve egyhangúlag gógánfai Gyömőrey Gáspár ur választatott meg, kinek ismert tapintatosságával as egység e kerületben biztosítva van; Eitner Sándor ur ma a szabadelvű párt hive, axon kijelentéssel, ha a kormány működése a haza jó létére célzó és lelke meggyőző désével megegyező mellette, ha ellenkeső irányt látna, késs ellene szavazni. Eitner egyike azon képviselőknek, ki manda-
uma idejét as orssághásban tölti, ki gazdálkodás, takarékosságért küzd oly dolgoknál, hol ennek helye volnál Ha minden képviselő aunyi oda adással élne el-,
vállalt hivatásának, nem lenne a kormány kénytelen évenkint ujabb adót róni úgy íe eléggé terhelt hasánkra. A kerület egyébkint csendes^Al talán na vélemény Eitner ur fog
képviselőnek megválasztatnn^H| legyen 1 Válasstó. ^^
— A helybeli főgyímnásiumbau a f. tanévi érettségi Írásbeli vizsgálatok máj. 23-án kezdődnek és folynak az egymásután következő napokon. Juniua 13-án pedig a »zóbeiiek kezdő napja leszen. Az érettségi vissgálatra jelenktzett tanulók ssáma 26. — As ének- zene* és szavalatból f. hó 28-án záró ünnepély taratik.
— Színészete Szatmáry Károly igazgatás* alatt mdcödő csekély számú tagból álló társukat működik Sümeghen. Csak as olsŐ ssinlapon láttuk az igazgató nevét, a többín rendesen alul: ,a színtársulat" aláírás áll. Eddig többnyire iit már ssinre került darabak adattak : Rubin orvos, „A betyár kendője" A kölcsön kért feleség stb. — május 1-én Nagysá-ságos Eitner Sándor országgyűlési képviselő ur tiszteletére adatott: »Egy nő ki as ablakon kiugrott" Pártolás hiányt es uttai leginkább azért tap« sstalunk, mert mint emiilém ismeretes darabokat játszanak tovább, 10-12 tagból álló társulat nem is igen igényelhet tömeges sziní látogetást. — 7 előad4s volt bérletben.
Sgy bét tSrtfeste,
— Megyei r. h. Árvay István ssőló-szeti könyvéből 50 példányt ajándékozott a szegény sorsú tanítóknak. — Filipics János 17 frtot gyűjtött a beszterozei ref. templom épitésére. A letenyeí választó kerületoen a megyebizottsági tag választás apr. 27-én volt. — Kapossy Antal telekkönyvi kiadó neje meghalt. — Ssathmáry Latkóczyné Lujza, a nemz. ssinház tagja vendégszerepeli e héten Sümeghen. — A sormást* tűzoltók majálisa m''jus 15-én lartatik meg. — Május lÍ2-éu Kis-Kanizsán és Egyházasbükkön tanító jköri ülések lesznek. — Kovács Jenő kiskomáromi gyógyszerész a napokban tartotta esküvőjét Ztlaoérben Bich-ler Regina kisasszonynyal.
— Hazai r h. Feleki Miklós magyar nemességet nyer. — Darázs Miska Szombathelyen szervezett egy zenekart.
— Kauts Ignács gyógysseréss 89 éves korában Győrött meghalt. — Woita József volt pápai polgármester a Ferencs József rend lovsg keresztjével disziuotett fel. — A képviselő válasstók szama 847.216. — A bpesti izr. kórháznak egy néptelen 70 ezer forintot adott. — Kossuth Lajos nagyérdekü levelet irt Kun-Félegy házának díszpolgárrá történt megválasztatása alkalmából. — Simunyák Antal ügyvéd Sopronban meghalt. — A székesfehérvári sziapártoló egyesület tavaly 1227 frt40 krt. segélyt adott a színtársulatnak. — Az országgyűlés május 18-án rekesztetik bs. — A pápa jubi-laeumán-tk megünneplésére a magyar mágnásnők is készülnek. — Losonczon május 29-én munkakiáliitás lesz. — Felső Magyarországból most meg kölet Oroszországba vándorolnak ki a lakosok. — Torocskó majdnem egészen leégett* — Krassnay Mihály szinéss Kolozsvárt megőrült. — A bpesti virágkiállítás 5100 frtot jövedelmezett. — A kaposvári izr. hitközség Dr. Hercsog Manót választotta meg rabbiuak. — Pápavárosa az urodaimi vámot 5000 friért megvette. — A veszprémi dilettáns előadás megbukott.
— Külföldi r. h. Viktor Emánuel szobra május 1-én leplestetett le Velenczé-ben. — A bécai Radeczky emlékre eddig 219 ezer forint gyűlt be. — Rokcsoff orosz mérnök uj robbantó szert talált fey
— Schnaebele szabadon bocsáttatott, egk gyémánt keresztet adnak át a párisia-emlékül. — A czár egy 100 miliő rubeles kölcsön felvételét elrendelte, adósságuk 5186 miliő rubel. — Schnaebele híressé vált franczia rendőrbiztos nővére Bpesten tauitónő. — Bécsben -gy padlásszobában 112 éves asszony é''. — A nihilisták most meg gyújtogatnak Szent pétervárott. — Oroszország lázas fegyverkezéséről írnak ismét a lapok. — Lembcrg vidékén számos néptanítót elfogtak oroszbarát űielmek miatt. — A krétai zavargás csendesül. — A világ legnagyobb nyomdája az egyesült államok tulajdonában van, rendesen 400 szedő al-kalmaztatik. — Gordon Ubornok életbed létét jelentik. — R>ssini a .melódiák királyának" holtteteme a párisi temetőből Firensébe vitetett nagy ünnepélyességgel.
— Magyar gazdák jégblzto»!-tábi szövetsége. Napról-napra jobban ssaporodik azok ssáms, kik a jégbiztosítás i szövetségbe lépnek, daczára az ide gen verseny-társaságok erőlködéseinek, kik tarka papírra nyomatott körleveleken
- - L A I KÖZLÖNY
hirdetik, hogy a BzőveUég halvaszületett« gyermeknek tekintendő i létrejönuí nem fog. A magyar gazda-közönség józan felfogásán nem tudnak e társaságok diadal-inaskodni s gardáink már rég meggyőződtek arról, hogy as idegen társaságok törekvéseikkel csak vessélyestetett érdekeik óvását ccélotxák. Hiába is kürtölik tehát az idegtű társaságok, hogy a magyar gaxdák sorsát azivukön hordják * azokat megkároti ás, ve.ateeók ellen védeni akarják: sem egyéb ez úres frásis-nál, melyet annál kevésbé lehet komu-ly*n venni, mivel esen társaságoknak • legridegebb önérdektől vesérelt törekvései aiulinoaac ismeretesek. A mai nyomasztó viszonyok között hazafias kötelességtehát mindenkinek teljes erővei oda hatni, hogy ázon csatornák, melyek az ország erejét és vagyonát a külföldre vehetik, be tóm essenek a a mi pénzszegény és annyi bajokkal küaköd.6 nemzetünk java minden kitelhető módon elő-mozdittassék A külföld terményeinket, marhánkat, lisztünket magas beviteli vámok által igyekasik területéről kisso-ritani, de pénzünkre nem vetnek várnom azt mindenütt saiveaen látják. Fizessünk hasonlóval a teremtsünk mi is vámot! Legyen hazafias kötelességünk mindeu eszköz felhasználásával pénzünk kivándorlását meggátolni, megmentvén, a mit még megmenteni lehet. Ne is* bizsut azért verejtékkel szersett pénzünket id«* gen biztosító társaságukra, mig a magyar gazdák jégbiztoaitáai szövetségében egy oly hazai intézményt bírunk, melynek nyeresége nem jut külföldre, hanem kizárólag gazdáink javára marad a mely a külföldnek úgyszólván visszaadja a tőle nyert erőt. . Hasonló íeiío^áa vezetta Hontmegye gazdasági egyesületét is,mely az országos gazdasági egyesület ide vágó határozatát bevárva, e kérette felett a napokban tanácskozott s nona az idegen társaságok legkipróbáhabb közegeiket küldték ki e gyűlésre, kik minden követ megmozgattak, hogy » hontmegyei gas-" dasági egyesületnek a jégszövetségbe való belépését meghiúsítsák, mégis az üdvö-sebbnek látta az idegen társaságoknak pillanatnyilag nevetségig olcsó díjszabásait figyelembe sem venni s fent jelzett felfogását érvényre emelvén, ast hatá rozta, hogy sz egylet a jégszövetségbe való belépésit tagjainak a legmelegebben ajánlja és hatáskörében mindent el fog követni, hogy ■ s/öveisóg erdekei lehe. tŐleg előmozd tass*u«K.
/
MÁJUS 1887. 7-éo
Yfcgf ©S
— Olcsósága könnyen megsze-rezhetővé tetle mindenkinek s & többi közt e körülménynek is köszönhetik & Rrandt B. gyógyszerész svájezi labdacsai azt a nagy elterjedést s közkedveltséget, melyben mint házi-és .gyógyszer az emésztés s táplálkozás zavarainál részesülnek. Egy doboz ára 70 kr. a gyógyszertárakban.
- Az „Uj Nemzedék0 2. 3. 4. 5.
G számai még a kétkedőket is meggyó-
zik arról, hogy a magyar irodalomnak mily szüksége van e jeles heti lapra, mily a mellett, hogy rendkívül változatos és élénk ssépirodalmi olvasmányt nyújt, figyelemre méltó iránycsikkekben fejtegeti társadalmi, közművelődési s irodalmi állapotainkat. Ez utóbbiak kösül megemlítjük „A német ssurnálok," „Az egyleti mánia'' czimüeket, melyek nyíltság és tárgyiasság állal egyirán« kitűnnek. Fölötte becses a lapnak „Irodalmi élet* czimü rovata, melyben Komjáthy Jenő .Kritikai irányok" czimfi. értekezése, a színház król irt tanulmányok és számos kritikai czikk tanulságos és egyszersmind élvezetes olvasmányt nyújtanak. A „Közélet" „A fővárosból", ,A vidék" czimfi rovatok rendkivül gazdagok és élénkek. Költemények vannak Ábrányi Emiltői, Reviczky-től, Mádách-tól sat. A lap közöl eredeű regényt Kabos Edétől, elbe-sséléseket, rajzokat sat. Az eU] Nemzedék" a nemseti művelődés jelszavát irta zászlajára éa e jelszó mellett oly lelke-sedéese'', értelemmel és buzgalommal küzd, hogy a közönség legmelegebb pártolását megérdemli. A lap szerkesztői Palágyi Menyhért és Varsányi Gyula. Kiadótulajdonosa Székely Aladár, ki kívánatra bárkinek küld mutatványszámot. Előfizetési ár : egész évre 6 írt, negyedévre 1 frt 50 kr: mely összeg a kiadóhivatalba (Budapest, <d?b-utcza 14. ss.) intézendő.
— A .Torma" pályázata. Hogy a minket pártoló lelkes kösönség iránt való hálánknak ea uton is kifejezést ¡adjunk, s tisztelt munkatársainknak a nemes versenyre alkalom adassék, ismét pályázatot nyitunk még pedig ezúttal humoreszkre, melynek terjedelme 120 s°r lehet A pályadíj 2 drb. arany. Az idegen kézzel irt s pecsétes jeligés levélkével ellátott pályamüvek 1837. jum''us 20 ¡e az alulirc szerkesstőséghez küldendők. Fen-tartjuk magánknak, hogy a pályadijt nyert mű után dicsérettel emiitett műveket a szokásos tissteletdij mellett közölhessük. Birálókul Ssinorácz Gyula törv. biró, Ében Gyula, dr. Török Sándor, dr. Korchmáros Kálmán ügy véd és Berta-lanfify József szerkesztő — urakat volt szerenosénk megnyerni. Szombathely, 1887. április 15. A .Torma" szerkesztősége. =
— Tőttőay Bélétől költői érzelemmel irt .Mit beszélnek a virágok?" csimü csinos kiállítású könyvecske jelent meg. Szerző e virágnyelven irt botanikus Csevegést a nagy-kanizsai .Tarsas Kör"-ben olvasta fel nagy hafUsal tolyó évi márczius 11-én, mely alkalomból* bővebben szóltunk róla. örvendünk, hogy önállólag is bírhatjuk.
— Magyarország helységnévtára. Első kötet egyetemes rész. Magyarország összes társadalmi alakulásának legújabb kép-», illetve haz&nk földrajzi kiterjfdési, népességi, politikai, törvényhozói, igazságszolgálati, pénz-, vám és adóügyi, közlekedési, hadügyi, felekése ti, tanügyi, közgazdássati és egyesületi viszonyainak kimutatása. — Betűrendes rész. Magyarország összes lakóhelyei (községek, pussták, telepek stb) hivatalos elneveséseinek betűrendes jegyzéke, a helynév jellegének, as utolsó posta, vasút-, táviró- és hajő-állomisok kitüntetésével. Második kötet, Magyarország Helységnévtára, :ekinteUel a közigazgatási, népességi és felekezeti viszonyokra,
megyék és járáson kint, minden egyes politikai községnél jelesve a hivatalos elnevezés mellettannak német, tó'', oláh, ruiben> szerb latin stb. neveit, a hozaá tartozó pusztákat, tilepsket, a népesség lélekszámát felekezetek szerint kitüntetve az illetékes egyháshivatalt, illetve hatóságot — ára a két kötetnek Í0 frt diszkőtotekben 12 frt. Ezer példány jövedelme betftg-papi-segélyző alapul szolgál. Kapható a Havi füzetek kiadóhivatalánál. Bpesten.. II. Donáth a cza 3. szám alatt
Papiméi etek.
— Jókai szerint a magyar a zsidót szomszédnak, a tótot atyafinak, a czigányt komának és a németet sógornak nevezi, hát a magyart minek nevezi ? pajtásnak,
Kényes a becsületére. Bunkó Petii Aszal vagy vádolva, hogy megverted vaa Katát 1
— Tekintete» biró aramj nem tagadom, hogy megvertem, mert a becsületemben gazolt I
— Hát azért mindjárt verekedni kell ?
— Hiszen kéfem alássan, olyan vagyok én mint a bárány. Mondhatják nekem, hogy zsiváoy, tolvaj, gyilkos, gazember vagyok, azt én fel se veszem, de ha valaki azt mondja, hogy a dohány-zacskóm nem igazi kcstök, hanem csak disznó-hólyag, annak osztán keresztülmegyek a lelkén, mert az a becsületembe gázol.
Kávét.
Cnba nyers, erős, finom 5 fr 30 kr.
C ylon planta, nyers, felette fin. 5 , 90 . Felette fin. Melange, pörköl asagos 6 „ 30 „
Csomagolással együtt és portóval küldünk postacsomagokban nettó 5^-ko utánvét mellett.
LÜCKE K. és tár»* HAMBURG. 3015
|| Húzás már a jövö Hónapban ||
incsem
¡Sorsjegy
ilflï
nfioit
Főnyeremény készpénzben
50.000
10.000 fl, 5000 ft20°íoM.ll 4788 mwmi
A magyarlovar-egylet sorsjegy-irodája: Budapest, vácznitcza6. sz.
Bécs:
Grácz:
Temesvár:
Ki nyert?
Húzás apr. 30-án.
35. 71. 81. 1 31.
35. 48. 84. 4. 56.
63. 77. 80. 49. 38.
Qzleti heti szemle.
Nagy-Kanizsán, 1S87. májas 6.
Időjárásunk e héten ismét szeles és száraz volt Vetéseinkre uézve kiadós esSzések már égető szükséggé váltak,'' és ha ezek hamar be nem „következnek, Jötő termésünk komolyan veszélyeztetve van. Gabonaflzletünk a kedvezőtlej időjárás következtében kissé szilárdabb jelleget öltött; árak némileg emelkedtek, és ha sl nem oscian&k hamar a jövő termés iránt táplált aggodalmak, további jelentékeny emelkedések <-izonyos»knak vehetők.
Bnza iránt kedvezőbb hangulat jntott érvényre, árak ¿—10 krrxl föllebb «álltak.; Rozsban csekély üzlet fejlődik, á:ak kevesetí változtak. Az árpaüzlet majdnem teljesen szü-netel és az árak csak névszerintiek. Zab és tengeri c*ak a belfogyasztás részére vásárol-'' tátott változatlan árakon, A cinqoantin-üzlet. agylátszik az idén sem iog nagyobb lendületet venni, mint utolsó években. E csikknek ma már csak Tirol az egyedüli eladási területe és e csekély terület már annyira el van árasztva áruval és kínálatokkal, hogy kedvező el&dásrokról szó sem lehet.
t
Mai jegyzeteink:
Búza 8 95 -9 30 — Roz« 6 50 - 6*60 - Árpa 6-50-8— - Zab 640-6-60 — Tenger 6 íö—6-35 — CiDpuantin 6 35-6 50.
K. B.
Felelés szerkesztő és kiadó :
BATORFI LAJOS
Laptula jaouos : WAJDITS JÓZSEF
Hofherr és Schrantz
Üt cs- tir. szab. gazdasási mm és YasöPtőde Bécsben._
Yan szerencsénk a n. é. közönség becses tudomására hozni, miszerint gépgyáránk és vasöntödénk képviseletét Zala-Somogy megye — ugy
Slavonia részére Hanke és HofFmaim urak n.- kanizsai czégre ruháztuk át s egyúttal t. vevőink kényelmére N.-Kanizsán egy dúsan felszerelt mintaraktárt rendeztünk be, melynek vezetésével agyanis Hátiké & Hoffmann urakat biztuk meg.
Amidőn ezt t. vevőinkkel tudatni szerencsénk van, bátorkodunk egyúttal számos elismerést nyert kitűnő 3—10 iflőerejü gŐzmozdonyainkat, a legjobb fajta magyar ekéinket továbbá sorvető gépeinket; kanál rendszerrel vagy meritó keverékkel „Hollingsworth'' szénagyüjtö »Trieuröket" és miuden nemű gazdasági gépeinket leszállított árak Kiváló tisztelettel
me lett ajánlani
}, ^ Bérleti hirde t é s.
Nagy-Kanizsán a , magyar király" hoz czimzett szálloda terjedelmes épületekkel szabad bor és
pálinka mérési joggal bérbe adandó. •• • "
Bővebb felvilágosítást adhat : GÁSPÁR FERENCZ
3029 !
tulajdonos. t
es
3011 3—*
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOO
N
BERENY JÓZSEF
o o o o o o o o
SCHLICK féle VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-

Központi iroda: VI. Váczi körút 57. — G azdasági géposztály: Külső váczi-ut 1696— 1699.
Ajánlja kitűnő szerkezetű GŐZ-CSÉFLÖ KÉSZÜLETEIT, szén, fa ,ás szalmafűtésre; járgány csép-löit gabona-tisztitó rostáit (Baker Ftdacs-rendsz''.T) továbbá legjobb-
féle 2-ös és 3-as ekéit — árak 58 frttól kezdve — szab. Schlick-féle mélyitö ekéit kiemelő szerkezettel, mélyitö ekéit önvezetékkel (Sack otán) Eredeti Schlick- és Vidats-íé\e egyvasu ekéit.
nak bizonyult szabadalm. Schlick-
Legújabb szabadalmazott „Triumph" sorvetőgépek.
Ezenkívül készletben vannak: " Őrlőmalmok, csöves tengeri darálók, tengeri morzsolók, takar-mány-készitÖ gépek, olajsajtók stb. ¿aját re dsierü ramiekender-, lentörö- és tisztitó-gépek Legolcsóbb árak legelőnyösebb fizetési feltételek. 3026 2 —6
Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve.
o ékszerész, arany- a ezüstműves
NAGY-KANIZAN a városhusa áleilenébon. Ajáulja
m étszer-, arany-, 82&stáM s női remontoir-örát raktárát
du» választékban, jutányos árakért
2 frttól feltbb
Arany noi gyflrük
Aranyférfi , 5
Arany jegy , 8
Arany gyűrűk gyémánttal 10 Arany fü*g8k •
Arany férfi-ó ralánezok 20
Arany nSi óralinczok. 20
Arany nSi remontoir ¿rák 20
Arany keresitek 2
Arany medilliik S
Arany brosebok 7
A-any fílggök 4
Arany karékek
Arany lenciék 2
Arany collier nyakláncz 10
Arany inggombok 2
Arany férfi nyakkendőtűk 5
EaUst evőkanalak darabja 5
Ecüst kávéskanalak „ 2
£zfl«t tej in erő „ 7
Exttst levesmerS „ 14 Élűit 6 pár evoszer együtt
frt ól felebb 10 .
Ezüst 6 „ csemegeszer
S
Vidéki megrendelések pontostiu teljesíttetnek, nemtetsző tárgyak 8 nap alatt viszaTétettnek. x
Régi arany-, ezüst-, vagy ékszertárgyak a legmagasabb árakért megvétetnek,
vagy ajakért klaaereltetník.
Elladás részletfizetés mellett ls.
Mély tisztelettel
BERÉNY JÓZSEF ezelöttt MILEOFER S. _
ékszerész, arany- s ezüstműve» W
3034 1 — * Naey-Kaniasán a városháza átellenében. O
n Q
oooooooooooooooooooooooooooo
HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887 MÁJUS

1-só Jupiustól és 1-só Szeptembertől a lakbér 25°/6-val leszállítva.
Krapina-Toplitz
fürdöliely Sorvó,torBzá.gt>aji.
„Zabok-Kr»pin* Tuplití" & Coáktofrnya-Zigrábi rwpályától 1 óra tivolira exik, m-ly 1 so ápriltól fogra megnyittatott Az idény urtama Október A
30—35 K. meleg kiválókép hatalma« Acrathemusa e gyógyfürdőknek felalmulkatat-lanságd bizonyítja * kitünő-jó hatású erejét, kttlön3»en górssök, ismok és a íogafc rheumáinái — ugy exekből kifolyólag más bajoknál, mint nibbadtság, merevOÍtség stb. Ugyanezen intézetben található Rassins ós márványkádak, — dorsch lflrdők kitűnően berendez-tt gőifürdók. A gyógyfürdők e''.őségitésére villanyoztatás is alkalmazható. Kényelmesen ó* elegánsan berendezett kitűnő éttermek, kávéházak tekeass-talokkal, külön társas term«k, zene park, k«nyyt*r. .Minden a legolcs bb árak ¿ellett kel''eme* Urtózkodá« anokra nézve is, kik korlátoltabb anyagi »¡Monyban vannak Menítr<nd Bécsből, Béca-üjhely Nagy-Kanizaa Csáktornya ,Zabok-Krapioa-T8pliúig; TriesztbííKatfiHibrack-Zapresü, Zabok-Krapina Töplitxig, Budapestről Csáktornya telé ,Z»bok-Kr*pina-TópIitzig-. Májos 1-tól tárgas koc«ik minden vonathoz — Z»bok-Krapina-Tőplitz állomásig személyonkint 80 kr. fizetendő. — Továbbá a déli Pölt-schárbi ¿Uoméntól po«u társaskoosi naponta Krapina és Töplitzre a bécsi postavonat megérkezése után 9 *jt órakor reggel 3 frtéit személyenként szállít. — Bővebbi tudomást a gyógyfüídóré nézve a fürdő igazgatóság nyújt. Fürdő orvos dr Weinger( József ugyan ott. — Fürdói útmutatót vázlataira! minden könyvkereskedésben, ngy szinte sz igazgatóságnál kaphatn
Krapina Töplitr 1887. ápr''it hó
30!8 3—3.

S 1
SWADLO FERENCZ
BUDAPESTED.
VII.
Gyára : ker-. alsó erdő-sor 3. szám.
jftnl j» s''tibadrtlmazott. zajtalan, önmükódö z.árredőnye it bullám'' zott a<xélieniezböl ; továbbá szabadalmazott Bazicek és Brecxka'' féle töltő- én 8iellözteté"i kályháit, valanaiut központi fúté« berendezéseit, saját szabadtam* szerint, egy v»gy több helyiség számára, mely utóbbiak különösen uj épületeknél, iskoláknál, kórházaknál stb. szellőztetéssel, vagy szellőztetés nélkül
igen czélszerüen alkalmazhatók* Ajánlj», továbbá valameonyi az ópjtéi szakmába tartozó munkáit, úgymint: épület-, mü-, és szerkezeti lakatos tégla és vakolat felhúzó gépeit kovácsolt vasból munkait.
Mintakártyák és költségvetések ingyen bérmentve.
2301 50—52
5
5
tlmrath. és Társa Préiga But>na.
Vegyes ekék egész vas és aczélból
sokkal tartósabbak, mint azon ekék, melyeknek fa fogójak és fake rekük van, — szállítjuk pedifc következő árakban :
3-7 mélymenetüt súlya 90 kilogr. . „ 33 frtí i 4T8 - . 95 .... 35
6~10 . . 100 , . . . 37 . _ Előkés nélkül minden eke 2 frttal olcsóbb. Szállítási tereglajt az eke kímélésére 6 frt. — Minta lapok és árjegyzékek ingyen és bérmentve küldetnek. 2994 8 — 12
Umratli ¿s Társa országos gépgyár« Prága Butinán Magyarország fóraktára: Budapest Yáczi-ut 60. szám.
= E -*
te •*
>
sűrűi! MrataL
WARflSD-TQPUCZfl
***** III 1 II I I || |j 1 UJ UJ 1 Hl.
Hh
Régi hírneves +
t KÉNFÜRDŐ |
Jyasnti állomás
V
a zagoriaí vasútnál (Zágráb Csáktornya). A 45° R. • forró forrás* és a Kénmoh* felülmúlhatatlan hatással csuznál, köszvénynél, for-+ igobajoknál syphilisnél görvélynél stb. Ivó gyógymód mell-máj és+ Jbélbajoknál, villanyosság, dörzsgyógymód. Gyógyintézet minden kész-*
Krdlga^Itó^ág ^ Dr- L°nghÍn0 Á Je^''zéket küld a+
461/tk. 1S87. - ^
Árverési hirdetmény.
A nagy-kanizsai >kir. törvényszék telekkönyvi osztálya részéről köxhirré tetetik, hogy Zalamegye összes» te« t árvatára végrehajtatőnak, Csanádi Ferenci, Csanádi Rozi férjezett Stabo Mihályné és Csanádi Vendel, mint kiskorú Csanádi Sándor t. és t. gyámja mint néhai Fullér Anna törvényes örökösei végrehajtá t szenvedő hahóti 1» kosok elleni 120 frt. tőke ennek 1880. évi január hő l-s''cTnap játéi járó 7% kamatok és esek 7°/0 késedelmi kamatai 12 frt 50 ki por, 12 forint 45 kr. végrehajtás kérelmi 9 frt 50 kr. jelenlegi és még felmerülendő költségek itánti végrehajtási ügyében a fent neve-'' zett kir. törvssék területéhez tartosó a hahóti 415 »«¿mű telek jegyzőkönyvb*n f 1208 helyrajii szám alatt felvett váltságköteles ingatlanból Canádi Ferenc« és Csanádi Sándort illető 482 forintra b*-csült fele része, — ugy a habóti 648 sstjkben f 1250 hrssám alatt felvett vált-ságköteles ingatlannak Csanádi Róza férj. Szabó Mihályné: illető 698 frtra becsült s/fc-ed réssé 1887. évi junius hó 4 ik ntp-ján délelőtt 10 órakor Hahót kőttéghátá-oál dr.Tuboly Gyula ügyéss felperesi Ügyvéd vagy helyettese kösbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár. Árverezni kívánók tartoznak a becsár 10%-át készpénzben vagy óvadékképes papirbac a kiküldött kezéhez Jetenni.
Vevő köteles a vételárt három egyenlő részletben, még pedig *z elsőt az árverés jogerőre emelkedésétől számítandó 1 hónap alatt, — a másodikat ugyanattól 2 hónap alatt, — a harmadikat ugyanattól 3, hónap alatt, minden egyes részlet után az árverés napjától számitandó 6°/0 kamattal együtt az árverési feltételekben meghatározott helyen és módozatok Bzerint lefizetni.
Kelt Nagy-Kanizsán, a kir. tszék, mint telekkönyvi hatóságnak 1887 évi Jan. hó 29. napján tartott üiéiéből.
• Eveü
kir. tjzék. jegvxo
3033 l-l.
Gr. Eugonnay
h. kir. tszék. elnök.
2250jtkv. 1887
Árverési hirdetmény.
A nagy-Kanizsai kir. törvszék. te-lekköoyvi osztálya részéről közhirré tétetik, hogy Marvalics József nagy-kanizsai lakós végrehajtatónak Bálint ígnácz és neje Anda Katalin végrehajtást szenvedő szent-páli lakosok elleni 151 frt tőke, 1885. szeptember 1-től járó 6% kamatai, 2 frt 14 kr. hátralékos végrehajtás kérelmi, 6 frt 30 kr. jelenlegi s még felmerülendő költségek iránti végrehajtási ügyében a fent neverett kir. törvszék területéhez tartozó nagy-récsei 49G tkvben 3290 —3294/b hrsz. 396 frtra, anagyrécsej 498 tkben t 3398-3402 hrsz. 200 frtra és a nagyrécsei 599. tkbsn + 3295 — 3297. hrsz. 304 frra becsült'' váhságkó-teles ingatlanok birtok részletenként kü-lön-külön 1887. évi agcustus hó 8-án d. e 10. óiakor Nagy Bécsén a közs. házánál Oroszváry Gyula felperesi ügyvéd vag/ helyettese közbejöttével megtartandó nyilvános árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fennebb kitett becsár.
Árverezni kivánók tartoznak a becsár lOYát készpénzben vagy óvadékképes papirban a kiküldött kezéhez letenni.
Vevő köteles »vételárt három egyenlő részletben, még pedig az elsőt az árve-rés jogerőre emelkedésétől számitandó 15 nap alatt, másodikat ugyanattól 30 nap alatt, harmadikat ugyanattól 60 nap alatt, minden ''egyes részlet után az árverés napjától számitandó 6% kamattal együtt az árverési ~ feltételekben meghatározott helyen s módozatok «zerint lefizetni.
Nagy-Kanizsán a kir. tszék, mint telekvi hatóságnak 1887. ''ávi apr hó 23. napján tartott üléséből. Gr. Hagonnay Evell
k. t. h. elnök.3032 1 — 1. k. t. jegyző.

#

^

\
Közvctlin postapőzíTijózáa
Hamburgból Newyorkba
^ minden szerdán és vásárnapon,
Hávreböl« Newyorkba
minden kedden,
Stettinböl Newyorkba
minden 14 nap alatt,
Hamburgból Nyugatindiába
havonkint háromszor.
Hamburgból Mezicóba
havonkint egyszer. • •• A tArsasíig postagőzhajói kitűnő ellátás mt-llett mind a hajószobákban úgy a födélközben elhelyezett utazóknak is a legkedvezőbb utazási alkalmat nytútanak.
■1

ilí
szétküld készpénz vagy ntánvétel mellett : 3.20 meter hosszú, egy öltönyre elégséges 3 75 fr!^
3.20 , j°bb 420 -
3.20 * » finomabb 5 — „
3.20 ] I legfinomabb 8— ,
2.10 . , felöltőre mindenféle 6 - .
Minták megtekintésül bérmentve; gazdiig választél.u raintaköuyvek a szábó uraknak bérmentetlenöl. szövetek
megrendelésénél ajánlhatom, hogy a minta megválasztását rám bizzák. Meg nem felelő czikkek vissza cseréltetnek.
Brunner Frigyes
2984 8 - 10 Brünn, Frolicbergasse 3. IL a
I
í
d-
j"
í
mint 8xinte az arezbór mindenféle tisztátalansgal ellen kalönöaen a rüh, az idült és pikkely sömör ellen, a kosz, a söm5r repedvény, a fej és szakái ellen, a szeplő, í májfolt, úgynevezett rezesorr, a fagydag, a lábizzadáa, a gyermekek valamennyi külső fejbetegségei ellen. Ezeufelíil minde-kinek mint a bőrt tisztité mosdószer ajánltatik.
Ára darabonkiut hasonlatl utasítással együt 35 kr
A Berger-féle kátrány szappan 40%-a tömény fakátrány tartalmaz fttlettább gondosan van késcitve a lényegesen különbőzé és minden egyéb, a kereskedésekben előforduló kátrány-szappanoktól? mert ez*n szappan 35% gliczerin anyagot tartalmaz, fíioom illatszerez—
20 év óta ösraert
JB E R G E Hféie orvosi
$ kátrany szappan
j| vroai tekintélyek által ajánlva Ausztria-Magyarországban, Pranozia ¡^ o-szág, Németország, Hollandban, Sohveiozban, Bominban stb ^ már tíz év öta fényes sikerrel használtatik <
I
I
+n+o+o+o+o+o+o+o+o+o+o+o+o+o
RÖMER-BAD
(a steleri t a s í e i n)
A fQ dőidény an-Knyitása folyó évi máju^ elsején. A déli vaspályán (a gyorsvonattal Bécstől 8 és fél, Trieszttói 6 óra,) igen erős akrathoterek 30—31°-ig naponkint 20,000 hekt. vízmennyiség, különös hatással köszvény, csúz, ''idegszenvedés, szélhúíjés, gyöngeség, női betegségek, havi tisztulások. megvénült cxsudok, rögzött hurut, csont ésizbetegségeknél stb. Nagy vízvár, izzadó szobák/ elegánsán kiállított uj külön má vány -és kádfürdők, kényelmes lakások (május és szeptember i hóban egy harmaddal olcsóbb) a leglátogatottabb havasi tartó-
^éptt S
a gyógyszertárakban világosan Berger-féle kátrányfszappan
kérendő s ügyelni kell a zöld csomaoglásra.
számos okmánnyal kitQntettetett a bécsi nemzetközi kiállításon 1883 ban.
Egyedül helyettes a bel- és külföld részére •
A. HELL gyógy- Troppau "^.rií''íür*""''
JSagy-Kanixán Pragtr Béla gyógyszerésznél.
2987 5—12
í
mány, hosszú ároyékdus sétaterek, újonnan épült magas ivóviz-forrás vezeték. Fürdóorvos Dr. Mayrhofer H. műorvos Bécsből. (Lakása april hó végéig Bécs. I. Krugerstrasse 13.) Kimerítő elóiratok, árjegyzékek ingyen és bérmentve küldetnek a fürdó-igazgatóság áltál Bömerbad. Alsó Steier. 3019 2 —3
1-só májustól gyorsvonat is közlekedik.
o +
o +
o +
o
I+O+O+O+O+O+O+O+O+O+O+O+
♦♦♦♦♦♦ tt »»»I»»
H Fényirda megnyitás, g
▲a
♦♦ Alulírott van szerencsém a nagy-kanizsai és zalame-
♦♦ gyei magas uraságok s a n. é. közönség tudomására hozni, miszerint a délzalai takarékpénztár épületében levő fényképészeti műtermet a jelenkor- .igényeinek megfelelóleg berendezve f, évi május 1-tól megnyitom.
Fényképek minden nagyságban a legdíszesebb kiállítással, műtermemben megrendelhetők.
Magamat a magas uraságok s a n. é. közönség becses pártfogásába ajánlva, maradok legalázatosabb szolgája. Kelt N.-Kanizsán ápril 30. 1887. Ü FODOR JÓZSEF.
♦♦• 3031. 2—5. fényképész.
Btumnmmmmimmnmm
K
n tt :: ::


WajdtU József könyvnyomdájából Nagy-Kanüsán.
-KANIZSA, 188?. május 14-én.
v
20-115:
a A''
Előfizetési a r
egér* évre . . . 5 frt--
fél evr« '' . . . 2 rt 50 Jer
negyedévre ... . i frt kr.
Egye* tzám 10 kr
Hl Rl/K T £ 8 K 8 basabos p<iit*orban 7. n>á»udszor 6. t> miöii. u további sírért 5 kr. NYILTTERBEW »oroi.kéut 10 krért vétetnek fel ívinchtá'' i illeték minden ecytsbir-dftos^i t 30 kr. fizetendők.
Huszonhatodik évfolyam
i
V lap szellemi lészéiHlWS közlemények a sxe.k.aitőiégh« z, .«iyaKi r*-zét il)í»t5 közleménye* pedig a kiadóhtvjiialboz bérmentre iutézendők : X agy-Kanizsán tJÜtArékpénzliri épület.
Bérir.en:étlen levelek nem fo-g*dt*tuak el.
A nagy-kanizsai „Kereskedelmi Iparbank'', a „nagy-kanizsai önkéntes tüzoÜÓ-egylet, a ,nagy-kanizsai Hsdednevelö
I
Kéziratok vissza nem kSldetnek
egyesület", a ,nagy-kanzsai tiszti-önsegélyzö szövetkezet", a „soproni kereskedelmi s iparkamara" nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTAÍMU HETILAP.
»Keresztény Jótékony Nőegylet- Nagy-Kanizsán.
> i
Tagadhatatlan, hogy a köznyomor naponta nagyobb hullámokat ver, a szűkölködők száma ijesztő mérvben nő s miért?
Könnyű a felelet.
Gyorsan élünk, sokat élünk s így igényeink fejlődnek s ennek folytán az ősi magyar szólásmód, hogy „a magyar ember kapuja nyitva áll* üres phrázissá törpül; bizon-bizon nagyon gyarapszik azok száma, ki«n& a capu folyton zárva, s igen gyérül a nyitott kapuk meny-nyisége.
Hagyján ; csak a kor műveltségével a sziv jótékony érzete fejlődjék, a részvét égi balzsama sokasodjék és a valódi emberszeretet ülje minél magasztosabb diadalát!
Örömmel látjuk és tapasztaljuk, bogy a rideg való, a hideg társadalmi küzdés közepette mindinkább fejlődik hjölgyeink körében a társas egyletek dicső eszméje, boldogító érzete s aiaai egyeseknek nehéz és gyakran alkalmatlan a kivitelben, az egy tömörített testületben, eszmó-nyiségból eredó szép tettekben hatalmas eredményt mutat fel. ^ Csak vegyük a nagy-kanizsai társas életet, itt a hölgyeknek két tere volt eddig, egyik az „Izr. jóték o n y nőe gy let, melynek áldásos működése kétségtelen, régen osztja jótéteményeit; másik a „Kis-dedneveló Egyesület*, melynek intentiója a jövő nemzedék nevelése, az alapnejelés- és gyermekóvásban segítségnyújtás a szülőknek. Városunk lakosságának zöme a szegényebb osztály — őszintén bevallva a keresztény felekezetüek-ból áll, nem csupán, de jóval túlsúlyban.
Nem szándékom tollhegyre venni ez ügyet ez idő szerint, mert lel-
kemnek édes tápot, szivemnek hazafias őrömet nyújt nemesérzéstt hölgyeinknek azon igyekezete, emberbaráti áldott jó szándéka, hogy egy jótékony egyletté alakulva oda igyekeznek, hogy az általánosan fejlődő nyomoron enyhítsenek, romboló terjedését gátolják.
Isteni eszme, dicső törekvés !
Fájó szívvel, résztvevő kebellel látjuk a naponta szaporodó koldusok seregét egymásna< adni az ajtó kilincsét ; de mily érzés fog el bennünket akkor, midőn az úgynevezett „-zemérmes koldusok" nyomorát, leírhatatlan küzdelmét látjuk, szemléljük 8 míg egyeseknek nincs és nem lehet módjuk radikalisan segíteni, addig egy testület hathatós gyámolyt nyújt Behat a társadalom legrejtettebb helyén küzködőkhözs a maró szen vedést jótékony kézzel iparkodik oszlatni, enyhíteni.
A szenvedő, a nyomorban sin-lódó emberiség nevében fogadják a lelkes kezdeményezők tiszteletteljes elismerésünket, legyen Isten áldása nemes törekvésükön ! Szívesen nyujt-juk, kezünket, erőnket a közös és szent munkálatra; életünk legszebb részének tekintjük azt az időt, melyet e magasztos eszme igénybe vesz.
Azt óhajtjuk, hogy a sikeres eredmény biztos elérését »egyetértés* koszorúzza ! Legyén a szegényebbpolgárnők krajezárja oly becse« és kedves, mint a gazdagon forintja. Mint bármily csekély adomány tetszetős Isten előtt, amtáónazt a jótétemény tiszta érzete övedzi körül, 8 szívből eredő jó szándékkal adatik..
A kezdeményezés tényleg megtörténvén a következő fejezettel biró „aláírási iv* van körözésben:
„Aláírás a nagy-kanizsai „Keresztény. Jótékony Nő egylet* alakítására.
Alulírottak valóban beismerjük, hogy Nagy-Kanizsán egy „Keresz-
tény Jótékony Nőegylet" létesítésére szükség van. A nyomor enyhítése, a valódi szenvedők és szűkölködők iránti erkölcsi éa anyagi részvét-nyújtás, "méltó segélyezés ily jegye sülési eró ¿.''tal eszközölhető leginkább, azért a lélekemelő nemes eszmét készséggel pártoljuk, ez emberbaráti jótékony törekvést kitelhetőleg előmozdítjuk s e szent ügyet érvényre juttatni óhajtjuk.
1887. évi május 19-én „Áldozó Csütörtök* ünnepnapján délután 3 órakor a városháza nagy termében tartandó alakuló ülésen résztveszünk akadályozás esetében a többség által ekkor hozandó határozatban megnyugszunk.*
\ Ebből látható, hogy május 19-én a városháza nagy termében mindazon megjelenhetnek, kik a magasztos ügy iránt lelkesednek, kik városunkban a „Keresztény Jótékony Nőegylet* létesítésének szükségességét beismerik.
Ez elsó nyílváöos , értekezleten a Szükséges előleges intézkedések megtételével határozatba hozatik a megalakulás, az ideiglenes elnökség s választmány megválasztása, nem Különben vita alá bocsáttatik az alapszabály tervezet.
S mindez „Áldozó Csütörtökön8 fog megtörténni. Érős a hitünk, hogy az áldozat,. mely a szegéuyek, a szenvedők, az árvák érdekében az emberiség oltárára-adatik Nagy-Kanizsa város díszére s polgárnőink örök diasóségére válik !
Ugy legyen !
__Botor fi.
Uti emlékek.
Irta és a nagy kanizs«i „Polgári Egylet-''ben f évi mire*. 19 én felolvasta
Gryörffy János. • 1
A V
Minden embernek meg van a maga gyengesége, melytől — bármennyiszer szemére vetik ia — nem tud szabadu''ni.
Ilyen hibám nekem a többek között az, hogy az ember ósiermészetét a vándorlási ösztönt még itt a caivili«ált Európában zem tudom levetkőzni, így az év bizonyos szakában idegen tájakra szállok mint ótzszel a költözködő vándormadarak.
Azt mondják, bogy mi reánk emberekre s általában a föld összes anyagára egyetlen mellék bolygónk a hold gyakorol termézzeti befolyást, s habár természettudósok vitatják, hogy ez a természeti befolyás nem egyedül a kezdő szerelmesek üres ábrándja, hanem komoly való^ ság: ón ezt a betolyást magamon soha sem tapasztaltam, mig ellenben a nap — melynek a regényes érzelmekhez nicsen semmi köze —minden évben egy ''bizonyod időszak elérkeatekor érezteti velem eilenállhatlau befolyását.
Midőn ugyanis a nap az egyenlítő tői éjszakra eső félévi sétáját bevégezte, midőn a csillagászok ssámitása szerint juoi* us 21-én az éjszaki ráktéritónéi pihenés nélkül megfordul s a végtelen messzeségü üc egyik képzelt ösvényén komoly méltósággal kezd ismét baladni az egy ütő felé: engem ia megszáll bizonyos nyugtalanság. Zavart, szórakozott, isgatott vagyok. Képzelmem szárnyat ölt, figyelmem elröpül és megszáll a kóborlási vágy, mely oly erős, oly viaszafojthatlan, annyira hatalmaz, hogy ki keli elégítenem.
Ilyenkor aztán elmegyek kóborolni.
Tudom, hogy ez hioa, szememre is vetik jóakaróim közül sokan részint hátam mögött, beismerem, hogy igazuk is van, de uem tehetek róla, a természeti erők befolyása alól nem tudom magamat emanczipálni.
Csak az vigasztal némileg, hogy ösz-szes gyengeségeim között ez az egyetlen hibám az, melyet a feleségem soha sem vet a szememre, 8 ennek, ha felfogásom nem csal — az lebet az oka, mert rendt-sen ő is velem utazik.
Budapesten 1886. évi augusztus 1-én a reggeli vonatta! keltünk útra, neki vágva a nagy magy. alföldnek azzal a szándék kai, hogy Dabreczenig meg seáliunk, de onnan visszafordulva Nagy váradon keresztül Erdélyt lógjuk össze barangolni a honnan, ha időnk engedi a vámháborus szomszéd románfóldre is botekintünk.
Budapestet elhagyva a vidék az augusztusi felhőtlen nyári reggel derűjében fürdött. A mint azonban a nap az égboltozat ivesetén mint fellebb és fellebb
kapaszkodott, a lég egyre rekkenőbbé vált, s midőn Czeglédet elhagyva, szétterült a beláthatlan mesazeségü puszta, melyről eszünkbe jutt a költő ábrándos dala, hogy ,Sik a puszta, aam halma sem erdeje'' már akkor a hőség majdnem elviselhetetlen forróságba ment át. Szolnok és Ssajol közt robogott át vonatunk a Tiszán, mely a nagy szárazságban sséles medrének csak egy kis keskenyebb oldalán vonta meg szerényen magát s ba nem láttuk volna a leapadás folytáa kitzáradc meder egéts szélességét és az e mellett elterülő füzes árteret, melyen át nagyon is hosszura nyúló vasúti hid köti össze az egymástól távol eső két partot: alig tudnánk elképzelni azt a rengeteg vizet, mely a Tisza vidékéből hó olvadás után beláthatlan alföldi tengert csinál.
Ssolnok után Török-Szent-Miklós, Kis-Ujszállás, Karczag népes alföldi köz-Bégek egymásután maradtak el tőlünk.
Feltűnő, bogy a beláthatlan síkságon nem lát az ember semmi ligetet, sőt egyetlen élő fát sem, melyen a szem a rekkenő hőségben megpihenhetne, vagy a melynek zöld lombja a kiaszott vidék szomorú kopársagát enyhítené.
Kis-Ujszállás, de különösen Kard-szag határa nagyrészt mocsáros lápokból áll. Ezekből as ingoványokból kerül ki a tüzelő anyag, a négyszegletű lapos kocs-kíira í*elt tőzeg, melyet a sárgára ta-pasztott, sárfalazatu, nádtetővel biró házak bekerítetlen, udvarán olyan alaku ba-lomba raknak össze, mint nálunk a széna boglyát
Délután négy óra tájban értünk Dabrectfnbe, melynek az én felfogátom szerint egyik nevezetessége a mozdonyra berendezett közúti VMUt, mely tudtommal az országban még eddig egyetlen Ea a közúti vasút ugyan azt a szolgálatot teszi a mit a lóvonatu i vaspálya Budapesten vagy, egyéb nagyobb városokban, mint például Szegeden, Temesvárott, vagy Aradon. A város főuiezáján végig közlekedik a vasúti pályaháztól a debre-czeni közönség kiránduló mulatóhelyéig, a nagyerdőig, csak hogy ezt nem lovak huszák, hanem as első kocsi közepében egy kis gépeset van berendezve, melyet egyetian ember kezel. Haladása nem gyorsabb, vagy ha igen csak kis mérvben -gyorsabb mint a lóYonatué; sürü megálló helyei vannak több kocsi akasztható egymásba, teherszállításra is alkalmastatik, | tehát a lóvonatu feletti előnyei mind as
Téres a.
Tavaszszal.
Itt & gyBnyörü ragyogású tavasz I
Zéug mát a pacsirta a kék l-vegSben. Bímbódzik a kertben a rózsavirág,
Fecskék csicseregnek a ház ereszébon.
Itt a tavasz! Itt van .... A fák leveleit
A nap aranyos »ugarai aranyozzák S ajkára virág ak az isteni, azöz, Égő szerelemnek a csókjait (ftxtják
Ob, szép a világ ... a dicső, a vaW!
Nem ilyen az én kebelemben az élet. Balsorsra születtem, e sziv szoao''a, ■ Elhaltak az édes, a drága remények . .
Szivemben az élet örökre kihalt,
Nem érzi meleg sagarát szerelemnek. Bas gondolatim a rideg temető
Sírhantjai közt szomőrogva marengnek.
Ott nyugszik az édes, a há szerető . . .
Mellett« pibneni beh angyali volna í Oh, me.-t smidőn a hálái letőré —
Sorsom letaazita nyomorba, nyomorba., .
Vágyam leve a nyugalom sir ölén.
Am élni hagy engemet istenem — élni, ■S amt hirdeti nékem a szép kikelet: C«ak újra, csak ojra szeretve remélni!
Oh, szép a világ ... a dicső, a valói . .
Tán ilyeu az égi hazában az élet, Az égi hazában, ahol ojolag
Egymásra találhat örökre - a 1 é 1 • k l
Bálintjalvi.
Az
Irta
első szerelem.
INovella)
''Perhoné Blau Jözsa. (Folytutáí)
— Honnét ismered e családot? s hogy vagy Iréné kizazszonynyal oly meg-
hitt. Feri mosolyogva néste izgatott ar-csomat s kérdésemet feleletlenül hagyvs^ a melyre választ én oly szívesen hallottam volna,
— Jerüik, várnak reánk, s az''ezredes páholyába lépve, Feri legelőször az ezredesnek s nejének mutatott be^'' s aztán Iréné felé fordulva igy mutatá őt be, ez drága menyaszonyom Irénke s ez Olga kisasszony nekünk kedves barátnőnk.
A mint megtudám hogy Iréné Feri arája egy szavat sem válót képes kiej-< teut. Először látám e hölgyet s szivemben egy hur rezzent meg, mely egész lényemet felizgatá. Elébb midőn mágsaját páholyombél szemléltem Irénét ez érzelem boldogságot keltéit bennem, de ah most sötét szomorú'' gondolatok súgtak agyamban, s szivemet mély keserűség tölté el.
Beszéltem valamit mert kellett ezt tennem, nehogy belharcsomat észre vegyék, alig vártam hogy távozhassam, s foláltam. Akaratlanul balra tekintettem, Olga szemei égő szenvedélyei tekintettek reám, kérni látszottak e szemek hogy maradjak, s ón megértve e tekintetet mintegy megigézve tértem magamhoz. Melléje álltam s elkezdettünk beszélgetni, s ő egyszerre haikan azt mondá. En már ismerem kegyedet látásból, a temetőben gy-akran láttam ö Verney sirbolt előtt csüggedten térdelni. Meglepetve kérdém hegy hát ő mit keresett e szomorú sírkertben, hol c»ak tört szivek andalogoak. E kérdésre izgatottan azt feleié, nekem ssülóim a csendes haut alatt alusznak « én őket gyakran meglátogatom.
Mély rokonszenvvel tekinték Olgára azt véltem a sora hozott össze e nővel
azért, hogy egymásnak szenvedéseinket kitárjuk, oly öszhangzó volt életűn^ mindketten árvák, egyedül valánk. Én mint férfiú mégis c*ak könnyebben viselhettem vesztésemet, de őt egy gyönyörű ifjú leányt, mily veszélyeknek tette ki elragadó szépsége. Szinte elborzadtam e gondolatnál, vajon, kérdém magamtól ki lenne oly alávaló kegyetlen, ki élhetne vissza ez angyal bizalmával.
As öreg Verney kissé megpihent, hogy jobban mága elé idézhesse a távol multat, s Jenő figyelemmel kisérte atyja elbeszélését.
Ezután Verney újra feJvevé az elhagyott elbessélés fonalát, a igy folytatá. Az előadás véget ért, én valóban keveset vagy ép semmit sem láttam belőle, s a hölgyeket kocsijukhoz kisérve tőlük búcsút vettem.
Olga erősen, szoritá meg kezemet s suttogva rebegék ajkai, jöjjön nem sokára hozzánk. Iréné ugyanezt mondá, de oh mily egész más hangon a szívélyes barátság hangján, s Olga ő szegény már akkor sseretett, minden érzelemtől rezgő szava elárulta szíva szerelmét, én oh én meg végtelenül szerettem Irénét. Azután távoztam, Feri az ezredes csaladot hasáig kísérte koosio, egész éjjel -«ittdni képes nem valék, felöltözötten dűltem ágyamra, egymást űzték bennem a zavart gondolatok, mig vég-*e elhatároztam magam minél előbb Irénét viszont látni, Olgára nem is gondolva.
Lehető röviden fogom neked elmondani a mi ezután történt, ámbár nem csekély idő folyt le a történtek alatt. Most következik drága anyád története.
Vasárnap volt, soha nem feledem e
napét, én ezredesékhez mentem s véletlenül Olga csak egyedül volt otthon. A mint a szobába léptem, Olga mélyen elpirult, s zavart öröm s félelemmel nyujtá nekem hónál fehérebb kie kezét, melyet én ajkaimhoz emeltem. Oly s»ép volt Qiga e pillanatban, tagjait fehér csipke ruha tödé világos égssinü szalagokkal díszítve, fekete fürtéi kaczéran köfiték fehér homlokát, s szemei e szép feledhet-len szemek nedves fényben ragyogtak.
Egymás mellett a puha kereveten foglaltunk helyet és sokáig beszélgettünk közönyös tárgyakról, mig egyszerre megint a temetőről kezdettünk csevegni.
Először a temetőbe láttam önt szóls hozzám, s azóta sokszor gondolok önre, oly édesen s mégis oly bánatosan hangzottak e szavak a leányka ajkiról, hogy akaratlanul kezéhez nyúltam, Olga kese remegett az enyémben s szemei kérőeo tekintettek rám. S én megértettem e szemek néma kérését, s szivem elszorult, mert éreztem hogy nem tudom viszont szeretni Olgát, de melyik sziv maradhatott volna as ő közeléb-n hideg közönyös, a megkapott részvét e szegény gyermek iránt arra ösztönzött hogy ót kebelemre ssoritsam.
Oh vajha ezt soha ne tettem volna, ő félre értett azt hívé bogy szeretem.
János, mondá mialatt jobban simult kebelemre, lehelete arezomat érinté, éa önt szeretem, szivem első legbensőbb szerelmével senkim sincs önön kívül s látom érzem, hogy ön viszonozza szerelmemet. Pirulva rejté e szavak után fejecskéjét kebelemre, s én meg nem osáfolhattam ssavait, nem volt elég erőm e szegény gyermek édes hitét reményét megtörni.
S azon peresben midőn őt karjaim közt tariám, midőn éreztem szivének heves dobogását,, szerettem őt legalább a pillanat szenvedélye est a hitet ébreztette fel bennem, ssalmaláng vala ez mely eszemet elrablá.
Nem mondom meg, hogy miként hagytam el Olgát, minő érzelmek vettek rajtam erőt, de többé nem mentem as ezre-desékhes. Ah Olga mennyi keserű szenvedést okoztam neked elmaradásommal, de nem cselekedhettem másként, Irénét sse-rettem egész szivemből, csak egyszer láttam őt, alig beszéltem vele s még:« szerettem. Gyorsan, váratlanul lepett meg es érzés, de ép oly égetően kinosott is.
Irtóztam azon gondolattól, hogy Irénét még esküvése előtt lássam, s mégis annyira kivántam e találkozást, mely reám oly "végzetes lehetett volna.
Három holnap mult el ason vasárnap óta, hogy Olgánál voltam s róla ezen idő alatt semmit sem hallottam. Egy na* pon szobámba ülve gondolataimmal té- '' pelődtem, midőn Feri hozzám belépett. Mellettem foglalva helyet, areza ragyogott a boldogságtól s így szólt.
Tudod-e, hogy én végtelen sse-rencsés s irigylésre méltó ember vagyok János, ma voltam ezredeséknél eöédso, s ott elhatároztuk, hogy hét nolnap alatt lesz Irénével egybekelésünk, hosszú idő igas, de mégis majd csak valahogy elmúlik, a az éu angyali Irénem enyém leend egészen. Oh János ha tudnád mily édesérzelem a szerelem, miért nem igyekssel te is egy oly hü szivre, egy oly bájos angyalra szert tenni, ki életedet oly édessé oly . széppé ten né.
Mai számunkhoz J&w melléklet van csatolva.
HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887 MÁJUS 14-éa
olcsóság, mind az alkalmaztatás tekintetében kiszámitbatlanoK. Megoéztük itt Csokonay Vitéz Mihály szülőházát, mely a nagy. református collegium háta mögött benyúló szűk és timárok által lakott s már ez okból aecn kifogástalan tisztaságú „darabos" nevű utczában 993. szám alatt fekszik. Egy kis alacsony, ssük udvari nád fedelű szerény épület az udvar hosz-szában befelé nyúlva, az utczára két ablakkal s a: utcza ajtó, vagy is bejárat felőli oldalon ember magasságnyira kis négyszögű emléktáblával.
református templom háta mögött s a kollégium előtt van as emlékkert, kö-közepén a sebzett oroszlány mészkő szobrával.
1849 augusztus 2-án ütközött meg Debreczennél Nagy Sándor hadteete az osztrákokkal. Az ágyú dörgésaket Görgey Vámos-Pórcien hallgatta, de nem ment N>gy Sándor aegelyére, hanem gu^ nyoa" mosoly lyal azt mondta környezetének : .Nagy Sándornak is melege van ma."
Már akkor közel volt Világos.
Nagy Sándor meg is veretett. A vereség emlékére állították fel a debre-czeniek a parkírozott kert közepén a sebsett oroszlány szobrát. Ez'' a szobrot a debreozeni czivis „hű. kutyá"-nak nevezi.
A debreczeni czivist vasárnap és ünnepnapon gömbölyű tetejű sötét kerek kalapban sötét posztó ruhában, kordován vagy kifényesített magyar oizmábsn lehet látni, mellényén és dolmányán ezüst gombokkal. Közép termetű, zömök testű, széles mellű, értelmes arczu, önérzetes komoly magatartású. Tökéletes magyar typus, de arirtocrata. Ca«k magát tartja igazi debreczeninok, mig as urakat a kaputos osztályt ,gyüit-menta (jött mentnek) nevezi; különben vagyonos, 100 usque 200 ezer frt értékű vagyonnal bir, 2—3 padlóé szobija van, de azért maga öszzes ^családjával egy kis szűk, udvari szobában szoronkodik, községi pótadót nem fizet, mert Dabreczen városa nagyon gazdsg, csak* a közös legelője a híres Hortobsgy 40 ezer hold, igy a községi pótadót Debreczeoben nem ismerik.
D«t reczenből Nagy-Váradon éj Kolozsváron keresztül aug. 7-én érkeztünk Tordára megnézendők a világhírű tordai hasadékot s a Jókai M. utólérhetlen költői tollával az ,E^y az Isten" czimü regényében megörkitett regényes Toroczkót.
Torda a szószoros értelmében as Ars-nyos folyó partján fekszik, As Aranyos folyón — mely kisebb mint a Mura — egy fedett tetejű s két oldalról zárt fahíd vezett keresztül a városba. Ennek a fedett fabidnak mind a két végéo olyan bolthajtás szerű bejárata van, mint egy ódouezerü alacsony várkapu bejárata, mely alatt míg az ember végig me&y °&7 setétei dübörgő hangú alagútban képseli magát. A város felőli bejáratánál egy bopssu sima mészkőtábla van oldalfalába beillesztve Nkövetkezó felirattal :
„lm ez hid Erdélynek, remek alkotmánya. r»agy költséggel, de nagyobb gonddal s legnagyobb kozhassonra Isten segedelme által római szent birodalom béli gróf Széky Teleky Domonkos Ns. Torda vármegye főispán közbenjárásával a felaéges királyi főkormányszék kegyes jóváhagyásával Miklós László, Csehi Boldizsár és Osztroviczi József
Ns. Torda vármegye főhadnagyjainak munkás felvigyázataik alatt a városi közpénzzel a hiv lakosok segédmunká-jokkal sok jóltevő megyebeliektől is meg nem vont ¿eme* . adományokból Köveei Jánosnak hazafi fő építőmesternek ritka elme munkájával hat észten-dőkig folyt verejtékek után állíttatott fel óhajto''t végait ért 1804-ben Osst-ovíczí Jósse főhadnagyi kormánya alatt 1815-ben." ,''.>
Csudáld, itt utazó, Terméssel baj nokát, a mesterséget, est a vizgyőzó remek alkotmányt, melyen maga a folyó is Herculesi erő alatt mormolva bámul.
Est a feliratot azért tartom érdekesnek, mert híven illustrálja az 1804 és 1886 évi idő közti technikai fejlődést, melynél fogva a mai ¡dók technikusai azt hiszem semmi esetre sem tartanák ezen 1304-ben épült, bár igen deréíj fahidat valami utólérhetlen remek alkoíványnak.
Tordán\ vendéglőben elhelyezkedve favaros kocsi után tudakozódtam, a ki bennünket a tordai hasadékhoz ki fuvarozzon, mert az bizony a várostól még majd 2 óra járásnyira van, hanem fuvaros sehogy sem akart akadni. Sem vendéglősünk fogata sem as ismert fuvarozók — mert ott a fiakker intézményt nem ismerik — nem voltak ott* bon találhatók és már elhatároztuk, hogy gyalog tessssük meg as utat, asért sür gettem a korai ebédet.
Mig as ebédet sürgettam, oda jön hozzám egy asszony s elibém tartva egy furcsa valamit, azt mondja jó képpel: «Tessék venni tordai pogássát." No ast mindennek lehetett tartani csak pogácsának nem, s a felett, az asszony nyal vitatkozásba is bocsátkoztam, mit ő azzal vágott ketté, hogy , kérem ez tordai nevezetesség.* Nem mertem megkérdezni a tordai malacs históriáját, mert már Kolozsvárott figyelmeztettek, hogy ba Tordán a tordai malaczról említést tessek, akkor a tordaíak cséphadaróval vernek ki a határból, hanem asért a tordai pogácsát aem vettem meg, mert igen oagy volt. Pogácsának pedig asért nem volt pogácsa, mert mind alakra, mind színre nagyon hasonlított egy ezt ed éves múmiához, olyan alakú volt, mint egy óriási sifii baba s ölbe fektetve kellett volna hordozni. Miután psdíg a jó asszony ki-feebb termetű babával nem tudott szolgálni: máig sem tudom milyen ize van a tordai pogácsának.
Éppen h legnagyobb tűzzel kapkodjuk magunkba a korai ebéd rosté« lyost, mikor bejárt a nyári félszer ebédlő elé egy egy lovas üres kocsi. ,Mit ke-ressz itt Józsi?" kiált a kocsisra a szoba pinczér. „A gazdám küildött — felelt a Józsi — aat mondta egy pesti fiskaríat viszek ki a hasadákhoz." Erre én uci-czu neki felugrottam s nem törődve semmiféle pesti fiskarissal, nyomban kiadtam msgamat pesti fiikarisnak s néhány perezre rá már koezogva • zekerestünk kifelé a hasadékhoz. Máig sem tudom, hogy csakugyan volt-e ott valami pisti fiscarís, vagy engem tartottak pesti fis-karúnak. Nem mertem utánna puhatolózni. .__
A tordai hasadék egy rendkívüli természeti ritkaság.
(Folyt, köv)
Tudnivalók.
— Iparosok figyelmébe. A pénzügyi közigazgatási bizottság sson elvi határozatot mondta ki : ha segédekkel dolgozó kézműiparos III. osztályú kereseti jövedelmi adóval a bárom évi adókivetési időssakra jogerővel megrovatott, de időkősben segédeit elbocsátja, s ipara: segéd nélkül folytatja, igy az I. osst. kereseti adókötelezetté válik, kéreíméres bátraievő időre eső III. oszt. kereseti adó törlendő. Ily esetben az adótőrlés iránti kérel&s-beadása aincs batáridőhöz kötve.
BUttissteri körrendelet a hetivásárok ügyében. Az ipartörvény 50. §-ának módosításáról szóló legújabb törvénycikk sserint a törvényhatóságok as érdekelt és ssakkÖsegek meghallgatása után sza-bályrendeletileg állapítják meg, mennyiben engedhető meg, hogy iparkészitmé-nyeket heti vásárokon a nem helyben lakó iparos is jogosítva legyen eladni. A fóidmivelés- ipar- és kereskedelmt miniszter a törvény végrehajtása tárgyában körrendeletet bocsátottki a melyben figyelmezteti a törvényhatóságokat, hogy a területükön levő községek hetivásár jaira nézve külön-külön és eltérőleg is lehet intézkedni s nem szükséges as egéss törvényhatóság területére egységes ssabály-rendeletet hozni, sőt figyelembe véve a helyi vissonyokst, külön kéli megállapítani, bol engedhető meg általában as igeden iparosok megjelenése, s hol és minő oikkekre terj-szthető ki as engedély. Egyúttal tudatja a miniszter, hogy a módosított törvéoy éneimében a felvidéki hasaló kereskedők a régi szokás alapján, s hetivásárokat ezentúl is há-boritlanul látogatják.
— Az erdélyi posztóípar érdekében a belügyminiszter körlevelet intézett a főispánhoz, melyben felhívja figyelmüket a brassói keretk, és iparegyesületnek az alispánhoz ós polgármesterekhez in é< zett korlevelére. Eoban a nevezett u-s-tölet a határszéli póez''óipar felsegéléiét kéri a váUágos viszonyok közt, melyek közé a Romániával fennállott kereskedelmi szerződés megszűntével jutott. A <ni-nisster meg van győződve, bogy a tor véoyhatóságok minden lehetőt elkövetnek a kérdésben levő hazafi4S ügy érdekében.
GSARNM,
A régi jó időkből.
Korunkban ar országos kölcsön-szedés nagy hulláma folytán borsódzik a polgárság milioinak háta, boldog elődeink e század elején szinte kezdették érezni az 50 miíiós kölcsönnél, mely 1815 ben köttetett, ugy tudjuk ez volt nálunk a nagy országos kölcsönök kezdete, azért időszerűnek tartjnk a magas leirat szószerinti közlésével az első lépést megismertetni t. közönségünkkel. — Most már nem lépésben, de futásban haladunk ... Meddig?... ♦
Mink Első Ferencz, Isten Kegyel mébűl Austriai Osásí ár, Magyar, Cseh. Gallicziai és Lodomériai Király, sat. Austriai Főherczeg sat.
Azon szempillantásban, mikor Magunkot bizonyos reménységgel táplálhatni gondoltuk az iránt, hogy a közakarattal • tett végzések, é3 or-száglásbéli alkuk által bátorságos karba helyeztetett állandó békességnek jótévó gyümölcseit kedves Népeinkkel tellyes mértékben megérez-tethettyük, az újjolag elókerülit esetei ismét olly törtkedésekre kény-telenitenek Bennttnköt, mellyek Országainknak szokott segédfőrrásait fe-lülhaladgyák. ,''
Hüven megmaradván eddig is mindenkor tellyesitett fő tökéiléseink mellett, kiváltképen való ügyekezetünk a mostani helyeztetésben is oda czéloz, hogy a mennyire a környülállások megengedik, áz iMattunk-valókot uj és súlyos adózásokkal meg-kiméllyük.
Ezektül indíttatván,, arra határoztuk meg Magunkot, hogy olly utat, módot válasszunk, melly eggy részrQl az országiásnak mostani szükségeit bizonyosan lecsillapítsa, más részrül a Yáltó és Anticipatio Cz^-dulák birtokossainak alkalmatosságot nyújtson arra, hogy szükségtelen pénzeikkel hasznot hajthassanak.
Errevalónézve a következendőt végeztük.
Először, ötven milliom forintig való kölcsönözés nyittasson meg Bécsi értékben.
Másodszor. A tókepénzek e köl-csönözésnél állhatnak minden külömb-ség nélkül akár Yáltó akár Anti-cipatio Ozédulikból. Meg van mindazáltal határozva, hogy a legkisebb tőkepénz, mely kölcsön adatik, Bécsi értékű száz forintnak summájánál kevesebb ne legyen.
Harmadszor. A tőkepénzekéri való interes harmadfél procentummal conventióbéli pénzben, azaz: húszasokban, vagy a conventiónak mértéke szerint vertt más pénzben fog félesztendőnkint fizettetni.
Negyedszer. Nagyobb bátorságára azoknak, kik e kölcsönzésben részt veendenek, a mellett, hogy erre nézve Országainknak valamennyi jövedelmei kezesség gyanánt szolgállya-nak, e kölcsönzés különös zálogának nevezet szerint a mi Gallicziai sóbányáinkot tettük, azt rendelvén, hogy a Vieliczkai -is Bochniai sóbányákbúi vertt pénzben beérkezendő jövedelmek főképen ezen intereseknek kifizetésére, és e kölesöuözésnek kielégítésére fordíttassanak.
Ötödször. Hogy pedig az Ország vagyonnyának ezen terhét, melly a jelenvaló kölcsönözésből támadni fog, csak addig haggyuk tartani, a meddig elkerülhetetlenül szükséges: azonn is voltunk egyszersmind, hogy annak visszafizetésére különös fundust állítsunk, mellybe eszíendőnkint, és pedig hasonlóképen a mi Gallicziai sóbányáinknak jövedelmeibül, conventióbéli pénzben háromszáz ezer forintbúi álló summa fog folyni. Azt parancsollyuk tehát, hogy e summa szünet nélkül amaz obligátiók eggyik részének beváltására és megvásárlására fordíttassanak, mellyek e köl-csönö/.ésbül eredui fognak, és hogy még az imígy beváltott obligátiókért jövendő interesek is hasonlóképen a többieknek beváltására szenteltessenek mindaddig, még az egész kölcsönözés vissza nem fizettetik.
Hatodszor: Gondviselését e visszafizetésre rendeltt fundusnak, és vezérlését a beváltásnak r. mi eggye-sültt Váltó és Visszafizető Deputá-tiónk fogja az Udvari Financzialis I Fótisztséguek vezérlése szerint magára vállalni, és Mink az előbb emiitett Tisztség t lekötelezzük egyszersmind arra is, hogy a Lefizetésnek elómenetelérül esztendónkint nyilvánvaló számot adgyon.
A határozottabb rendelések a tókepénzeknek benyujtásárul, az in-teresekrül," és az obligátióknak for-uájáiúl nem sokr.ra az Országnak Dicasteriumaitúl teendő tudósítások által fognak közönségesen kihirdettetni.
Költ Császári Fő és Residentia-lis Várasunkban, Bécsben, Martius-nak huszonkilenczedik napjánn, az ezer nyolez száz tizenötödik, ország-lásunknak huszonharmadik esztendejében.
Fercncz.
illatot Tö
— Színészet. Baiagh Arp társulata Zala-Egerssegi ől a nap Nagy-Kanizsám érkezik. A társulatot*j< hír elősi meg, egyik jeles tsgja Balogh Alajosné ss. Pbillipovích Borbála apr. 30-án ünnepelte 32 éves színi működésének jubileumát, mely alkalommal a színtársulat tagjaitól értékes ezüst babérkoszorút arany szalaggal, a közönség résséiől szintén babérkoszorút kapott emlékül. Zsúfolt ház előtt adatott Csíky-nek „Buborékok* czimö\vigjátóka. Eladás után banquette volt, -rpelyen számosan vettek részt pályatársai s a közönség kösül. A jeles ssínéssnő méltó ovatióban réssesült.
— Meghivő. A Sormás, Rígyácz és Essteregnye szövetkezett községek önkény tes tűzoltó-egylete 1887. évi május hó 15-én Sormáson, a község erdejébeu tavassi mulatságot rendez. Beléptid j személyenként 40 kr. Egyenruhában megjelenő tűzoltók belépti dijat nem fizetnek. Kezdete d. u. 3 órakor. A tiszta jövedelem tűzoltói felszerelések beszerzésére fog fordittstni, miért is felülfizetések kössönettel fogadtatnak s hírlapiig nyugtástatnak.
— Roppant tüzek pusztítottak hazánkban a közelmúlt napok alatt: To-roczkó, Eperjes, Nagy-Károly sat. rommá lettek. Általános adakozás van folyamatban. !
— K.-Kanizsnn tartatott megmájus 12-én Hoffmann Mór elnöklete alatt a nagy-kanizsai tanítói jkör tavassi közgyűlése, kiváló érdeklődés mellett. Ülés után bsnquette volt, melyen Nagy-Kámzsáról is számossn vettek részt.
— LeköazönéS. A nagy-kanizsai ónk. tű.oltó egylet szakértelmes alpa-rancsnoka, Kardos Sándor ur állásáról lekössön vén, május 12-én tartott parancsnoksági ülésben Bódis János szivattyút parancsnok ur bízatott meg ideiglenesen az egylet alparancsnoki teendőivel.
— A pápa jubileuma érdikéb-n Budapesten, ma május 14-én nagy bizottsági értekesle: van, melyre vidé künkről a következők hivattak meg: N*gy Kanizaáról: Herteiendy Béla és Somsich Lőrincz; Tihany ból: Simon Ziigraoud ; Süineghről: Mild Mihály, Barkóczy Károly; Keszthelyről: Ambrus Mihály. Papp Saudor; Tapolcsáről: Csendess József, ^Ujváry Péter; P.-Dórőgd-ről: Skublics Gyula; N.-Béoséról; Ink«y László.
— Az eltűnt Hazko főhadnagy holtteste Zákánynál a Murahid közelében megtaláltatott, azemély azonossága constatáltatván, eltemettetett. Ziebében 32 frton kívül aemmi egyéb irat nem találtatott.
— Mi újság as égben t Május nem hiában csak mégis a szerelmesek hónapja, azt bizonyítják mé^ a csillagvizsgálók is, pedig ók sokkal komolyabb emberek, semhogy olyan könnyű a szerelem szolgálatába állanának. És mégis ők szolgáltatták hivatalosan a« alábbi adatokat, mélyek erősen a mellett biso-nyitanak, bogy m.jut a szerelem hónapja. Ebben a ssép hónapbán tudmilik a hol-a szerelmesek diszkrét lámpása hatalmasan működik: nem négyszer, hanem ötször változtatja alakját. E ső negyed volt 1-én, holdtölte lezs 7-én, utolsó ns-cyed 14-én, újhold 23-án, eláő negyed 30-án. ^Ennyi változás kőz ben többször elfordíthatja tőlünk a képét, mint rendesen ssokta • a szokottnál is nagyobb lehet a diszkréciója. — Azonkívül ebben a ssép hónapokban a menybolt legférfi-
abb planétája, a harczias Mars fölkel már reggel öt órakor és két óra hosszat várskozik az égbolt szép asazonyára, Ve-nusrs, a ki 7 órára ad neki rendesvoust. Együtt maradnak azután egész eotig ét Venus asssony még soiréeket is rendez mint esthajnal-osillsg. dacára, hogy hü imádója Mara ur, akkor már visszavonult polgári magányába. A sokat látott vén Nap pedig derült tavsszi mosolygással nézi fenn az égbolton ezeket a szerelmes mulatozásokat s azután, 21 én, bölcs előrelátással — as ikrek jegyébe lép
— Zalavarmegye 18S6. évi bortermése. A minisz''.eríum által összeállított kimutatás szerint Zalavármegyé-b-n 1886. évben összesen 42 ezer 648 hold volt ssőlővel beültetve. - Ezen termett összesen 374 *zer 328 hectoliter bor; ebből eladatott, must 22 ezer 519 hectoliter; készült fehér bor, közönséges 199 ezer hectoliter. csemegi bor 1204 hectoliter, közönséges vörös bor 40,537 hoctoliter, csemege vörös bor 534 hectoliter, siller vorós 75 ezer 348 hectoliter; egy holdon általában termett 8 hectoliter. — Szőlő eladatott összesen 150 métermázsa. A bornak ára volt általában,¿mint mustnak 10 frt 50 kr., a lehúzott ujbor-nak 11 frt 27 krn a közönséges ó bornak 11 frt82kr, a fioom Cieinega bornait 38 frt 45 kr. — Az összes termesztett bornak éréke volt 3 millió 843 ezer frt.
— A képviselőház ápril 30-iki ülésén Veszter Imre a lendvai vál. kerület képviselője felhivta a kormány figyel-
Foly tatás a mellékleten.
Feri nem tudá mily kínokat szerzett nekem szavaival, s( egyszerre vára''lanul megint igy szóit.
Kísértsd mog Olga szivét megnyerni, ez angyali lény, kinek Irénen kívül senkije sincsen, méltó lenne a te sserelmedre, tán boldoggá tennéd őt, hisz ő oly szerencsétlen a sors csapásai oly kegyetleuüi sújtották már ifjú éveiben. S különösen egy idő óta oly szomorú bánatos, szemei mindig kisírtak s ha kérdesik mi bántja, ssótlsn távozik, nem képes felelni, • szobájába érve újra heves zok'' gáebi tör ki. Siegény gyermek szüleinek elvesztése okozzác fájdalmait, sírását, vájjon mi másért szenvedne V .
Nem V^léa képes többé Feri szavaira hallgatni, bántott a lelkiismeret, biss én jól tudám, hogy miért szenved Oiga, izgatottan ugrottam fel helyemről s bocsánatot kérve Feritől, gyorsan távoztam fedetlenül hagyva utolsó kérdését, sür-gfirhalaszthatlan dolgokat hozva fel, hogy gyors távozásom igazolva legyen.
Feri bámulva izgatott viseletemen, felkelts barátaibos menr. Sén ab, azt hivém szivem szakad meg fájdalmában, elhatároztam, bogy íelkeresam Olgát," nuyhiteni fogom szenvedéseit, bocsánatot kérek tőle hideg viseletemért, d* vájjon mivel igazoljam magam? Oh Iréné a te képed újra elfoglalá szivemet s ez Eszmét kiírtad belőle, mit mondjak Olgának, hogy Irénét szeretem, oh mint fog megvetni gyűlölni ekkor s szegény gyermek, hogy miért nem mondom ezt előbb neki, oh nem megyek mondáűTmagamnak, gyenge vagyok s majd megőrültem. Igy múlott el megint 6 holnapis-^nég-wsk egy hol-
nap. volt hátra Feri esküvőjéhez, oh miot szenvedtem kiulódtam ekkor.
Hallgass reám most fiam nagy figyelemmel, mert a mit most fogok el-mojdsni as életem legssomorubb perczeit foglalja magában.
Szép téli est vsla, csakhogy rop pant hideg volt, éo ssobámban est nem éreztem, mert barátságos tfts pattogott a kandalóban. A szoba aötét volt s én anyám, képs előtt térdelve, ssivem mélyéből esedeztem hossá bocsánatért, asért hogy élelemtől meg akarok vált. Oh anyám rebegék lássssn ajkaim, fiad nem képes as élet viharaival megküzdeni, s minek az ¿let, ha annak czélja nincs, ő mást és ót én szeretem. Fölálltam, elvoltam határozva, csak még néhány levelet szándékoztam írni, egyet Irénéhez, melyben szerelmemet s hslálom okát vallottam be neki, egyet Olgáhos, melyben bocsáuatát kértem, egyet Ferinek, kihez esedestem, szeresse ugy Irénst, amint én sserettem, oly igazán szenvedélyesen, s végre egy búcsú levelet Kaymond barátomhoz. Más senkim nem volt, tehát végeztem, a leveleket lepecsételtem s rsvolveremet magamhoz vevém, s még egysser anyám képe elé térdelve, imádkoztam, s a revolver csövét in vemhez irányoztam, s oh ép e'' pillanatban va:skí hevesen kopog ajtómon. Ki lehet? gondolám r késő órában, vájjon mit tegyek, s mintegy belső ösztön sugalatát követve, zavartan rejtém el a revolvert, s a leveleket.
(Folyt, köv.)
H i r e k.
— Dr. Wlassics Gyula kír. főügyészi helyettest, megyéuk e szép tehetségű és valóban tórbetleu szorgiitnu szülöttjét, a nagy-kaniuai szabadéi vüpart egész lelkesedéssel képviselőjelöltjéül kívánja felléptetni, azonban a köztiszteletü íérfiu ugy hírlik, bogy az incompatíbi-litasi törvény miatt alig vállalhatna mandatumo*. Igaz, hogy 9Z lehangoltsá-got idéz elő, mindamellett erős a meggyőződésünk, bogy ha a ssabadelvüpÁrt I erősen tőmö> ül, s komolyan felajánlja ! neki a mandatumot, a nemes ambitióval bíró szülöt je megyéuknek el fogadja annyival is iukább, mert a jelenlegi szép állása mellett is változatosabb s magasabb tér nyilnAk munkaereje és szép tehetségének felhasználására. Mi a törvényhozás részére őt valódi nyereségnek tartanók.
— Ö Fehége a király az őszi lovassági nagygyakorlatok alkalmával valószínűleg Nagy-K«nTzsára jő. Szeptemberben ugyanis három huszár- és két dsidás ezred vess résst as itteni hsdgys-korlatokban.
iiosz-jSHvroöiit E/FJ''LYAM
zalai közlöny
1887. MAJJS 14-ón.
20 év óta ösmert
B K R G EKféu orvosi
^ KÁTRÁNY-SZAPPAN
vroei tokia télj^ic álul ajánlva Ausztria-Magyarorszagbao, Pr&ncaia o''ssag, Németország, Hollandban, Schveiczban, Romínban stb már ti* óv óta fényes sikerrel h«ssnáltatik
mindennemű toörfcütegelt,
mint szinte az arczbór mindenfele tisztatalansgai ellen különösön a rüb, az idült és pikkely sömör ellen, a kosz, a sömJr repidvény, a foj és szakái ellen, a szeplő, i májtolt, úgynevezett rezesorr, a fagydag, a lábizzadás, - a > _ a gyermekek valamennyi külsó íejbetegségei ellen. Ezenfelül minde-kinek mint a bórt tissiitó mosdószer ajánltatik.
Ára d&rnbonkint hasonlat! utasítással egy üt 35 kr
A Berger-féle kátrány szappan ^/¿^Siaéuy fa kátrány tartalmaz felettébb gondosan van készítve s lényeg ^sen különbözó és minden egyéb, a kereskedésekben elófordnló kátrány-szappanoktól, mert e**n ssappsn 35*/o glicerin anyagot tartalmas, fiinom/illatsterez_
Csalások feifearilése végett
* gyógyszertárakban világosan Berger-féle kátrány^tzappan
,? kérendő s ügyelni kell a zőlcTcsomaoglásra.
számos okmánnyal kitüntettetett a bécsi nemzetközi kiállításon 1883 ban.
Egyedül helyettes a bel- és külföld részére •
A. HELL gyógy. Troppau
hagy-Kanizdn Prag«r Béla gyógyszerésznél.
a megbízások és tadakizé-dások Is kfildeidik.
ASSIOüliAZIOM ge>EliALI 1880. evi
HK\''lí-''TEL- Nyereség- és vej»zte»ég-s*ámla az A. mérleghez. (1886.)
>ierij:gr.
KIADÁS.
A tétel neve
1. Díjtartalék a mnK évről :
a) tűzbiztosítás...........
b) szállítmánybiztosítás.....• a
«. Tartalék oly károkra, malyak 1645. daca. 31 éo fc még függőben voltak :
a) tűzbiztosítás....... . • /, . . jj
b) szállítmánybiztosítás .••*..-..
Utas....... 4 . • a
Üzlet | Vagyon | Oaszes Bovételok
~frt ki ~frt ifal fit
A tétel neve
aocHTOisí £Ot08b 9s
-1—
c) jegblztosit
»
{
419(16 08 »3896 0»
3637 80
3. Dijak a törlések levonásival t
a! tűzbiztosítás .>■•••••«...
b. szállítmánybiztosítás........ .
c jégbiztosítás.....a • a • • «
4. Kötvenyilletékek:
a) tűzbiztosítás . . , ( . I • « • i • ■
b) szállítmánybiztosítás ..•••••<.
C) ; ff biztosítás......a a • a . .
4. Tő*« elhelyezések jövedelme :
a; Értékekre adott előlegek kamatai. . . ■
b) Állam- és más értékpapírok kamatai és osztalékai.............
c) Kamatok váltóleszámitáatxU, folyó-számlá tó! ás ágió........... . i
8. Nyerem.-egyenleg kfilSní. értékesítések folytál»
6566710« U3310B5* £>13 <29 12
r r 263667 01
13763 ÍW
| 76067 83;
1787 85
22(116
, 79H63 13
2111373-74
6o634»42
91.13112 55
34*36.77
T. Az állam és más értékpapírok többletértéke az ikl ági
biztosításban alart eredmények
papírok
ii«6. decz- 31 ikl árfolyam szerint azámitva ;ba befoglalvák a t&körtveg
A tüzbiztositási
Összesen
305767 S4 67441 96
121C0&9 7»
ü-^tí »1
N
211137374
I
Viszontbiztosítási dijak:
a) tfizt.iztositás . . ■ ■
b) szállítmánybiztosítás .
c) jégbiztosítás . .
aj tűzbiztosítás kiflz. kárösszegek sg644.990.48 tart. még ki nem flzat. károkra 461,-583.66 b) szállitm.-bizt. kiflz. kárösszegek 464.ua6.67 !
" " " rokra 1G4.2S9.S8
2578467 46 46861*46
686378-86
»913112 86

N249B77
3(6767 24 57441
4.
tart. még ki nem flzat. káros c) jégbiztosítás kiflz. kárösszegek 1.63J.-U4.9)
tart. még ki nem flzat- károkra _6,038.« 1
Dijtartal''k 1886. deczember 31-én meg folyó biztosításokért:
a) tűzbiztosítás ) teljesen . .
b; szállítmánybiztosítás ) tehermentes . . Jutalékok :
a) ttlzbiztositás............
b) szállítmánybiztosítás ... a a a a . .
e) jégbiztonitas.....• «••-» V a
Kezeleei költségek:
aj t&zblztoi-itás....... • • a • a
b szállítmány biztosítás .........
e) jégbiztosítás.................a
Adók es Ulatékek :
aj thzMztositás......¡.»a..
b; szállitmánvbiztositás ......«.•
c) jégbiztosítás............
299662« 13
6S9S66 9U
rj
1686083 21
1971890 61 97015 45
619*06 80 61487 82 228Ö8S»
* |
790SCSSS 94646 9J 1125S5 68
I"
219095 66 6655 46 •4761 63
163738 31 163738 31
A nyugdíj éa elöl Kétee követeleaek
eg péartái t leirtsa .
sztár kimsts!

Nyereség . összesen
Cslst |
"HTT
írt JőH
T
3517388 ;a
51ÍC5>73 84
2068906 0*.
708833 14
997380 88
250512 7>
269164 SS
129,3359 78
Vagyon | összes t d á * o k
frt kr| frt~lto
10SS8 8í «9069 >9 44754K 10
526946 »1
3517266 7«
5160973 M
206*906 0*
I
708S3S 14*
•J97S80 |M>
250512 75 10338 SS 69059 a£> 716812 <3
135UB 6*»
1. Díjtartalék a mnlt év.-51 ........ ¡{19373477 49
la i díjtartalék az átadott viazonblztoaltáaokra 371830 63
5. Tartalék ftggö károkra.........,
1 al halálesetre szóló blztoaitásorra S3257SO «6
8. Díjbevétel b''.elélée.e saóló biztosításokra . 465059 46 l c; évj ára dákra szíló biztosításokra 9519881
4. Kötvénvdijak ...........
b. Dij tartalék átadott viszontbiztosításokra
6. Elhelyezett tőkék jövedelme •
al .''elzalog követelések kamatai.....I 88514 69
b. Értekekre adott előlegek kamatai ... 0 1W 66 cj Állam- éa más értékpapírok kamatai . . I 545402 S9
t Folyó »zámlák kamatai........g 30325.66
el Az ingatlanok tiszta jövedelme.....I «63lS0j28
fJ Életbiztosítási kötvényakr* adott alSlegak „
kamatai..............B 117526,24
összesen . . || 1Ö46707 21 miből la levonva s tartalék randa« juta- „
lékát............... 82191062
marad . . [¡$»4796''«0
7. Xvaram, aranlag ktllönf. értékeaitések folyt.
6. Az állam es más értékpapírok többletértéke
as 1686. decz. si-iki árfolyam ssariat számhva
Nyereség éa veszteség-számla a I* mérleghez. — Életbiztosítási Qjgjj^-^lSgÖ^
190.11646 86 3608S5 97
5875989 13 5*789 85 444265 96
19UUÖ4S 86 360325 97
8876988 13 5278B 85 444Z65 9«
821910 62
2S4796 60 36546 92
8(191) 62 ti*VX 60 30546 92
1821M 13 182126 13
1. Viszontbiztosítási dijak . . . : P . . . . . . . . j. S. Fizetnek esedekes biztosításokért: keszpeozb. tartalékb aj halálesetre azóló biztoaitásokártl! 1612397 Ocíi »«545 64 b) elelas eaetere szóló . , 4XIH8 6S|: 133653 03
Cj járadékokért.......I 15U7_1 aP_L*10
W77SS88 343609 (Ti
Levonva viazontbiztoa. fejében
. . 136UJO 67
139x4: aa
3. Kötvény visszavásárlások
4. Dij- és költ réftartalek az 1887. avi azámlára
a] Halálozásra ■ ''b Bélésre . . c. Járadékbiztosítás
Idevonva
összesen . . . ■ a kiegészítési réazleteket
Nettó-tartalék . . « Orvosi tiszteletdíjak f Jutalékok L , ** "T r
Költségek
Ado és bélyeg J kifizetve
Kamatok a nyereménynyel biztosítottak javára .... Leírás kétes követelésekre Nyereség Ö.
40U0 -333500 02 2068545 28
költségtartalék 313189 78 19848 OJ
333037 80 1*1513676 86 . SÍb35714 66 . 11U6184IW
I"
94£<«4 30 29-906 82
2C849St)!Si 89« >28 1U 05
417272 99 50243 17
10467 07
1 »6 .09 57
2128054 30 290956 S i
20S4951O «1 39028 10 258698 06 427710 06 50246 17
16296Í31 37433 51 463707.54
SRSnIS
As ASSIOUBAtlOHI OE3ESALI vagyon állása 1886. daeretnber 31-en.
A reszvenyesek biztosított adóslavslai Ingatlan birtok :
a) városi telkek . . . ..............
b] földbirtokok !gaz4asági leltárral] . . . . • . e] 1886. deczember 81 én még al nem adott gazdasági
termékek a tána«ág földbirtokaiból áras sár élt
1537500 — 1887500 - S67&OÚO -
al Kölcsönök a társaság életbiztosítási b] Aktív élei......
által vételára
kötvényeire biztosított.
frt lJ«8,9S0-50 9,860-19 |
10
11 IS
13
14
15
járadékok''és Jelzálog talek halálakor felvaandS tőkék Kamatozó jakálogüag ''
biztoaitott I6ka-k51- ...
tosók fchrétélévsl . . , , .
Köloaönök letéteményezott állam- éa mis értékpapírokra
Állam- és más értékpapírok [A melléklet].....
Váltók a tirczábaa.....• •
intézeteknél ..a....*......, * ■
Készpénz-késslst s trieatl és velenczei igazgatóságok
pénztárában . . . . . . ........ •
Keszpénz-késslat a flókok pénzt^ában ......
Maradvány a viszontbiztosítók számláiból . .... Maradvány az intését fiókjainak számláiból ....
Maradvánv az A mérleg folyó ...............
a] Adósok'' WlÖnbüzB etímak alatt . . . . . • • b Adósok jelzálog kölcsönökre hátralékos kamatokkal
ef Letetek kezeaaer és biztosíték gyanánt.....
d] Letét Qcl4schmiedt alapítvány . . . . . . . . Díjtartalék átadott éleVviszentbiztositásekra . . • • Batorsat és vasasskránysk s társssá« 8«sas hivatalaiban, czégtibiák, papír ás nyomtatvány as
raktárakban.......... • •
BISUcasatt jutalékok ás swrrssási költségek .

"Tg)»«H
2826846 1
113607 42 «73501 91
47065 —
113607)42
12120666 94
f
1575300 69 1676800 60
56746 77 45483 30 102228 97 4S710S4 OS 12B6831& 36 16629688 SS 10
S474S3 16
• • * I* "
1540373 98
48422 13 66744 16 527100 9S 818147 91
s • • !• •
354957 64
a • • • •
5*3613 41
917483 16 373B79 66
1951333 44
18270 01
saeou
14rn 56 170621 68 538888 83
ttONB 87 4890 88
94134 ■ 641230 51 SBB3W69 Ö3SH80 83 664841 61 <860 83, 8B0Ö66 72 8000-'' 444266 98
U
17 U
i" 20
Egyenleg a viszontbiztosítók számláján......
Egyenleg az intézat -fiókjainak számláján.....
a Hitelezők kfilömböző czímeken ........
b Lététek kazeaaeg ea biztosíték gjaaánt . . . . . A B ziérleg folyó számlájának egyenleg« .....
Olioai alapítvány ..............
Girard alapítvány..............
Golásehmiedt alapítvány ........... .
A. a Ossssaen Felosztható nyeremény frt 653 646.96 289^94.97 783,48136 La: Átvitel a vonatkozó nyeremény tartalék javáísu frt 4Ci.M2.66 17^5834 66,080^0 „ 613.114.46 222 27(>.63 ~JS.381.06
42064890
.-n
40000 818686''
9088606 08
Alaptőke . ... .a.. ssstOOO.—
T8kasitatt.syereménytartalek..........I 1154065 08
Tartalék az értékpapírok árfolyam ingadozásának fedezésére .................
Jégbiztosítás tartaléka.............
Ingatlan tartalék...............
Tartalékalap kétes követelések fedezésére.....
Rendkívüli rendelkezés alatti nyereme^y-tartalék . . s] Díjtartalék még érvényben levő biztosításokra . .
az A mérlegea .... y „ „ „ a X mérlegen ....
Tartalék bejelentett de deczember Sl-en még ki aem fizetett károkra:
mérlegen .... 621972 19 a B merleges . — . . Osztalékalap az életbiztosításban nyeremenynyel biz
toeitottaz javára..............
A hivatalnokok ellátáai pénztárának vagyona . . . «6711 &
Jelzáloghitelezők...............; — -
. ------372119
2114073 630066-623613 41 590-80 « 6062 53 4877 60 3000
20688CC 06 9SS4SU0 <2(20 4353C 02
618114 43
nE3575sagHa«|
A JőrMvskbsn lejárandó Mz''olsto-
iijak
frt 22.4<B.4
S6Z6UX) — 1075284 57
912436 15
1056768 4Ű 40000-S15636 -
339509 02
428639 07
. . .
JS156 34 986T5 88 60606 88 867352 31
222276 63,

1333384 06
sooood-
105S768 4Ű 80000 — S81STC —
621972 19 339608 OS
428539 07 286711 83
3S827T>» .''»06 62 680661 81 8909W7J 53e8hJS8 5062 53 4977 50 3000-
i
735391 OS
!
Bolthelyiség-változtatás.
Folyó évi nájss bő l-tol kezdve -
HL ATKŐ JÁNOS I
8 év óta fennálló
fértlszabó-üzlete
a főtéri Ebenspanger-fále báxbAl a féntezai Dr. Szckltt -féle bálba, a „Korona* vendé*15 átellenében, Belns gyógyszertára mellett
ujonan feldiwitett bolthelyiségbe
helyeztetett át, hol a legújabb
hazai- és külföldi divata általa üzletében készített férfiöltönyök, ugyszinte fóleg belföldi gyári kelmék nagy választékban készletben találhatók a a megrendelések gyorsan, pontosan, s legjutáDyosabbao elkészíttetnek.
Midőn ezen üzlethelyiségem változtatását a n. é. közönség és m. tisztelt vevőim becses tadomására hozom s pártfogásokat tiszteletteljesen megköszönöm, bizalommal kérem azt részemre továbbra is fsntartaoi, mit én készséges figyelemmel, kivál<$Ngyekez«ttel és pontos szolgálattal viazonzok, bogy a bennem helyesett bizalmat s üzletem iránti pártfogást solid é* minden tekintetbeni megelégedéssel érdemeljem ki. I Nagy-Kanizsán 1837. május hó.
Kiváló tisztelettel
Hlatkó János . ,
férfiszabó-mester.
^fi
I
ör. Kaaragesata L, bárá Korpnrgo Jósaef; Segré V,
a aa. kir ssal Assioeraxleal fteasrall klzaaatl tsaziatásága rriaatSsa: Dt. lassasi *lohard,
r yHWT^rt Tlr- A vasártltkár B.sso JÓSSoL latysrerszá«! már««rs*Uá| as Istásst »«iát ká*á»as, Oarattya-stoxa 10.
BSvebb zár-, valamint kárkimu tatái ok az alanti fóagynökségoél kaphatók Ugyanitt felvilágosítások legnagyobb készséggel adatnak és
bizrositi«i 3036
a á it it > C a t U-, |é » és éie;:»u. JÚ ái
áztzitck''iz''i a legszolidabb feltételek éi legolcsóbb dijak mellett eszközöltetnek. 6 A nagy-kanizsai főDgynökség SCHERTZ ésESGLANDER,
Nagy-Kanizsán, mely all 3 tágas utczai és- egy vakszoba, konyha egy udvari- és fürdőszoba, mosó konyha, éléskamara, padlás és pineze, — közelében egy hozzátartozó udvari ház 3 szoba, éléskamara és konyha. Egy igen szép parkszerű udvar, kui igen jó ivó vizzel. Van továbbá kitünó gyümölcsös és konyha-kert, melyet áthelyezés következtében szabadkézből ád el a tulajdonos.
Bővebb értesítést nyújt a tulajdonos Nagy-Kanizsán, Csengeri utcza 28. szám alatt. 3039 1 — 2
HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
MA JUS 18
^ HVBNKÉINT 3 EIJZAS ^
Jjj 1887. évben főnyeremények: ^
; jodíds l-én: 200,000 forint oszt éri Deczemljer 1-én 100.00« forint osztráfc értét
Eredeti sorsjegyek a napi árfolyamon. IT
|gény-< 5 for«j«»gyr-» 24 h;tvi r^szletl"-» Á íorin- 2 20 jegyek <10 , 24 „ . - * 4 40 ^
azonnali j*t«**«i joggal ra .5 r a I e g k » i * ! » b i f
1887. j w ni us elsején történő húzánho z Jt
A legkisebb nyereménynyel kihuz<.tt nomjeByfk a nyeveménybu/.*- ^B •oknál is tovább játs*an*k ||
. _ magyar Kereskedelmi toaxxk:
r Budapest, Dorottj a-uteza 1. %
V . __— I ■ --
SORSJEGYEK.
SCHLICK féle VASÖNTÖDE és GÉPGYÁR-
részvény-társaság
Központi iroda: VI. Váczi körút 57/— G azdasági géposztály: Külső váczi-ut 1696 - 1699.
Ajánlja kitűnő szerkezetű GŐZ- . féle 2''ös & 3 as ekéit ~ árak
CSÉPLŐ KÉSZÜLETEIT, szén, 68 jrttól kezdve - szab. Schlick-
fa és szalmafútésre; járgánycsép- féle mélyitö ekéit kiemelő szerke-
löit '' gabona-tisztitó rostáit Baker ekéit önvezetékkel
Vidacs-rendsz r) továbbá legjobb- * ^^^^^^^^^^^^^ (Sack utánJ Schlick- és
nak bizonyult szabadalm. Schlick- Vidats-ié\e egyvasu ekéit.
Legujabb szabadalmazott „Triumph" sorvetőgépek.
Ezenkívül készletben vannak: őrlőmalmok, cíöce* íe/^eri darálók, ¿e^m morzsotók, takar-mány-készitö gépek, olajsajtók stb. saját re dszerü ramie-, kender-, lentörö- és tisztitó-gépek Legolcsóbb árak legelőnyösebb fizetési feltételek.
Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve.
3026 3-6
O
A I Alapíttatott I O
4/ I l838 ben I o
^^ lbhj o
oooooooooooooooooooooooooooo
§-- — 0
o
o .
Q I 18 8 ban
o __
§ BERÉMY JÓZSEF BZelOtt MlOfer & o § ÉKSZERÉSZ, ARANY- a EZÜSTMŰVES §
o — — ..............
8
POOOOOOOOOTOOOOOOOQOOgoooooo
y
Kávét.
Cub* nyers, erő«, finom 6 fr 30kr.
C ylou planta, DyTs, felette fiu. 5, 90 , - Felette fin MeUajje, pftrköl szagos 6 „ 30 „ Csomagolással együtt és porlóval küldünk'' po»tac8om«gvjkbaíi nettó 5''|4-ko utánvét mellett.
LÜCKE K. é, HAM3ÜRG. S015
NAGY-KANIZAN a városháza áleilenében. Ajánlja Q
m étszer-, aranj-, ezüstárut s Bői remontoír-örat rattárat o
dus választékban, jutányos árakért. O
Arany uoi gyürülc 2 frttóí fellebb < - '' frt^l fellebb Ö
Arany férfi „ & , . > Arany karékek ]0
Arany jegy „ 3 .
Arany gyürük gyémánttal 10 . Arany füeKŐk . 13 , Arany férfi-óralánczok 20 . Arany nőr óraláuczok 20 . , Arany nói remomoir órák 20 . Arany keresztek 2 ,
Arany medálliák 8- .
Arany broschok 7 „
A.any függ5k 4 »
VED-JEGY
PEZSGŐ

Arany karékek
Arany lencsék 2
Arany collier nyaklánca 10
Arany ing^ombok 2
Arany férfi nyakkendőtűk 6
Erüst evőkanalak darabja 5
Ezüst kávéskanalak . „ 2
Ezü*t tej merő „ 1
E*ü»t leve»mer8 „ 14
Ezüst 6 pár evőszer együtt 14
Ezü»t 6 . CSPmegesrer . $
Eg\euüli ixktár Naey-Kanizsán
FESS KL II OF ER JOZ-EF nmil
Vidéki megrendeíéiek pontosjan t«lje«ittetnek, fflemtetsző tárgyak 8 nap alatt -nszavétettnek. '' * , *J
RéBi arany-, ezüst-, vagy ékszertárgyak a ^magasabb árakért >negvétetnek ; vagy ajakért kicseréltetlek.
Eladás részletfizetés mellett is.
Mély tisztelettel
V BERÉNY JÓZSEF ezelőtti MILHOFER S.
ékszerész, arany- a ezüstműves 3034 2- * Nagy-Kanizsán a városháza ¿ellenében.
A legjobb
czigaretta-papir
a valódi
LE HOUBLON
franczia gyártmánya.
Cawley ós Henry párizsi
JJtAnxéMoletól ővatilc
.1
V
szétküld készpénz vagy utánvétel mellett.: 3.20 meter hosszú, egy öltönyre elégséges 3-75 frt 3-20 * jobb 4 20 ,
» » , , finomabb 5 — , ^•20 , , , , legfinomabb 8 — , ... 2-10 - felöltőre mindeuféle 6 — ,
Minták megtekintésül bérmentve ; gazdag választékú mintakönyvek a szábó uraknak bérmentetlenül. A szövetek megrendelésénél ajánlhatom, hogy a minta megválasztását rám bízzák. Meg nem felelő czikkek vissza cseréltetnek.
2984 9 -10
Bruiíner Frigyes
Brünn, Frolicbergasse 3. iL a
4ítihrir
Eí.en papir megTizsgaltatott Dr. JJ. Pohl Dr. E. Ludrig, I)r,;E. Lippmauu bécai vegyészeti tanárok által, kik a legjobb ajánlatot adták, ügy a kitűnő minőség, valamint az egészségre nem ártalmai tiszta voltáról, s bogy mint ilyen, * maga nemében egyetlen.
• §l B 500/ > 1
<3 3C öl /»YWVfl: cs Jlx bíSia ^ 0
»ic^tniu« D* L''rrmnKrr* 17. mi B«ri3|i-. i P1RIS
BÉSZV&''t
vasúti állomások Szoiuliahelj és Aspaiig
hires glaubersós-vasas-fürdő.
Az idény megnyittása május 22 én.
Fürdő felügyelőség.
i

»7?
%
%
Kör.vetliu postagőzhajózás
H amburgból Newyorkba
minden szerdán és, vásárnapon,
HávreböL Newyorkba
minden ksdd^en,
Stettinböl Newyorkba
minden 14 nap aFstt,
HamburgbólNyugatindiába
havonkint háromszor.
Hamburgból Mexicóba
havonkint egyszer. A társaság postagőzhajói kitűnő ellátás mellett mind a hajószobákban úgy a födélközben elhelyezett utazóknak is a legkedvezőbb nta^«i alkalmat nyújtanak.
% SWADLO FERENCZ
a m

a

VII. ker-, alsó erdő-sor 3. szám. :
jánlja 8''KbadJmázott, eajtalan, önmttkódö *árredőny*-it tiuilnm-zett araélleuiezból ; további e*a badalmázott B.nz''cek é* Brrczk» féle tölt-, é* 8xellő»teté-i kályháit, v-U niat közp«m<i fütén berendezéseit, «aj*t siabudHim* szerint, egy több helyiség szénára, mely utóbbink különösrtu uj épü!«\ek-nél, iskoláknál, kórházaknál e;b. sz il-lőztetéssel, vagy szoilőstetés nélkül
igen czélsserüen alkalmazhatók* Ajánlj'' továbbá valamennyi az épitéi szakmábu tartozó munkáit, úgymint: épület-, mű.-, és szerkezeti lakató« tégla és vakolat felhúzó g^p-sit ková-~ csolt vasból munkait.
Mintakártyák és költségvetések Ingyen é* '' bérmentve
2-J.Jt 52-52
SVWrtWWWA/WWmWWV.
Régi hirneves
KÉNFÜR DŐ
yasutl állomás Horvátországban strpiiy ïlTatal
+ + * + + + + +
f
+a zagoria; vasútnál (Zágráb-Giáktornya) . A 45° R forró forrás +és a kénmoha felülmúlhatatlan hatással csuznál. kö zvénynél, for-^gó baj oknál, syphilisnél görvélynél stb. Ivó gyógymód mell-máj és +bélbajoknál, villanyosság, dőrzsgyógymód. Gyógyintézet minden készülettel. Orvosi értesítést ad Dr. Iiooghino A. Jegyzéket küld a Hhfürdógt zgatóság.
3027 2—6
WARASD-TOPLICZA
Umratli és Társa Prága, :
Vegyes ekék egész vas és aczélból
sokkal tartósabbak, mint azon ekék, melyeknek fa fogójak és fake rekük van, — szállítjuk pedif. következő árakban :
3-7 mélymenetüt snlya 90 kilogr. . . 33 frt^
4-8 , , 95 , . . ✓ 35 6—10 p , . 100 , . . í 37 . _ Előkés nélkül minden eke 2 frttal olcsóbb. Szállítási tereglajt
az eke kímélésére 6 frt. — Minta lapok és árj gyzékek ingyen és bérmentve küldetnek. 2994 9 — 12
Umratli és Társa országos gépgyára Prága Buliiiá« Magyarország fóraktára : Budapest Váczi-ut 60. szám.
I "oj .ti
» S - =
- c
S ~ M
_ 1 » so B \ >
«
:: K :: ::

wxtmnmtuútKstmxtxtmtttm»
Fényirda megnyitás,
Alalirott van szerencsém a > nagy-kanizsai és zalamegyei magas uraságok s a n. é. közönség tudomására hozni, miszerint a délzalai takarékpénztár épületében levő fényképészeti műtermet a jelenkor igényeinek megfelelóleg berendezve f„ évi május 1-től megnyitóm.
Fényképek minden nagyságban a legdíszesebb kiállítással, műtermemben megrendelhetők.
Magamat a magas uraságok s a n. é. közönség becses pártfogásába ajánlva, maradok legalázatosabb szolgája. Kelt N.-Kanizsán ápril 30. 1&&7.-
FODOR JÓZSEF. 3031. 3—5. fényképész.


utxxxtzxtxtxttxxxtxxt\ttxittxttttttttt
WajdiU József könyvnyomdájából Nagy-Kanizsán.
Melléklet a »Zalai Közlöny" folyó évi 20-ik számához.
méta Mura-folyó sajnos''körülményeire B az ásókból eredő veszélyekre, melyek íegiokább abból származnak, hogy az ( emiitett folyó stájer országi egész hossza-| ban már azabályoztatott, de minálunk. M»gy»rorazágon mintegy 15—20 mórt- , földnyi hos«zua4gban még mindig aza-! bályzatlan. B*ro»s Gábor közmunka éa közlekedési miniszter válaszában kijelenti, hogy a Múr-folyó állapotáról van tudomása, d© minthogy a Mur^ n-m állami kezelés alatt álló folyó, első sorbafc,! magát az érdekeltséget illeti as egyes'' partbiztositási munkálatok keresztülvitele. ígéri., hogy a legnagyobb készséggel fogja segélyezni az érdekeltséget, ha ezek a maguk részérót is teljesitik lörvényszabta kötélességöket.
— A balatoni második gőzhajó ügyében a Balaton-egylet bisoitsága nevében Vaazmry Kolos főapát biz. elnök ¿]tal a. balatonparti megyékhez beadott kérvény kedvező elin''ézést nyert, a mennyiben Veszprém, Zda éa Somogy vármegyék közgyűlései elfogad ák elvileg a kiállóhelyek és as odavezet6 utak megépítésére éa '' fentartáaára vonatkozó kérelmet, a később benyújtandó részletes költségvetések feltételével. Tekintve az országszerte folyó képviaelőválasztáai mos-galfoakat, Vaszsry Kolos főapát júliusra B»la''>on-Füredre fogja egybehívni a bizoiteágot, a mikor a bizottság tagjait a képviselőválasztás! mozgalmak nem fogják elfoglalni.
— Lapunk mai számának hirdetés-rovatában olvasható, hogy előnyösen is mert H1 a t kó J á n oa férfi szabó üzlete helyiséget változtatott, mire a t. c«. érdeklődő közönség figyelmét felhívjak.
— Meghívó. A muraközt tanítókor ez évi közgyűlését f hó 26-án reggel 10 órakor a nedelicai r. k. elem« népiskola helyiségében fogja megtartani, melyre úgy a tagok mint a tanügy barátok ezennel tisztelettel meghívatnak. A gyűlés főbb tárgyai: 1.) Évi jelentés 2 ) Az „Eötvös,- és a Magyar országi tanítók árvabazi alapjára* gyűjtő bizottságok jelentései. 3 ) Pénstár all-pota. 4.) Tisztújítás. 5 ) Ujj felmutatás a népiskolában. Előadó : Gönczy Ferencz kursaneczi áll. tanító. -6. Téli oltás. Előadó : Weiaz Károly képeadeí ^keriész. 7. Indítványok. Csáktornyán, 1887. május 10-én. Jeney
Gusztáv korelnök.
— Sűoteghi események í. évi május 3-káo tisztújító közgyűlése volt Sü-meghnek, melyen városi bírónak az eddigi Kondor József újra megválosztatölt, helyettes biró lett: Gyári János, tanácsosok: Szathncáry József, Lázár Károly, Epatein Vilmos urak, a váUaatáa egyhangúlag történt. Pénztárnok: Faludi Antal murad''t. Működjenek a város javára erélylyel soká!/ .
— Májas 7-én a zala-egerazegi gazdasági- egyesület megbízásiból Gyö-usörey Gáspár gógánfai birtokos 8ü-raeghre gyűlést hívott egybe, melyen , gy gamdaaagi Sümeg- és ezi.-gróthi kör lett megaUkitv». A szép ssámban együtt vol. érdeklődők elnöknek Saiits I.-t Dcr-gecsről, helyetteautfk Gyömörey Gáspárt; jegyzőknek: Sümegi Tivadar és Szüts Zsigmondot, — pénz árosnak Eítner Zsigmondot választottak meg egyhangúlag. A kei».helyi gazdakörhöz tartozott Sű-megh-vidéki tagok ide fognak csatlakozni: eszel és as ujonan belépőkkel a kör mintegy kéi-ssáz tagot fog számlálni. A gazda kór gyűléseit fölváltva Z.-Sat. Gró.h és Sümegen fogja tartani, erre a célra Kondor Jósaef város bíró kijelentette, hogy a termet szívesen bocsájtják rendelkezésre, köszönettel fogadtatott. A kör első működését május hó. 17-én Sü-meghen tartandó vásáron leendő tenyéss marha kiállítással kezdi, mely napon reggel előzetea tanácskozmany tartalik. Egyszersmind felhívja a gazda közönséget, mikén tneveaett napon állatokat kiállitáara hajtassanak be. 20 irtos dijak és többi, disz levelek fognak ki osztatni. A kiállítás a sümegi vásártér közelében Ramazettsr utódok Raiie és Hladny urak bor raktárhelyiségnél lesz, mit tulajdonosok e célra átengedtek. — A gyűlés ezt is köszönettel fogadta. — A gyűlés két érdekes indítványt tett magáévá Szüts István elnök, bistos forrás alapon tudatja, hogy a bácsi szőlőbegyen fillokszera van konstatálva: az elterjedést szőlő vessző czipelésnek tulajdonítja. Miután a szőlővessző czipelésre fennálló tilalom, óvó szabályok, elégtelennek bizonyulnak megkeresi a gazda kör a z.-egerazegi gazdaaági egyesület, a m. minisztériumnál való kieaaközlésére annak, hogy a szőlő vesző elhordása, nem csak egyes megye terület, hanem ország szerte álta-János-éa szigorúan eltiltaasék. Győmö-rey Gáspár h. elnök pedig konkoly szóró rosta megvételét indítványozza, ez a tagok használatára fog bocsájtatai. Mindkét indítvány igen helyes, el is fogadtatott. Elnök kérte a tagokat, hogy a május 17-én sümeghi vásárkor tartandó tenyész marba kiállítást minél szélesebb körben tudaaaák, kiállításra a gazdákat busditsák. A jegyzőkönyv hí teleti tésre M.ld Mihály prépost. Takácb Alajos
ügyvéd ur kéretett föl. A Sttmegh.-Szt; Gróth vidéki, gazda kör m»g van alakítva működjék hasznosan I
• — Követ választási m .zgaiom. Z.-Sat.-Gróth válaaztó Eerületb i aztthittük, a szél csend amint be állott marad is; nem úgy vun egészeu ! Május 7-én Csab-Rsndeken jelent meg Fülöp György iniaslári p''ébánoa Rica Géza úrral, ugyan ók 8 án Sümeghen délután 6 órakor két kocaival Í848 feliratú • lobogóval robogtak b»/ Rendeken a zsidóság nem igen engedte Őket szóhoz jutni, kellemetlen perceket élveztek: de Sümeghen végig halgft ták a, 1848. as b-azédet, azonbau az antisemita izgalmak bár némelyek Aital tetszésben részesültek ; de é''jen Ettner Sándor kiállítások miatt alig bírta R ica szónok beszédét befejezni, m»íy után innen azonnal távoztak, s a nép szép rendben ismét szét oszlott.
— A nagy-kanizsai katholikns fógy mnasiurc ifjúsága 1887. évi május bó 28-án, szombaton a főgymnaaium nagytermében a műének-, zeoe- és szavalatból sáróűnnepélyt tart, melyre a t. szülőket éa a tanügy barátait ez uton is tisztelettel meghivja az igazgatóság.
— Tüz Sümeghen. Május 9-én délután 4 órakor erős szélben egy szalmás ház kigyuladt; alig volt vís és bámulatos gyorsasággal sikerült a bőszült elemet korlátozni, egy hoazu házon kiviil egyébb nem égett el. Tűzoltó egylet hol késel?
— Utóállitás- A nagy-kanizaai sorozások utóállitása a következő napo-koa tartatik meg: május hó 16-án, ju-nius 6-in és ezután minden következő hónap 5. napján, egéss deozember 5-két bezárólag. ''
— A nagy-kanizsai vasúti szerencsétlenség ügyét Fekete ÖdöU'' bíró előadása mellett májo6 9 én tarfffalta a kir. tábla V. büntető tariá<Ssz."A nagykanizsai törvényszék Kanitz L*joa vasú i hivatalnokot három havi fogaágra ítélte ama mulasztásért, amelynek következtében — a. vád szerint — a mult évi január bó 24-én a vonatöaazeütkö-sés történt, mely Albert katonatiszt hitvesének életébe került. Krizmanics József és Szeitz Ferencz kalauzokat a törvényszék a vád alól fölmentette. — Kanitz az ítélet ellen fólebbeaéat jelentett be, a melyben tagadja, hogy mu-laaztáat követett volna el. A katasztrófát a ködös idő, valamint az a körülmény okosta, hogy a 260. számú vonatot szabálytalanul indították útnak Kereaatur felé. A kir. tábla Kanitz Lajost is fölmentette a vád alól.
— A nagy-kaniZHAi Iparos-i(ja-tikg ön képző-egylete 18 7. évi május hó 29-én a .Polgári Egylet" kerti helyiségében Oiáh Miska jeles zenekara közre^ működésével, a fent nevezett''egylet alap* javára vilanyos tűzijátékkal egybekötött jótékonyczélu zártkörű tavaszi tánezvi-galmat rendez. Belépti-dij személyenként 60 kr. Családjegy 3 jaaemélyre 1 frt 50 kr. Kezdete 8 órakor. Kedvezőtlen idő esetén a vigalom másodnap tarta''ik meg (esetleg as emeleti teremben.) Ajánljuk ezen pártolásra méltó egylet által rendezendő nyári mulatságot a t. közönség figyelmébe — nem ♦csak azért, mert azok rendesen jol sikerülnek; de mert a tiszta jövedelem a szép törekvésű egylet alapja javára for-dittatik. 1
— As országos tűzoltó kongresszus: A fiumei k zponti bízottság k üldötuége e napokban József főberczeg-üél járt, ő fenségét a Fiúméban tartandó kongresszus iő''édnökségének elvállalására fölkérendő. József főherczeg kijelentette, hogy a tővóda ksóget a fontos ügy érdekében készséggel és örömmel elfogadja. Eaen nagy fontosságú '' tény t nagy örömmel közöljük, miután népszerű fő* hercaegünk e meleg érdeklődéae as ügynek diadalát már magában véve kétségbe vonbatlanul biztosítja.
— A lazsnaki útban levő elhanyagolt kereaztről irtunk, azóta értéaünkre esett, hogy Knausz Boldizsár ur már intézkedett annak méltó helyreállitáaára oly kijelentéssel, hogy ezután a további gondosá^ a helybeli esent-Ferencaieket illeti, ahol e czélra 35 frtoa fundátio leté-teményezve van.
— Flórián napját (május 4.) mint a tűzoltás védssentjének napját az önk. tűzoltó egyletek több helyütt megszokták ünnepelni. így az ungvári önk. tűzoltó egylet a főparancsnok vezetése alatt ki* vonult as egylet zászlójának elülvitele mellett a kálváriái kápolnába s ott misét halga ott. Azután a ssabadban reggeli lett kiazolgálva, melyet legjobb kedélyhangulatban fogyasztott el több vendéggel egyetemben. Eszmelánciolatnál fogva megemlítjük, hogy a n?gy-kanizaai önk. tűzoltó egyletnél tudtunkkal ily vallásos intézkedés nem esaköaöltetik, pedig bízón helyén lenne. Aztán a mi kálváriái kegy-helyűnk , is teljesen elhanyagolva van. Egy kiasé as ügynek u^ána nézünk.
— Lapunk bezártakor értesülünk, hogy a mai vezérczikkünkben méltatott ügy sikerrel karoltatok fel./ Az eddigi
alairáa meghaladja a 2 százat. A gyüjtés-ben buzgólkodnak; Bogyay Ödönné, Fea-aelhofer Józsefné, GyőrflFy Jénosoé, Koch Mihály né, Somasich Lőrinczné Tera inczky J-.né éa Wittinger Antalné úrhölgyek.
— Tíz év utáni találka Az 1887 ben nagy-kanizsai kereskedelmi tanodát végzett növendékek f. évi július 3-án találkára fognak összejönni városunkban. Es érdemben Rosenfeld Lajos ur a hely-beu levő tanulótársak nevében a következő felhívást teszi közzé : Felhívás. Minthogy a társadalom alapköve a barátság, felszólítom mindazon tanulótársaimat, kik a.helybeli Kereskedelmi tanodát 1877. julíus havában végez ék, miszerint barátságunk felújítására éa megerősítésére folyó évi juliua 3-án a delelőt<í órákban az itteni kereskedelmi tanoda nagytermében megjelenni szíveskedjenek. Kinek a sora nem kedvesvén annyira, hogy az ide utasáét saját költségén eszközölhetné, az ezen találkán résztvenni jelentkezők, kedves kötelességüknek fogják tartani, ennek megjelenését . lehetőleg előmozdítani. Jelenjünk meg minél azá-moaabban a kitűzött helyen és időben, visszagondolva a múltra, örvendeni a jelennek és szjrencsekivánatainkat adni a jövőre. Ba ráti üdvözlettel. Nagy-Kanizaán 1887. május 10-eo . Rosenfeld Lajoa a helyben levőjegykorittajiulótáraak nevében.
— Hymeti. Weiaz Samu n.-kanízaai könyvelő eljegyezte f. hó 7-én a kedvea Weiaz Jenny kisasszonyt, Weiaz Jakab n.-kanizaai lakos leányát.
— Képviselőválasztás! mozgalmak. Zala-Egerazegen Skublica Jenő a jelöltségtől visszalépett. Apáthy István ssabadelvű pártit léptették fel, az antiszemiták pedig Szemnecz Emilt. A lete-nyei "kerületben azonban újból Apáthyt kérték fel jelöljűl, ki is azt elfogadta. A kanizsai kerületben Inkey László május 15-én tartja beatámoló beazédét, mely alkalomra a központról gr.Apponyi Albert, Horánazky Nándor éa Fenyveasy Ferencz képviaelők leutaznak Kanizaára, d. e. 5 órakor a „$örkert«-ben less az összejövetel, este fáklyás zene: Baksán Dr. Berger Ignáca ellenében Bartók Lajoat, ós Csáktornyán Ujváry Lajost emlegetik jelöltül. T polczaiban eddig Vadnay And. ellenében nem hallunk más nevet emlegetni. Lendván Faokh Károly leaz valószínűleg egyhangúlag megválasztva.
— A Uertele»dy-féie betórés tettese felfedezve.. Még emlékezni fognak t. olvasóink a mult hónapban tortént betörésre, a mikor Í8 Hertelendy Béla ügyvéd urnák a hátulsó '' udvariépületben levő irodája éjnek idején feltöretett és az iamer.etlen tettes onnét két igen értékes lőfegyvert elopott, Wertheim Casaa azonban sértetlen maradt. — A napokban a rendőrség nessét vette hogy Török György nevü helybeli földműves kinek mellékfoglalkozása a lóciszárság nemes mestersége, lefocheaux fegyverekhez vsló töltényeket akart vásárolni, erre nem sokat teketóriáztak, hanem tüzetes házkutatást indítottak Török uram házában, hol a két gyönyörű faragványu s mintegy 300 frt értéket képviselő két fegyvert a rendőrség a hidas padlózata alatt elrejtve megtalálta. Török uram átadatott a vizsgáló bíróságnak, hol most egyre azt hajtogatja hiáb»! nem való parasztnak czifra uri puska.
— Megugrott koffer. A Steifs Söhne bécsi czég utazó ügynöke f. hó 8-án éjjel Keazthelyről a az.-györgyi ál-lomáaou történt ut«zása alkalmával valószínűleg elszunnyadt, mert mikorra az állomásra ért a bőröndjének csak hült helyét találta. — Sok mindenféle no-rinbergi tárgy volt benne, asztaleaenge-tyük, zaeb-tintatartók, ollók, zsebkések, kutyaoyakravalók, broaok atbi. de legtöbb volt benne ,hősentráger« tehát ha magyarember megta''álja, nem sokat nyer vele.
— Képviselő választások. Mint hírlik ó felsége as országgyűlést május 26-án zárja be és így a képviselő választások juniua 16-tól 25-ig terjedő időközre írhatók ki.
— Az időjárás. Majdnem egész héten át hűvös erő» időjárásunk volt, mert vetéseinkre igen kedvezőig halott.
— A déli vasutáraaság magyarországi vonalain az órás felügyeletével L''jcke József Kanizsán most letelepedett órás bízatott m*g. Locke ur, Locke János nyugalmazott kir. számtanácsos fia s előnyösen ismert szakember. Bécsből tette át lakását.
gyei nemesi pénstár 50 k^t adott a zalamegyei tanítók árraintézete javára. — Sághváry Elek földbirtokos Kővágó Eőraön elhunyt. — A 80rmáai templom építésénél két kómüveslegény összeve-srett, egyik élet-halál közt lebeg. — A sala-fgerazegi tanítói jkör eryüléae Botfán mijua 24-én lesz. — Dr. Pap Gyala veszprémi kir. tfzki joggyakornok & lend-vaí jbirósághoz aljegyzővé neveztetett ki.
— Hasai r. h. Kun-Félegyhásán 8 k. hold terüle ten honvédlaktanya építtetik. — A aegeavári Petőfi-emlétcre eddig 4382 frt. gyűlt be. — Dr. Wegho-fer Titus szombathelyi ügyvéd meghalt.
— A tabi gazdasági kör „Balatonvidékí gazdaaági körré" alakultj—Szász Károly ref. anperintendens dunántulí körúton van. — Egy angolcség fegyvergyárat akar létesiteni hazánkban. — Királynénk május 13-án elhagyta Mehádiát 3 napré Sinaiába utazott a romáukirályí
; pár látogatására. Gönczy Pá* félszázsdos tanpályájának jubileuma 1888 május l.-éa lesz. — Herczogprimáaunk félmilio frt. értékű könyvtárát s gyűjteményét as esstergomi egyhásnak ajándékozta. — Baján egy 106 évea nő halt meg, 4 férje volt, legutóbbihoz 60 éves korában ment nőül. — A liszt drágul. — Uj belügy mi-nisterül gr. Csáky Albin szepesi főispán emlegettetik. — A csángó-magyar egye-eületnek 28,540 frt vagyon» van. — Közöa hadügy mínisterré Fehérváry Géza honvédelmi miniaterünk emlegettetik. — Blaháné miatt egy fiatal ember öngyil-koa lett. — A bpeati dalárda nagy kirándulása Belgrád és Herkulesfürdőbe elmarad*. —. A pozsonyi dunai állandó hid 710 eaer frtba kerül. — Szegeden és vidékén az egyetemi szembetegség pusztít.
— Zalka győri püspök napokban ülte 20 éves püspöki jubilaeumat. — Albrecht főhercieg Aradon beteg lett.
— Külföldi r. h. Milton szülőházában (Anglia) Milton-muzeumot létesítenek. — Bécsben 9ScbSbele-czukorká-kat" gyártanak. — A czári pár hosszabb tartózkodásra Krimia azíge<ére kéazül.
— Elaáa-Lothringiában a titkos rendőrséget megszaporítják. — Hcrczegpri másunk Karlsbadban vau. — Olyan »önműködő" puskát találtak fel, mely egy peres alatt 700 lövéat teaz. — Gráczban Beethovennek egy íameretlen zene műve fedeztetett fel. ''— Észak-Amerikában roppant földrengéj volt. — Konstantinápolyban 795 hás égett le. — Dávid Antal aerajevoí pénzügyigazgató meghalt. — A páriái világkiállítás 1890-re halasa tátik. — A török kormány eltiltotta a régészeti ásatásokat. — A fran-osia korona gyémántjait az Orleans család veszi meg. — A spanyolországi világkiállítás 1888 évi apríl 8-ra halasz-tatott. — Bongáliában tavai 11.823 egyént öltek meg a vadállatok és mérges kígyók. — Amerikában egy városban 80 gyár égett hamuvá. — A czár több nihilista merénylőnek megkegyelmezett. /
Sgy hét törtéaete,
— Megyei r. h. Somogyi Károly ssintár«ulata jő Bfüredre, jelenleg Pécsett van. — Margitsi Jósseftől magyar éa horvátnyelvü zsebszótár jelent meg. — A kanizsai fogházból megzzökftt egyént Horvátb-Roboz Istvánnak hívják. Tapolczán Felekí (Friedmann) Alajoa tanító 25 évea jubilaeumát ünneplik juni-uaban. — Máy Mátyás fűiserkereskedő ellen csőd nyittatott, — Söjtörön roppant tűz pusztított május 6-án. — A salamé-
KSsg&xdasIg.
— Assícurazioni Generáli. Lapunk hirdetési rovatában közöljük az osstrák-magyar monarchia eme legrégibb és Irgoagyobb intézetének 1886. évi mérlegét. As előttünk fekvő, a Triest-ben f. évi április bó 27-én megtartott közgyűlésen beterjesztett igazgatósági jelentésből átvesszük a kővetkező adatokat. Az összes biztosítási ágakban a dij- és illetékbévétel 14.184,415 frt 60 kr?*^ ment, mig a kamatjövedelem 1.352,474 frt 64 krnyi ö.szeget ért el. — Kártérítésül az 1886-todik évben 9.814.465 frt 52 kr. fizettetett ki s e szerint a Generáli által alapítása vagyis 1831 óta nyújtott kárpótlás 197.280155 frt 20 tészen, miből a Szent István korona országaira 36.257.142 frt 21 kr. esik. Az L 184,519 frt 97 krral kimutatott tiszta nyereségből 345.864 frt 44 kr. — az értékpapirok árfolyama ingadozására alakított tartalékalaphoz csatoltatott, mi által ez telss áporodott 1.333,284 frt 5 krra, míg a rendes nyeremény a tartalékba az alapszabályoknak megfelelőleg 58 090 frt 90 kr. utaltatott, mivel az 2.229,369 frt 63 krra emelkedett. — A készpénz díjtartalékok 1 millió 433 >585 frt 45 krral gyarapodtak ós 22.918.436 frt 68 krt. tesznek. Külö. nös figyelmet érdemel, hogy a tulajdon* képi biztosítási üzlet alig eredményezte a tiszta nyereség egyharmadát, ez eredmény ugyanis 355,899 frt 2 kr, mely a 14 milliónyi díjbevételnek nem egészen 2ya%-k»- Ellenben örvendetesnek mondható azón emelkedés, mely az életbiztosításban mutatkozik és amelyet a lehetőleg kedvezőbb feltételek tzegállapitásá-nak lehet köszönni. — As u} biztosítások, a törlések és kifizetések levonása után 8.452.046 frt 14 krnyi gyarapodást mutatnak, mely lyel a biztosított Összeg 97.982.853 frt 96 krnyi roppant nagy össsegre emelkedik. — Miután a biztosítéki alapok 1.809,132 frt 83 krral emeltettek, minek folytán azok
immár ,35.088,149 frt. 4 krra mennek .mégis elhatároztatott, hogy minden egyes 315 frttai befizetett részvény után osztalékban 300 frank vagyis 120 forint arrtnjban fizettessék. — A mult évben elhunyt Korizmica Lássló helyett as igazgatótanácaba beválasztották Jókai Mórt. 7

— Olcsósága könnyen megsze-rezhetővé tette mindenkinek, s a többi közt e körülménynek köszönhetik a Brandt R. gyógyszerész svájezi labdacsai azt a nagy elteije-dést, s közkedveltséget, melyben mint házi- és gyógyszer az emésztés s táplálkozás zavarainál részesülnek. Egy doboz ára 70 kr. a gyógyszertárakban.
- „Eredet! Magyar Daltár.« 3-ik füzete beküldetett. —- Énekhangra zongora kísérettel szerkeszti s kiadja Hoós János áll. tan. képezdei zenetanár Déván. Ab .Eredeti Magyar Daltár« mint czi-méből ia ki tetszik, csak oly nép- éa mü-dalokat nyújt a zoniirodalomnak, a melyek eddig még sehol sem jelentek meg s gondoskodva van arról is, hogy az ott megjelent dalok úeleti csikkekké ne váljanak, mintán a kiadó szerkesztő az utánnyomást betiltotta. Oly zenei folyóirattal gazdagodott e szerint a magyar zeneirodalom, mely föladatául tűzte ki az izléarontó utcaai nóták helyett a zene-költészet követelményeinek megfelelő, szabatos kidolgozású dalokat nyújtani a senekedvelő közönségnek. — Az előttünk fekvő B-ik füzet ugy kiállítására, mint tarUlmára nézve teljesen megfelel a hozzá kötött várakozásnak.Tartalmaz 7 eredeti dalt, melyek a következők: „Matilddala« (műdal) Gróf Eszterházy Kálmánnénak ajánlva, Bertha Sándor Páriaban élő mft-vész hazánkfiától. ,Száll a daru nyugat felől keletn«^« Kereszty Istvántól. ,Sürü könyek sápara hull« Kovács Kálmánné szül. Török Ilona úrhölgynek ajánlva. Zsadányi Armandíól. .Nincsen párod hej nincsen* Blaha Lujzának ajánlva, Belez-nay Antaltól. ,A ki* madár habár meszese elrepül® Serly Lajostól. ,A korcsmában csuda esett" Lányi Ernőnői. „Elhervadt a falu legszebb leánya« Pálmaillkának ajánlva Hoós Jánostól. Hasánk jeles dalirómak egéss légiója sorakozott a dicséretes figyelmet érdemlő folyóirat munkatársául. Veterán íróink mellett ott találjuk az ifjabb író nemzedék jeleseit, s a többek közt as örök szép „Kék nefe-lejts8 czimü dal szerzőjének báró Báoffy Györgynek nevét is. — Nem hiányzik tehát egyébb, mint a magyar zenekedvelő közönség pártolása, hogy eme dicséretea vállala
t főn tarthassa magát, mely különben basánkban egyetlen folyóirat e nemben akkor, Amidőn a külföldön hasonló irányú vállalatok száma ezrekre tehető. As .Eredeti Magyar Daltár" egy év alatt 12 füzetben jelenik meg 80-90 müvéasi kivitelű eredeti nép és műdal tartalommal. A hazafias Tálalatot melegen ajánljuk olvaaóink figyelmébe. S végül mint a borítékon olvasható bekötési diaz-táblákról ia gondoakodva leaz a lehal-Iegjutányosabb árban. — Előfizetési feltételek: egész évre 4; frt, félévre 2 frt, negyedévre 1 frt, egyes szám ára 60 kr. Előfizethetni az „Eredeti Magyar Daltár'' szerkesztőségénél Déván (Hnnyadmegye) és az Összes hasai könyvárusok utján.
—■ A magyar népdalok valóságos kincstára a „Magyar Daí-Album«, melynek hatodik folyamából épen most jelent
meg a 7-ik füzet az 1121—1140. atámu,
következő érdekes dallamokkal : 1. Kemény ssél fuj, lángra kap a szikra. 2. Készülj magyar a csatára 1 3. Két csillag ragyog az ógeD. 4 Kicsi a lány, nagy a gondja. 5. Kilyukadt a selyemkendőm közepe. 6. Ki nem kapa házasságon. 7. Kis kertemnek szép rózsaszála. 8.Kis madár zeng a bokorban. 9. Kitépték a tollát a kismadárnak. 10.Komáromi kia leány 11. Komor gondok borongnak át. 12. Kon-doroaí pusztán jár a juhász, 13. Korcsmárosné angyalom, angyalom. 14. Korcsmárosné ejnye, ejnye, ejnye I 15. Lemondani, lemondani. 16. Madarasi csárdában jó piroa bort mérnek." 17. Megért kalászt aratni kell. 18. Megfogadtam én már azázasor is. 19. Meghalt a kis leány, kit én ugy szerettem. 20. Megizeate a babám.. — Egyes füzet ára 25 kr, Egy-egy folyam ára zongorára alkalmazott 200 dallam tartalommal 1 frt 80 kr. — Előfizetés a jelen folyamra, valamint megrendelést a már megjelentekre még mindig elfogad a „Magyar Dal-Album* kí-dóhivatala Győr.
Őszinte.
Cseléd : Téns ur, a czipész elhozta a számlát.
Papncshós : H tizen tudod, hogy nóm nem hagy itthon pénzt, iitáo nőit ia « piacion Tan.
— Cseléd: Hát mit mondjak a csi-í? péatnek ?
— Papucshős : Mond — mond, hogy uo igen, ninca itthon — az ur !
szórakoiott
— Nem érdektelen a alórak embert vizsgálni és mfikftdásót figyalem-meli kisérni, sokazor atánalmas moaoljt gerjeaat ; de már akkor neretDi kell. mikor szórakozottságból szomszédjának a f«jét vakarja meg.
— Két becsípett egyén ballagó t késén éjjel meglehetős lármásan, búcsúzáskor
így szól az egyik egész uyájasan :
— Pajtáskára, csókolj m*g 1
— Csókoljon meg a harapófogó, — felelt a másik mérgesen. k
Ki nyert?
Hutáa májua 4-én.
Brünn: I6.r 53. 48/ 36. 66.
Hutáa májua 7-év :
Budapest: 85. 61. 39. 75. 31.
Trieszt: 1. 52. 31. 40. 4.
Lincc : 30. 31. 50. 85.'' 14.
Huzáa májua 11-én :
Prága: 70. 69. ók 18. 15.
Lemberg: 63. 36.. 56. 61. 40.
Sieben: 80. 53. 16. 63. 14.
Vasúti menetrend
Pragerhof
Barca
Budapest
Budapest
Bécsújhely
Bud&pest Pragerhof
Sopron B*rca
Indul Kanizsáról.
Reggel. 5 óra 20 perczkor postavonat „ postavonat
5 óra 45
6 Óra 28
7 óra 30 6 óra 35
Délben.
gyorsvonat v»gyesvont postavonat
i
2 óra — parczkor pos tavon a
2 óra 45 „ poatavona
2 óra 15 , postavona
2.óra 25 „ poatavona
Este.
Prág^rhof 11 óra 20 pereskor gyorsvonat Z<kány llóra 5 „ posatvouat Budapest 12 óra 5 » postavonat Bécsujh. 12 Óra 15 B postavonat
- ÉFtezií Kani síh.
Reggel.
Bécsujh. 4 óra 12 poroskor postavonat Budapest 4 Óra 47 „ postavonat Fiume 5 óra 52 , postavonat Pragerhof 6 óra 17 » gyorsvonat
Délbeu.
Sopro« 1 óra 48 perczkor postavonat Pragerhof 1 óra 15 , postavonat Barcs -í l óra 40 , postavonat Budapest 1 ó^a 59 '' „ postavonat.
4 Este.
Budapest 9 óra 42 perczkor vegyes ooat Bécsujh. i0 óra 26 '' „ postavonat Budapest 10 óra 55 '' , gyorsvonat Prtigerhot 11 óra 35 r „ posUvonat Barcs 11 óra 25 „ postavonat
Felelós szerkesztő és kiadó :
batorfi Lajos
Laptulajaouoa: WAJDITS JÓZSEF
rcyirttiör*)
IL m. kath. imakönyvek, papir, vászon íj Nagy raktár iró és levélpapírokból, csomag-,
bőr, chagrin bársony, csont, ugy a [legújabb j és dobozodban, olcsó árért párizsi diszkötésben is, — ára 30 krttóljj Kagj választék a legújabb kezdve 12 frtig. ^ -Ű . , .
hangjegyekből,
g
Továbbá csinos elbeszélések, kisebb diszművek, ifjúsági iratok, képeskönyvek.
mindén hangszerre.
elrendelések posta fordultával eszközöltetnek.
Tisztelettel
WAJDITS JÓZSEF
Nagy-Kanizsán.
37, lóerejü
gőzmozdonyok
fa-, szén- és szalmatüzelésre
s legszilárdabb szerkezetű, könnyen illtható 8 nj szerkezetű
fiŐZCSÉPLŐGÉPEK
szeges dobbal, kettós tisztító művel árpatoklyászolóval é3 osztályozó hengerrel.
\ra 3150 frt és azon felöl.
MUNKAKÉPESSÉG 10 óm alatt 3000-6000 kéve
jótállás.
Magyar gőzcséplőkészletek
BUDAPESTEN.
Az l§$5-kl
budapesti általános országos kiállitáson
pso díszoklevél.
GROSSMINIV és IUI S( IIK\BA< II
«
első magyar gazdasági gépgyára
at t. RÍM® &tis§ rteri it í.
4, 6. 8 lóerejü
gőzcséplőkészletek
veróléczez dobbal és vaakerrttel,
legújabb, legszilárdabb szerkezet ;|
EKÉK VETŐGÉPEK, rosták, malmok,
MORZSOLÓK,|
szecska-és répavágók
és mindennemű más.
mezőgazdasági
G É P E K.
Büdapestre felránduló vevők kizárólag és egyenesen gyárunkba (5 percz-nyire az osztr .állam vasúttól) jönni kéretnek.
Valódi orosz karaván thea.
if \
Eredeti csomagokban, zainór és ólompecséttel. elzárva. Finom illat» és íaletee-V, kiló 3 frt. 1 kiló 5 írt 50 kr. 2 kiló 10 frt. Egy 47a kiló. láda ára díjmentesen 20 frt..
Schmidt Testvérek tulajdonok és szállítók - Altona Hamburgban. 3038 1-1
lagbatáhk áf^M»
legjobb asztali- és Odftő ital,
kitűnő hatásúnak bizonyult köhögésnél, gégebajoknál, gyomor* és hólyaghu-^ rtrtnál.
Mattoni Henrik, UiiM ü fotyst
•)E rovat közlőitekért nem vállal fele-lő.éget a »zerk.
Company-féle
1© aranyérem és díszoklevél.
Csak akkor valódi,
'' ellátva kék nyomaiban.
A „Liebig Company" központi raktárhelyisége az Osztrák-Magyarbirodalom részere:
Berek Károly, asztr. csász. leír. udvari szállítónál, Bécs, !„ WttMe 1
Kapható továbbá valamenyi nagyobb fűszer-csemege ésgyógjfűsxer kereskedésben, I valamint, minden gyógysiertárban. "Tp® J j
■ FRANKLOFF
nagyszerű amerikai lovardája
Nagy-KaRizsán,
Vasárnap, hétfőn, kaddan. — 15., 16. éa 17-dlk május.
CSAK 3 NAP
laponként két nagy előadás. - assép, alsétr esős ídőt>en
(délután 4j|2 és éeste T1^ órakor.)
A számozott ülőhelyekre jegyeket előre válthatni Fischl
Fülöp könyvkereskedésében helyben.
Bővebb értesítést nyújtanak a falragaszok.
Szerdán, május 18-án egy, csötörtökön 19-én két nagy előadás íeend
Kaposváron,
Tisztelettel
az igazgatósága

NAGMAXIZSA, 1887. májas ,21 -én.
I
2l-lk ázá,m
Huszonhatodik évfolyam
Előfizetési ár
»•grít rvrp . . . 5 frt — —
fii evr- . . . . 2 rt M) kr
uegyedévrp ... 1 frt 2:*> kr
Ejyet szán 10 kr
Hl HDKTÉ8K K M hasábos pt-titaorbau T. másodszor 5. i miud''-n turát-t-i ».>r£rt :"> vr.
HYILTTÉR8EN
soroltként 10 krért véu-tli»l: f- 1 KincStáii illeték minden eey''ialitr deteam 30 kr. fizetendők.
A lap szellemi résíét illető kft»l«-
mények a «tr k-ft''.tő«ég''})« z. agyart r.^eét illeti közUm^o^e» padi}; a kiart6hl\aialhoa béru.futrV int zrud''k :
Xu a V-K a niz sán t*k*rékpé "ttiri éj.QUt.
Béi icruetlen levelek n<-m f<>- ■ Enltiti''ak «■!.
A nagy-kanizsai nKereskedelmi Iparbank*, a ,nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet, a ,nagy-kanizsai kisdednevelö ~~
Kéziratok vissza nem küldetnek
egyesület'', a „nagy-kanzsai tiszti-önsegélyzö szövetkezet'', a „soproni kereskedelmi s iparkamara'' nagy kanizsai külválasztmányáriak hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
____ _____1 ______''_''z__________________. ■ y '' . a tu .< , • i.
Miért oly kevés a népfölkelési tiszti aspiráns?
Köztudomása dolog, hogy a N.Kanizsán tartott első tiszti unfolya-mon1» egészben csak 10-en vettek részt, de ezek közt kanizsai egyetlenegy sem volt. A második tiszti tantolyamra összesen 5-en jelentkeztek: minthogy azonban a tanfolyam csak az esetben tartatik meg, ha ezen legalább 8 a résztvevő, eddig városunk és vidékünk sok ezer népfelkelőjének nem több mint 10, mond tiz'' tisztje van, s nincs is a jelen körülmények közt kilátás arra, hogy ezek száma növekednék. Egyelőre ugyan ezen szám is elegendő, mert bála Isten békében élüok s eddig népfelkelők szintén csak a törvényben vannak, remény lhetóleg még nagyon soká nem is lesz ez máskép, de á váratlanul bekövetkezhető események soha előre nem láthatók; kell tehát az eshetőségekkel számolnunk. Ha a kormány az eshetőségekre nem számit, nem terjeszti elő ezen tör vényjavaslatot és ha az országgyűlés ennek szükséges voltát be nem látja, nem szavazza azt meg egyhangúlag. A honvédelmi miniszter szem előtt tartva azt, hogy közlegényekhez tisztek is\8zükségesek, különféle le- és átiratokban tudomására juttatta az 1 érdekelteknek, hogy tiszti tanfolyamok rendeztetnek, melyhez az intelligensebb értelmesebb elem hozzábo csájtatik ; a tanfolyam három hétig tart, és aki ezen idő alatt a kellő megkívánt ismereteket magának elsajátítani képes, vizsgát letéve, kineveztetik népfelkelést tisztnek.
Furcsa, hogv egész Nagy Kanizsán egyetlenegy oly értelmes ''.íérfia sem találkozott, ki ezen taufolyamra vállalkozott volna, és a vidékről is összesen csak 15 en határozták el magukat ezen lépésre; és igy van
ez majdnem az ország mioden részében, tehát népfölk :Ió közkatonák lennének, de tisztjeink nem ; ennek oka nagyon egyszerű, kézzelfogható, mely tán épen közelsége folytán nem . vétetik, észre az intéző körök '' által. Nem hisszük, hogy ne lenne a haza érdekében. ha ezen tanfolyamokon, minél számosabban vennének részt, mert ez által azok, kiknek egyébb műveltségűk mellett a katonai dolgokról vajmi csekély fogalmuk van, a tanfolyam alatt az ezen szakmához szükséges ismereteset is elsajátíthatják maguknak, és igy'' adandó alkalommal érvényesíthetik ezeket, de kívánható e, hogy egy hivatalnok vagy más az értelmiség pályán működő egyén, ki szívesen Srenne részt a tanfolyamon, állását, hivatalát elhanyagolva, vagy tökéletesen odahagyva három héten át d. e. 8 —12 ig u. pedig 2—5-ig a laktanyában töltse idejét. Ez nem hogy nem kívánható, de nem is képzelhető. A házitüzhelytól, hivataltól csasis a legnagyobb veszély idejében . vonja el a haza fiait; de ha a tanfolyamok nem az egész napot vennék igénybe, hanem p. u. csak esti 6—8 óráig lennének a gyakorló órák. ngy megvagyunk győződve, hogy ezen igen számosan vennének részt, mert tudjuk, hogy városunkban is vannak értelmes, tanult és katonaviselt egyének, kik azonban elfoglaltságuknál fogva nem áldozhatják fel egész ide jüket, mér most midőn erre meg szükség nincsen a haza. jóléteért. Tartson . egy ilyen tanfolyam 3 hét helyett 8 —iü hétig, ho:y a kellő előkészítési idő meg legyen, de tartasson ugy, hogy az illetékesek részt is vehesseuek. Természetes, hogy a vidékiek részére bajos és költséges dolog lenue 8 — 10 héten át távol lenni hazulról, ezek részére itt ott lehet egy rövidebb tartamú külön ,''amot nyitni. Ajánljuk fen-
tebbieket áz intéző körök szíves figyelmébe.
lett, melyekkel ma '' Európa minden államának küzdeni kell, ezen eredményt relatíve megnyugtatónak kell tekinteni.
Magyarország pénzügyi gazdálkodásában rendkívül becses haladás konstatálható az államvasutak igazgatásának terén s általában a közlekedési minisztérium budgetjében. — Ezen minisztérium budgetjének különösen számadatai igazolják a véle* ményt, melyet a „Pester Oorres-pondenz" még Baross Gábor kine-veztetése elótt nyilvánított a jelenlegi közlekedési miniszter reformátort munkássága és erélyes, szervező tevékenysége felől.
Minden egyes miuiszterium budgetjének számadatai tüntetik fel legvilágosabban, hegy miként vezettetik az illető minisztérium — Az eredmények melyeket Baross Gábor elért, már ma javára szolgálnak a budget kedvezőbb alakulásának. Ez eredmények az államvasutak üzletének 1886. évi zárszámadásaban nyilvánultak s hatásuk a folyó évi 1., negyedében érvényesül. A takarékosság, melyet Baross miniszter az államvasutak igazgatásában életbe léptetett, minden tekintetben észszerű. Nem gépies törlés által gyakoroltatik az, hauem az igazgatás és az üzleti mechanismus értelmes egyszerűsítése által. A budget ezen részéről azért szólunk kimerítőbben-mert még mindig nincs eléggé méltányolva annak fontossága, hogy mennyire függ a magyar állami gazdálkodás mérlegelése attól, hogy mennyig jövedelmez a magyar államvagyon azon félmilliárd forintja, mely a magyar ráfíamvasutakba vau befektetve.
Ha az ország többi jövedelem képes aktivainak, bányáknak, ipartelepeknek stb kihasználása, továbbá az egyedáruságok, kübnősen a do-bányegyedáruság kizsákmányolása job
Magyar állami pénzügyek.
A folyó év első negyedéről szóló állampénztárt kimutatás tekintet nél-. küli nyíltság és i^azságszeretet által tűnik, a mely még &U is nyilvánul, hol egyes muló természetű kedvezőtlen eredmények vannak tisíta vi-'' lágitásban feltüntetve. A kisebb bevétel a dohányjövedéknél ki van egyenlítve a korlátolt beváltás folytán kevesebb kiadás által. Az egyenes adóknál a bevétel 466,851 frttal kisebb, mb abban leli magya rázatát, hogy . az év első negyedében oly bevételekről» melyeket a mezőgazdasággal foglalkozó közönség és vele a többi adófizető az aratásból élvez, beszélni még nem lehet. Kevésbé örvendetes a fogyasztási adók 211.087 frttal kisebb eredménye. Ezzel ellenkezőleg örömmel üdvözli mindenki, a ki Magyarország közgazdasági haladását óhajtja, ha a lottójövedék, a szegény nép játékbankja, mely a lefolyt negyedben 140.521 frttal kevesebbet jövedelmezett, ezentúl is kisebbedik. Különben ezen kisebb bevétellel 119.111 forint kisebb kiadás áll szemben.
Ha az 1886. év í. negyedének mérlegét az 10 37. év hasonló időszakának mérlegével egybevetjük, az utóbbi jelentéktelen Összeggel, 38.052 frttal kedvezőtlenebb. De ha a pénztári eredményeket a tényleges állapot alapján tekintjük, a mi mindenesetre a legmegbízhatóbb alap, látni fogjuk, hogy a bevételek 596.526 írttal tagadhatlanul kedvezőtlenebbek, a kiadasoi azonban 2.083.628 fttal kedvezőbbek. E szerint a végeredmény a mult ''év 1. negyedének eredményéhez képest. 1.487.101 frttal kedvezőbb.
A közgazdasagi uehézségek inéi-
ban lesz szervezve, akkor az állam . háztartás ezen lényeges részei által is événkint 5 — 6 millióval több bevétel lesz elérve,
A feladat, melyre "WekerleSándor államtitkár Tisza Kálmán pénzügy miniszterrel vállalkozott, nehéz, de méltó a legnemesebb s legnagyobb becsvágyra. Ha ezenkívül a közvetett adók megfelelóleg reformáltatnak ugy, hogy Magyarországon az egyenes és körvetett adók közt ma még létező aránytalanság megszűnik, akkor ezen rendszabályok összeségében nemcsak a biztos eszközök adattak meg az egyensúly helyreállítására, hanem a magyar állami pénzügyek folytonos javulásának biztos alapját is megnyertük. *
Miután az államhitelezők biztonsága a polgárok adóképességére is van épitve : a jelen viszonyok közt igeu megnyugtató annak meg állapítása, hogy az adók befolyása szerint Magyarországon az általános jólét épen nem csökkent. -
A magyar állam szivósságának és jólétének egy másik jele abban található, hogy a magyar állampapírok utóbbi kibocsátásakor a legnagyobb rész a hazai tőkepénzesek és belföldi megtakarított tőkék saját erejéből a külföldtől egészen í gget-lenöl talilt elhelyezést.
A magyar államhitel megszilárdulása, a magyar járadék ».folyamának emelkedő irAnya, a magyar viszonyok helyesebb megismerésén és fóleg a sajtó által ez irányban teljesített becses szolgálatokon kivül a-on körülménynek tulajdonítandó, hogy a magyar állam mindig olcsóbban és a külföldtől mindig függetlenebből fedezi hitelszükségletét.
Hogy Magyarország pénzügyi viszonyainak a sajtó segélyével a lehető legnagyobb nyilváuosság által az igazsághoz híven le ndó megismertetése mennyire fontos,. kitűnik
j tanfolyi
l
T í r e x a.
Mariskámhoz-
Virágaid köz»« járva,
Nem vagy «fpe® ,ob*.® Arv*>
"Minden virág reád tekiut, S i ser c»ókot helyettem int.
Fieyeleron,e''. nézz csak rájok, Mert lelkemmel én ott járok. Ke.jhíkork a harm»tárja Lelkem edes köoyhulláss.
É. b» talán «ép szemedből
Rájuk egy-egy köujöepp gö.dul : Etek összeolvadása Lenne a meny ig*z máza !
Íj
Az első szerelem.
iN- vella )
Irt* : Perhoné Blau Jötsa.
^FolyUti».)
A kopogás ismétlődött, még pedig »okkal hevesebben mint elébb, a ón siettem feínyitni a türelmetlen várakozónak. Meg voltam lepetve, midőn Feri lépet« be, arcza duh szomorú volt, meg-ragadá karomat, s fájdalma« hangon igy •»ólt.
Jer velem röglón, ne kérdezz semmit, mert úgysem volnék képes felelni.
Szótlan követtem Ferit, s mi a aötét utczákon sietve haladtunk, mígnem Feri a« ezredes palota telé intézte lépteit. Valami neme a téli emoek • bánatos előérzetnek k-pertt meg, s Feri dúlt arczára tekiotve, szerencsétlenséget »ejtettem, de vájjon mi tör éohetett a miért épen eogem vonszol Feri oly sietve.
K »ppant sokat szenved em a kétségmiatt, oh mi várt reám! A kaput csodálkozá-sumra nyitva találtuk s rohamos léptekkel mentünk fel a lépcsőn. Az ezre-desné sápadtan jött elénk, reám mérges pillantást vetve, Olga szobájába vezetett bennünket. A szoba halványan volt csak megvilágítva, s a tetőzetről lefUggő vörös seinü éji lámpa, a szobának oly kísérteties kinéiési kölcsönzött, bogy az ajtó küszöbén ijedve állottam meg.
Agyban fekve láttam egy bálvány nőt, ki ugyan hasonlított egy kissé O gi-hoz, di éo az első pereiben nem hihettem hogy as a bálvány kiaszott fekvő alak Üiga lehessen. A« ágymellett Iréné egy alacsony zsámolyon foglalt helyet, szemei ki voltak sirva, szép szőke fürtös fejét kezére támaestá. Szivemet iszonyú boraa-dály futotta át e szomorú, nem vart látványnál, sietve közeledtem az ágyhoz.
Iréné amint lépteim zajától merengéstől magáhox tért, lassan felemelte bánatos szemeit, s engem mégis orórve felszökött helyéről távozni készült. De még elébb halkan .suttogva intézte hozzám e szavakat, on ,maradjon, 0 g» még egyszer beszélni akar önnel. Azután Feri karját véve távosott.
Én remegve léptem-egészen közel az ágyhoz, s megfogtam Olg* hideg kezét, s erre as érintésre, ő felnyitá szóméit, ah hogy .tekintett reám, mennyi szenvedés ét kiált bánat, mennyi félelem s eidé« tükrödéit vissza e ssemek tekintetébői l soha nem fogom feledni. ->
János, sióla halk hangon kezemé'' szorosan átfogva, én meghalok, halálom okosója egy oly lány, ki nekem e* élet ben kiállt ízen védésekért bő kárpótlást
nyújtott volnál Keám nézett elhallgatva, azt hívé hogy értem, de én szótlanul tekintettem reá s ő remegve folytatá.
Éa egy óra óta anya vagyok, im gyermekem, s e szavaknál egy pólyába takart piczi lényt mutatott nekem, kit egyik karjával szivéhez szorítva átölelve tartott. £ddig a selyem paplan elfödte a kis gyermeket szemeim elöl, s igy^meg-lepitve függtem a váratlan felfedezésea, mely után Olga arczát lázas pir boritá, r-én térdre borultam e nő elótt, ki aunyit oly végtelen sokat szenvedett miattam. M?st már minden-, értettem, de Olga még tovább beszélt. E gyermeknek atyj» ön János, s ha engem aoh* aem is szeretett, most halálom órájánál hallgassa m-g egy sokat szenvedett anya könyörgését, s szeresse fiát gyermekemet. Kétségbeesve ólelém fiamat keb-tlemre t kesémet esküre emelve álltam szótlanul Oiga ágyánál , de ő megértett, esküre eme''t .keaemel forró ajkihos «soritá, tovább suttogott ssenvedélyt égő szerelmet eláruló haagoo. Nyugodtan halok már most meg, tudva axt, bogy ön szeretni fogja fiit, nevessük el Jenőnek, es boldogult apám neve volt. S én ekkor fiamat, i<mét O g* mellé fektetve, újra térdre borultan s lázas hangon rebegém.
Te nem fogsz meghalni egyetlenem, te nőm leszesz, hisz éa szeretlek, ssivnm mélyéből. O gn szemei egv p srezre ra-gyogtak azon boldogságtól melyet beoaő szavaim okoaak neki, de azután rögtön szomorú fajdalm^s hangon folytatá.
Nem János, ne csábítsd szivemet, ódea soha be nem teljesedő reményekkel, éu tied nem leszek, ér*«m hogy elvagyok veszve.
ixo beaiélj igy egyetlenem, felelém, nem lehet a halál oly kegyetlen, hogy elraboljon tőlem most midőn oly boldoggá akarlak tenni.
Ugy van, mondá Irén, ki hallva uti-lsó rzavaimat, belépett, te nem fogsi meghalni drága Olgám s egy holnap alatt mindketten boldogok leszünk.
^rtékeny bucaut vettem O gától s ő suttogva rebegé, mint már egykor: jöjjön et nem sokára. Ideges boraoogás fu-tot a át tagjaimat s sietve távoztam.
Megérkezve otthon, fáradtan dűltem a kerevetre, azt hivém hogy migőrülök, ah mit ¡4 szenvedtem néhány ora óta. Nekem fiam van, suttogám lázasan s O ga beteg; kevés, tán már semmi remény felüdüléséhez. Csak ez as egy gondolat kinsott végtelenül, oh mert szükségét éreztem annak, hogy jóvá togyem e nő végtelea, kiállolt tájdalmait, elrémültem midőn elképselém, hogy most már ast alig tehetem meg, ha a halál kegyetlenül elragadja tőlem szegény O.gámat, fiamnak anyját.
Nem folytaUm tovább magán bessé demet, es nem lebet, ő nfim less, kit én szeretni fogok. S Irén, oh e minden szenvedésemnek okotójmég ezek után is ssivem eszménye vala meg most is csak őt. szerettem, imádtam.
Di komoly változatlan vala beonem azon elhatározás, hogy O gi nőm l*»z, a te születésid Jenő okozta ezen elhatározás'', mert éu drága anyádat csak {sajnálni, de szere ni nem mdtAm. 3 A oly jó volt, mindent megbocsátott nekem, a legc-tekélyeb''o szemrehányással sem illetett csak ast kiváata hogy neked atyád legyak • sseresselek, Meg akartam bsüsü-
idét menteni, múltját tisstára nozni s est csak ugy tehettem, ha nőül vettem volna, fájdalom hogy ez lehétetlen vals. Ha már nem lehet nfim sokáig, legyen assá egy p>rcsig, megesküszöm vele halálos ágyán, sírkővé re az én nevem legyen vésve. S mintegy ösztönözve felugrottam, Olgához sietve. Egy óra előtt távoztam elhagyva egy mosolygó, boldog reménytől sugárzó halvány arezot, s most találva egy hideg halottat.
Megtörve borultam a halottra, tehát vége míadennek, tört ki belőlem szenvedélyesen a fájdalom szava, még búcsút se vehettem tőle.
Feri vont ki gveage orőszakkal a szobából, a éo zokogva dűltem fivérem kebelére, keserveimet bánatomat elrejtendő, s hiába vala, míndm kísérlet a vigasstalásra, es még csak nagyobbíti fájdalmaimat.
Anyádat eltemettük, le Jenőm ót soha mt-g se ismerhetted, neked anyádat as esrodjsné ¡>ótolt«, s ennek htlála után Iréné.
Sesóta én megszűrném másnak élni, mint neked, szerettél s apádnak bivtál. Mi koras esredesné meghalt, azt vélted, hogy igazi aayáda'' tették a sirba, s mély ssere-tettel viseltetve iránta, őssiu én m-:g*ira<, tad. Olga hahtta-oláa Iréné Feri neje lett-s esnn esemény, mely már oly régóta volt előre látható, szivemnt izekre szaggatá.
Iréné még m« sem tudja, hogy őt szerettem, nem mondo''t«m meg ezt neki soka sem,szívem mélyébe zártam érzelmemet, s mit is használt volna, ő soha sem viszonozta volna szerelmemet. Meg maradt ason hitben hogy O ga vala szivem választottja, hogy ő okozta minden ssea-
HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887 MÁJUS 21-én
tbból, hogy csak kis százaléknyi árfolyamkülönbözet a nagy hitelműveleteknél milliókkal emen vagy csökkenti a. bndget terhét.
Ez nem pártkérdés, mert Magyarországon nem létezik — nem szabad, hogy létezzék — párt avagy klik, melynek érdekében állna az, vagy személyes öröme telnék abban, hogy Magyarország pénzügyeinek igazságtalan megítélése és elégtelen ismerete folytán egyesek érdekeinek kedvéért s az összes adófizetők ká-- rára kizsákmányoitassék és megká-rosittassék.
Ez azon kényszerítő ok, a mi> ért a sajtó Magyarországon inkább'' mint minden más államban a legna gyobb hasznot szerzi a közjónak1, ha Magyarország pénzügyi függetlenségén közreműködik.
üti emlékek.
Irta és a nagy kanizsai „Polgári Egyletében
f évi márc*. 19-én felolvasta
Györfly János.
(Foiy latá''.)
4 Torda-Aranyos megya nyugotí részét bssgazó festői hegycsoportok egyik iánczolata a tordai határ nyugOt felőli sárfalát képesí. A mint Tordáról a városból kiindulva s esen hegyláoczolat felé tartva, a mezőre kié''ünk, a talaj esakha-mar a város fölé emelkedik. Ezen magas feosikon, melynek éjszaki oldalát a mély• ségből koronként felcsüjámló Atanyos folyó sárga hullámai locsolják, halad az ember egéss a hasadék közelébe, melynek óriási arányait folyton előttünk látjuk. A hasadék közelében a fensik szabályos, sima felülete lejtőssé válik, majd rohamosan mélyed és ssázadok viharait látott óriás sziklák közt leereszkedve, egy béresektől körülzárt kicsi patak szétfutó ágai által öltözött füzes lapályban találjuk magunkat, melynek csendes nyugalmát egy kis vízi malom pajkos keiepe-lése veri fel. A csevegő patak klgyódzó folyásának szemközt tartva, a zakatoló malom előtt elhaladva, csakhamar elő-tünk áll a hasadék egész irtózatos szépségében. Azt a hatást, a mit a lermésset esen rendkívülisége as emberi kedélyre gyakorol,lehetetlen leírni. Az óriás hagy-láncz, melynek felső gérineze teljesen ssabályos, domború-kopár felületet képe«,-s egyetlen egy óriás sziklából látsjik alkotva lenni, itt minden előzmény nélkül gerinczétől a völgybe lenyúló lábáig egéss szélességében, vagy is vastagságában kétfelé hasadt mint mikor egy képzelhetlen nagyságú Óriás vekni a derekán ketté tönk. A szétvált két hegyorom felülete éf oldalai egy máshoz teljesen hasonlók ugy, hogy a test szétvált két egymáshoz illő kolossuaként volna ismétössz&llesz hető. A \ba«adás.procz*8U«ának ¿épzelmét emeli a kékesszürke szikla hasábok közt magukra maradt éa magasba felnyúló egyes szabálytalan szikla szálak, melyek, a törés forgácsaiként látszanak visasama-radtaknak, s mikor a hegyet megmászva, a tetőről néztünk bele a hasadásba, egy néstek ki ezen szikla szálak, mint a pokol torkában az óriás fogak. Még hallani véli as ember azt a rettentő harsogás*, meiyet a sziklák szétrepedése előidézett, s mely az utolao ítélet rémítő harsonájához lehetett hasonló.
Mily irtózatos földtani forradalom-
nak kellett annak lennie, mely ezt a rend-ki Viki} terméasetcsodát előidézte!
« A hasadásba mindig bellebbhatolva, a természetnek egyre zordonabb és vadabb képe tárult elénk. Még * szelíd kis patak is mely innen kevés távolságban még a nyájas völgy selyem pazarján szétterülve, annak minden zugát csevegő vidámsággal fuikossa körül, itt már ö*4ze szorul finyegető folyóvá duzzad, s haragos zöldessárga hullámai zúgó eséssel tajtékosnak nagy zaj és lárma közölt szikláról sziklára
A sziklákkal birkózó habok csak> hamar utunkat állták, s mivel a 2 órai járást képező hasadék átbarangoláaát veszély nélkülinek tartottuk, igy vesetőró! e.''őre nem gondoskodtunk, most pedig as esetlegesség ismeretlen veszélyeinek ily elvadult, lakatlan helyen magunkat ki*, tenni, nem akartuk; vissza mentünk j a már emiitett patak-malomhoz, mely i előtt'' két bámészkodó óláh és egy busuló szamár morfondírozott. As oláhok a mi magyar beszédünkre oláhul válaszoltak,! et*nek a komikus helyzetnek egy ki« oláh lány megjelenése vetett VQget, a ki habár törve, magyarul kezdett velünk beszélni. Kérdezősködésünkre megér ette velünk, hogy ő a molnárnak a leánya, Mancsának hivják, as a púpos oláh pedig szolgájuk, ő pedig t. i. a kis Maricra azért tud magyarul, mert a szomszéd Felérd községben a református iskolába járt, d<* az édea anyja meghalt s neki basa kellett jönnie, mert kis apró testvérei között ő a legidősebb a a háztartás nebés gondjai most már as ő kis apró vállaira nehezülnek.
Hívtuk magunkkal, de vonakodott velünk jönni, mert édes atyja bent van Tordán a heti vásáron, de aztán mégis csak velünk jött tolmácsnak, a fiatal erős púpos oláh szolga pedig vezetőnek. Mindegyikünk hatalmas botokat kapott kesébe, esen kivül aasolga még egy jó boacsu desskát is emelt vállára s igy felkészülve bevettük a tordahasadékot, mint az oroszok a Sipka ssorost.
A tordahasadékon a pe''erdi patak zuhog keresstül, ezen patak felett a hasadék oldalán kapasskodik az embsr szikláról ssiklára, s ahol olyau sziklafal állja el az utat, melyet függélyes helyseténél és sima felületénél fogva mtgmássni nem lehet, ott nincs raáa mód, mint leszállni a zuhogó patakhoz 8 keresni alkalmas helyet, a hol a patakon a túlsó oldalra átvergődni lehel, s ott folytatni a további kapaszkodást, mig az előbbi akadály és annak hasonló módoni legyőzése újra ismétlődik, é* pedig-a máaskálás tartama alatt vagy 15-ssör. Ily átvergődésektiél a mélységek ki puhatolására esetleg as egyik ssikláról a, másik sziklára való ugrás elós-gitésére használtatnak a botok, mig a deszka oly esetben jön használatba, mikor a vizből kiálló, esetleg a vis által csak némileg ellepett egyik szikláról a másik sziklára való ugrást a távolság lehetetlenné teszi, ilyenkor egy lehető távolságra a deszka nyujtatik ki z azon ballanczirozva kémleljük ki a helyzetet s juiunk át valahogy a legközelebbi ssiklára. Lehet képzelni mily sok meghiueult kísérlet, fáradság és veszély mellett tudtunk a tordai hasadékon átvergődni.
Nem is kezdtünk volna bele ha mind azt előre tudjuk, mikor azonban már az ember a küzdelmet megkezdte s egy bizonyos távolságra elbatolt, akkor már nem lehet visszafordulni, s akarva nem akarva haladni kell.
Lehet gondolni most már, mennyi alaposságot tételeztek fel arról a tisztelt Utazóról, kitől utazási élményeiről szóló táiczacsikkében pár hóval eselőtt ast olvastam, hogy a tordai hasadék oly szűk, mikéot abban csak pár méternyi szélességű szekér ut fér el. No — gondolám — ez is csak ngy látta ám a tordai hasadékot, mint az oszt. magyar monarchia to-pografusa Csáktornyát vagy Légrádotk a ki a Mura és a Dráva összefolyását Csáktornyára teszi.
__.A . hasadékon nagy fsradsaggal a
mondhatom nem minden vessély nélkül átvergődne, teljesen lucskosok voltunk. Elhatárostuk, bogy visszafelé a hegyormot nrásvzuk meg, melyről gondoltuk, hogy szintén fáradságos leaz, de legalább kevésbé veszélyes.
Megkezdtük a begyorom megmászását, melynek viszontagságairól, kimerültségünkről nem szólva csak azt említem meg, hogy a hegytetőn meglepett bennünket a vihar, a havasokról jövő-''fagycs éjssaki széllel, a mely izsadságiól átvize-sült ruháinkat érve,a meghűlés veszélyével fenyegetett, ezt pedig ugy igyekes-tünk ellensúlyozni, hogy egéss a kimerülésig törtettünk előre s eszel testünk hőfokát emeltük, mig a keleti lejtőt elérve a szél ellen védettebb helyzetet nyertünk. Itt már akis oláh utitársnőnk a kis Mancsa félelme és aggodalma is alább hagyott, s mikor kérdeztük, hogy mit fős estére vacsorát, nyilván együgyűnek találta tőlünk ezt a jámbor kérdé«t, meri Bevetve mondta, hogy ,hát mit főznék ? Puliszkát.* és mosolygó szemeivel zaj* nálni látszott bennünket, kik még azt
sem tudjuk, hogy vacsorára egyebet főzni, mint pulisskát.
(Folyt, köv.)
nem
Tudnivalók.
— Postán szállítandó portomentes-séget élveső levelezések s küldemények a feladó hivatal, bttóság, község, körjegyző, egyházi stb. hivatalok által — hogyha magyar anya kerületre szólanak — kizárólag a magyar állam hivatalos nyelvéa osimezenjdők, más nyelven csim-zett ily küldemények a postahivatalok által a feladónak pótlás végett vissza-adatnak.
t •
— Miniszteri rendeletek és döntvények vadászati ügyekben. — 1. Jk, megyei törvényhatósági bizottság a községi vadászterületek bérbe adása iránt kötött bérssersődések megerősítésére tör. vény szerint feljogosítva nincs, s as er érdemben hozott határozat semmis, — s as ügy megerősítés végett az arra törvény sserint illetékes ajispánhos teendő át. 2. A. községig vadisiierület iránt kötött szerződé« törvényszerűségének elbírálásánál □ em a szerződés kelte, hanem azon nap veendő tekintetbe, a mely napon az árverési feltételek a kösaégi képviselet által megállapitiattak. 3. A szőlőhegy mini vadászterület, a községi vadássterületbe a törvény 3. § a értelmében való bérbeadás cséljábói, a tulajdonos ellenére be nem vonható. — 4. A községi vadászterületek bérjövedelmének hova fordítása kérdésébea hozott alispáni határozatok nem a belügyminiszterhez, hanem as 1876 vi. t. cz. 58. §-a rlapján a közigazgatási bizottsághoz föllebbezendők. — 5. A községek vadászterületeiket kötelesek bérbeadni. 6. Ha a - községi vadászterület .bérbeadása czéljából kitűzött árverési határnap kellően köahirré nem tételik : az ezen árverés alepján kötött bérleti sserzödés megsemmisítendő. — 7. As 1882. XX. t. cs. életbelépését megelőzőleg az 1872'' évi VII. t. os. alapján kötött vsdászati bérssersődések és as ennek asapján zserzett magán jogok a kikötött hstaridő lejártáig c«akis bírói utón helyezhetők érvéoyeo kívül.
lehet már nincs messze a kivitel stádiumától. Végül bejelentetett, . * gy Csávolszky Lajos 25 frttal az egylev¿lapító tagja lett, mire as ülés véget érf.
— Egyptomi «zenibetegség Muraközben. Már régebben közöltük a bírt, hogy a asemosés köthártyalob Kotto-riban nagyobb mérvben felütötte fejét s hogy e veszélyes kórral szemben a hatósági küsagek a legasigorubb óvintézkedéseket léptették életbe. As idei fősoro-zásnál mint a „Muraköz''-ben olvastuk : kitűnt aaonban, bogy más kösségbetí hadkötelesek ia szenvednek e ragályos kórban, moly tapasztalat arra indította a járás tiszti orvosát, hogy a járás 36 községének ötszes lakosságát megvizsgálja. E vizsgálat azon szomorú valót derítette fel, hogy az egyptomi szembetegség Muraközben — legalább a perlaki járás-ban — tájkórilag uralkodik, a mennyiben 21 községben 253 kóresei állapíttatott meg. A kórlepeti községek esek : Kot-tori, A -Vidovecz, A.-Krályevecs,Domásí-nec Hodosán, Goricsán, Pálínovecz, Benko-vecz, Orehovicsa, Vuiláría, A.-Domború A.-Mihályovec, Derssimurec, Nováknvecs, Dekáno veoz, Csehovecz, Czirkovlán, Drás" kovecz, Podbresst, Szoboticsa, Sit. Mária. A járásorvos, hathatósan támogatva a járás főszolgabirája által, erélyesen működik ezen ragályos kór tovább erjedésének meggátlásában. Minden egye« beteg környesete, nemkülönben a kórlepeti községek egész lakóssAga a kór ragályos •és v«szé''yes volta iránt fjlvilágoaitatott, a betegek elkülönítenek vagy legaUbb közös ágy, mosdótál, tűrőlköső, ivópohár bassnálatától eltiltattak, beteg ¡«kolásók as iskolából kizárattak. felszerelt orvosi rendelő szobák minden községben f«lálli tattak s minden beteg rendszeres gyógyít tatásra köteleztetett, miután pedig pontos éa lelkiismeretes gyógy keselés kellő saámu orvosok hiányában minden községben nem eszközöltethetik, két járvanyorvoa kiküldetése kérelmestetett. Vajh« teljes siker koronásná a hivatott kösegek önfeláldozó működését, hogy «sereiéit Mura-közünk mielőbb megszabaduljon ezen valóságos átokká válható sulyo« bajtól.
— A következő gyászjelentést vettük: Seeligman Ágoston m. kir. távírda tiszt a maga, valamint kiskorú gyermekei; Ágoston, Margit, ugy sógora, Dara« I«iváu, továbbá számos rokonaik nevében fájdalmas szívvel jelenti felej hetién nej«, illetve anyjuk é« nővérének : Seeligman Agos''.onné szül. Daráss Rozsa, volt vároki rendes tanítónőnek f. hó. 14-én d. e. 9 órakor rövid ssenvedéa után élte 25-fk évében történt gyásso« elhunytát. A bóldogultnwk hüh tetemei f. hó 15-én, asaz vasárnap délután 5 órakor tétettek a teleki atcsa 27. számú házból a helybeli rom. katb. sírkertben Őrök nyugo lomra. As engesztelő szent»mise-áldozat f. hó 16-án délelőtt 10 órakor volt a helybelissent-Ferenczrendi plébánia tnmp lomban. Áldás és béke emlékezetének 1 — A nagy réssvétellel lörlént gyádsszertar-lasnai a következő kojsorukat láttuk : „Szereteti kartársunk nejének a távírda főállomás tisztikar.0 "jSzeretett kartársunknak." A népiskolai tantestület. .Szeretet é« kegyelet jeléül" több távirdatiazt neje. „Szeretett Rózsámnak" Anna., Felejt-betlen tanítónőnknek''. Hálás tanítványai. „Szeretett uuokanővérünknek. Jo-zefio éa Margit. És több «zámos föli-ratnélküli* kozoru stb.
— Zákányból irják neküok;Nem tudjuk, vájjon a már végbement szomorú események, avagy tán már a hely alkalmassága ia teszi-e Zákányt oly hírhedté, hogy most már netn csak a Zákányiak ölik magukat és mást, hanem közel és távoliak is jönnek ide, akár csak találka helye volna e gyönyörű regényes vidék az öngyilkos és duellans uraknak. Alig hogy kis coloniánkban rlhangsott as édes testvérre irányzott gyilkos, aztán as öngyilkos. — továbbá a párbajozók ha-lált-hozó f-gyvere, most meg más, de talán még ssomoritóbb haiálkeresés nemét láthattuk. De bárminő is legyen a forma, a motívum mindegyiknél ugyanas: mély corup''.ioja társadalmunknak! Annyiszor említtetett már H. M. főhadnagy, esete melyhez még a következő szemtanú köt léaét fűzzük : Itt Zákány ban keresett menekvést ugyanis f. hó. 3-án jöt-Zikányba a délutáni vonattal. A vasúti vendéglőben még két búcsúlevelet irt, aztán elindult a Dráva meutéo egéss as összekötő hidíg és azon messze túl, valószínű, hogy már a dó:ut4u folyamán akarta borzasztó lettét elkövetői. Ugy látszik azonban, hogy még nem volt elég lelkiereje boxzá, külön ban egészben véve rej ély marad az ia, hogy egy ka-.ona, ha már vízbe is öli magát, hogy ezt égy pocsolyában végezte. Drnye nevű pusztán egy kurta korcsmában mulatott egéss 4 óráig reggel. Ahonnan támolyogva vánszorgott át a hídon a magyar területre. Itt vezetőjét (egy munkás, aki ugyanott mulatott) elbocsájtván, magányosan ment azon helyre, melyet minden valószínűség mellett már délután kissemelt magának. Es egy füzes és bofcróz tér, a vis pedig, melybe belement, piszkos, sekély álló viz,
i^oaru
m
védésemet, hogy as ő halála tette életemet oly ayomorultá, s maradjon is e hitnél örökké.
A mint magad is tudod fiam, az es-rrdesné halála óta Irénénél tartózkodunk, az ezredes nejét követte, keveset szólottam neked e két kedves lényről, kik tégedet oly nagyon szerettek, de ssándékoin vala lehető rövidnek lenni.
Már ast bivém, hogy titkom velem sírba szálland, hogy fiam tőlem nem tudja meg soha sem, hogy születése törvénytelen, s nemileg boldoggá tett e tudat.
Tudja Isten, különféle okból nem akartam neked Jenőm e szomorú titkot felfedesni, szántalak tudva azt, hogy fájni fog jó szivednek, hogy anyádat nem is-.merted, s én féltem is nagyon, hogy engem ''e felfedezés után nem fogsz t bbó szeretni.
Oh ha tudnád hogy metssi e peros-ben ssivemet a fájdalom, midőn a multak -jelenései vonulnak el előttem, mily érzések dobogtatják szivemet bevesebbeu, ob mindezt tudva, nekem megbocsátanái s tovább szeretnél s becsülnél !*
Jenő megfogá apja mindkét kesét, s ajkaihoz emelé ezeket, forró c«ókot nyomott rájuk. Bocsáss níeg apám, szóla, mig hangja rezgett az érselemtől, én igaztalan valék irántad, de légy meggyőződve, hogy szeretlek, becsüllek, s hogy esentul minden akaratodnak alá vetem? magam. & .
(Folyt, köv)
V ''
irdt
— Ó Felsége » király a söjtöri túzkárosultak javára 500 frtot küldött magan pénstárábó. Elégett 84 ház s nagy mennyiségű melléképület 610 tagból álló; 125 család teljesen lönkrejutott s kegyes részvétért esdenek. Az adományoIcat ¿is Sándor h. plébános ur oifogadja. A kár 8''2 ezer frira becsül ''eiett, biztosítva 14.350 frt erejéig volt.
— A Varasd-toplicxai fürdővendégek idei kimutatásának két első száma beküldetvén hozzánk, megemlítjük, hogy a hírneves gyógyfürdőbe eddig 65 f lyó-ssám alatt 196 .fürdővendég látogatta.''
— Moluár Aladár airemlákére 900 irtot szavazott meg a balatoufelvidéki néptanító egylet f. bó 5-én Balaton Füreden tartott gyűlésé, en, a begyült 1200 Írtból a sirem.ék elkészítésével Havra-nek Antal jóbirü székesfehérvári kép- és kőfaragót fogja megbízni, a ki esen országos jillegü kegyeletes ügy iránti tekintetből, igen előnyös ajánlatot tett. A begyült ösezeguek megmaradó része-a még remélhető adományokkal együtt Molnár Aladár nevére szóló alapítványként fog elhelyestetni az általa alapítóit bfuredi szeretházban, első sorban néptanítók árvái réssére. A siremléc még ez év folyamán fel fog állíttatni, s egyszersmind emléktáblával fog Elláttatni Molnár Aladár ssülőbáza Vessprémben
— A balaton-füredi szeretetház javára közelebb adakoztak: usg. éa fóusst. Köves János felsö-örsi prépost ur 25 fr*., az első magy. ált. biztosító társaság LOO frt, mélt. Lévay Henrik, főrendiházi tag 50 írt, Posgay Miklós ur 51 frt, 66 kr, Balogh Károly és Kórmendy Jótsef urak egy csillár-lámpát. Mindezen hazafias adományokért köszönetet nyilvánít az intézet igasgaiétanácsa.
— A Balaton-egylet igazgatósága Fenyvossy Ferencz dr. oraz. képviselő elnöklete alatt 9-én dé-Ulán ülést tar Olt as írói kör helyiségében. As igazgatóság tagjai kosül óit voltak: Keraápuiy Karoly, Herczeg Mihály dr., Suján Ferencz, Huray István, Kzlláy Gyula és Szalay Imre. Elhatározik, hogy az irói és művészi körrel egyetérióleg pünkösdi kirándulást rendesnek s az előleges intézkedések megtételével Ssiklay János dr. éa Feny vessy Ferencz dr. bízattak meg. A menetjegy-iroda főnöksége hajlandónak mutatkozott a Balaton-egylettel karöltve, azonban annak minden anyagi támogatása nélkül Péter es Pál napján a Balaton vidékére kirándulást rendezni. As egylet évkönyve, a melyben a többek között Kerkápoly Karoly, Jókai Mór.és Hercseg Mihály dr.-tól is mtgjelenik egy-egy dolgosat, — a jövő hó végén jelenik meg. Szóba került a második balatoni gőzhajó ügye is, és Ssiklay János titkár örömmel jelentette, hogy a kérdés
mely a Drávával nincs összeköttetésbe? partja egéss lapos, és igy lépésről lépésrs kellett a különben sem mélj víabe m nie, ahol vagy Önkényt alámerülve, pedig elbukva megfulladt. Hulláját 11? találták meg, és nála 34 frt ké pénst és ékssereit, valamint iratait, melyből személyazonossága a már napokkal előbb currentált e^yén asonossága kitünr. Kanizsáról a helyszínére megjelent katona s polgári commissio a hullái megvissgál-ván, ason a külerőszak semmi nyomát nem látták. 12-én délelőtt temették el « zákányi falusi temetőben egy dísztelen koporsóban, mind-n ceremónia nélkül. Rövid három hónap alatt ez jtt a harmadik erőssakos balállal mult eset. Hossá számítva még egy testvérgyilkolási kísérletet, (as apró fejboverési és meg nyomc-ritást beleaem számítva,) valóban megdöbbenve kérdezzük, vájjon e különben a természet által anyi szépséggel megáldott kis terület meg van e átkozva, avagy az öngyilkos jelöltek csendes egyezségre lép:ek-e, hogy esen alig 50 lélekből álló kis coloniát folytonos izgalomban fogják tartam l ■ '' - 4
1 — Országos vásár less hétfőn; május 23 án Nagy*Kanisttán, mely tava mi vásárra figyelmeztetjük as illetőket.
— TŰZ Volt mull hétfőn, vagyis május 16-án, N»gy-Rócsén, m»fy alkalommal egy has égett el-
— Yezekényi Horváthné állam-tanácsos özvegy és nónövelde tulajdonos jóbirü nőnöveldéjében május22-én délután 4 órakor a növendékek által magyar, német és francsia nyelven színdarabok adatnak e-ő, melyre as érdekellek tisztelettel m-ghívatnak.
— A .Keresztény jótékony nőegylet" Nagy Kanibsau május 19-én élénk réssvéiel mellett megalakult. Eddig 280 tagja van. Ideiglenes elnök Festeiho* fer Józsefné urnö, ideiglenes titkár: Bá-torfi Lajos. Az alapszabályok némi módosítással elfogadtatván, a belügyminiss-t riumhoz telierjeszieini haiarostatoit. Jegysőköuyv hitelesítésére : Somssich Lörinczné és Bogyay Ödönné uruók kérettek fel.
— Balogh Árpád jeles szervezetű ssiutársulata átu asoiag Nagy-KautssZn 12 előadást tart, május 19 én volt az első előadás, melyiöl maris biztos tudomást lehetett veuni, hogy mél<ó a pártolásra, azért felhívjuk tisztelt közöusé^ü tkei a ssives megjelenésre és buzgó részvételre.
— HeuCX Antal építész ur nyerte el a n»gy-kanizsai ujabb kliukoruiak elkészítését a legelőnyösebben lett ajánlat folytán,
— Több Oldalról vetiűuk panasza ama botrányos és kózcsend-baboritáa megazüukelesére néive, bogy a Nagy-Kanizsán állomásosé m. kir. honvédség dobosai éa trombitásai egéss napon át taitó gyakorlataikat a honvédlaktanya melletti téren s esős idő esete >au a a lakások ''mellett levő nyílt helyiségben eszközlik. Tisztelettel felkérjük tehát az illető térparancsnok, illetve a m. kir. honvédség helyi főparancsnokát, hogy a doboló s fuvó kezdetleges tangyakorlatoknak a városon kívül való teljesítését ujolag a régi módszer szerint elrendelni szíveskedjék. Hisszük, hogy felszólamlásunk méltó figyelembe vételi*.
— Kapronczán e kies fekvésű régi s történelmi jellegű városban időztünk a napokba,thol úr. Perko V. ügy v. ur vendégszerető házánál száll va tisz:eleg>ünk szellemes nejénél, kitől épeu lapuuk tárcsájában közlünk egy érdekteszitő novellát. A azi-vélyes háziasszony ujabb regényen dolgozik; férje látogatott ügyvédi clientu-rája meliett ssintén irodalmilag is működik, átadta igen érdekes kéziratát, mely a keleti hadjáratban tapasztalt élményeit méltc érdekeltséggel és elénk ssith;-sessel írja le. fis alkalommal megtekintettük, a régi vár romjait a régi hegység bortermő saép szőlőhegyeit; leginkább feltűnt a gyönyörű sétatér, mely ot kevés költséggel igeu ísletessé, kellemessé lehetne tén-ni, a költői, idyllikus .sóhajok ligetét" sat. Általában Kaproncsáva! foglalkozni Ígérkeztünk s mulijábol eddig smeretlen adatokat fogunk koz eni.
— Mérsékelt ellenzék N^gy-Kaoi-ssan. A mersókel; ellenfélnek nagy napja voli városunkban vagy tán helyesebben a kanizsai válasstókerülstben, vasárnap 15-én. Ezen napon d. u. 2 órakor erkeztek ide Apponyi Albert gróf, Ho-ránszky Nándor és Fenyvessy Ferencz, azonkívül itt időztek Berger Ignács Molnár Antal és Veszter Imre képviselők. A Bpestről érkező vendégeket Koller Ist. fö d-birtokos pártelnök üdvözölte, mire Apponyi röviden válaszolt. Eire megindult a sok diszfogat, husizű kocsisor- és bandériumból álló menet. JSlószőr Kis-Kani-ssára mentek, hol Koller pártelnök ismét üdvözölte a vendégeket. Utána Feny vsssy tartott bessédet, Inkey Lkszlót zjánlván jelöltül. Ezután a menet visszatért Nagy-Kanizsára. Delutáh 5 órakor a sörkertben volt inkey bessámolója, melynek megtartására Koller a képviselőt felkérvén, szép virágcsokrokat, Apponyinak egy diues babérkoszorút nyújtott át, mint
ÍTOSZONH A FÖDIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887. MÀ.JJS 2l-én.
avengéd kezek adományát. lakey ¿röviden kijelentette, hogy ó ■ohaaem adta »»»vazatit oly javaalathoi, mely a uép terheit növelté volna, különben kívánj», bogy a lelolyt oraziggyülés eredméoyé-rfil, as oraiág helyzetéről a váiasstók t ü-ictoíebben in formál hazaik magukat, miért ia beasámolóját írásban tette le, és ez » jelenvoltak kost szét is osctatott. Utána a függetlenségi párt nevébco Oroatváry Gyula hévvel előadott beasédér« fcifej''é, tniért ogyetvilt ezen választókerületben a két ellenzék, eonek nevében újból felkérte Inkeyt a jelöltaégre, mitez el is fogadott. Apponyi, rekedsége miatt csak néhány ásót szólhatott, helyette Horánssky éa Feny veasy vették bonczkés a''& a jelenlegi kormány 12 évi működését, ajánlván Inkeyt megválasztásra, ezután Tu-boly Victor beszélt. azon reménynek »dra kifejezéaét, hogy ismét Inkey lesz a kerület képviselője. E«te fíklyáazene volt, mely alkalommal ssintén Tuboly Viktor ügyvéd beszélt, az éljenzés lewil-Upulásávül pedig Horánaiky Nándor képviselő válaszolt. Ezek végestével az iparosok és földmivesek küldőt iégileg tiss-^ teleglak Inkájáéi, hol Cftijjag Károly^ iparos éaKiaa György tóldmivea tartották a tisztelgő b«szédet. És azután bankett. ^ > — Ueák Ferencz holttest« a Batthyány mauaoleumból ma, május 21-én délelőtt 11 órakor vitetett ál a kerepefí mi temetőben elkészült D«ák-mausole-umba. Deák egykori óhajának megfelelően as átazállitás lehető csendben történt. A holttestet a belvároii plébánoa szentelte be.
— A nagy-kanizsai katholikua fő gymaaaium'' ifjúsága 1887, évi május hó 28-án, szombaton, a főgymnásium nagy termében a müénefc-, zene- éa azava-latiból sáróünnepelyt tart, melyre a t. szülőket és a »anügy barátait tiastelettel meghívja as igazgatóiig. Müaorosat 1) Tavaszi dal. ,Kis doktor" czimő.dalmű bő«. Előadja a főgymn. énekkar. 2) Nyitány. »GuiiUume Teli." Rossinitői. Előadja a főgymn. tenekar. 3)HoufidaI. Abt F.-től Elóadj<^a, főgymn. gyermekkar.
4) Trio. .A azeviilat borbély" czimü dalműből. Koaaiuitől. Cellón, hegedűn <U zongorán előadjuk Eperjesy Gábor 8., Rauch Ignács 8. és Samueli Pál 3. oast. Unuiók.
5) Szavalat. Előadja Dugovich Tituaz 8. oszt. uouló. 8) .Scherzo a Qapricoio," ti rged ü uógyeo. Mendelsaohntól. Előadja a főgymn. zenekar több tagja. 7.) Magyar népdalok. Előadj* a főgymn. énekkar. 8) A pályázatok eredményének kihirdetése. 9) .Liebeabrief." Polka franQaise. C. M. Z''ehrertői. Előadja a főgymn. ének'' és.*t»eekar: 10)• -Disstomázás. Kezdete 5 órakor. Tiastelettel figyelmestetjük Hi érdekeitéket e kiválóan érdekes ifjúsági ünnepélyre
— Nem várt kftpnpéns. Folyó hó 19 éo csütörtökön este 10 óra után as isr. hitköss. isk. utcsai épületének felügyelőjét Weinsteiu Márkust a kapuotengetyü hangja , kapunyitásra hívogatta. A félU-gyeló csakhamar « kapunál termett, hogy a jövevény ne panasskodhassék, misserént soká kellett várakoznia; de bis a szegénynek nem volt érdemes sietni, mert alig, hogy akapat kissé kinyitá, egy ▼«.»-tag bottal olyhatalmas ütést kapott ar-czába, hogy ukülönben is gyeng* alkatukra bet, vértől borítva esszmélatlenül ftsz-sserogyott; s a kegyetlen vendég pedig — -eltüut, hogy hová a rendőrségnek lesz dolga kipuhatolni.
— Látványos veraenygés. E hó első napjaiban telepedett le varosunkban Foaor József fényképész, ki x dél-zalai takarékpénztár palotájában, hol műterme is van, igen csinos, sikerült arczkópeket állított ki, melyeknek biz akadtak ba.mu-lói. A corson sétálók Őrömére, csakhamar Fiedler fényképé«* is rendezett, városház előtti kirakatában egy ilyen kiállítást, és a versenygők dicséretére legyen mondva bajos lenne egyhamar eldönteni Fiedler-e Vagy.Fodor. '' — A
— Gyüjtéa. A nagy-károlyi tüská-rosultak segélyezésére a nagy-kanissai isr. hitközség gyüjtő-ivet köröztet.
— Furfangos csaló. T. József »zen t-lisslói földműves gyermek korában megtanult írni és hogy ezen tudománya kárba ne vesszen, elkezdett kötelezvényeket gyártani, ezekkel aztán bejött N.-Kani-zsára és as ügyvédi irodákban kesdett szerencsét próbálni oly módon, hogy egy kötetesvényt átadott megperelés végett, melyekre azonban as illető ügyvédtől előleget kért, több ügyvédnél megfordult, de as előleg kicsalá* csakis /egy helyen sikerült neki, "egyike helybeli ügyvéd ugyanis a kötvény «[fogadásánál 10 frt. előleget adott a furfangoo osalónaK. — A 200 frtról szóló k&tehsvény asonbau nem ért egy fabatkát, mert a rajta előforduló uevek mind légből kapottak. — A siker felbátorította a párasat ficzkót, a dolog ismétlésére és f. bó 18-án egy 90 frtról szóló kötelezvényt színtév ily módon akart értékesíteni Sebestyén ügyvédnél, ott azonban felsült, mert a kötelez-vény gy»nusuak tűnvén fel, Sebestyén ügy véd^a ficzkót letartóztatta. — A r> nd-őrségnél történt kihalgstása alkalmával T. Józaefbeismepte, hogy a kötelezvényeket mind ő rntga gyártotta és as azokon előforduló nevek légbőlkapottaz. Átadatott a büntitő törvényszéknek.
— BQvéss colleglálltás. A városunkban időső lovarda bűvésze Trufiuek Ditrich egy pohAr kíakomáromí mellett m gismerkedett, egy keresztül utazó Kreb«z Károly nevü bűvésszel. As együtt mutatást kÖTe''ő reggel már 6 órakor iá-.
togatást tett Krebst német sógor as Oroszlán szállodában lakó Trufineknél, ki még ágvban feküdt, éa vele beszélgetésbe eredt arra kérte, hogy tenne a lovarda igazgatójánál ajánlatot,hogy ő is felvétetnék a társulathoz. A kollega ezt megígér:e és Krebss kóbor schwshlskünstler meg-elégülten távozott; az ágyban nyugod; lélekkel heverésző Trufiuek azonban nem vette észre, hogy a bűvész kollega már kora reggel gyakorolja mfüvészetét; mert az éjjeli ssekrényen volt 75 frt értékű remontoir zsebórája sánzse pissz* in*rach 1 eltűnt.. Mikor ezt Trufiuek észre vet-e, gyorsan felöltözött éa a kapitánysághoz sietett jelentést tenni. — Krebts azonban nem azért volt bűvész, hogy. itt az órával vesztegeljen, hanem ismét se mondta sanzse pttzze tnarsch! ő is eltűnt. Krebsznek erősen ütik á nyomat bottal*
— Kanizsa varos gyomra megemésztett a vágóhídi kimutatás szerint a lefolyt április hóban 252 drb szarvasmarhát, 690 drb borjut. 66 bejelentve leölt hízott «ertéet és 11 iáds vagyis ugyan-enyi ramássa halat. Nem kell teh&t panaszkodni étvágy hiánynál.
"L. Kéj vonatok a pünkősdriínne-pekre N.-SUnízsáróI Bécsbe, innét Fiume-Triesst- és Y\>leoc«4be; — a jó hírű ösv. Schroekl utatást közvetítő czég által, — igen előnyös, majdnem fél ár mellett Indul május 29-én 12 óra 15 pereskor. — Bővebb érteaitéit nyújt hirdetési ro vatunk, valamint az erre vonatkozó falragaszok.
— HT Tisztelettel felkéretnek mindazok, kik még e Up előfizetésével hátralékban vannak, hogy »zt mielőbb beküldeni szíveskedjenek.
ggy hét tSrtéaete,
— Megyei r. h Hg. Batthyány Ödön nyári tartózkodásra Körmendre ér kezitt. — Komárvároson hímlőjárvány uralg. — Sümeghen a villám a Szent-Fe-renciiaic kolostorába csapot''. — As uju-nau létesített Murakeressturi jegyzői állás legköselebb betöltetik. — Badaciony-ban a jégető n«gy kárt t«tt. — Nagy-Kanizsán a népfólkelő tisztjelöltek máso dik tanfolyama nem tartatik meg. — Dr. Rauoh Z<igroond gyakorló orvos Nagy-Kanizsán letelepedett.
— Hazai r. h. Ssegeden az ujonos felülvizsgálaton 197 hadköteles közül osaa 4 vált be. — Tauosícané javára rendez»tt iparosh«ngveraeny 687 frtot jövedelmezett. — A Tis.za«or*jegy főnyereményét Kiss Márion közj-gyzfii helyettes nyerte meg J —'' ~Nugy''-V/r»don'' réiaákífUitOt terveznek a tűi károsultak javára. — Bpest-u egy olajgyár égett al. — A szegedi nőipar kiállítás 18O0 frtot jövedel-
mesett. - A kisdedóvls 50 éves jubilaeu-mának megtartása ismét as őszre hslsas-
tstott. — Blaháné Sopronban vendégszerepel. — Sopronban Fabiny minister a képviselőjelölt. — A közös pénsügymi-níazter B ,szniában körutat tess. — Trón-öíőkftsnénk május 2l-dikén üli 23-ik születésnapját. — A második vidéki müki-ál 1 itás a napok-btn Szombathelyen nyilik meg. — ÓFelsége a jelen országgyűlést május 26-ánberekeszti. — Szegeden artézi kut furatik.
— Külföldi r. h. Montesuma városát a földrengés elpusztította, 150 egyén meghalt. — CaatUcomer angol városban tekete eső esett. — Francsíaországnak 71 ezer iskolája van. — Londonban a a gyorsirászat 50 éves jnbilaeumát fogják megünnepelni. — Szerbiában válság ura''g. Langiewits lengyel tábornok Konstantinápolyban meghalt. — A mexikói excsá-szárné 20 éve« elmebaja gyógyul. — Pá-rís és Ans''erdam közt te efonösszekötte-tést létesite.iek. — Geichenberghen május 22-éü van 50 évef hogy as első fürdőévad megnyittatott.
KI nyert?
Húzás május H-^n.
Bécs: 87. 34. 73. 58. 41.
Grácz: 13. 21. 62. 55. 67.
Temesvár: 14. 30 68. 45 34.
Úzteti heti szemle.
Nagy-Kanizsán, 1887. május 20. Időjárásunk az utolió két héten át hQvős és esős rolt, töbliizbéli kiadóslecs ipódísokkal E fölötte kedvező körfllmény^fc. között vetéseink nacron szépen fejlődtek és ma * iejr. szebb reményekre jofoaiuoak. — Ozl^tühk snnek kövatkeztéí»en merőben ¡anyh* iránr-zatot követett az árak királóképen búzában erőien csökkentek és még további hanyatlásoknak nézhetünk elébe. ~ A forgalom a lehető legszűkebb keretbe rolt «rontra, a m*nr-njíbsn » kirí teli Ozlst msjdnim telieien "BneteUf. ^Ifö-di malmaink i, c„k a közelebbi nük.églet fedezésére szorítkoztak.
Mai jegyset«ink :
Bnza 8-70-9---Roz. 6*40-6 60 -
Árpa « 60- 7 50 - Zzb 6 40-650 - Tengeri 610-6 30 — Cinquantin 6-30-6 50 K B
FeielA» »1,^^,1/1 ¿j i
batorfi Lajos
Laptulainou''M : WA.4DIT8 JOZSKP
Egjeaflli raktár Naey-Kaniz.án
fesseuiqfeb József nmái



OOOOOOoo
A pünkösdi ünnepek O alkalmából,
Vasárnap májas 29-én.
Ô û ft t Qi k
ïcôrtabeltll fól menetÉiraltlcal
Haty-Kanizsàrôl Bécsbe, onnét Fiume-, Triest- és Velegczéke. Menetárak oda és visszautazásra:
Bolthelyiség-változtatás.
Folyóirévl május bó Mól kezdve
HLATKQ JÁNOS
8 év óta f«nnáhó
fórflszato ó-üzlete
k főtéri Ei>pngpang^r-fél<* bázi>->l a föutc/al Dr Szakit« féle hájba, a „Korona- vendéglő átellei.fb.-n, Hílus (tj6á)azer-
lára mnllptt - j
ajonan feldíszített bolthelyisógbe
hplyeztetvtt ál, bul a legaiabl«,. limai- é* külföldi diiH*tu
általa Ötletében Léstitett férfi.Muinyök, u^anule (Sleg belföldi gyári kelmék uagyválasitékbau kéizletbeu találhatók s a megrendelések gyor»*n''. pontoiau, a Iegjutányo»abbaj elkészíttetnek.
Midőn ezen UzUthelyiaégem váltostatátút u n. é. köinn»és: é» m tizzteit revőim becse» tudomásáía hozom » pártfogá*uk»t tuztel«ttelj-»en meKkSszötiSm, bi«al«mmal . kérem azt ránremre tovabbra i« fentartani, \mii én ké*r-sé-gn figyelemmel, kiváló igyekezettel «» poi.to» »zolg*lattal riszonzok, hO};y a bennem belyezeit biznlmat s Qzletem iránti pártfogást aolid é- minden tekintetbeni megelégalé«-■el érdemelie.a ki.
Nagy-Kauizsán 1837. május hó < s. - Kiváló ti»ztelen«i -
Hlatkő Janón
féi fi«zabó-me»t»-r.

SORSJEGYEK.
pesti magyar
BVBXKBNT 3 HÚZÁS 1887. évb«»n fónyerrniények:
Mos 1-én: 200,000 forint os-.L érL Deczemtier l-en 100.000 forint osztrák: értét
Eredeti sorí^egrjek a napi árfolyamon.
Igény.\ 5 por«.j-gj-r- 24 havi részletben á forint j«*uj ek (10 , '' 24 „ . . . 4 40
azonnali játnnáai joggal mára I v g k fl e • 1 e b í. i
1887. j tini us elsején történő húxánho x
A legkisebb nyereméaynyel kibnzntt norajeeyek a nyereménykuzá-soknál is tovább játtzanak.
Kereskedelmi. toanK vAx.TÓtrzlaEITB
Budapest, Dorottya-utcza 1.

III.
Indul Bécsbe
15 p
oszt. 6 80 » 10.30 . 10.30 „ 12.30 , 11.20 reggel. Érkezik
Kanizsáról Bécsbe II. oszt. 10-10. , Fiumébe . , 14.40. „ Trieszt . , 14.40. a Velenczébe , 17.40
„ francs 17.40 Bécsbe mfijus 29 én, 12 óra máj. 29-én 8 óra 55 p. reggel. Indal Fiume-, Trieszt és Velenczébe május 29 én 5 óra 20 p. reggel.
Érkezik Fiúméba május 29-éu 11 óra 48 perczkoreste Érkezik Triesztbe máj. 29-én 6 óra 30 p este. • -7- - Jegyérvé&^esaégr 14 napi*. Szebadpodgyász nem enned tetjk. Gyermekekért az egész meBet dij fizettetik.
Bővebben a falragaszok- és .programmokból, mely utóbbiak az indóháznál kaphatók. .
j \ • ■ t Seliroekl Cí. özvegye.
''30451-1 bécsi utazási irodája. —
Ű0Ö00003CTJ00000000000JOO O 3D O
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
Umratii és Társa Prága Bubna.
Vegyes ekék e«;ész vas és aczélból
sokkal t:irtií<abbik. mint azon ekék, melyeknek fa fogójuk és fake: rekük van, — szállitjuk pedij. következő árakban :
3 -7 mélvmenetüt sólya 90 kilogr. . . 33 frt '' 4-8 . , 95 , ... 35 ,
6 — 10 , . 100 .... 37 „
Előkés nélkül mindeu eke 2 frttal olcsóbb Szállítási tereglajt-az eke kiraélésóre 6 frt. — Minta lapok és árjegyzékek ingyen és bérmentve küldetnek. 2994 9 -12
(Jlliratll és Társa országos gépgyár? Prájc« Bllblláll Magyarország fóraktára : Budapest Váczi-ut 60. «zára.
© ^ «
| — M >
'' -c« « -
21!
A*
:: :: :: ::
Fényirda megnyitás.
Alulírott van szerencsém a nagy-kanizsai és zalame-gyei magas uraságok s a n. é. közönség tudomására hozni, miszerint a délzalai takarékpénztár épületében levó fényképészeti műtermet a jelenkor igényeinek utegfelelóleg berendezve f, évi májos 1-től megnvitom.
Fényképek minden nagyságban a legdíszesebb ktál 1 i tással, műtermemben megrendelhetők.
Magamat a magas uraságok s a ». é. közönség becses pártfogásába ajánlva, maradok legalázatosabb szolgája.
Kelt N.-Kanizsán ápril 30. 1887.
FODOR JÓZSEF. 3031. 4 — 5. fényképész.

xxxxxtxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxtxz
HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
MAJOS 1887. 2l-áa
Árverési hirdetményi
legczélszerübb
atoén
vH|t
>2 ÍTWv
pűiikósdi es bérma aj
kaphatók
H
WAJDITS JÓZSEF
KÖNYVKERESKEDÉSÉBEN N ü C Y-K A NIZ S A N.
U. m. kath. imakönyvek, papir, fászon^Nagy raktár iró és levélpapirokból, esomag-,
. Ji- : , *
bőr, chagrin bársony, csont, ugy a legújabb és dobozokban, olcsó árért, párizsi diszkötésben is, - ára 30 krttól j Nagy választék a legújabb
hangjegyekből,
) • y
diszművek, ifjúsági iratok, képes könyvek. j minden hangszerre.
Vidéki megrendelések posta fordultával eszközöltetnek.
is, — ára 30 krttól kezdve 12 frtig.
Továbbá csinos elbeszélések, kisebb

Tisztelettel
WAJDITS JÓZSEF
Nagy-Kanizsán.
i
Alulirt kiküldött v^Mtó az 1881. éviLX. t. cz. 102§-a8Ftelmé-ben ezennel közhírré teszi, hogy a naiy-kanizsai kir. törvényszék 1865. számn végzése által Remete Géza kinevezett tömeggondnok felhívására Zellinger Lajos nagy kanizsai va-gyonbukott ellen csód összeírás alkalmával lefoglalt és 1970 írt 55 krra becsült bútorok, bolti eszközök, fűszer s egyébb anyagok és élelmi czikkekből álló ingóságok nyilvános árverés utján eladatnak.
Mely árverésnek tömcggondnok kívánatára a helyszínén vagyis a fóutezában vagyonbukott lakásán és boltjában leendő eszközlésére 1887. évi junius bó 3-ik napjának délelőtt 8 órája határidőül kitüzetik s ahhoz _ a venni szándékozók ezennel oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy az érintett ingóságok ezen árverésen az 1881. évi LX. 107- t. cz. §-a értelmében a legtöbbet ígérőnek bécsáron alul is készpénzfizetés mellett: eladatni fognak. 3tf43 Kelt Nagy-Kanizsán 1887. évi május 16-án.
BARTS GYÖRGY kir. bírósági végrehajtó
gooooooooooooooooooooooooooo
Alapíttatott I r ^ I Alapíttatott I O
1838 ban | Á j ! 1838-ben I g
Nagy-Kanizsán, mely áll 3 tágas utczai és- egy vakszoba, konyha egy udvari- és fürdőszoba, mosó konyha, éléskamara, padlás és pineze, — közelében egy hozzá- tartozó udvari lláz 3 szoba, éléskamara és konyha. Egy igen szép parkszerű udvar, kut igen jó ivó vizzel. Van továbbá kitűnő gyümölcsös és konyhakert, melyet áthelyezés következtében szabad kézből ád el a tulajdonos.
Bóvebb értesitést nyújt a tulajdonos Nagy-Kanizsán, Cseugeri ut-cza 28. szám alatt. 3039 1-2
O
o o o
BEKEMY JÓZSEF__
ékszerész/ arany- és ezüstműves
NAGY-KANIZSAN * várouh> ih ^l»,ilen<''b«n. Ajánlj *
m éíszer-, aranr-, ezüstárat s dqí remontoir-órát raltárát
úus választékban, jutányos árakért.
Arany női gyürllk 2 frttól feli bb . frtöl fell«l.b
Arany karékek i0
Aranyférfi „ \p
Arany jegy , S
Arany eyürllk gyémánttal 10 Arany füígSk . J3
Arany férfi-óralánczok 20 Arany d5í óralánezok 20 Arajjy n8i remon-oir ¿rAk 2ü Arany keresitek 2
VArany medálliik 8
Arany broschok "
A-any fUggők 4
Arany lenejék
Arany collier nyaklánc* 1(»
Arany inggombnk 2
Arany férfi nyakkmdütíik 6
Emüat evőkanalak darabja 5
Ezüst kávéskanalak „ 2
£zü»t tej merő _ 7
KzQut levégmerS „ j.}
KzQ»t G pár evőgzer együtt 14 Extlxt 6 „ csemegeszer
8
Vidéki megrendelések pontosan teljc«itt*tnek, nemtetstő tárrvak 8 nai>
alatt vijzavétetuiek.
Régi arany-, ezöit-, vagy éktzertirgyak a legmagasabb árakért megvetetnek
vagy ujakért klcaereitetnek.
Eladás részletfizetés m.ell©t/t ls.
Mélv tisztelet tel
BERÉNY JÓZSEF ezelőtti MILHOFER S.
éknerész, arany- * ezU*trnúve» . Q
O 3034 3-* Nagy-K anitaán a városháza é ellenében. Q
oopooooooooopooooooooooooooo
Régi hírneves
KÉNFÜRDŐ
yasoti állomás
sürgöny biratal
í +
+
___+
—--2
a zagoria'' vasútnál (Zágráb Csáktornya) A 45° R forró forrásJ és a kénmoha felüluiuIhatatlan hatással csuznál, köszvénynél, for-J gúbajoknái, syphilisnél görvélynél stb. Ivó gyógymód mell-máj és+ bélbajoknál, villanyosság, dörzsgyógymód. Gyógyintézet minden kész-J lettel. Orvosi értesitést ad Dr. Xonghino A. Jegyzéket küld a+
3027 4-6 +


WARASD-TOPLICZA
#
\
fürdógazgatóság.
Közvetlin postaRÖzhajózás
Hamburgból Newyorkba
minden szerdán és vasárnapon,
HávreböL Xewyorkba
minden kedden,
Stettinböl Xewyorkba
minden 14 nap alatt,
-Hamburgból NyugatindiAba
havonkint háromszor,
Hamburgból Mexicóba
havonkint egyszer. A társasáp postagőzh aj ói kitűnő ellátás mellett mind a hajótzobákban úgy á födélközben elhelyezett utazóknak ia a legkedvezőbb utazási alkalmat nyújtanak.

ROMER-BAD
steieri Gastei n.)
A fürdőidény megnyitása folyó évi májú* cinkjén.
A déli vaspályán (a gyorsvonattal Bécstói 8 és fél; Trieszttől 6 óra,) igen erős akrathoterek 30—31°-ig naponkint 20,000 hekt. vízmennyiség, különös hatással köszvénv. csúz, idegszenvedés, szélhűdés, gyöngeség, női betegségek, havi* tisztulások, megvénült cxsudok, rögzött hurut, csont és izbetegségeknél stb. Nagy riziár, izzadó szobák, elegánsán kiállított uj külön márvány és kádfürdók, kényelmes lakások (május és szeptember hóban egy harmaddal olcsóbb) a leglátogatottabb havasi '' tartó- Q O mány, hosszú árnyékdus sétaterek, újonnan épült magas ivóviz- X forrás vezeték. Fürdőorvos Dr. Mayrhofer H. műorvos Bécsből. (Lakása april hó végéig Bécs. I. Krugerstrasse 13.) Kimerítő eloiratok, árjegyzékek ingyen és bérmentve küldetnek a fürdő- I igazgatóság áltál Römerbad. Alsó Steier. 3019 3-3
l_-ső májustól gyorsvonat is közlekedik. Q
SCHLICK féle UASOHTODE és
C részvény-társaság Buaapest^n.
központi iroda: VI. Váczi körút 57. —''Gazdasági géposztály: Külső váczi-ut 1696 - 1699.
SCHLICK féle szabadalmazott
„TUiUMPH*
sorvotögópelt
Le^nanyobb kitüntetés a ve ógépr. : arany ditzokmány a hatv <nl nemzetközi ektvéra^nyen
SCHLICK-féle szab id, egyes-, rayoU. kettős- és hármas-ekék,
2 első dij, aranyérem és még három egyéb kitüntetés.
SCHLICK- és VIDATS-Jéle ered. egyes-ekék kapáló, töltögeti) és porhanyitó-ekék stb.
Gözcséplök, járgánycséplök ^ gabona-rosták, őrlőmalmok , lak ármány készítő és egyéb gazdasági gépek.
Előnyös fizetési feltételet
Legolcsóbb árak. — Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve^
\S vrt
"KV*
Wajdits József konyvnyorndájából Nagy-Kanizsán.
egyesületa „nagy-kanzsai tiszti-önsegélyző szövetkezet a „soproni kereskedelmi s iparkamara0 nagy-kanizsai külválasztmánydnak hivatalos lapja.
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Nyilvános felhívás
a leégett magyar yárosot és lözsfóet
gyors segélyezésére és fe» hívás
állandó önsegélyre a jövőben.
Magyarország legvirágzóbb városai közül kettő, Eperjes és Nagy-Károly lett tűzvész által nagyrészt megsemmisítve. Toroczkó, K u r-t i cs Aradmegyében, M e re g y ó Kolozsban, ^R uszberg, Csik-Kozmás és Jánosháza magyar községek tönkretéteitek a pusztító elem által. A leggyorsabb segélyezésre van szükség, mert j sok ezer ember lett hajléktalanná 8 maradt kenyér nélkül. Sok ezer család jutott koldusbotra s jelenleg minden kereset nélkül a legkeserűbb nélkülözések közt szenvednek és néznek a legszomorúbb jövó elé, hacsak az egész ország hazafias és irgalmas polgárainak felebaráti szeretete a leggyorsabban segélyt nem nyajt ott, hol legnagyobb a szükség.
Ó Felsége Magyarország koronás királya, a ki minden alkalommal népe igazi atyjának bizonyult, valódi királyi bőkezűséggel állott az í irgalmasság ezen hazafias cselekedetének élére.
A mily nagy a szükség, legyen oly gyorsan nyújtva a segély, mert soha igazabb nem Tolt, mint -a szerencsétlenségnél, bogy aki gyorsan ad, kétszeresen ad és szeretetadományával tízszerte több jó cselekedetet gyakorol. Magyarország sajtója párt-külömbség nélkül, a fővárosban és vidéken mindenkor hazafias készséggel résztvett mindabban a mi a magyar nemzet szivét megdobogtatja s a haza javát előmozdítja. Ehhez képest mi is, mint fővárosi lapok és a vidéki sajtó összes közegeivel egyesülten közzétesszük gyors segélyiránti kérelmünket. Az adakozások és kegyadományok a nemes czél
elérésére legelőnyösebben a vörös kereszt-egyesület központi igazgatóságához Budapestre küldendők.
A magyar vörös kereszt egylet, melynek első sorban leginkább a háborúban ütött sebek gyógyítása képezi feladatát, felhasználhatja most az alkalmat, hogy az ország minden részében létező fiókegyletei által suj tottak közt vagy az adakozó utasításánál*, vagy a szerencsétlenség ki-terjedségének és a legégetőbb szükség kívánalmainak megfelelóleg felosztassa.
A természetbeli adományok az illető városi, vagy községi elöljáróságokhoz küldendők. Az irgalmasság cselekedete nem tür halasztást. A jelen szükségén enyhíteni kell az emberbaráti érzelem és a felebaráti szeretet eszközeivel, melyek a magyar haza minden gyermekét ily roppant szerencsétlenséggel szemben a legbensőbb testvéri egyetértésben kell hagy összefűzzék.
A jelen pillanat ^szükségének enyhítésén kívül a jövőre nézve ép oly sürgősen szükséges, mint halaszthatatlan az állandó Önsegély szerve zése, a biztonsági rendszabályok reformja, melyek föltétlenül megaka-gályozni képesek, hogy &z ilyen elemi csapások oly vészhozó és sok eze-rek jólétét szétdúló terjedelmet vegyenek. ;
A vidéki sajtónak, mely a közönséggel való bemő és közvetlen érintkezés folytán leginkább hozzájárulhat ahhoz, hogy a népet saját javára és az egész ország üdvére közgazdaságilag is javítsa és oktassa épen most kell a közjóra és az államra fontos hivatásszerű kötelességét teljesítenie. A baj igazi okait eltitkolni vagy szépíteni, melyek miatt egyes elemi csapások oly borzasztó katasztrófa nagyságát ölthetik magukra, hogy milliókra rugó értékek semmisülnek meg: bün lenne az

igazság és az okos hazafiság ellen.
De legnagyobb bün lenne felnem használni a jelent, a midőn a a polgártársaink szerencsétlensége fölötti gyász és részvét hozzáférhetővé teszik a népességet kellemetlen, de hasznos igazságok meghallgatására s követésére.
Magyarország, — mely a politikai szabadság terén a világ egyetlen állama nögött sem marad hátra — ott, hol a közgazdasági Önkormányzatról hol esak a szervezett önsegély, nem pedig az állam gyámkodása s a kormány rendőri eltenőrködése használhat, mindenütt igazán röstelendóleg legmesszebb elmaradt Európa valamennyi államai között.
Tény, hogy Magyarországon a tűz- és elemi károk elleni biztosítás és az életbiztosítás legtávolabb maradt vissza egész Európában.
Tény s egyszersmind intő példa és egész Magyarországon megszívlelendő tanulság, hogy az elhamvadt városokban s helységekben majdnem semmi sem \olt, vagy csak az ele-nyészésig csekély összegek ; voltak biztosítva.
Tény, hogy a leégett helységek tüzoltószerei, az oltáshoz szükséges viz s általán az oltásifölszerelések oly szánalmas állapotban voltak, hogy jobb lett volna, ha egyátalán nem léteztek volna.
Tény, hogy sok. száz község létezik Magyarországon, melyekben, ha komoly, srakértó vizsgálat tartat-tatnék, ugyanoly megszégyenítő, közveszélyes állapotok derittetnének fel.
Mind ezen nem tagadható szomorú tényeket, a gondolkodási lustaságnak, a büntetésre méltó restségnek, a szokássá vált könnyelműségnek mindezen bizonyítékait; az országszerte szokásos súlyos mulasztási bűnöket, melyeket a biztosítás elmulasztása által követ el minden polgár: az igazság teljes vílágításá.
ban minden tartózkodás nélkül kell a nemzet lelkiismerete előtt feltárni.
Csak addig hallgat a nép az orvos szavára, a mig a fájdalmat érzi. Ezért van most idején a propaganda a közöny, a tudatlanság és általán a biztosítás terén a lelkiismeretlenség elleni küzdelemre. Ezért van most idején mindenütt, ''hol szükséges, ujjal mutatni a tűzveszély elleni óvrendszabályok szervezésének hiá nyaira.
A nehéz felelőség a sok mulasztásért nem a egyes személyekre sulyosul, hanem nyilvános és közgazdasági élet összes tényezőire, melyek érdekelve vannak és részesek.
A helyi hatóságok, sót a mindenütt jogosan nagy befolyást gyakorló papság e tekintetben rendkívül sokat tehetnének s pótolhatnák, a mi évek hosszú során át sajnosan elmulasz-tatott.
Különösen súlyos felelősség terheli magukat a biztosító társaságokat.
Ugyanazon társaságok, melyek alapításukat, létezésüket, virágzásukat a közvélemény jó indulatának, közértelmü közgazdasági eszmék befolyásának és a sajtó közreműködésének is köszönik, majd végkép megfeledkeztek arról, hogy a sajtó ezen közreműködését, a biztosítási elvek érdekében kifejtett szellemi propa gandát nem nélkülözhetik.
Évek óta és tekintet nélkül a pusztában prédikáló szerepének hálátlan voltára, folytonosan utaltunk a , Pester Correspondenz•-ben a veszélyre, melynek Magyarországon a biztositá-i intézmény ki van téve az által, hogy majdnem valamennyi biztosító társaság, mely Magyarországon működik, a szellemi propagandát és a sajló nélkülözhetlen társműködését rendszeresen megvetette és elhanya golta.
Sok igazgatónak bürokratikus nagy-zása rendszerré emelte a mitsemte-
vést a biztosítás szellemi propagandájáért- és mindent azügynököktől s a társulatoknak egymás közti tabella háborújától várt.
Most már a biztosító társulatoknak főleg azonban az idegeneknek, melyek csak díjbeszedés végett szál-lóhelyet tartanak, vagy meg kell szQntetniök a gondolatnélküliség ezen schematismusát, vagy pedig saját mulasztásaik által magát az államot kenyszeritik arra, hogy a vármegyékben a kényszerbiztositás kérdésével közelebbről foglalkozzék.
A nagyobb magyar társulatoknak egyenként vagy közösen, a biztosítás népszerűsítése végett mindenesetre nagyobb munkásságot fog kelleni ki-fejteniök és ugy saját, mint a közérdek czéljából erélyes és rendszeres tevékenység által a biztosítás ABCjének és a biztosítási eszmék kis kátéjának nélkülözhetlen ismeretét a nagy közönség közt terjeszteniük.
Ha a biztosító társaságok Magyarországon eddigi bürokratikus ósdi szokásuk mellett maradnak, ugy az államot kényszeritik a beavatkozásra a mit sajnálnánk.
Mindenek előtt hiányzik ehhez ezen intézeteknél a nép által köny-nyen megérthető. propagandának és érdemleges ellenőrzésnek észszerű gépezete, mely a tűzoltási rendszabályok pontos foganatosítását minden helységben váratlan revideálás által folyton vizsgálja.
Még egy más újítást is inditvá-nyozank, miután az országos tűzoltószövetség magas védnökének, József fóherczeg Ó csász. és királyi fenségének erélye és hazafias buzgalma a gyakorlati életbeléptetést és sikert már eleve is biz£psitja. Ha Magyarország cminden nagyobb községébe az országos tűzoltó-szövetség hiteles jelentéstétel végett hivatalos megbízottat küld ki, akkor lehetetlen lesz,
Tárcsa.
Az első szerelem.
iNovella.) ''
Irta : Perhoné Blau Jöxsa. ° ,
(Folyt* tis.) n
No majd erről miskor beszélünk, mondá Verney, örömitassan szorítva fiát karjaiba, ma már késő van.
S valóban már éjfélre járt az idő, Jenő szivélyeaen bucauzott el apjától, 8 szobájába távozott.
Lefeküdt a sokáig nem bírt aludni, minduntalan anyja szép halvány arczát vélte látni, b ások a szép szemek mintha folyton rajta nyugodtak volna, oh anyám r rebegé Jenő, miért nem élsz, mért nem borulhatok most hő kebeledre, hogy ott kisírhatnám fájdalmamat?
S ezután elaludt, az öreg Verney is elégedetten feküdt le, s magához bessél-getve igy ssólt. Ö nem rossz fiu s engem szoret, teljesíteni fogia életem legutolsó, de legbensőbb forró kívánságát. S Mariska? ó gyermek, előbbi viselete, is erről tanúskodott. Szegény Vernay most m»n-^deut más színben látott mint előbb, boldog voit hogy fia őt megértette, 8 hogy végre megszabadult élete nehéz titkától.
Hagyjuk nyugodni Verneyt s Jenőt, 8 különben is szükséges a lakásról ia valamit szólani, a melyben oly különféle érzelmű lény lakott.
IIL
Goth stylusban épült kastély, óriási parktól körülvéve, gyönyörű elragadó látványt nyújtott a szemlélőnek. Föld-
szint a cselédség lakott, az első emelet egyik oldalán Mariska szobái voltak, parkra nyiló ablakaival, a másik oldalon Mariska szülőinek lakosztályai voltak. Egy óriási terem választá el e két lakást egymástól, mely tprem vadászatok alkalmával a vendégek elfogadására használtatott.
A második emeletet az öreg Verney fiáyal Jenővel lakta, 8 itt is terem választá el aitét lakást, ezen terem valamivel volt kisebb az első emeletinél, s itt étkezett a Verney család.
Már magasan van a nap, keressük fel as ebédlőt a hol megismerkedünk azon két léoynyel is, a kikről as elmúlt estén oly sokat hallottunk beszélni.
A teremben hosszú asztal van reggelire'' teritve, az asztal főn az öreg Verney foglalt helyet, Mariska az ablak nál Jenővel cseveg, ki ma nagyon zavartnak látszik.
Most nyílik az ajtó, 8 belép egy feltűnően szép magas nő, egy boldogan mosolygó férfiú karján.
Mariska szülői elébe szaladott s anyját megölelve igy sóhajtott tel. Kedves anyám, későn jöttél tegnap este haza.
A mint e két fiatal lény igy egymást átölelve tartá, testvéreknek lehetett volna őket tartani, az anya oly szép vala mint gyermeke. Mariska Önfeledten pihent anyja^arjaiban, ajkait anyjáéra szorítva, s csak atyja szemrehányó szavai tériték magához.
Hit nekem leányom semmi sem jut, róltm végkép megfeledkeztél. Egy perez, müve volt, s Mariska apja karjai közt
pihent már. N
» Iréné Verneyhei* aietett melegen
szorítva meg ennek kezét, s aztán barátságosan inté magához a mélázó Jenőt, ki Irénének kezet csókolt.
Mariska atyját az asztalhoz vezette, s aztán kedves csengő hangján kezdett beszélni szemrehányolag. Csak János bácsi tudja, hogy mily rossz kedvű, voltam tegnap, mert ti nem voltatok hoö^ Jenő tudj'' Isten hogy hol csavargott, s a bicsi is szomorú volt, unalomból majd meghaltunk.
Feri megszoritá bátyja kezét, s szemei édes megelégedéssel nyugodtak majd nején, majd Mariskán.
Látod Irénkém, szólt nejéhez, tudtam, hogy egy kis prédikácziót kapuük, bizony majd másként beszél, a mi Mariskánk, ha ő is velünk jöhet as öreg nénék ostélyeire.
Mariska hallgatott, azon gondolat villant meg nyugtalan agyában, hogy vájjon azokon az estélyeken ott'' lesz-e — as a fekete szemű szép ifjú ?
Jenő ingerelte Mariskát, hogy ugyan majd kivel mulat ő, ki akar majd oly piczi gyermekkel tánczolni, s Mariskának örülnie kell majd, ha Jenő jön őt mulattatni.
Mariska elpirult s hevesen, meggondolatlanul azt feleié:Tán majd mégis lesz valaki önön kivül is Jenő, ki velem szívesen tánczolna már most is.
Maris megbánta szavait, mert minden szem rajta nyugodott, a meglepetés kifejezésével, s különösen az idősbb Verney fürkészte Mariska arcsát, ki a kávés finzsát emelte fel, elrejtendő arcza pirulását, a gyermek azt képselé, hogy már most mindenki tudja hogy ő kire gondolt.
Iréné férjére tekintett, s a két egymást szerető lény megérté Mariska zavarának okát, de hallgatúk, Jenő mégto-vább is ingerkedett.
Midőn megreggelizett a család, Mariska kési munkát véve magához, a terem középső ablakánál egy kis asztalnál foglalt helyet, vele szemben Jenő ült, s olva-áott.
As öreg Verney leveleit s újságait nézte keresstül, Iréné férjével távozott, reggeli sétájukat a parkban végzendők. 2 évvel volt Feri bátyjánál idősbb, s ugy látatott mintha 20 évvel lett volna nálánál ifjabb. Nagy különbség létezett e két testvér közt, Feri mindig ^boldog, János Iréné miatt örökké boldogtalan.
IV.
Iréné Feri karjára támaszkodva fel alá sétált, sziva a friss üdítő levegőt, 8 beszélgetésükbe elmélyedve, egyszerre ki értek a parkból, s a faluhoz vezatő ut tárult szemeik elé. Az útról fel, egy finoman öltözött magas ifjú jött lassú lépésekben, első pillanatra képes volt mindenkit elragadtatni gyönyörű, eszményi arczával, 8 szép termelével.
Iréné mintegy álmodva nézte a közeledő szép ifjút, 8 csak midőn férje nevén szólitá, riadt fel. Bocsáss meg Ferim, szóla Iréné mintegy sajnálva, hogy oly sokáig feledte szemeit az ifjún, de e férfiú meglepett, soha sem láttam még, s mégis mintha ismerném.
E közben mindinkább közeledett a ssép ifjú, mintegy gyorsitva lépteit.
Midőn Verneyék elé ért, tiszteletteljesen emelé kalapját. Aztán egy peresig
mintegy gondolkosva megállott, aztán szép férfias hangján igy ssóit.
Bocsánat, hogy oly bátor vagyok, b önöket megszólitom, d-> valószínűleg a kastély uraihoz van szerencsém, s ép önökhöz szindékoztám menni egy kéréssel.
Nevem gróf Rezső Raymond, s foly--tatá szomorú mosolylyal ajkán, családomnak átka vagyok, mint szenvedélyes festő működöm, s ez ugy látszik szégyenére válik családomnak.
Itt elhallgatott, Feri szívélyesen szo-ritá meg az ifjú kezét, s meghivá őt a kastélyba, ámbár még kora volt. S azután mindhárman megindultak lassan a kastély felé.
A.z ifjú gróf újra felvevé az elha- , gyott elbeszélés fonalát. Én önöket arra akirtam felkérni, hogy lefesthessem e gyönyörű vidéket, s ez csakis ugy történhetnék meg, ha szabad bejárásom lehetn e a park közepén levő emeletes lugasba.
Feri meglepetve ^nézett a grófra, hogy ismeri ön e lugast barátom? Az ifjú zavarba jött, s máris ajkain lebegett az . igazság, de egy pillanatnyi habozás után igy felelt, hisz már egy hónap óta vagyok itt, s azóta már sétáltam néhányszor a park tekervényes utain, ez vala egyedüli szórakozásom, s igy ismerem a gyönyörű lugast is.
Kedves grófom, mondá Verneyén szi-vesen egyezem bele kéréséb e, sőt mindent, mi kényelmére szolgáland megteszek, most jöjjön fel, mert czélnál vagyunk.
(Folyt, köv.)
■ 1
-ír ■ V
Huszonhatodik évfolyam
A lap szellemi részét illető kSsle-
mények a sznkesztőségbe z, anyagi részét illető közleméuyek pedig a kiaáóhivxtallio* bérmentve int-xendők: y a 0 y-K a n is/táti takarékpénztári épülőt.
Bérn-.«>nletlen levelek nem fogadtatnak cl.
Kéziratok vissza nem küldetnek
NAGY-KANIZSA, 1887. lllájüS 28-án.
■. ■ ■ * i---
..Előfizetési ár
egésx érre . . . 5 írt--
tél évre . . ... 2 rt MJ kr
negyedévre ..." 1 frt 25 kr
Egyes szán 10 kr
niRDKTÍSEK M hasalio.i petit.turbán másodszor 6. 8 mind''-u továbhi aorért 5 kr. NYILTTÉRBEN
soroukéut 10 krért vétetnek fel Kincstári illeték mitideu etryt-sbir detes.-rt 30 kr. fizetendők.
HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
1887 MÁJUS 28-án
hogy ezen kettős szakértői ellenőrzés és az állam erkölcsi befolyása mellett oly szégyenletes állapotok tovább létezhessenek és az egész országot gyászba borító katasztrófák ismétlődhess enek.

Sva8tic8 Benő Zalamegye főispánja Sümeghen.
F. évi május 16 án számos tagból álló küldöttség fogadta Sűmegh határánál a főispánt, kit nsg. Mild Mihály prépost plébános üdvözölt szívhez szóló szavakkal; a főispAnt meglepte esen nem . várt elősékeny fogadás. Kövi''tl válasz után a diszes menet Sűmeghre hajtatott. () méltósága Eitner Sándor országgyűlési képviselő vendége lett. Alig időzött Sümeghón egy fél órát, máris látogatásokra indult. A szolgabirák, járási orvos és Eitner urak kíséretében megtekintette a városi kórházat, a reál, elemi fiu és leány iskolát. Délután 6 óra levén, tanítványok jelen nem .voltak; de a tanári kar élen Ádám Iván igazgató és a tanítói kar élen pedig_J3ánfi Alajos'' igazg*tó-:anitó igeö szívesen ttdvözlék a magas vendéget, ki megnézvén az egyes tantermeket, szertárakat — női kézi munkát, Gállik Mari osstály tanítónő növendékei mutatványát — megelégedését fejezte ki az intézetekben-észleltek felett.
Főispán ur kiváló érdekkel viseltetik a tanügy iránt ; másnap.ismételten sajnálatát fejezte ki, hogy teendői az iskolában huzamosabb időzést nem engedtek; — Takách Alajos iskola bizottsági elnökkel és Soós Pongrácz főszolgabíróval az államilag segélyzett reál iskolában ismételten volt szíves megjelenni a főispán, 17-én délelőtt, holott elég teendő várt reá.
Svastics ur tán esti pihenőre gon-dolt, amidőn zene, fáklyafény, ablakok kivilágítása, néptömeg harsány hangja : „Éljen Svastics Benó Zalamegye főispánja!" figyelteti a törtéoendőkre. Érkezése napján 16-án esti 9 órakor Eitner ur dísz kertje előtt üdv kiáltások csilapul-távai Barkóci Károly ügyvéd szónoki hévvel sorolta elő Svastícsnak érdemeit, ki mint megyei főjegyző kitűnt, ki mint alispán, érdemeit fokozta, s kinek gazdag múltja elismerésre talált, melynek Zala-megye örvend, Sűmegh pedig öröme mellett az érkezés, a becses látogatást üunep-nek tekinti, szívből üdvözli a szeretve tisztelt megye szülöttjét, a kedvelt főís pánt ?
A szónoklat gyakori éljen kiálltások közt Volt elmondható, valamint főispán ur hatásos válasza is. méltósága a megye, eanak érdekelt ügyei és helyeinek szentelte múltját, áldozza jövő idejét is; ezt tudja nem csak Sűmegh, ezt tudja Zalam«gye és épen ezért oly lelkesen fogadtatik ó mindenütt, ahol toegje-len Zalában. A fáklya fény o?zoitával Eitner képviselő uri házában kedély dús estély és pezsgős''poharak csengése közben hallottunk néhány tartalomdús felkö-, szöntót, a-házi ur vendégei— ezek között első sorban Svastics 6 méltóságára, stb., ő viszont a hási úrra. Ürítve lett pohár, a tanügyi elöljáróságra is nsg Mild Mihály prépost, Takách Alajos iskolfcszéki elnök, Eitner .Sándor másodelnök, Barkóci Károly UiÍDÍsteri iskolalátogató urakra,, szóval az est élénk és vidám társalgással rövid éjjeli órákká rövidült, míg ő méltósága nyugalomra vonult vissza.
Főispán ur a hivatalok, városháza ós az izr. iskola látogatásain kivül 17-én reggel 10 órakor kíséretével a Sűmegh és szt.-grót-vidéki gazdaság-egyesületi kör által Ramazetter utódok bor- és raktár helyiségeiben rendezett ssarvas marha kíállítást nyitotVa meg. Nemzeti lobogók jelezték a bejáratnál, mi van oda benn; t. i. az első ssarvas tenyészállat kiállítás Sümeghen. Sümeghi Tivadar urodalmi ispán, a gazdakör jegyzője üdvözölte a főispánt, kérvén ajkiálljtás megnyitását és megtekintését. • A főispán kiemelte a gazdálkodás, as állat tenyésztés hasznos, szükséges voltát számos érdekelt előtt a kiállítást megnyitni szíves volt és a kiállított illatokat általában úgy egyenkint is megtekintette. Bár rövid idő volt a kiállítás közzé tételére,, mégis 52 drb. részint magyar, részint nyugotí fajú állat vezettetett be kiállításra.
A bíráló bizottság tagjai : Szüts István, Skublics Gyula, báró Puttheány Géza, Bo^yay János, Gyömörey Gáspár és Csigi Pál urakból állott.
Dicsérő okievet kaptak magyar fajú marhákért: Szüta István, türjei prépostság, Sümeghi Tivadar első osztályút; jgpásod osztályút: Mojzer József, KJasz József. Nyugoti fajuakért: 1 osztályút. Türjei prépostság; ifj. Hátzky Kálmán, Réger István.
~ 2-od osztályút: Lázár B-rnád, Zath-urec ski Márton, Eitner Sándor és Sümeghi Tivadar.
Pénzbeli dijat nyert m. fajta marhá-''kért: Rédey Sándor 15 frt, Horváth Sándor 8 frt, Keszey János S ft, Tarsoly Antal 8 fi, Vágner Mihály 5 ket. /
Nyugat-faj marhákért: Tóth Lajos 20 frt Réger István 20 frt. Ágoston Dániel 10 frt. Neubauer József 10 frt, Sza-lay Gyula 5 frt. összesen kiosztatott 109 frt. A sümeghi kör a miníster úrtól utalványozott 300 frtból 100 friot vett át e célra főispán úrtól, a z.-egerszegi gazda-sági egyesületből 80 frtot 109 frt ki osztatván, egy jövőben rendezendő kiállításra maradt, az egyesületoek 71 frt o. é. Megemlítendő, hogy Rédey Sándor sümeghi földmives á nyert 15 frtnyí tiszteletdíjból, a sümeghi gazdakörnek 5 frtot vissza adományozott. VS
A kiállítás kéltségeit Szüts István és Gyömörey Gáspár elnökök, Sümeghi Tivadar kör jegyző, és Szüts Ziigmondh. jegyző. Eitner Zsiga pénztáros aajátjokból fedezték. Éljen az ily ügy buzgó tisztikar.
A kiállítás mindenkit teljesen kíelé gitett sőt meglepett.
Lassan, de biztosan haladunk! Szüts István elnök köszönetét fejezte ki, a főispán ''megjelenése <s fáradozásáért; a kiállítás főispin ur gazdálkodásra buzdító szavai után befejeztetett. Ezt követte Ra-i masetter u''ódoknál a legkitűnőbb bor kóstolás, pince kezeié«. A borok nemcsak Sűmegh, dej Magyarország hírnevét is emelik külföldön.
A sok oldalú fáradság a sikeres kiállítás elmultával a gazdakör tagjai és Sűmegh város intelligens lakói közül főispin ur tiszteletére rendezett banquetten Mojzer József féle vendéglő nagy termében mintegy hatvanan veitek részt, hol természetes jó étkek és italok, zene mellett szintén nem lehetett felköszön-tőkben hiány, nagy része éljen a főispán szavakkal végződtek.
Kísérjük meg elméletben kissé visz-sza menni. Szüts István Derg<?caről mint a gazdakör elnöke köszönettel emlité föl gróf Széchenyi/Pál kereskedelmi miníster urnák, ama gondozását, melylyel az állatkiállitás céljára három száz frtot engedélyezett. Éljenzés. A minisztert főispán ur hely esitette."
Bánfi Alajos igazgató tan. körül-be-lül ezt mondotta:—- Minél inkább belemélyedünk a tudományokba — annál jobban érezzük azok hiányos voltát.
Minél figyelmesebben kísérjük az előre haladt nyugotot, annál inkább érezzük a nálunk létező hiányokat.
Ha az avarok, hunnok sorsára jutni nem akaruuk, ha megakarjuk tartani Árpád által szerzett földet Kárpátoktól Adriáig: tennünk kell! Tettek őseink is; őrizték nyájaikat, elkészítették igényeiket kielégitő tárgyaikat — harcoltak.
A felfedező kor többet kíván s fékünk haladni keli!
A haza boldogitására irányuló essr köz különfélekép nyilvánult. Mágnásaink külföldön emeliek palo''.ákat. fényt fejtettek ki, megmutatták nyugotnak, mily vagyonos fiai vannak a magyarnak. Et-zel hazai kereskedelmünk, ip«runk nem fejlődhetett. Kereskedelmet, ipart itthon fejlesztjük ; szorgalmas, értelmes, munka kedvelő népet nevelünk, magyarrá tesz-szük a magyart szív, lélek, nyelv, vallás és erkölcsös életben, igy állhatunk meg a 19 század borompóiban.
Végre visszakérünk őseink foglalkozásához tenyésztünk szép és erős állatokat, gazdálkoduuk okszerűen. Örömmel tekinti a főispánt Sümeghen, a gazdakör két elnöke tek. Szüts István és Gyömörey Gáspár ur, örömmel mindnyájan esen alkalomból, midőn ma a kór .álul először rendezett kiállítás megnyitására megjelent és kívánja :|áldás legyen a körnek megkezdett üdvös irányú munkásságán. áld-s kísérje a stere.ett főispán Svastics Beuó ur lépteit itt és mindenütt. Éljenzés. S szólottak még többen ft. Rezső György türjei kormányzó a gazdakör megalakítója -Gyömörey úrra emelte poharát. Hertelendy Ferencz orsz. gyűlési képviselő, Ihász Lajos vasmegyei birtokos, Barkóci Károly a , gazdakörre és fóispánrar^Isméi Bánfi fejtette kí » főispán hármas czélu megjelenését. Meglátogatta a hivatalokat, az iskolát és megnyitotta a kiállítást —szívesen jött Sűmeghre Eitner ur házához.
Éitetve lett Eitner Sándor a z, szt.-gróthi kerületnek nem csak jelen, hanem mint a jövő ciklusra megválasztandó képviselője.
Főispán ur többször szólalt fel válaszolván egyesnk köszöntésiere üdvözölte Eitner Sándort stb.
özónoki szavai iránta táplált ragaszkodást emelték.
Idő parancsszavának hódolva^ búcsút vettünk a főispántól és kedvesen elmélkedünk a közöltünk töltött időről.
BanquetfUtán a szíves házigazdánál Eitner urnái töltötte főispán ur az éjet 18-fn
pedig délelőtt a türjei prépostság vendégszerető házához távozott. Sürnegh-ről elkísérték : Eitner Sán''dor, Takách A. a járás főszolgabiráj» Sóos Pongrácz, Sűmegh Vár. képviseletében: Barkóczi Kár., * gazdakör Vészéről, Sümeghi Tivadar urak, kik Tejéről ebéd után elváltak
főispán úrtól, vissza hozván nékünk még egyszer szívélyes üdvözletét. < Hozza Isten máskor is!
REFERENS.
'' \ .CSAftNC«,
f '' .. » Deák: Ferencz Mimi átszaliitasa.
Deák Ferencz, a haza bölcsének i holtteste immár ott pihen a keropesi-utí köztemetőben épített diszes mauzóleumban, melyet a kegyelet emelt örök nyugvóhelyéül a nagy ember földi maradványainak. Május 21-én délben helyezték at-Deák Ferencz holttestét a Battyány-mauzoleumból, hol ideiglenesen el volt helyezve, a Deák-mauzoleumba ünnepélyes szertartással, melyen nagyszámú közönség volt jel in. •
Jóval az ünnepélyes actus megkezdése előtt százakra menő diszes közönség gyűlt össze a Batthyány-mauzóleum elé s 11 • óra tájban megérkeztek a hivatalos egyéniségek is, kik közt ott voltak: Bánffy Béla képviselő házi alelnök, gróf Tisza Lajos, Visontai Kovách .László, Bö-lönyi József, Várady Gábor, Pulszky Ferencz orsz. képviselők, Gyulay Pál a főrendiház jegyzője. Ráth Károly polgármester. Kamermayer polgármester, Gerlóczy Károly alpolgármester, Márkus József főjegyző, Haberhauer tanácsnok, dr. Toldy László fölevéltájnok, Deák keresztfia; dr. Gébhard Lajos tiszti főorvos, dr. Jenny/Gyula rókusi h. igazgató, Jekelfalussy Lajos min. tanácsos, Vendrey honvédezredes,, Thaisz Elek, dr. Ladányi István és ^fálics Kálmán föv. biz, tagok, Sza£svay Imre s még többen, a nemzeti és népszin-ház tagjai közül. Ott volt Bulyovszky Lilla asszony is. DeᣠFerencz rokonai közül Bölönyí Józsefné szül. Nedeczky Ferike jelent meg mély gyászban, kezében imádságos könyvvel. Deáknak ó volt a legkedvesebb unokahuga. A rend főntartására Majthényi Dezső rendórtanácsos felügyelete, alatt egy szakasz lovas és gyalogrendór vonult ki.
Az áthelyezés pont 12 órakor kezdődött. A Batthyány-mauzóleum jobbfelőli lejáratának ajtajához Deák koporsóját előzetesen odahelyezték-Az .országház és a fő város képviselői betekintettek a kriptába s azután Meixner Ferencz temetóigazgató vezetése alatt nyolez diszruhába öltözött temetóór kiemelte a súlyos é/czkoporsót s a fekete bársonylepellel leborított kézi szállítóra tette. A zöldesszürke koporsó még egészen ép, csupán aranyos diszitékeit viselte meg kissé az idő vasfoga. £zután a koporsó éreztetejét levették s a belső üveglap alatt látható lett Deák Ferencz bebalzamozsoít holtteste. Mindenkit meglepett annak épsége, konzervált állapota. Arca alig változott valamit; ugy hogy arczkép után is felismerhette volna bárki, a ki életben nem is látta. Hatalmas ivezetü, domború homloka, torzonborz sze-möldeivel megőrizte régi jellegét. Csak szemgödrei üregesedtek le. Tö i mött, erős bajusza pedig egészen rőt-vörössé fakult, valamint a. hosszú betegsége alatt állán kiserkedzett szakálla is. Összekulcsolt kezei most is ugy tartják a kis ezüstös ébenfa-keresztet, mint mikor a ravatalra tették. Pár perczig tartó agnoszkálás után, mely könyeket csalt sokak szemébe, ujb^l. lezárták a koporsót s nyolez temetőőr vállra-téve eszközölte az átvitelt. Előzetesen "pompás babérkoszorút tettek .a koporsóra, melynek széles nemzeti szín szalagján ez volt olvasható.: „Szeretett nagybátyjának hálaemlékül 1887. május 21-én - dr. Pé-czely Ignáczné, Rábadorosííóy Ramy Gizella.* Mirve a menet megindult, a Deákmauzoleum lépcsózetét s környékét nagy közönség szállta meg. A mauzoleumot kívül-belül pompás délszaki növényekkel ékítette fel kegyeletes buzgalomból Szelnár József
múkertész. A mauzóleum építészeti stíljével és hatalmas méreteivel, bent Székely Bertalan allegorikus freskó ival s Stróbl Alajos szarkofágjával impozáns benyomást tesz. Építője : Gerster Kálmán és a szarkofág alkotója : Stróbl Ai^s a mauzóleum han várták a menetet, mely fél egy órakor templomi énekszó mellett ért oda. A koporsót a főlépcsőzet tete jén helyezték el s kezdetét vette a gyászszertartás. Romeiser pápai kamarás, belvárosi plébános teljes temetési szertartással szentelte be a drága hamvakat, miközben egy templomi négyeskar énekelt. E szertartás alatt a beszentelés jelenetét lefényképezték.
Erre a koporsót bevitték a mauzóleumba s a végy méter mély boltozott kriptába eresztették éppen a szarkofág alá. Mikor ez megtörtént, .Visontai Kovách László, mint a mauzóleum építési bizottságáuak elnöke rövid, lelkes szavakban nyújtotta át a mauzóleum aranykulcsat és adta át a mauzoleumot a fővárosi törvényhatóságnak, melynek nevében Kamermayer polgármester vette át s ihlettől áthatott hangon ígérte meg, hogy a diszes emléket őrizni, jó karban tartani s az utódoknak is igy átadni a főváros szent kötelességének fogja ismerni mindenha* Ezzel az áthelyezési szertartás véget ért, miután előbb még az országgyűlési bízottság tagjai és a főváros képviselői aláírták az átszállításról fölvett jegyzőkönyvet. Az ünneplő közönség erre déli egy órakor szétoszlott. A munkások pedig a kriptaüregre ráhelyezték a három nagy beton-lapot s ezek fölé fölrakták a teljes boltozatul szolgáló koczkaköveket.
ruar zo-
ÍD^j^Ű
____^
poharát; Ambrus Ferencz plébános a vendégszeretetet köszönte meg . érzelmes szavakkal. Az őszi korona Zala Szent Ivánban, mig a jivő tavaszi Buc*u-Szent-Lázzlón tartatík meg.
— Felhívás a magyar gazdaközönséghez I Alakuló ülésünkből február 28-án már volt szerencsénk felhívást a tisztelt gazdakösöoséghez. A mail tartottuk teljesen kiegészített szál második ülésünket éz szerződésileg megállapítottuk az eső magyar általános biztosító társasággal mindazon külön kedvezményeket, melyek a szövetségi tagot a tÖrzsbevallásban foglalt kedvezményeken felül megilletik. Ezen előnyöket elősoroltuk már első felhívásunkban, és mint ujabb intézkedést felemlítjük, hogy bir-tokváltozás, bérbeadás és halálozás eseteiben az uj birtokos, bérlft, v*gy örökös nem köteleztetik a szövetségi tagság folytatására. Teljes autonon&iát nyervén a jégssövetség most, újra a magyar gazd^-közönséghez fordulunk, hogy rokonszenvét, bizalmát kikérjük a jégizöve''ség részéri Az eddigi eredmények már is a legszebb reményekre jogosítanak. Az ország minden részérő! nagy számban sorakoznak jeles gazdák e szövetséghez, áa hisszük, hogy az Üdvös eszme mindinkább nagyobb elterjedést nyerend. Mosta jégbiztosítás megkezdésének idejében, kivált miután as országszerte beállott áldásoseső jó termést''enged remélni és az itt-ott már is előfordult jégverések as előrelátó gazdát óva''osaágra. inti, ujabban felkérjük gazdatársainkat, vegyék fob-¡olóra a szövetség által ny-uj ott számos előnyöket és lépjenek be a jégbiz osi fásaikkal. Minél többen lessünk, aunál többeu rétzosü üak a szövetség jótéteményeiben é< anual parányibb lesz a viselendő te- '' her. Bud»pe*.en, 1887. május bó ,l\-én. A magyar gazdák jégbíztositási szövetségének felügyelő- Ój vizsgáló-bizottsága: Situblita Jenő, földbirtokos, a za''amegyei gazdasági egylet alelnöke.
— A nagy-kanizsai tiszti''szövetkezőt fogyasztási osztalyában a kávé, csukor s egyéb élelmi csikkek, nolia . különösen a kávé ára felemelkedett, most is a régi jutányos áron adatnak el. -
—A pünkösdi kanizsai orsságos vá<-sárt elmosta as e»ő, kisebb hetivásárnak illett csupán be. }
— Évi rende8 köigyűléaét a nagykanizsai M >gyar irodalom- és művészetpártoló egyeaü''et saját helyiségében (Dőizalai takarékpénztár II-dik udvar II. emelet) junius 5-én délután 5- órakor tartja.
— Hjmen. Farkas Imre fővárosi hírlapíró, nem rég a ,Z*la* társszerkeaz-tője május 26-in tartóit esküvőjét Kron-feld Emília kisasszönoyal Nagy-Kanizsán. Gratulálunk ét sírig tartó boldogságot kívánunk as uj párnak 1
— Magyar színeszet. Balog Á. igazgatás» alatti dráma, vígjáték népszínmű és operette színtársulata valóban egyike a vidék legjobb szervezetű színtársulatának. Komoly igyekezet, rend ét mindenre kiterjedő figyelem, méltán nagyobb pártolást érdemelne. A műsorodat változatos élénk s lehetőleg uj .darabok vétetnek elő. Maga az igazgató kitűnő erő, csüggedést nem ism»rő tevékenység s szavatartó, higgadtság legszebb jellemvonása. Igen dicséretes intézcedés tőle, bogy föle áron népelőadásokat is tart, ámbár ennek visz-ssabató ereje van, azért a népelőadásokat inkább délután kellene tartan.a ünnnep-és vasárnapokon, a társulat- elég nagy, nem igen hatna megerőltetődbe. Az ia ritka jellemre mutat, hogy a bérletdijt nem előre szedik, hanem utólag, amint a közönség kívánja. Kitűnő erők: Ligetiné, B«logh Alajosné, Borosné, Monoriné, Vidor H^mín sat. Balogh Árpád, Monori, Németh, Boross, Pénze«, Olasz, sat. Miután kevés előadást tartanak, bizalommal és tisstelettel felkérjük kösönségünket e jó társulat méltó "pártolására.
— Jubileum. Feleki Al-jos tapol-csai gazd. felsőbb népiskolai tani tó/ 25 éve« tanítóskodásának jubileumi, \tJ évi junius 21-én Alajos^napján üjrnép^ítetik meg T*polcsán, mire^^ózve^a budapesti reodező bizottság az értesítést kibocsátotta.
— Szombathelyről írják a következő mulatságos történetkét: — Az üldözött borbély. Mulatságos pört tárgyalt a napokban a szombathelyi törvényszék. A peres felek, Ssombathe^y két ismert alakja: Heinczmann János vendéglős és Tőttössy borbély voltak. A két szomszédot Hazafi Verái János, a „nép költője" tette pörbeli ellenlábasokká, rémséges „megrováfli kalandot" írván a jámbor borbélyról. Töttössy Heínczmannt tartotta a „vers" értelmi szerzőjének s olyasmit talált róla mondani, hogy Heinczmann rágalmasási pórt akasztott a nyakába. A tárgy a fáson aztán kitört a keserűség a vádlott borbélyból. „ Heinczmann ur, imigyen panaszkodott a bo. bély, már nem egy csúnya dolgot mívelt velem. Egyszer magához hivatott, bogy egy előkelő vendégét borotváljam meg. Az uri osztályt magam szokván .kezelni'', siettem a veu-déglőbe. Benyitok a szobiba, hát uram
a i r e k.
— 6 felsége Hirschler Miksa és Hirschler Lipót János testvéreket a közügyek iránt tanúsított jó szolgálataikért a magyar nemességgel jutalmazta alsó-domborui előnévvel. Gratulálunk a megérdemelt ki üotetésnek I
— Boldog pünkö«di ünneplést kí-vábunk tisztelt közönségünknek és kedves munkatársainknak 1
— Vezekényi Horváth Lilla úrnő jóhirű nőnöveldéjében május 22én három nyelven kis sziudarabok adattak elő. A szülők é« érdekeltek nagy számban jelentek meg s valóban általános dicséretet és elismerést arattak a szereplők mind -gvike, mint a kiejtés, mint a bátorság s hang-hordozás híven mutatta, hogy az e tekin-tetbeni tanításnak isssép és meglepő eredménye van. A krdvea kis szerap.ők /kővetkező broaztással működtek : L''on-tant trouvé! Mad. Sage, la femme du forrestier Als''átter Melaníe, Mons Sage,'' forrestier Boncz Jenny, Mid. Vtlióeu-ve Czetl Gizella, A<>ce sa fille Kron Erzsi, Md!. Celíne Wittinger Irma, Mdl. Virgíne Csigah4zy Anna deux gouvernantes. Emma i''anfent trouvé Bartos Szí di, Grande élévé Erdődy Sarolta. Plusieurs éléve». — Ddr reiche Vetter 1 Ewi M*nha<-d Malvina, Anna Vositz Gizella, Bela Wdis» Melanie, Alfred Erdődy Irma Kinder einer «rmnn Wnw -, Gusztáv-Erdődy Saiolta, Julie Wittinger Irma Ge-schwister. Aladar der reiche Vetter Leit-ner Irén. Drótos Knaben Ltitner Irén, Róth Irma. — A méregpohár. Pali Weiss Molanie, Juliska Witting«-r Irma, Msriaka Boskovits Ilona, Dini Kron Erssi testvérek. Pista Btllisit« Anna, Emma Bi-liaíts Irma, Liczi B->»zkovit< Margit, Ödön Erdődy Irma, Berta Csigahizy Anna, Stidi Bartos Szidi, Ella Makay Etla, M«rgit Erdődy Margit, Katicsa Vaídner K«ticzá'', Irma Roth Irma, Mariska Ho-binka Mariska. • ^ J
y
— Modrovieg János nagy-kaní-zaai kerületi esperes-plebános ur elnöklete alatt május 24-én Nagy-Kanizsán a azt. Ferencsrendi zárdában, mint helyettes plébánián tartatott m"g a tavaszi B Korona*, melyen a kerület összes plébániája képviselve volt. nevezetesen jelen voltak: Notzlopy Gyula, Ambrus Ferencz, Nyéky Pál, Köbölös Imro, Király Elek, Kocsis Ferencz ,Szarka Antal Vajda János, Ga-rath György, Szűcs Móricz, Molnár János plei ánosok, Szekér F^kundus gvárdián, Dolmányos Döme adminisztrátor. Knezics Vincze vikárius, Máss&roa FióriÁn káplán s a helybeli szent Ferenciek. — D-és u án díszebéd levéu, Letlinger Kelemen házfőnök ur znvélyvsen üdvözölte, a kerület köztisztele;ü uj esperesét, ki viszont a vendégszerető hazigazda és szerzetes társaira s a kerület papjaira emelte
HUSZONHATODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖNY
MÁJUS 1887. 28-án
•o
ez
i •
fia,''mit iátok! Az asztalról három borjú fej meresztett^ rátnx megüvegesedett szemeit. — Április elsején jón hozzám egy pincér, hogy menjek ls gyorsan a rűrd^-házBa köpolózni. Összepakolom instrumentumaimat s belépvén a kabinban, ott találom a Heinczűann vízhordó szamarát. De még est is eltűrtem ! Pár hétlei kéiőbb foghúzásra hivatott. Átmegyek, hát Czibók Idorkát találom ott bepítyó-kázva; -gy vén asszonyt — hisz ugy is tetszik ismerni — a kinek már ezelőtt 40 esztendővel mind kihullott a foga. De még mítid csak semmi. han^m, hogy en gem azzal a csavargó bolonddal megéne keltetalt, az kihozott a sodromból.* Én nél már nem bírta tovább a mulatságot senki a törvénylátó urak közül. Igazi ha ;hotában azonban osak akkor törhettek ki, mikor a felek kibékülve elhagyták
termet.
— Meghívó. A nagy-kanizsai „Ha-
dustyán-Egylet" 1887. évi junius 4-én, azaz szombaton, a „Zöldfa" kertben fényes bengáli világítás mellett zártkörű tavaszi tánczvigalmat rendes. A vigalom tiszta jövedelme a „Hadaatyán" árva- éa segély-alap javára fog fordíttatni. Belépti-dij: 50 ár. Cealádjegy három személyre I frt. Kezd "te es e 8 órakor. Kedvező len idő esetén a mulatság a jövő vasárnap tartatik meg. A .Hadastyán" egylet nevében Varga Imre elnök. — £ naegl §?ó köslése alkalmával nem mulaszthatjuk el a t. közönség figyelmét felhívni e valóban humánus czélu egylet iránt. — Hogy pártolásra mily mérvben méltó, igazolja alapszabályával, melyben fóczélul van kitűzve az árvák és özvegyek, ugy szintén a munka képtelen tagok segélyesése. — Ellől eltekintve, pártolást érdemel a rendesendő tánczvigalom már azért is, mert as egylet által eddig rendesett minden'' mulatság a legjobban sikerült.
— Galambokon a plébános 240 frt érték fi két ökrét május ''20-án éjjel elhajtották, a nyomozás eredménye az lett, hogy a plébános saját cselédje adta kézre, ki is elzaratott a ugy látszik hamis neveket vall be, melynek következtében a felfedezés nehezítve van.
— Se kedves — se ozipó. Nem messze Nagy-Kanizsától történt, sőt sokan azt állítják, hogy bíz, városunk msga volt szinhelye a következő mulatságos esetnek. Egy pinczér beleszeretett egy le-
. ányba, de ez még nem a legnagyobb hiba, mi természetesebb, hogy nemcsak szerel-, mévei, hanem más prózaibb tárgyakkal is megszokta ajándékozni, de még ez sem baj. Baj csak az, ami most következik. A pinczér egy szép májusi napon .kiállhatatlannak talált« a kávéház szorult levegőjét, szabadulni akarván ettől, felnyitá az ajtót; de a rósz levegő helyett elpárolgott maga. Igaz, hogy a kávéház tulajdonosától nem vettbucsut pínczérünk, mi különbben á kávés baja, d* hogy imádottjának ne r hagyjon valami szerelmi zálogot, ezt nem teheti egy melegen érző sziv. „Ha az én szivemet valami szorongatja, legalább as ó lábát is szorítsa valami* igy vélekedhetett pínczérüok és rendelt elpárol-gása előtt egy pár elegántos czipót, természetesen akkor vfieetendő, ha a .„kedves" meg lesz vele elégedve. A csipő elkészül (, haza vitetett, megtartatott; szokott Rzkülönben aczípők előtörténetének rendes kezdete lenni; de mint a t. olvasók látják ez*k nem voltak öly mindennapos czipftk, ezek a medaillont helyetesitették, azzal a külömbséggel, hogy a „szeretett" arczképe helyett as „imádottnak" lábai voltak ezekben. De oh kegyetlen sors csak "24 órán át élvezhette az imádott ezen szorongatás kellemességeit, mert a czipész másnap reggel értesült a pinczér , elpárolgásáról elküldte az inast a czipőkért a következő furfanghoz folyamodva. Elő* ször is meghagyta as inasnak, hogy a lehető legudvariasabb legyen, mondja meg a kisasszonynak, hogy a csípők elcserél-tettek, az övéit még csak holnap lesznek készen, kéret iiebát a majszter a tegnap hozott csípőket vissza. As ipste nagyon jól eljárMnegbizatásábrin, mert biz a szerelem ezen záloga visszavándorolt a czi-pészhez. De a másnapra ígért czípók csak nem jöttek; levelet intézett hát az „imádott" . az ő kedves Csanájához, tudatta ▼ele, hogy a sujszter elvitette a csípőket, de az ígérteket nem küldi; legyen oly jó és intézkedjék. E levél azonban már nem találta meg a czímzettet, mert ó toár 3 nappal azelőtt megtette ajónafe vélt intézkedéseket, csakhogy más?fiSh>-ban,t. i. a szökésre és igy most — se kedves, — se ccipő.
— Gyászhír. Nagy-Kanizsa város aljárásbiróját Árvsy Sándort mély gyász érte. E hó 24-én hunyt el apósa, Takács Pál lekafai birtokán 89 éves korában. As elhunyt egyenes jelleme és jótékonysága miatt egéss éltén at a köztisztelet tárgya volt A család fájdalmát enyhí se « kösrészvét.
— Építkezés. Dr. Schreyer Lajos nagy kanizsai orvos megvette a „Kereskedelmi és iparbank* tulajdonát képező Csengery- éaisk.-utc.sarkán levő háztól ket és ennek egyik részére a Csengery
utczában nevezett intézett palotája mellé, még ez év folyamában a szomszédhoz méltó házat fog épittetní.
— Jutalom. Napi renden van szebb és jófaj a kutyák ellopása. Mult hétfőn, a országos vásár napjáo est feló Gózouy Sándor urnák egy zaemlyeszőrü 2 éves igen atép testalkatú kankutyája ellopa''.ott. Aki visszaviszi a károsultnak, az 10 frt jutalomban részedül.
— Zalamegyében az uj képviselőválasztások junius 20-án tarainak
meg. ''
— Meghívó. A nagy-kanizsai .Polgári Egy le:- 1887. évi junius 8-án saját kertjében a „zalam-gyet tüzkárc-aultak" javár» zártkörű tánczvig*lmat rendez. Belépti díj személyük int 1 frt Kezdete eale 9 urakor. Az emberbaráti és nrnnes czélra a fe>Qlfuetéaek köszönettel togadtatnak éa nyilvánosan nyugtatva lesznek. Kedvezőtlen idő esetén -a tánczvigalom aa egylet termesben tar« tátik mng. Midőn a szép iutentióval bíró törekvést üdvözöljük, a t. közönség kiváló pártfogását kérjük.
— Szalonna tolvajok. F. hó 23-r* virradóra a Teleki-utzán lakó Vajda Fe rencsuek a kertbe néző kamraablakját ismeretlen gazok kibontották és onnét több oldalszalonnát, sonkát és egy fazék zsírt ellopuk. Az «gyík tolvaj Látóhegy felé vette útját; útközben azonban ba-golai csősztől, ki fegyverrel van ellátva; anyira megijedt hogy a nála levő csomagot a mezőben eldobva Látóhegy felé futva menekült. — A csősz először nem tudta mire vélni a dolgot, hogy miért fut előle ez az ember, végre odament a hol a csomagot eldobni látta és ott mintegy 15 kilónyi szalonnát talált. Behozta a kanizsai rendőrséghez: itt egy Iá:óhegyi, lakost vettek gyanúba ki ellen a nyomozás folyamatban van.
— Lapunk utóbbi számában jelzett azon hír, hogy Kardos Sándor őnk, tűzoltó alparancsnok ur állásától visszalépett volna. — alaptalannak bizonyult!
— Lapunk mai szápa''ához mellékelt Krondorfi savanyuviz Prospectusát ajánljuk olvasóink b. figyelmébe.
Sgf hét tSrtSaate,
— Megyei r. h. A mura keresztúri jegyzőválasztás jun. 15-én less. — A kanizsai börtönből megszökött rabot Becse-he''yen és Póláu látták. — Békessy lete-nyei körjegyző leánya, a széplelkfi Marcsa k. a. meghalt. — Kié-Kanizsán és Bagolán lólopás történt. — A csák tornyai kisdedovoda 200 ír: államsegélyt kapott.
— Tapolcsán Szatmári színtársulata működik. — A déli vasúti menetrendben nemi változás áll be, jövő számunkban közöljük.
— Hasai r. h. Ri-.h Mór könyvkiadó Gyula fiát kiadói társul jelentette.
— EszUrgomnál 8 egyén a Dunába fu-ladt — Erdély-petrossényi járásban a kolumbácsi legyek 30 szarvasmarhát pusztítottak el. — Savanyu Józsi Illo-vára szállitattott életfogytiglani börtönre itélve. — Bpesien as „Erdélyi bazár" 15 ezer forintot jövedelmezett. — Asotazág-gyülós tagjai egynapi dijukat egyhangúlag a hazai tüzkárosultaknak ajánlták fel. — A magyar orvotok és természetvizsgálók jövő évi vándorgyűlése Tátrafüreden lesz. — A váczí püspök a leégett eperjesi templom felépítésére 28 ezer frot adományozott. — Az uj nagyváradi püspök 24 ezer forinton megvette a Tőrök János.féle 13 ezer kötetes könyvtárt és a szathmárí egyházmegyének ajándékozta.
— A győri városházánál nagy sikkasztások törtéutek. — Az ozorai méntelepet Nagy-Atádra helyezték át.
— Külföldi r. h. Belgiumban a-munkások forrongnak. —A keletrumeliai hatóságok eltiltották a ci. árért tartott egyházi imákat. — Bulgáriában a pénzza-
tetőpontra hágott. — Amerikából
var
200-nál több magyar munkás jő haza. — Az orosz czár családostól leutazott a doni kozákokhoz. — Billroth hiroeves sebésztanár veszélyesen beteg. — Kínában az első vasút megnyittatott.— Ausztria több vidékén havazás volt. — Munkácsynak „Mozart halála" cz. festményét egy ame rikai tábornok 50 ezer dollálért megvette.
— A franczia korona gyémántjai árverés utján mintegy 7 miliő frankot jövedelmeztek. — A szultán élete ellen Összeesküvést fedestek fel. — Weimarban Lisat Ferencz-azobrát a napokban leplezték le.
— A párisi opera Comique leégett.
Felelős sserkeoztö es kiadó :
baTöbfi lajos
Laptulajaonos: WAJIMTS JÓZSEF.
VÉD-JEGY
PEZSGŐ
Egjedüli raktár Nary-Kanizsán
FESSELHOFEB JÓZSEF nrnál
»9
£
-Sji
o

Bolthelyiség-változtatás.
Folyó évi Májss hó l-töl kezdve
HLATKÓ JÁNOS
8 év óta fennálló
férflBzatoó-üzlet©
a fftéri Ebr-nspangcr-féle házból a flatczal Or^Szaklta-féla buba, a „Korona- vendéglő átellenében, Belna gyógyszertára mellett
ujonan feldíszített bolthelyiségbe
x helyeztetett át, hol a legnjabb
hazai- éti külföldi divatú általa üzletében készített férfiöltönyök, ugyazmte főleg bal-földi gyári kelmék nagy választékban készletben találhatók a a megrendelések gyoraan, pontosan, a legjutányoaabbaa elkészíttetnek.
Midőn ezen üzlethelyiségem változtatását a n é közönség éa m. tisztelt vevőim becses tudomására hozom a pártfogásukat tiszteletteljesen megköszönöm, bizalommal kérem azt részemre továbbra is fentartani, mit én készséges figyelemmel, kiváló igyekezettel éa pontos szolgálattal yiszonzok, hogy a bennem helyezett bizalmat s üzletem xránti pártfogást soltd és minden tekintetbeai meeelétadés-sel érdemeljem ki. *
Nagy-Kanizsán 1837. májas hó.
Kiváló tisztelettel
Hlatkó János ^
férfiszabó-mester. ^
„_
Legjobb asztali- és üditő-ital. 25
(0
Hazánk legkedveltebb
savanyuvize
-mmmmm^
FORMS,
mely nemcsak a polgári körökben kedvelt, de utat tört magának a felsőbb és legfelsőbb körökben is.
Ú fensége
lÚUj
asztalán rendes italul szolgál.
Konstantinápolyban, Alexandriában, legközelebb Fiaméban is ép úgymint hazánkban általánosan a kolera megbetegedés ellen pr&eservativ gyógyszernek bizonyult
Friss töltésben az ország minden gyógyszertárában, föszerkereskedésében és vendéglőjében kapható.
f Országos főraktár
Edeskuty L.
m. kir. és szerb kir. udvari ásványviz-szállitónál BUDAPESTEN, Erzsébet-tér 7. sz.
Borral használva kiterjedt kedveltségnek örvend.
Nagy-Kanizsán kapható: Fesselhofer J. Rosenfeld Adolf, Scbwarz& Tauber, Martin Huber Prezlmayer & Dentscb, Marton Adolf, uraknál.
(D-l
CD
r -
Védjegy 319. és 320. szám.
RAKTÁRAK NAGY-KANIZSÁN: RozenMd A, Schwartz és Tanber Strem és Klein, Fesaelhoffer, Belus József, Mándák Gy. S. Prezlmayer és Deutsch, Marton éa Hnber, Práger A
ficjyelmeztetes
Az általánosan ismert, jó hírnévnek örvendó s több oldalulag kitüntetett sósborszesz kész itményem — kelendőségénél fogva — sok utánzásnak lévén « «¿bbi időben kitéve, elhatároztam, hogy azokon czimjegyeimet módosítom s arra kék nyomatban saját ház*m külső alakját veszem föl bejegyeztetvén azt egyszersmind véd. jegyként a budapesti iparkamaránál.
SÓSBORSZESZ
gyors enyhítést eszközül:, csúzos szaggatás, fagyát, fag- é. fejfájásnak, siwesfls«égek, bénsiáttk stb. atb ellen; de különösen a b sdörzsölé í-keaő-gyaró-gyógy módnál, masiáge igen jó hatásúnak bizonyt ^^ aserU] u igen ajánlható, a mennyiben a foggak fényét elősegíti a foghnat erSsbiti és a saáj tiszta, és''szagtalan izt nyer a szesz elpárolgáaaután valamint ajánlatos e szer fejmosásra is a hajidegek erősítésére a fej korpa képződés megakadályozására és annak eltávolítására. ^
Ara egy uagy üveggel 80 kr., egy kleebb üvegei 40 kr.
Használati uUsítás magyar vagy német nyelven, bizományosaim névsorával ellátva
minden üveghez ingyen meUékeltetík.
Bró-zay TfAl m An,
Budapesten, IV. karület, Mnzenm körnt 28. ssám.
Kapható Csáktornyán!
Tódor József, Strahia testrérek, Grauer testvérek Fink J. G- Emmer J. 8046 1—S
HTjSZONHA rODIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZ L*ó N Y
1887. M AJ JS 28-én.
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
TON, PROCTOft ÉS TARSA BUDAPEST
uűdor-ütcza 11. sz.
ajánlják
nagy raktárukat
agy mint :
alatt
N
•„sbwwwww/wwav/wwwwwwwa;
. - » m m m w rf.l H.T rW ■ ■ « T W~W jí r~< S
fa-,
Leója! pzcséiopM HuikhiEilr sélii
Szeges góz-cséplógépe k(t 2''/, 3 és 4 lóerejü nsgyságban. Járgánv cséplóket tisztító készülékkel vagy a nélkül.
Bgye», Kettöa és harmaa elcó Ket.
Sor ét szóró vetőgépeket. széaagySjtftet rostákat és kakorioza-nerzMlékat stb. a legolcsóbb arakon és kspvezS fetételekkoi.
Árjegyzékek kívánatra ingven és bérmentve küldetnek. 30441 — 8
» ». ____j
B VB N" K BNT 3 HL XT Z
1S87. évben főnyeremények : ~M
Jooins 1-én: 200,000 forint ml erí. ■■ Deczeinlier i-en 100.000 forint osztni^iéfc.
Eredeti sorsjegyek a napi ^árfolyamon. ^ Igény5 F''irnj-gyr- 24 havi részlelb-i''^l^^h- 2 20 ¿1 jegyek (10 24 „ J*
azonnali játssási joggal már a U|jkr>«elíWi JB
1887. j tini uh elsején történő hú*ánho x
A legkisebb nyrreménynyel kihúzott sorsjegyek a nyereményhuzá- m soknál is tovább játszanak
Keresltecielml banlc vÁT.TrSfTy.T. BTH
Budapest, Dorottya-utcza 1. ■
SORSJEGYEK.
c
pesti
gCXX)0000Q000CX3000000CXX3CXX3C0CXX%
; RADEINI SAVANYÚVÍZ ti
00000cx;cx3cxxxxxxx»0cxxxx300000000 .
f
Európának legdúsabb szikany levany savanyu vize. ^m
1 Billió liter adatott el. -
Gyógyhatása lüSt:''"^
hogyszervezeti (betegségeknél
_________hatás .hólyagbántalmakhan és kSszvényben
PfpAri aJ Borral, gyümölcsnedTTel Ttgy czukorral vegyitve legüdítőbb XiblCllU. és élénken fölhabzó italt képezi, mifrt is ásránypezsgSnek
neveztetik.
Uvegalakok: kő,ÖDÍÍges ^1,1,1 é'' % ,,ter
Ez utóbbi a földalatti töltés miatt sokkal öszpontoslt-^ttabb és azért gyógyczéloTcra mindinkább ajánlható.
Hamisítások meg- D ^ den dugó felső- '' kölünbözteté- * # ^je a következő se miatt min- V jelvényt mutat.
A radeinl fördőidénj majortól szeptember yé£ei£ tart.
Bcvebb irási és bármiféle felvilágosításokat bérmentve ád az
Kizárólagos fóraktárak a következő czégeknél vannak: Nagy Kanizsán, MartOl és HüÍJer kovák téleházban, Z.-Egerszegen Fenyvessi Miksa, — Keszthelyen Wünsch Fe-rencz, Zala-Lövőn Bunger Pál uraknál. 3047 1 -*
oooooooooooooooooooooooooooo
o I Alapíttatott^^^^ ^AlaDittaiotlMÍ O

O
o
BEREW JÓZSEF ezelüt t Mii Mer S.
EKSZERÉSZ. ARANY- és ¡ EZÜSTMŰVES
mű étszer-, árán;-, eíüstarni s női remontoir-órat raitarát
dus választékban, jutányos árakért.
Arany női gyűrűk 2 frttól fellebb Aranyférfi
5
Arany jegy „ 3
Arany gyürük gyémánttal 10 Arany függők , 13
Arany férfi-óralánczok 20 Arany női óraLáaczok 20 Arany női remon''oir órák 20 Arany keresztek 2
Arany medáiliák S
Arany broschok . 7
A>any függők 4
Arany karékek
Arany lencsék '' 2
Arany collier nyaklánca 10
Araoy iaggombok 2
Araav férfi nyakkendőtűk 5 Ezüst evőkanalak darabja 5
Ezüst kávéskanalak , 2
£zü»t tej merő „ 7
Eaflat levesraerí „ 14
Ezüst S pár evőtzer együtt 14 Ezüst 6
frtól fellebb 10 . „
» »
- » csemegeszer . 8 . ,
alatt viszavéte«n ek"*^*''*^ Pátoszán teljesíttetnek, nemtetsző tárgyak 8 nap
Régi arany, ezüst-, vagy ékszertargyak a legmagasabb árakért megvétetlek,
vagy ujakért kJcsereltetnek. I
Bla(l^8 résxletflzetés mellett is.
• Mély tisztelettel
BERÉNY JÓZSEF ezelőtti MILHOFER S.
^ ékszerész, arany- s ezüstműves
3034 4 - * Nagy-Kanizsán a városháza átellenében.
''OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOQ QQQOOO
X
SCHLICK-FÉLE VASÖNTÖDE ES GÉPGYÁR-
Központi iroda: VI. Váczi körút 57. — G azdasági géposztály: Külső váczi-ut 1696 — 1699.
SCHLICK féle szabadalmazott
„TRIUMPH" 4
SCELICK-Jéle szabad, egyes-, rayolkettős- és hármas-ekék,
2 első díj, aranyérevi és még három egyéb kitüntetés.
SCHLICK- és VIDATS-Jéle ered. egyes-ekék kapáló, töltögető és porhanyitó-ekék stb. -
sorvetőgépet
Legnagyobb kif öntetén a vetőgépre:
<
arazy «liszokaiizy a hatvazl Beauetközi ekeverteByea. . . „ . ,
(xöz cséplök, járgány cséplök,
gabona-rosták, őrlőmalmok, ^ ak ármány készítő és egyéb
gazdasági gépek.
_>
Előnyös fizetési feltételet.
Legolcsóbb árak. — Árjegyzékek kívánatra ingyen és bérmentve.
3026 5—8
A legjobb
czigaretta-papir
a valódi
LE HOUBLON
franczia gyártmánya.
Cawley és Henry párizsi
Utánzásoktól óvatik
K/.en papír uiesrviz.«jraItatott J-T- I''oh I)r. E. Lndrig, l)r. K. Lippmann bécsi vegyészeti tanárok által, kik a legjobb ajánlatot adták, ugy a kitűnő minőség, valamint az egészségre nem ártalma* tiszta voltáról, a hogy mint ilyen, » maga nemében egyetlen.
»AC-eixii.* dk L''k-iívjt CTTii 17. rs» Brraiff . j PAKS
ftURG-AMfVj,
Ast BÉSZ^
i

\

_ Közvetlin postagözhajórás
Hamburgból Newyorkba
minden szerdán és vásárnapon,
HávrebőL Newyorkba
minden kedden,
Stettinböl Newyorkba
minden 14 nap alatt.
Hamburgból Nyugatin diába
____havonkint háromszor.
Hamburgból Mexicóba
havonkint egyszer. A társasáé postagőzhajói kitűnő ellátás -mellett mina a hajószobákban úgr a fő-délközben elhelyezett utazóknak is a legkedvezőbb utazási alkalmat nyújtanak.
ház.
Nsgj-KanizaáD, mely áll 3 tágr» ut-czai és- egj vakszoba, konyha egy udvari- ét fürdőszoba, mosókonyha, éléaka-kamara, padlás és piocze, — közelében egy hozzá- tartozó udvari ház 3 szoba, éléskamara és konyha. Egy igen sz¿p parkszerű advar, kut igen jó ivó viszel. Van továbbá ki ünó gyümölcsös és konyhakert, melyet álhelyetés következtében szabad kézbf'' ¿d el a tulajdonos.
Bővebb értesítést nyújt a tulajdonos Nagy-Kanizsán, Csengeri utcza 28. szám »1»«. 3039. 3-2
Umratti és Társa
Vegyes ekék egész vas és aczélból
sokkal tartósabbak, mint azon ekék, melyeknek fa fogó jak és fake rekük van, — szállítjuk pedi^. következő árakban :
3 -7 mélvmenetüt sulva 90 kilogr. . . 33 frtfi,,« 4-8 , „ 95 .... 35
6—10 . , 100 , ... 37 ,(; :
Előkés nélkül minden eke 2 frttal olcsóbb. Szállítási tereglajt az eke kimélésére 6 frt. — Minta lapok és árjegyzékek ingyen és bérmentve küldetnek. / 2994 11 — 12
L inratilés Társa országos gépgyára Prágra Biilmaii Magyarország fóraktára : Budapest Váczi-ut 60. «zám.
:: :: :: :: :: ::
ttxttxtxxttxxxtxnu\^tt\xtnntttttttttt
g Fényirda megnyitás,
Alulírott van szerencsém a nagy-kanizsai és zalamegyei magas uraságok S;a n. é. közönség tudomására hozni, miszerint a délzalai takarékpénztár épületében levő fényképészeti műtermet a jelenkor igényeinek megfelelóleg berendezve f. évi május 1-től megnyitom.
Fényképek minden nagyságban a legdíszesebb kiállítással, műtermemben megrendelhetők.
Magamat a magas uraságok s a n. é. közönség becses pártfogásába ajánlva, maradok legalázatosabb szolgája.
Kelt N.-Kanizsán ápril 50. 1887.
FODOR JÓZSEF.
3031. 5—5. fényképész.
WWI 1 I I I I II I M I I Itttttwt; ;
1 vasúti lllomások Szoiubahely és Aspang: (
hires glaubersós-vasas fürdő. *
Az idény inegnyittása május 22 én.
3016 4-6 Fürdő feliigyelöxég.
11 I 1 i I i i II I i wwtwttm
\
WajáU József könyvnyomdájától Nagy-Kanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.