Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
5.03 MB
2008-09-01 09:56:32
 

image/vnd.djvu
Védett Védett
65
1037
Népújság 1990 034-037 szám szeptember

Az oldalak egyesével vannak a dokumentumban
NÉPÚJSÁG : a szlovéniai magyarok hetilapja. - 1. évf., 1. sz. (1957)- . - Lendava : Zavod za informativno dejavnost madžarske narodnosti, 1957-

ISSN 0352-6569 = Népújság (Lendava)
COBISS-ID 16297218


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

MÉLTATLAN EURÓPÁHOZ
2. OLDAL
Borban
- 5. OLDAL
Budapest, Gyöngyös, Mezőkövesd, Sárospatak, Tokaj, Aggtelek, Eger (Szépasz-szonyvölgy) s Badacsony — mondhatná valaki: igazi bor-túrán voltak a magyarországi kirándulás részvevői... Volt persze ebből is bőven, de mégiscsak a látottak maradnak meg az emlékezetben: a cseppkőbarlang, a sárospataki gimnázium, az egri bazilika és Dobó várának falai... Felejthetetlen élmény a mintegy 130 kiránduló számára a háromnapos észak-kelet magyarországi túra. Jövőre ismét találkozunk. Képes riportunk a 4. oldalon. (NCsJ)
Vagyon
tatás
- 6. OLDAL
Messze van a
petrinjai (kraljevói) kaszárnya
- 10. OLDAL V_/
Család otthon Tévé Sport
LAPZÁRTA
KÜL- ÉS BELPOLITIKA
A SZTRÁJK NEM CEL, hanem eszköz a cél elérésére
Jogos-e a szlovén fémipari dolgozók szeptember 10-ére kihirdetett általános sztrájkja, vagy nem? Ha mérlegre lehetne tenni ezt, akkor talán teljesen vízszintesen állna meg a mérleg mutatója. Tény hogy a Szabad Szlovén Szakszervezet 1. kongresszusán a kollektív szerződés aláírását szabták meg feltételként ezzel kapcsolatosan. Az általános kollektív szerződés aláírása megtörtént, de megvalósítása még korántsem kezdődött el. A szlovén fémipari dolgozókágazati szakszervezete ezért úgy határozott, hogy mégis megtartják a sztrájkot. Az elmúlt héten csütörtökön a ljubljanai Can-kar otthonban összegyűlt szakszervezeti elnökök és képviselők, a felszólalók, egy kivételével, e mellett szálltak síkra.
A megbeszélésre többek közt meghívták Lojze Péteriét, a szlovén kormány
NÉPÚJSÁG
A. SZLOVÉNIAI MAGYAROK HETILAPJA Megjelenik minden pénteken.
IGAZGATÓ ÉS FŐSZERKESZTŐ:
Irma BENKO
Felelős szerkesztő:
BÁTI KONC Zsuzsanna
Szerkeszti a szerkesztő
bizottság. MUNKATÁRSAK: Botka Ágnes, Csincs Éva, Fehér Ilona, Kercsmár Rózsa, Novak Császár Jolán, Papp József, Pivar Ella és Szú-
nyogh Sándor. Kiadja a Sajtó és Rádióintézet, Zavod za tasopisno in radijsko dejavnost, 69000 Murska Sobota, Titova 29/1. Tel: 069/21-064 és 21-383,
telefax: 069/22-419. Szerkesztőség: 69220 Lend-va, Partizán u. 120. Tel.:
069/75-085 és 75-719. A beérkezett kéziratokat és képeket nem őrizzük meg és
nem küldjük vissza. Egyes szám ára 4,20 dinár. Előfizetési díj: Fél évre belföldön 56,00 dinár, külföldre egész évre 40 márkának megfelelő dinárösszeg. - Folyószámla 51900-603-30005 SDK Murska Sobota. A Népújság mentes a forgalmi adótól.
Készül a muraszombati PO-MURSKITISK nyomdában.
elnökét, valamint a kormány többi képviselőit, de ezek jelentősebb elfoglaltságuk miatt nem jelentek meg. Az elhangzott mondatok, szavak az üresbe való kiáltásnak tűntek, de lehet, hogy mégis lesz foganatjuk.
A felszólalók közül nagyon sokan feltették azt a kérdést, hogy miként akarunk bekapcsolódni az európai áramlatokba, a piaci gazdálkodásba, ha a dolgozók személyi jövedelmeiről megfeledkezünk. Mi több, a szlovén kohók dolgozói közül úgyszólván 3 ezren már az utcán vannak, mondotta Miro Kávéié. - Mit érünk el a sztrájkkal?! S mit veszítünk? - tette fel a kérdést Miloá Pavlica. Néhányan azon a véleményen voltak, hogy a kormyány vagy nem érti, vagy nem akarja érteni, hogy mit akarnak a dolgozók, a szakszervezet. A kormánynak többek közt azt rójják fel, hogy sokkal jobban törődik a holtakkal, mint az élőkkel, pedig végső ideje, hogy »megbékéljen« dolgozóival is.
A megbeszélésen többek közt részt vett Miha Rav-

Insert failed. Could not insert session data.