Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
269.83 KB
2011-03-31 17:14:44
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
500
3971
Az Alsóvárosi templom és ferences kolostor rövid története

Az Alsóvárosi templom, hivatalos nevén Szent József Plébániatemplom, a város legértékesebb műemléke. 1702-14 között épült a lerombolt vár tégláiból, köveiből a ferencesrendi szerzetesek számára. A templom főhajós és egy mellékhajós rendszerű. A falakon és a szentély kupoláján stukkós domborművek láthatóak, mellékhajójában díszes mellékoltárok találhatóak. A főbejárat mellett elhelyezett szenteltvíztartót egykori török sírkőből faragták. A főoltárképet C. F. Sambach festette 1770 körül. A szószéknek a város kegyura, gróf Batthyány Lajos volt a megrendelője. A városi testületek és polgárok által készíttetett oltárképek és faragványok a ferences ikonográfiát követik, valószínűleg a rendi műhely munkái. A legnagyobb értékűek a barokk faszobrok, továbbá megtekintésre érdemesek a sekrestyében lévő faragott barokk szekrények is.

Ugyancsak barokk stílusú a kétszintes ferences kolostor. Fő része egy belső udvart körülzáró négyszögletes épület, amihez egy L alakú szárny kapcsolódik. Tágas ebédlőjének mennyezeti freskói tönkrementek, szép intarziás ajtaját ma a múzeum őrzi. A kolostor később a Zrínyi Miklós Fiúkollégiumnak, majd a Városi Könyvtárnak adott otthont. Az épület ma ismét a ferencesek tulajdonában van.

A nagykanizsai Alsóvárosi templom 2011 tavaszától kezdve minden szerda délelőtt 10-11 óráig miseidőn kívül szabadon látogatható. Az adomány jellegű belépődíj 200 Ft/fő, melyet az orgona felújítására fordítanak.

A rajz részlet Somogyi Győző: Nagykanizsa belvárosa című művéből.

Insert failed. Could not insert session data.