Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
419.84 KB
2006-05-31 11:20:58
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
614
2043
Rövid leírás | Teljes leírás (58.94 KB)

Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. március 13. 21. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

— Kalftcaán : Horvátn K. gyígyszerósz — Pakson; Flórián .J
gyÓgyaíerénz. — Körmenden : Horráth J. Somz«nrend gy\'(ry*«e-
ré*z — Kaposvárott : Kohn J. Schrőder ea Darás gyogysz. 8xeg-
szárd : Brahsay (tyngy«. — llonyádon : KrámolÍD J. — Buján:
MicbiUrh St , Harsfcld ÍUi, i* Bo«z*k gyógyaz. — Pécsett : Záol-
nay W. ~n K, Z^cb, KDDZ, Koíirs, és SípÓcz gy6gy<z. - Ká-
rádon : Z*dnl&#187;án&zky gy*;ya&#171;. &#8212; Marrzaliban : Kiw gy^gy&#187;*. &#8212;
Tolna: Fiehtl 8 gy-fJM &#8212; I)a naf Hl dv Írott: L&#171;ikáos
&#8212; SieDt-Oyörjrjíin: Nrtthig &#8212; Ali 6-Leód fán : *\'&#9632;&#9632; gy
Rbon : Simon gyógyazerúai: nrakn.il.
SAGT-KAN1Z8A, 1879. márczlus 13 án.
21-11-t:
TfxeDHyolctadLlf árfolyam.

Jegesz érre
fél érre . . 4 .
&#9633;egyed évre . . 2 &#8222;
Esru taéan 10 kr
Hlrítltiek
< hasábos petiuorban 7, másodsior 6 s miii\'len
I torábbi sorért 5 kr
II NYILTTÉRBEN
\' soronként 10 krért vé-
\'.etuek fel
&#8226; Kincstári illeték miDdeD legyei hirdetésért kílOo 30 kr fizetendS.
ZALAI ROZLONY
előbb: ,Z ALA-SO MOGYI JEC ö Z H. Ö Stf "XV
A lap netlemi rétiét UletB kö.leménj-ok a
n&#171;rke*ft6bQi.
"jytfi rétiét illeti
&#9632;&#187;5&#171;Um&#187;Íny&#171;k pedif &#9632;
kiidóhot bérmsutTe
InU.endík : NAGYKANIZSA
Wlititasbáz. BénuentetUn letelik, cs&k ismert mankatir iáktól fogftdtata&k el.
[Kí&#187;ir&#187;tok viuti i küldetnek.
S.Kanl7&#187;aváro&#187; helyhatóságának, ,n.-kanizsal ónk. tűzoltó-egylet\', a &#8222;n.-karmsai kereskedelmi &#187; Iparbank". &#8222;n.-baniziMl takarékpéaztir*, t &#8222;zalamegyei általános Unltotea tület", a ,n.-li&#171;nix8&#187;i kinded-neieló eejMillet", * &#8222;soproni kereakedelmi > iparkamara n.-kanizaai külTálaíztininya- 8 több megyei és városi eirjesület hivatalos értesitije.
llciciikiiii kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjeleüo vegyes tartalmú lap.
Hitelviszonyaiul:
és o kisbirtoki J\'Mhitel.
&#8212; Fi\'lolvasUtott a BTirsa&#171;-Kör"-ben február 16-in 1879. &#8212;
(Fűlj tatás.)
Azon aggasztó jelenségek, melyek hitelviszonyaink egyensnlyát megzavar-ták, s melyek a kisbirtokos osztályt rncg-scmmisittéssel fenyegetik, egyes magyar hazafiak figyelmét már régebben feléb-resztették, kik a helyzet javításán már hosszabb idó óta munkálkodnak. Csengery Antal a jeles tudós és pénzügyi capacitas már 18(iJ-ben dolgozott, ki egy az akkori kormányhoz benyújtott .Felterjesz-tést", mely azon kérdés megoldásával foglalkozik: vájjon miként lehetne a föld-birtoki hitelt a legalsóbb rétegekben oly birtokokra nézve is kifejteni, a melyek kis terjedelmüknél fogva a magyar föld-hitel intézet kölcsőneibtn nem részesül-hetnek? A .Felterjesztésben" Csengery Antal határozottan kimondja, hogy ez csak ugy lehetséges, ha apró megtaka-rítások utján uj tőkék gyüjteWek a tár-sadalom ép azon rétegeiben, melyek a segélyt igénylik. A .Felterjesztés" ide vonatkozólag ugyan is szó szerint ezeket mondja ,sr hazai kisbirtokos és lőldmivclói osztály hitelviszo-nyainak javításira, sem a fenn-álló hitelintézetek nem alkal-masak, sem a számítás l-eretúbc csü hazai tőkék nem elégségesek s a kérdéses baj orvoslás ára más gyökeres gyógyszert nem kép-zelhetek mint: uj tőkék képzé-sét apró megtakarítások utján ép azon rétegekben, melyek a
segélyt igénylik\', és a németországi úgynevezett Schulze-Delitzsch-féle nép-bankok meghonosítását ajánlja, ez által kivan mondva, hogy a baj gyökeres or-voslására csak az önsegély* alkalmazása vezet. Az önsegély vagy is azon elv érvényesítése: .segits magadon és az Isten is megsegít", a többi európai nemzeteknél már csudákat mivelt. Ezen alapulnak Angolországban a posta takarékpénztárak a fillér ban-kok, a franczia .Creditag ricole" s Németországban Schulze Dilitzsch által alapított népbankok, llagunknak kell társadalmi utón létesíteni egy olyan inté-zetet, mely lehetővé tegye a népnek filléreit az ország bármely részében össze rakni és szükség idején, olcsó és befektetésre alkalmas hitelt nyerni. Ezen czél elérése végett alakult nálunk azon segély elvére alapított elsó ily nemű intézet .Magyar k isbir to kosok or-szágos földhitel szövetkezete" czim alatt. Nagy missio vár ez intézetre és helyesen fogják fel mindazok haza-fiul kötelességeket, valamint a közjó fel-tételeit, kik annak megteremtéséhez er-kölcsi és pénzbeli erővel járulni készek.*
Az intézet czélját, szervezetét szán-dékozom most már röviden ismertetni s ebbéli feladatomat az által vélem leg-sikeresebben teljesíteni . ha közlöm az intézet alapszabály tervezetét. Csak annyit kívánok még röviden elüre bocsájtaoi, hogy itt nem valami nyereséges részvény vállalatról vagy egyeseknek jövedelmező pénzintézetről, hanem egy nemzeti köz-intézetról, egy nemzeti közintézet léte-sítéséről van szó, mely nemzeti kőzinté-
zet létesítése pénzbeli áldozatba fog kerülni, de a melynek feladata nem egye-sek meggazdagitása, hanem az országos elcsenevészett földhitelének lábra állítása. Tehát lássuk most már az alapszabá-lyokat.
Alapszabály-vázlata (Tervezete) A .magyar kisbirtokosok országos földhitel-szövetkezetének.
I. Az egyesület, mint országos hitel-szervezet.
Ugy általában a magyar főlmivelési érdekek előmozdítása, mint különösen a hazai kisbirtokosoknak biztos hitelképes-ségre emelése xzéljáből egy a magyar korona összes területére kiteredó o r-szágos hitelszervezet létesit-tetik, melynek központja s összetartó kapcsa az ország fővárosában, Budapes-ten szekció központi intézet, saját nevén nevezve: ,a magyar kisbirtokosok orszá-gos földhitelegycsülete*, vidéki közegei (külszervíi) pedig az országszerte ala-kítandó ,mezőgazdasági elölegegyletek* s illetőleg az egyesülettel szövetséges vi-szonyba lépett vidéki pénz- és hitel-intézetek (takarékpénztárak, népbankok, hitel- és önsegély-egyletek sat), mely szö-vetségi viszony létrehozatala és feltételei nek megállapítása iránt a központi egye-sület és a szövetkező intézetek között &#8212; ez utóbbiak önállóságának fentartasával &#8212; esetről esetre külön megállapodásnak le^zen helye.
Ezen hitelszervezet czéljai : 1.) a mezőgazdasági érdekek támogatása végett a kisebb birtokosokat az olcsó hitel jó-téteményében részesíteni azáltal, hogy birtokaikra hosszuidejü (az évek hosszabb
során at leendő) törlesztésre, felraond-hatlan jelzálogkölcsönöket nynjt mező-gazdasági befektetésekre (beruházásokra) és egyéb czélokra; 2.) a kisebb birtoko-sokat, a földmiveseket s általában az összes alsóbb néposztályok tagjait az önsegély és takarékosság utján apró megtakarításokra, öntókegyüjtésre indítani, ez által nj tőkék képzését, a nemzeti vagyon gyarapítását, az adóképesség fo-kozását előmozdítani, a nép erkölcsi ér-zületét emelni, s az igy gyújtott tökéből valamint egyéb idegen tőkékből a mező-gazdaság vezetésére szükséges rövidebb lejáratú kölcsönöket adni. sőt a jótékony-sági intézetekhez hasonlóan szükség ese-tén segélyt is nyújtani.
A fclmondhatlan hosszuidejü tör-lesztési jelzálogkölcsönöket a központ &#8212; záloglevelek kibocsátása és forgalomba hozatala által beszerzendő felmondhatlan tőkéiből, rövidebb lejáratú kölcsönöket pedig a mezőgazdasági elölegcgyletck személyes hitelre, tagjaik korlátolt köl-csönös és egyetemleges jótállása mellett, saját körűkben szerzett s esetleg a köz-pontból merített forgalmi tőkéjükből fog-ják szolgáltatni.
Az egyesület, mely nem üzérválla-lat, hanem nemzeti közintézet leszen, e minőségénél fogva a nyerészkedési ezé-lókkal járó reszvénytársulati alap ki-zárásával hazafias alapítványok tételével jő létre.
Az egyesületet vezetik és igazgat-ják : a) az egyesületi közgyűlés, b) az elnökség, c) az igazgatóság és d) a felügyelőbizottság.

TÁRCZA.
Kisvárosi böjt.
Vége van mar * farwugn.ik ; Tinmend, jelvény &#8212; 0<la THUliaa! Tunk<U botnak vín leányok &#8212; 8 ti alhattok jú csigányok, fzániatokra nincs bauknúta Husbagyó kedd napja &u!
Nem is jön most cgyíb számba; Kébe, nátha, bolti számla \' > Minden olyan süLét, komor . . . L\'lort virág, berradt csokor .... lllusiou, ékszer, pompa Ott hevernek egy bxlotnb.t.
Hotel bérlő most tubáitól, Úrra piuszög még a balt*!, De nem turódnu a porral Lemosta ha kellett &#8212; borral : Ámde most már axt sem méru**k ! Kidibuil éa vicct kérnek I
Divatáru*, keztyil*, ezipénz Hzomorkoiiik mikor kinéz. Csengus bongót szánok helyett Feneketlen sár fog hrlyct. Nem bajt most a daudy uégyesl. S nem tánczol a kis lány m-gyest .
Ki lányát meg el nem adta Ottboon ül a tisztei mama, Végig gondol minden halon, &#8222;No ne busolj édes lányom, Lesz még laison lesz majális, 8 elSadja magát más is!\'
Hanem a kis bájos angyal Nem pi-al már mint a bajnál Arcú hava böjti ssint ölt Napok ntán napokat tölt És nem teljesülhet álma ; -Nem lesz több bál mostanába\'!
Sok Tan olyan hö< agg legén;
Ki még a farsang kezdeten
&#8212; Ámbár haja szépen 5&#171;íll &#8212;
Elhatárzá, hogy megnősül !
De hajh ! nem volt bitor ki\'méiiy . . .
S maradt végre is agg legény !
Pedig még a farsang farkán Ot. állott ax utera sarkán &#8212; Végig nézve minden stépet Ki melleit" csak clléoctt ! 8 im ki előbb eldre tort\' Fogva tartja otthon a bojt.
Mintha minden hibáit volna Nr\'m látsz senkit ntezán, boltba\' 3<m kel osipke e, tarlitán &#8212; Vibszsvonnh ur és madara &#8212; 8 pinkedliző jámbor papák Most ast nézik hol a p a g á t!
i\'nnepéljos csendes város llőjtnii aa, mely nagyon sároB. Ilyenkor az is sokat é-Ha kurjongat rgy két faczéf . . . $ érdekes ha még nem láttad: Az ntcsán az &#8212; ebvadászat [
S ha igy néha megzavartán Mnlik a bojt lassan, lissan. . . A hararifazó fmptntnra iut É* helyre áll a .-send megint. Nincs lárma, nincs serebona. Lágy bangót ád az orgona ....
Knnn azonban esd, sár TÍZ &#8212; Maholnap clhord aa árrii! Hát u a d A ? II egy tenger
llelévesa s&#187;k szegény emberi A tsbbiröl moat hallgatok &#8212; Jaj ssomorn böjti napok 1
TUBOLY VIKTOR.
Mutatvány. Szommer Henrik,
.Bonniába és vilsza" csimfl művéből.
Reggel, az as 19 éa felébredve, töb-
bektfit haülám, hogy a mai oap Dyiigváanak Tan szentelve éa, hogy holnap, as aa 20-áo újra kezdődik meg a harcs, éa at a tegnapi-tól annyiban fog különbözni, miaaeriat, ha Bi-hács addig meg nem adja magát, meg kell máaani falait.
Már bele kezdek nyugodni a kérlelhettél! sorába, mely a szegény magyar fiukat ily ke-mény dió feltörésére szemeié ki, midón mint-egy 10 óra tájban Bihácaból érkez&#171; hadi k5re-tet jeleitek; mintegy 6&#8212;7 tagból állott a ko-veUég, köztük egy paaa ét a bihácai rádi (bíró); utóbbi egy tiszteietet gerjesztő egyéniség; tele arcsárúl, melyet egy baaig érd rendesen növelt szakái duzitett, küldetésének komolysága vala leolvasható ; fejét a szokásos turbán fődé, mely alól itt-ott őszbe menő hajfürtök látszottak ki, mig testét, &#8212; melyni-k jó táplált alakzata a jó életmódról tanúskodott &#8212; egy bokáig éró kaf-tán takará. A. pasa nyúlánk termetű, délczegen horda fejét, melyből egy pár bogár aiemek lö-velték sugarait és tártának mindenkit előtte as illem keretében, mely óhajában segéd keze* nyújtott neki azon körülmény, hogy széles mellét 4 érem disiité. A köretek lóháton jöttek óraink kíséretében a kastély udvarába, hol Reinl&nder tábornok mint hadoastályi pa raoesnok lakott, és hol leszáilva lovaikról, fel-mentek hozzá; beszélgetésüket a tábornokkal nem volt alkalmam meghallgatni, csak annyit láttam, bogy 12 órakor Biháos Tárán már a fe-hér zászló vala felházra.
Határtalan volt as általános öröm. melyet ezen előre nem látott esemény bekövetkezése szült; délután 2 órára volt bevonulásunk ideje meghatárosva. A 43-ik ezred lőn az első bevo-nuláara kirendelve, és azázadonkint külön osz-lopot képezve indultak a különböző csoportok, különböző állásból megindulvs, különféle utakon a város irányába ; az egyik század as országúton haladvs,a város előtt kivonszolva találta a 4 tö-rök ágyút, melyeket török katonák álltak körül; a velünk érkező hadosztály parancsnok azonnal fedezetet rendelt hozzájuk, felvonszoltatta azokat Zavaljera, mi pedig &#8212; miután egyes osztályok a a házakat és környékét kivizsgálták &#8212; meg-kezdtük bevonulásunkat. Az esred élére a ze-nekar rendeltetett, mely as .Einmarsch in Boesnien" czimü indulót &#8212; irta Wodraachka haogász &#8212; őrmester ezredünk zenekarában &#8212; volt hangoztatandó, de melynek kezdetét el-fojtá és tulhangzá a sánczokból felkiáltó &#8222;éljen" harsány hangjai, mig folytonos éljenzések kösl végre a vár falain belül láttuk magunkat; az elibénk érkező egyes, vagy a házaik előtt álló több török meghunyászkodva és tettetett alázattal emelek meg előttünk .fex\'-jöket, me-lyet egy halk és szájából mintegy önkénytelen kiossant .zsivili" &#8212; kSvetett, igy értünk egr palotaaserü épülethez, melynek nagy és sOrfl ablakai barátságos alakot kölcsönzéessk neki. A palota emeletes és nagy fehér kövekből Tála épitve, melynek tartósságát tanusitá azon körülmény, hogy a reája lőtt ágyú golyók he< lyeit csak parányi karczolatok jelezték. Ezen hasban, melyet különben &#8222;IConák" nak nevez-tek, lakott a bihácai főparancsnok.
A há> hossza mintegy 40, azéle padig 25 lépés lehatott; a his eleje, melyre óriási kapa
TIZENNYOI.OZADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
13 in 1879.

Az egyesület elnökét és alelnökeit mindenkoron a koronás magyar király erősiti meg ez állásukban.
Az egyesület felett gyakorlandó kormányfelflgyelet módjU maga a kor-mány állapitandja mej.
Az egyesület megalakul, mihelyt a központi egyesület alaptőkéje képczésére az országos\'alapból tett 500,000 frtnyi alapítványon kivül legújabb még 500,000 frtnyi alapítvány tétetett.
Mindenekelőtt a központi egyesület hozatik létre, azután pedig általa &#8212; vidéki bizalma férfiai és a megjei s illetőleg városi küztörvénynatóságok közre-működése mellett &#8212; a mezőgazdasági előlegcgyletek alakittatnak meg ország-szerte, valamint folyamatba jó a már fennálló s csatlakozni kész vidéki pénz-es hitelintézetekkel való szövetkezés.
(Folyt, köv.) Pettau & műemlékei.
(NY-hany lap mi iiairiőmbé) )
(Folytatás.)
A szentély valóságos hoaszszentély ; négy osztálya a szokásos oktogon három oldalával záródik. Ablakai igeu tágasak és mag*shk, fa változatos mérroúvüek. Az északi oldalon hiány-zanak, mint ez nálunk U, a téli zordon szelek és viharuk miatt, általános azokáa volt. A zára-dék ablakain színes üvegek maradványaira akadtam, a mi arra euged következtetni, hogy valaha üvegfestményekkel voltak diszitve. Most irtózatos állapotban vannak. Kivül az ezer és ezer toredék a verebek kedves tartóz-kodási helyéül szolgál; b&#187;lül bevannak falazva, hogy valami Sehiffer Péter ízléstelen festményei számára tágasabb tért kaphattak- Jó ez ember-nek nevet azok közé jegyezni, kik h*souló tu-datlanság- ö.&#187; elbizakodottsággal saját kontár-kodásukat clasaikus müalkoimányok fölé he-lyeztek, és nem resieltek elpusztítani oly em-lékeket, melyek nagyságát sem megérteni, sem felfogni, s még kevésbé utánozni képesek lettek volna. Ebben ÍB páratlanul áll dicsőített száza-dunk. Mikor a góth izlea virágzásakor a román templomokat lerontották, azoo ön éne*-tea meg-győződésből telték, hogy helyokbfl sokkal fej-lettebb, összhaugzóbb óa szervesebb emléket állítanak az utókor számára. Ezek intézkedése nemcsak jogosult, de józan haladás és fejlődés szempontjából kötelező is volt. De mi jogosítja
volt alkalmazva, Z a válj a felé, vagy ii nyu-gatra nézett. A földszinti lakosztályokat, csak "1 szoba képezé. A kapu alatt belépve az egyik jobbról nyülott, mely szoba különben szüksége és hiányos bútorzata következtébeu iokábu ka-marának volna mondható ; a másik szoba bal-felul vott, melynek ajtaját kinyitva, 2 lépcsőn egy tágas terembe léptem te), melynek a terem e^yik szögletében felállított és Bimán deszka-zott fekhelye arról tanúskodott, miszerint ez&#171;n szoba ÓTstobául használtatott; a szobának 2 ablaka nyugatra nyillott az utczára, melyek üvegtáblái részint eltörve, részint pedig vérrel bemocskolva valának; a szoba egyik azogleté-ben egy katonai ágy vas részei valának tá-masztva, holott egy másik szögletbe több szal-mazsák volt rendetlenül egymásra dobálva*, a szoba még egy fából készített ágyat is tártai macott, melyen az ágynemű rendben vata el-helyeive, éa melyre ax ezen ágyhoz szükséges ágyneműn kívüJ, még más és több ágynemű vala felhalmozva; még egy kályha ía volt a szoba közepében, melynek sugár alakzata a tetOig felnyullott, honnan a füstnek vezetéke a falba volt elhelyezve; különben a szoba üres, meszes falai pedig piszkos és feketék voltak.
A szobát elhagyva, a kapuscin hátterébe mentem, mely egy setét, tágas istállót képezett, miről az egyik sarokban álló trágya-halom tanúskodott.
Azon kis kamara mellett, mely a kapu jobb oldalán volt, egy fából faragott lépcaőzet t vezetett fel az emeletre, hol a pasa lakosztálya és a városi hatóság gyülekező terme volt, mely üléseken a pasa &#8212; mint a város mérvadó személye &#8212; elnökölni szokott. A pasa lak-osz-tályát nem vala már lehetséges megszemlélnem mert tisztjeink már elfoglalták azokat, de a gyülekező terem megnyíltra állt kíváncsisá-gomat kielégítendő.
A terem a hát emeletének egész éjszaki részét foglalá magában: ftlii &#8212; kivéve a tetőt mely szép és siiadas virág füzérekkel vala befestve és melynek közepéről egy számtalan kösiörült üvegekkel ékesített kit csillár lógott
fel azokat a rombolásra, kiknek nincs mit he-lyébe állíthatnak? Építészeti Btylja Bem a múlt századnak nem volt, sem a mostani nem képes ilyet felmutatni. &#163; két század köre a meglevő müalkotmányok ápolása-, javítása- éa fenő tar-tasiig terjed; ui kivánatainac és szükségletei-nek fedezésére használhatja koráoak Ízlését és divatos szerkezeteit uj alkotmányokban; átvett jó emlékeit átváltoztatni, vagy pláne ízléstelen ujakkal pótolni igari barbár.sraus az építészet-ben, melyért jogosan lakol az utókor megve-tésével.
Erkölcsi tekintetben sem áll ez másképen. Mielőtt Darvin hints theoriájával fellépett, végig járta az újságokat és tudós könyveket azon ál-talános antittereaztény hiedelem, hogy a fehér-es szerecsen faj, vagy a kankázi és hotlentot család oly lónyeges különbségeket tanúsít nem csak külső alakbau, hanem beloó szervezetében ú, hogy a legutolsó zsidó anoonce hajháss is szeműdbe nevetett volna, ha a szentirás ter<-m-t<:s történetére merészkedtél volna hivatkozni. Fellépett Darvio, és a tudóé világ nem csak a Bzerecsen és roalai fajok, de a kaukazi emb-r és a súdaeelandí majom köct sem ismer küUinb-\' séget. Természetes, hogy mindaz &#9632;&#9632; szabad ku-tatás és független tudomány gyümölcse, vagy mellesleg mondva: az uj pogány eszmék törek-vése &#8212; és a kereszténység gyűlöletének ered-ménye.
Ilyen az Isten, lélek halhatatlansága. őrök ítélet, csodák, erény és bűnnek tagadása is, melylyel a meglevő keresztény alapot felfor-gatni akarják, hogy helyükbe tudós ezimekbe foglalt agyrémeket, sőt gyakran, a j-^nai hires lUikfl tanárral valóságos hazugságokat állít-sanak a gondolni és dolgozni rest, de k*>jelegni vágyó tömegnek.
Eogemet rettenetesen bánt az ilyen ar-czátlan jelenet, bár melyik téren találkozzam vele. Nem csoda. Pú\'tfeszkedés, felfuvnlkodás az alapja mind ezen törekvéseknek, márpedig jól tudják, hogy önérzetünket s helyes öoUsztele-tünket legkíméletlenebben ez sérti.
A pettaui festesz dicséretére legyen azon-ban mondva, hogy nem r itott többot, mint a mennyi müvének keresztu. vitelére szükséges volt. Az ablakokat befalaziatta ugyan, de nem bántutta eredeti műveit. Olt látjuk máig i.yu Iánk kő választékait és nevezetes mér műveit. Hogy több kárt is tehetett volna, kilátszik a pettaui székesegyház ily fajta restaurátorának müvéből, Ez a gyönyörű góth műveket egvsze-rüen kidöntötte, gwrinczea boltozatát bezúzatta én kmllóbb faragmáuyait letörette vagy befalaz-tatta. Elképzelheti a kedves olvasó, mily érzel-mekkel áldottam emlékét, midőn a magasztos csúcsíves szentély ablakok helyett valóságos istálló nyílásokat találUm, smidőn a íestói bor dás menyeset helyén gypa-kacsk&riugokkal
le mintegy 18&#8212;20 gyertyamaradvány nyal &#8212; kékes veres szőnyegekkel vala bevonva, h\'tl>>tt a padlózatot kávé barna twőnyeg takará; ab-lakai közül, melyeknek felaő szárnyai veres, zöld, fehér és sárga üvegekkel valának ellátva, az egyik keletre, egyik nyuga\'ra, hat pedig éj-szakra nézett. A szoba közepet egy nt^gy mé-ternyi hosszú és egy méternyi szeles tujásdad asztal foglalá el, melynek uyolez lábai fél mé-ternyi magasak valának; as aszta) körül, melyet különben tőidig érú bíbor piros sz\'>nv"g borított, mintegy lábúéi roagtts pamlag vonult el, mely szintén bibor piros szőnyeggel vala kárpitozva éi melynek fél méter magas tám-láját égazin kék bársony fádé. Egy diófából készült sz+rkréoy kivételével, mely a terem egyik szögletében állott, bútorzat nem volt benne.
Zászlóaljam, illetőleg a 2 ik zászlóalj pa-rancsnokával, kivel, a &#8222;Konak" ot elhagyva találkoztam, közlém, miszerint lőszereimnek jó helye voloa az éjjen át a .Konák" ban, lova-imnak pedig az istállóban, és miután heUesIé nézetemet, azonnal be is vitettem lőszereimet földszint a tágasabb szobába és lovaimat az is-tállóba vezettetem, granitwár vezetőimnek meg-hagyva, miszerint ellenséges országban vagyunk és miveleiü.ik nem tréfa, tehá: as istállóból és a lovak mellől semmiféle szín alatt eogedelraem nélkül távozoiok még a legrövidebb időre Bem szabad, és miután lovaikat bekötötték és leté-ri tett subájukra k\'hövertek, a 3 fegyveres em-berrel &#8212; kik mindeddig lőszereim fedezetét ké-peitek &#8212; a szobába mentem, hova a lőszerük már behordva valának. Kikezdem itt a sarokban álló ágy vas részeit előszedni és összekapcsolni azon reményben, miszerint az éjjel jót alszom rajta; már elit is valék vele készülve, &#8212; de még ágyneművel is gazdagon elláttam, &#8212; mi-dón egy török belép és bámnlva kérdé horvát nyelven, hogy mit csinálok? Erre, a nemes ha-ragtól elfojtutt hangon, közbeszól egyik embe-rem, ki megérté a ka mii kérdését: ,hát nem látod! az apád borotvált koponyáju teremte tejét, hogy ágyat csinál a k.Splár ur ?\' &#8212;A torok kumsí megijedve ezen nyomatékkal han-
tele tömött monoton donga boltozatra akadtam. Hát mikor a Quetempore alatt megpillantottam a hajdani disiea üreg és gyeoge gerincihordók kai ékített tövek nyomait, melyek idomUlan tagozatlan pilléreknek voltak kénytelenek he-lyet adni? Vagy mikor ráakadtam a gyámosz Eopkák díszeire." melyek a torony alatti szerény boltosat meliett rég: helyüket lát*sották sinleni ? Én legalább n-m tudom, én pirultam e el, mi dőn a hdjdHoi nagyságokat ily dísztelen helyen szemléltem, vacy ők riwttíIIették, ho<*y sregény-ftégbkben és megaláztatásukban felfedeste őket ismerős szem.
A mint előttök álltam és a világ múlan-dóságáról álmadoztam, eszembe jutott kedves dajtársam, ki velem járta végig a gymnasium bajdani sötét komor iakoUtermeit. D rék fin volt mindvégig. O voli az egyedüli, kire nem haragudott senki, kit egyedül sajnálunk, mikor a szokott eminent helyét nálánál világosabb fejű társuoknak kellett engedni, és ki ama ritka szerencsében részesült, hogy kel urnák tudott egyszerre szolgálni: a profes*or uraknak és tanuló társainak. Nt-héz dolog ám ez kedves OIVÍSÓ! E két tényező a világ folyása szerint mindig ellentétes helyzetben van egymással. A tanár urak többnyire azon meggyőzódésben vannak, hogy tanítványaik egyébben sem törik fejüket, niim azon, hogy hogyan lehetne őket kijátszani, gyóngeségeiket kifürkészni és mé-regbe, haragba hozni. A mint Ugtobb cselben ugy is áll a dolog. A tanuló sereg p;di^ viszont a tanár urakat csarnokainak, kínzóinak tekinti, kiken k ifogni, törekvéseiket megakadályozni vagy csuk kenten i valóságos .ludzsir** kebleiknek, hogy deák milu} elven szóljak. Világos, hogy ily körülmények között két parira szakad a deákság: a hazafiakra és árulókra. Es mindhi&#187;&#163;y a tanári kar rendszerint a hazafiakat korholja, és ók a csökönösségbe, szóftfjradatlansAC és kúpekoiiás-ban valóban nagyszerűét is produkálnak : HÍ árulókra háramlik követkejciitciiy<-Í0"ii m:nd<u büntetés, m"^!v a ren.ltartáe érieiinó-bun &#187; h;i/a tiakat éne. E pÁrt mindig tulsulyban \\an, és valóságon alki\'tm inyos hatalommal gyakorolja 9rejét íyaaua d<\'linquenseín.
Eraléknzem ej;y ilyen küzdel\'-mre, mely lilkedercdettuégbeu a kakaevnvdalon is tul tett. A küxdlért mindig az uaztály képci<et leglobbnyire a padok tetoj*j. Annyi óraék van bennük, hogy belügyeiket nem prof^málják más osztályú tanuló előtt. &#8212; A h izati a pártnak minden oeni\'ís tulajdonát bírta, makucssigban asoubuu tul tett valaiuiMiny ükön .
S&#187;jnos, hogy külső alakja őt a nápiezok sorába lielvezte, a miért is nki8 pulka" néven ismertük bizalmas köreinkben. É;l>rii\'>;le, vas-kos, markos legény tele jó szívvel CH üiükön pezsgő jókedvvel, a f-ludas gyanújába ?a&#171;tt, mit megerősiieui láuzolt az is, hogy beueze
goztatott, előtte (érteimtnleo) mondOkitúl, alá zatos arczcKal hozzám fordul, nyájasan kér-dezve, hogy lulüjdonképun miért beszeit oly haraggal azuu ember, én miután m-gnyugta-tára &#8212; neki mondva, &#8212; bngy n\'.m haragból beszélt, hanem azon erős hangokat a magyar Dyelv hangsúlyozása kovuieli, kérdem tó le, hogy ő mit akar itt V erre a le^Uconicuaabb arczktfi\'jezésael mosolyogva monda, h\'.gy ő itt fog aludni, mert itt van az ágya és p-idig ez az, melylyvl én foglalkozom, é* midőu észrevéve e fiiliitti meglepetésem, mftgnyu&#187;tatott a fen-forgó kérdés felöl &#8212; mondva, &#8212; miszerint én a másik ágyban fekh-tem. Ezz-;1 gyertyát gyúj-tott, mert már s^té\'.edui kezdett. Gy*-rtyavi-lágnál b^mutatá magát nekem, miszerint <\'. a pa&a .basehtítebauseh\'1 ja (őrmester,) é-* még holnapig itt fog maradni, hogy a pasa holmiját még rendbe helyezze és elküldje; ez alatt le-ülve az ágy szélére &#8212; török házban mégsehul um láttam széket &#8212; elővette dohányát és pa-pirkáját, a szokásos török barátsággal megven-dégelt &#187;czigarette*-vel ; ekkor melléje ültetett és több kérdést intéztünk egymáshoz; ülsj*n;nd b< n is hadftkozátmnkat illetőleg adá értésemre, hogy a várban több mint ezer katooa volt, ki-véve a rendes hadsereget, mely kel zászlóalj-ból, állott és melyeket a tisztekkel együit fog-lyokként elkUértek Zigrdbba ; eicn ezernél több katona kivonult afl éjjel Bihics háls<> utain, miután magukat megadni n-m akarták; továbbá mintegy 800 ra menő halott éa sebe-sültjük volt a tegnapi ütközetben, mely alka-lommal babonás félelemmel nyilatkozott ,dzain* (ördöngős) ágyúinkról, melyek &#8212; monda &#8212; ha csapatjuktól 200 lépésnyire esett is le go-lyója, széttört darabjait még oly messze is közi. bük S7Órla és sokat, ha nnm is Ölt ra<&#187;g. megse-besített és harczképteUnoé tett: v.gre letér-tünk a harczias themáról és a katona béke ide jébeni életére tértünk i>, melyre vonatkozólag megengedi a t. olvasó, hogy Ali Achmcdnek, a bihácsi pasának örm^sturéi magát engedjük be szelni, ki bevezetésül saját személyéről bestéi és kit a t. olvasónak elúbb bemutatni akarok : Ali Mii*tapha &#8212; ez volt ar \'rmpnt.-r neve &#8212; albániai Bziiletésü, mintegy 30-32 éves,
tanár akart lenni, miért is ezek kedvét kereste. Nálunk ez elég ok volt, az illetőket az árulók közé sorolói.
A birkózás rettenetes volt. Szegény pa dok csak ugy recsegtek a teher alatt, midőn egyik másik is minden erejével odacsapta ellen-felét a viszontagságot látott deszkákra. Mi bá-mul r a néztük a küzdelmet Szégyenletes dolog lett volna egyiknek vagy másjknak s\'-gilftégére menni. Nekik kellett a harczotvkiküz-ieni. Csak az eredmény változtatott a dologban. A mely párt a párbajos viadalban a rövidebbet húzta, kihívásaival a visszatorlásra utal. E biroknak is ugy szakadt vége, hogy a lenyomott hazaű kínjában oly emlékjelet vágott öklével a rajta fekvő elleneinek pofacsonljára, hogy annak szemei csillagot hánytak tőle. Ily incidens olaj szokott lenni a felfajt lángok között, de most az ngyszer eltérés történi a rendes szabály alól, a mennyiben két urnák szolgálni tudó pajtá-sunk kijelenté, miszerint biztos tudomása &#187;e-rint a hazaáru!ási vád rágalmon alapozik. Néhány igazolási jelenet elősorolása után a megzavart béke helyre állt, melynek őszinte-ségét cnnét is felismerhettük, hogy köz(&#187;en tanácskoztunk azon furfangon, mely a megd*-gadt és el vörösül l pofacsont kimentését czélozta az osztÁly főnök előtt. Sikerült-e tervünk vagy nem, arra már nem emlékszem, szokás szerint sikerül ui szokott, de tudom, hogy h&rczoló pajásaink legíntemebb barátok let lek a köl-csönös érdemek megismerése és megbecsülése folytán, a hogy Fránczi barátunk szeretetben becsüMsb-n gyar.podoit sziveinkben, mert ta-pasztal t uk, hogy értesülései hely esek szoktak lenni és jóakarata folytán sok ptj\'áa kimene-kült már a hínárból.
Meg kell megjegyezni, hogy barátunk viselete legkevésbé volt ké-kulac9os, sőt ellen-kezőleg ő vult az őszinteség és sz*re\'.&#171;t maga. Ez okozta, hogy társai bíztak benne és taná-raink sokkal többre becsülték, sem hogy árul-gatásokra felhasználták volna. Ka e derék, ked-v-\'H Hu, kit mi legalább is kis ministernek szán-tunk, ki miodig jeles>:iuk között foglalt helyet és ki iud"rí szigorlatait is praesUn issirae letette: mai napig várnai irnokocska, mi^ sokkal keve-sebb trliMneVu éa még gyarlóbb j-llemü bajtár-sai közút kikerült már uli-pán, közjegyző, fő ée jar.ttibírák, főorvosok és tekintélyes ügyvó d<-.k ötb.
A fiyöngyszem parlagon hever; nem tu-dom lesz e számára fcltámodás. Nngyoa tartok tőle, hogy nem. Van egy tulajdonsága, mely w Bzugletut! dobo\'.t oonsoleéval sokítau m^g\'^yez. A gyámkŐ in-.-* k>s remük és oly úl.\'.böl való, rneU et a reformátoruk tel sem értettek. Elvété sót a tudatlanságnak és tulán az elbizakodott-ságnak kö&#187;züni( Kedves bajlnrsomnak is ily
deii termetű, magas férfiú volt; főjét, melynek göndör gesztenye színű haja hullámozva lödé el nyakitzirtet, és melynek közepe beretválva volt, a túrok tez fődé ; tömött arczát, muly tisztára volt beretválva, egy fekete kis b&#171;jiHt ékesítette, mely sudár hegyesre volt kifenve ; a görög met-szésü orr, melynek gyökétől két sürü tekete szeműid húzódott el a magas homlok alatt, ve tekedni látszott a napbarniiott arcz színével; a hosszú sz>;mpi!lák egy pár bogár szemet ta-kartak, melyek sugarakat ló vei ve ragyogtak, h &#187; az öröm vagy a nemes harag lülié el vál-takozva keblét: kis metazésü szájának szélei kurálpirosak, mely szint még csak emel azon körülmény, hogy bajusza koromfekete éa hogy beszéd kuzben kéttaiauásLrom fehér fogsor tü nik elő, melyek a szavak kiejtésével néha egy-egy m^sodpurezre eltűnnek, hogy a következő másodpereiben uj elragadtatással ismét elötün jenek. Testét egy derekáig érő testhez ál<ó uj-jas mellény fedé, mely vékony szövetből ké-szült és mely látszólag nem ugy a meleg ruha kedvéért, mint Ínká;>b a diszelgésért viselte-tett, mert surü zsinórzattal volt ékesítve és elej-; nem drl a mellen \'issze, az alatta viselt ve-reses kék inget, égiszin kék selyem mellével el ne födje; derekát egy veres pamutból készült kendő övedzé, lábszárait pedig egy nemzeté hez illő nadrág takará, raelynnk felső része rop pánt bú, térden alól pedig testhez álió volt ugy annyira, hogy azt a legkisebb ráncz sem torzít* el és oUUlán BÜrü kapcsokkal volt ellátva; láb f&#187;;jrtt harisnya és szárnélküli bőrezipő fód&#171;; oya-kába hosszú ezüst óraláncz volt vetve, m&#171;lj-en az óra függve, veres övébe volt elhelyezve. En-gedjiik most őt beszélni:
.Nevem Ali Mustapha é& albániai "ü|6 tésü vagyok ; születésemet, illetve korom idejét nem tudom."
MAr sok töröküt volt alkalmmn korát ille-tőleg kérdezni, d&#171; egy &#171;&#171;m tu\'l\'a megmondani hány év.-s; mert őoáiuk kereszUsló levél &#8212; ugy mondják &#8212; nem létezik.
(Folyt, következik.)

ZALAI KÖZLÖNY.
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
kirívó jd oldala volt éa van: óarinte. oyilt kat Imlikus ember!
VÜágOB dolog, hogy ily programmal mai-n;ip semmire sem megyünk. Mi a&#171;nnban nem ÍR aion csodálkoiuok, hogy derék bajtársunk liz évi szolgálat és dnctofi diplomája mellett m4g mindig bürokratikus (it\'reit&#171;r, hanem azun. l,&#8222;gy jókedve és meggjrŐJu\'déw annyi szekatúra útin os pp\'"t &#187;<&#9632;&#171; T.-szitett, f hogy bolmidji &#9632;>*D mé&#163; nem figyelmeztette pénzűig-miiiisiert Azon clíq&#171;&#171;rR, mely hazafisj^ával hivaUlké-l adómentes monopoliumo1 üz.
(Folytatawa következik.)
liirek
&#8212; JÍorz*iHZt6 elemi csapás érte hazánk
I &#9632;gtÍB7.tább in&#187;gyarftjitu Ukopsá^át, a Icdces
Alföldet A Tisza romboló árja nemeik S&#171;^ged
vidékét elpusztította, de márczius 12-iiu h*j
nalban o órakor magát Szeged vároaát is el-
Iwriíotta, mint bennünket Lakatos Sándor vete-
rán tánclUuitó barátunk táviratilag értesítőit.
A hazatiui mély fájdalom kinou érzete alatt
&#8226;&#8226;.Iképzoliuk az iszonyú resrélyt, leirhatlan csa-
pást d potolhatUu veszteticget s nem l^het ily
ineRSze távolban más leendftok. mint erfmk-
höz k^p^tse^ivt t:\\ujtcui, mire midűu hazn-
í Íkk ki;iikt
tiui bi?al-nini*í 1Íkrü t;r
jelezzük, hogy az adományokat készséggel el iMgadjuk * gyorsan r. nd&#171;-!tetiÍRí! h-lyére jut-tatjuk. (V-kély erünkliür kép-st p !ap *re--kesztój* i&#187; szerkeaztőségben le.ő IT**D ;) írt s Wajdüs József ur nvomtiájaliaa azounal a kézirat mcgpilUutáítHkor 2 írt ajándékoz-taiott és p-dig Nén-.eth Srmon 1 frt, V. hl. j() kr. rizrllösy Kán-ly 50 *r. Kt gyorsan ad, kétezer ;*d.
&#8212; Meteorológiai ti*zl&#171;le.ek a aajcy-
kunizfiai !"&#9632; gymniisiumuil Iö7y. évi tfbr. hó-
ban. Közép lé^iiyomá?: 73* 52 mihime\'er; leg
nagyobb leguyífniás: 749-2 mm. 2-án r^g^l 7
urakor Ugkisebb légnyomás 721 &#9632;&#8226;> mm. 23 án
dóIuUn 2 órakor. &#8212; Közép hőmérséklet: f
;>-:i4íií\': l-ginagasahu hűmérbékiei: -f- li) iV\'C
11 én délután 2 órakor; legalacsonyabb >.O-
in&#171;írséklet:&#8212; 7-3°(\' 2 án este í&#187; órakor. &#8212;
Közép pArauyomáb; 021 mm. &#8212; A lnvegö
közép nedvc^Régp Bzázalékoitb&#187;n : Slt-2"/,,; l&#171;g
isi-kélyt-bb uedv^ség: ;">l°/o lií én dúlti\'án
2 órakor &#8212; Közép ÍUliÓzel (0 tói 10-ig *zá
mitva): li\'&#8226;. KgéöZtíii borult t\'g ^10--.el jelölt)
étíislflttítut 42szeR, telj^wn drrül. (0 val j<s
IiüO 7-szer. &#8212; K\'irép szélcrősség ^O-tól 10 ig
Hzáimt.V): 1!&#187;. &#8212; 84 észlelet közül jegyrzte-
tett összesen 7U szél. és pedig: északi 12,
eWk keleti 0, kult-ti 17, delüeleti lo. déli 14,
dtUnyugati 14, nyugati H, ésíakiiyug&#171;ti 1 ;
ez-;ica^nci pedig 5 szór; 5 nél erüaebb szel
éazl.^luMi-ti 2 nap-\'n &#8212; A légköri caap:tdék
(t*s&#171;í. hó, köd, jég") havi összege: 107*05 mm.
Legtöbb cs\'tpiidék (liv$ mm. effi) mér&#171;tett
2li áu. Kiú esett 14 napún, havazott 13 n^pin,
j&#171;-g esett 1 n;ip<in, dara 2 unpon, KÖJ volt, 9
napon, diir^ü\'t l ni,[>ori. K hónap legnagyobb
részének letolyása szokatlan jellegű volt; ural
kod ók voltak a* egyenlítői lé?^ramlások ;
d&#171;rült és borult idó, e&#171;ó, hó, köd, jés:, d&#187;ru,
szél és sz<:loen<i |TV\'&#187;ra^n \\ áiUkuz:itk: a ho
mérséklet az évszakhoz képest többnyire igen
ma^rtS; a barometrani HÜásn átalában rt*nd
kivül alncs inyf m:h nok e havi minimuma
vidékünkön a le^n^yobb ritkaságok közé
tarmzik. 23 án dálután 2 és ó óra között tVl
óráí^\'tartó orkán dühöngött déluj u&#8222;\'at felül,
nr-ly vast^-g tákat tördett ki, mi k^zb.n záp >r
esett és m\'-n_vdörgöir. F.
&#8212; A műkedvelőt előadás, melyet ai
] só oagy kanizsai kcr&#187;sked<:ltni ifjak di-rék
ünképzó egyesülete f. hó 1 én rendezett: belépti
dijakban 472 frtot, Müitiieiésekbcn 46 frt 50
krt, összesen 5lK trt 50 krt jövedelmezett,
kÍAdás 2őO frt 20 kr lévén, tiszta jövedelem
262 frt 3<i krt tesz, melynek egyharmada 87
frt 43 kr a kisd^dnevftlö egyesület olnökBCgé
már kézb-sittelett is.
&#8212; A &#8222;Polgári egylet" szombau esté-
lyei mindwkább k(;délyesebbtfD eikerüloek, így
a márczíus ÍS ki is élénk látogatottságnak ör-
vendett, Mzebboéi 6Z*-bb puhárköízöutéttt mon-
dottak : * >ros2váry üyula, Szakonyi József,
Tnboly Viktor, Simon Gábor, Kovála Jáo-B,
Hirschl f\'ilt*, Nursecí József urak sat. Jö. ö
sztímbatnn pedig többseör^en érdoke&#171;ebb lesz,
mert a nagyemlékű &#8222;márczius 15 ke" ünniípt\'l-
tetik meg. mely áldomás közben Tuboly Vik-
tor egyleti tag indítványára nagy lelkesedéssel
elhatároztatott.
&#8212; A i^itághirtí Üoreoczi négyes hang
versenye 1H71\'- folvó évi márczius hó 17 én az
&#8222;Arany S/arvas" vundtigh\' dísztermében. Mú
sorozat: Jean líeck-r vezetése alatt: 1. h-gedii:
Jean JJecker, 2. begedü: MH&#171;Í Eurico. Viola:
f^híoatri Luigi C^llo: ITegyesi Laj<&#187;s. 1.) Schu-
bert, A-moll op. 29.-.llegro, Andante, Menüett,
Moderato. 2 ) a) Haydn, Marcin, b\' KubinsUin,
Andante, >*) Haydn, M&#187;li perpetuo. 3 ) Ii<:etho
ven, K dur op. líí Nr. 1, Allegro, Ad*gin,
Scherzo. Allegro. Helyár&#187;k: Körszék I. sor 2
frt. II. és ül. sor 1 frt 50 kr. Zártszék és kar-zat i ülőhely 1 frt. Földszint liO kr. Jegyek előre válthatók Práger Béla ur gyógy tarában és este a pénztárnál. Kezdete pontban 8 órakor.
&#8212; Pttrim. Ai izraelitáknál van egy
ünnepnap a> évben, midőn minden hasnál
sziveden Látják ac idegent. Ez a nap mait
vasárnap volt\' Vámsunk egyes izr. családjai-
nál hagyományos szokással ünnepiek e napot,
vendégséget rendeztek, melyre azonban külön
meghívók küldettek szét.
&#8212; Geröfy Andor a vidék egyik leg-
jelesiíbb magyar színtársulatával Kassáról
Nagy Kanizsára jós húsvéthétfőjén megkezdi
cl<"adá*ait. miután Kno; ezer Frigyes urr*l a
&#8222;Szarvas" dísztermének színi előadásra való
i\'teugodése lárgyában a szerződést megkötötte.
Mielőbb közöljük a tagok névsorát és az elő-
adandó legajabb darabok czimeít. Ionén
Szombathelyre fug a társulat menni. Szívesen
üdvözöljük kürüukben a derék színigazgatót a
jó! bzervezett társulatát!
&#8212; HUÓly Antal jó hirnevü győri
táncz tanár városunkba érkezett; az érdekel-
tek pártfogásába ajánljuk a jeles táncitanitót.
&#8212; Hogy a kinebb iparosok is tájé-
kozva legyenek a hiteléi vezet iránt az oettrák-
tnigyar bank uj fiókjaival szemben, az orsz.
m&#171;gyár íp^r egyesület elhatárolta, hogy ez
ügyben népszerűén irt füzeikét fog közzéteni
és az egyesület igazgatóját meg ís bízU e tárgy-
ban az osztrák magyar bünk igazga\'ötiágtól a
szükséges adatokat megszerezni.
&#8212; Liedl Ferencn hfg&#187;dümüvéas ha-
z.inktiának hangversenye a ti uenc-ii négyes
társuUt hngveraenye miatt későbbre hala^z-
tatott.
&#8212; A mozgósított katonák javára ren
Nézett nagy áliami somjáiék huz4sa márczius
G-án m^glört^nvén, a terjedelmes kimutatás
közlését Upuuk Kzükiure nem engedi meg, szer-
keszióeéfíi irodáukban *z érdekeltek megt^kint-
heük.
&#8212; Egy Öngyilkos katona emlékesete.
Z.-^zt. Gróthon f. hó í)-én n&#187;gy részvéttel te-
metlek el az itten, állomásozó huszár ezred ao-
rábói egy a!liazi&#171;t, ki e hó 7-én este 10 órakor
Aranyad község m^zódégén, életének gol^ó
által vetett véget. A nz^rencsétlen öngyilkosnak
neve: Komoróczy Gyula, semplénmegyei szü-
letésű s mint mondják előkelő család
ssrja, tettének okát ill<!iő!(ig különféle v:rsiók
keringenek, LegeJterjt^dt<>bb hír szerint pénz
zavar volt. TeinetéVm díszruhába julcn volt
egy siázad kalonasáf; gaz összes tisztikar 7ala-
mini. a városrészéről hull.imí.ó néplftnit-g kísért-*
az örök nyugalom h*\'lvére. Kiv&#187;lalira n kitto
nai jelvényeken kívül 2 díszes koszorú volt
ltuéve, egyik a kaiooasag részéről & másik egy
a világ el>"tt uúvteleti It-lbes honleány ól. Távol
Siülófóldjétől, kesergő szülők s testvér nélkül
t.itötett sírba földi maradványa, mégis m^haió
volt látni a végtissteletet adó nagy számú
gyászköiönség ó&#187;zinte uajniifkoznaát, m.*rt ra!n-
dcuki könyezó szemekkel dobta rá a rím öt &
kívánjuk iá, hogy a nagy fájda omninl sújtott
szülők, kik meöBze földön még\'alnn n^m is sej-
tik a történteket találjanak legalább némi
vigaszt ebb&#171;o. fíoknak pedig legyen irgalmas
tetteért itéló trónzsátn-jlyánái a köuyőrületen
Atya s Adj.in neki, mit n.*m talált fal e világon,
örök békét s nyugttlmat ;i &#8212; sir. Uoketi.
&#8212; Megkerült H zala egerszegi börtön-
ből m^g^zökött s Ippunk í. évi í> ik aiAmabaű
említett Fischer Jakab áili\'óhig.ts gyllkona. A
let^nyei foglyárok dizuóknt lolvajió három
egyént fogtak el s ezek egyikéül felismerték a
szökevényt, ki aziáo a kir. járásbíróságnál
mindent öuként bevallott.
&#8212; Gyásxllir. Manh^rdt Zsuzsanna, sa
ját valamint gyermekei, menye, vői és unokái
nevében megszomorodott szívvel jelenti hŐo-
sseretett faledhetlen férjének, illetőleg atyjok és
nagyalyjoknak nagytitizteletü MauhardiMihály,
nyu^almasott érdcmteljoa evangel. lelkésznek és
Sopron sz. k. víns tanácsnokának, f. é. márczius
hó 7 én, élete 74 évében, nemes hivatalában
43 éven keresztül áldisrfns működése után és
hosszú kínos betegség következtében történt
gyászos kiroultát. Az Istenben boldo^aUna*
bült teUm-i f. hó \'J-en délutáni 3 órakor tétet-
tek a Szm^györgy utcza l\'J. HZ. házból a hely-
beli evang. temető kertben örök nyugalomra.
Sopron, 187Í). évi márczius hó.
&#8212; Boglárról irják nekünk, hogy egy
8 éves izr. Hu apjának revolverét kezébe véve,
forgatni aftzd *Ue és véletlenül elsülvén, nagy
anyját agyonlőtte.
&#8212; A jánofihási takarékpénztár mait
évi forgalma 721.64Í* frt 91 kr; mérleg és va-
gyon kimulatása 141 Ili) frt 1*3 kr; veszteség
és nyereség számlája 15.004 frt 33 krt tüntet
föl. Tiszta jövedelem 3875 frt.

&#8212; 7>r. yétneth Antal győrtankerü-
leti főigazgató ur a napikban városunkban
időzött.
&#8212; Bár megkéare, mégis közöljük a
zala-szenl grólhi terjed&#171;lm *s ludósitás követ
ketó részét: Mikor vége lett a kellemetlen nap-
pali dinum dioamnak a február 23 iki ,cart-körü polgári tánczvigalom" nekünk ajánlt éjjeli mulatságot. &#8212; Ott voltunk a elmondhatják, hogy agy a válogatott közönség, mint a terem^ disz, valamint a zene minden é tajtáju városhoz és ilyetén vigalomhoi kötött igényeket várako-záson tul kielégített. Kissé meglátszott ugyan a catastropha állal előidézett nyomott kedélyhan-guUt, de csak ugy eleinte, mert később a Tóth fále zenetársulat talpcsiklandosé darabjai kiver ték fejünkből; rázeodült az itteni csárdás, Uocara kerekedett a tüses vérü fiatalság s a táucara, a zene az udvarlás varásshatalma alatt &#8212; legalább ez éjre &#8212; elfeledtük önbajuukat. A jelenvolt hölgyvilág köréből, egy díszes-bájos csokrot is fűztünk össze s ha nem vétünk sze-rénységük ellen bitrak leszünk betűsorban fel-említeni. Csak Katicza, Frankovics Mari, Fried-mann nővérek, Hadik nővérek, Koréin Her-mioa, Nagy Mariska, Petzlmann Irma (Készt* helyről) s Vagner Aoua(Ssombathelyről) urhöl gyeket; a kedves menyecskék közül pedig: Glater Gyu\'Ané, Kozáry Aurelné (Zalabórből), Krenu Rudolfné, Németh Zsigmond né, Totó la Józscfué úrnőket. A táocsnak reggeli 6 óra vetett véget. As étetek és italok valamint a prompt szolgálat fennen dicsérik Berger Jinos vendéglős ur jó hírnévnek örvendő vendéglőjét konyháját én pinezéjét.
&#8212; Gyá**hir. A veszprémi kegyes-tani-
tórendi ház tagjai szomorodott szívvel jelentik
szeretett társuknak, Nt. Teremi László kegy-es-
tanitórendi áldosár-, érdemesült gymn. tanár,
hasi misodfŐDÓk és a helybeli Szt.-Aona-ká
polna gondnokának, f. 187*). évi márczius hő
10 én reggeli 4 órakor a haldoklók szentségei-
nek ájtatoé felvétele után életének 72-ik évében
agj hüdés következtében lörlént csendes elhuny-
tát. A meg\'jotdogultnak hűlt tetemei f, hó 11 én
délután 4 órakor a kegyes tanitóreodiek templo-
mában bezenteltettek és az nlaóvárosi sírkert-
ben örök nvugalomra elhelyeztettek. Az engesz-
telő szent mtse-ildozatok ugyancsak a k egyes-
taoitórendiek templomában szerdán, márciius
12-én, reg.;eli 8 órakor a megboldogult lelke
üdvéért az irgalmasság Atyjának berautattattak.
Veszprém, 1^79. márczius hó. Ai örök világos-
ság íénye&*edjék neki 1
&#8212; RŐvld hírek. Az olass király ellen
merénylő Passanante balálra ítél Letett. &#8212; Kő-
szegről egy szerre 8 egyén vándorol Bosniába. &#8212;
Parisban 1190 hírlap jelenik meg. &#8212; Lulu a
zuluk ell^o ment barczolni. &#8212; Avarkori leletre
akadtak Bposten az uj lóverseny térnél. &#8212; A
&#8222;Pápai Lapok* felelős szerkenztóje s kiadója
Wajdits Kiroly lett. &#8212; Szigligeti saín darabjai
1200 izor udattak elő a n^oizeti színpadon. &#8212;
Ferenczy Ida a királyné felolvasójának atyja
Kecikeméten meghalt &#8212; Selmeczvn a gyógy-
szertárban lévő laboránst agyonverték. &#8212; Pa-
risban 43.032 segélyt igénylő támlád van ödsze-
irva. &#8212; Gurvay Mihály posrafűigazgatót hiva-
lkdáfc 40 ik tW-fotduiója alkalmával élet arcsképével lelték meg.

KI nyert?
Bpe&#171;t, márcz. 8-in: 48. 27. 33. 87. 29.
Liuez &#187; -&#8226;z. 87 47. 8K. 74.
Triwt - 63. 12. 21. 3. 73.
&#8212; .Csokorít Billikom-\'cz\\m *\\*\\l Vironj
Miháljnak kószöotő 4a fetlcmtiÍDlú köiteméojei
WajdiU Jóisef uroál igcu díszesen kiállítva
megjelentek ca pedig mÁÁodik telamesen bdvi-
tett kiadásban. A mü Mária Valéria ÍAhercxegaő
6 fenségének Tan ajánlva, kinek bilbiiomáovi
könyvtárába be is vétetett és tii darab aranj*
nyal jutalmaztatott. A czímképen a íőherctflgnő
arczlcépe ia látható. Ára 1 frt 40 kr. A tiazla
n^-umás ízléses kiállítás, gjön^urü csimtábla s
terjedelmes volta mellett még jntánjo&#171;nak
mondható; Városv árnak könnru verselési
modora a a válasxlékoa itnjaghalmaz pedig
méltán ajánlhatová teszi. Felhívjuk a szülők s
népnevelők figyelmét, ennél alfcalmasb ajándé-
kot alig vehetnek a serdülő ifjúságnak.
&#8212; A kipét ctalddi lapok 10 ik szima
következő tartalommal jelent meg : Az atoliui
Botond. Beszély. Brankovics Qyörgytil. Ad-
rienne grófnő. Elbeszélés Mérvtől. Fordította
Ujváry Ferencz (Vége.) Sznem. Kgy arab leány
tfirén re. Vincenti Kárulytól (Folytatás.) Vég-
zetes hóvihar. Elbeszélés nyugati Juvából. Fern
Valentintól. Egy pazarló nő vallomásai. A
fekete nő. Egy franexia tenyítótörvényszéki
hivatalnok irataiból. Anlhony V. tói Paczka
Ferencz. A tengerparton. Bretagnei rák árusnó.
Az egyik, rueg a másik. A legyek &#8212; tókéaitve.
Népszámláláskor. Indiai madárféazkek. A termé-
szetből, n.iiinwi tudnivalúk. Különfélék. Apró
aágok. Képek: Pacik* Ferenci. A . Mootroar-
trei heeedüs" A tengerparton. Bretagnei rák-
áruRnő. Az egyik, meg a másik. Ulczai képek
Serajevoból A l\'gyek &#8212; tőkésítve Népszám
láláskor.
MÁRCZIUS 13 án 1879.
Placzl árak.
100 kilo;. Mamiira.
SlwsatMy : Bi.a 8- 8.60 Rou 5 60 -6 20 \'
Árpa 5- 5-40. Zab 5 10-560. Kakoricia 4*0&#8212;
PéM: Boaa 7120--7-60. Boi.5 20&#8212;5-40. Árpa 4-60-4 8U. Zab 5 20-5-40. KokoricM 4 10-4-30.
&#9632;taMos: Bun 7&#8212;7-40. Ro.t 5-_ Ar&#187;a
&#8212; Zab 5&#8212;40. Knkoricis 350 3 80.
Vnzarési : Ba.a 7-60&#8212;8 80. Rou 6 &#8212;-5 60
-Tsi\' 10~560 Z*b 5\' 6 20- Kikoricia 4 &#8212;
. &#8482; ?ySr ; BaM 8 W -8 60 Koa, 5 80 -6 10. Árpa 5 70-5-90 Zab 6S0&#8212;5-50. Kakoricja 4-30-4 40 ., BéosBnza 9 25-9 30. Bo&#171;. 5 20-G 40. Z.. 6-7-6-10. Kakori&#171;M 5 90 - 6&#9632;_. R,pc&#171;.oui &#8212; _
Ssesz. &#8212;-&#8212;.
Piai : Basa 6\'ŐO&#8212;780 Rots 5-20 5 40 Áraa
4 40&#8212;4-90. Zab 4-70-5 50. Kukorica 3-40-3 W
BsdapMt Boaa 9-30-9-80. Roaa 6 &#171;O_5-80. Árpa 6 30-5 65 Zab 5 4O-W5. Knkoricaa 4 65-
Sápra.: Bnza 7 60&#8212;8 80 Ro&#171; 6-30.-6 60 Árpa 5-60&#8212;6 30 Zab 5-8S&#8212;&#171; 15. Knkoricta 4-70-5--.
Vasúti menetrend.
A buda-peati idómutató óra szerint, indul KanliHÁról
ToDat lutva :
&#9632;&#8226;&#8226;&#187; llr&#171; Porr. US
206 E.iék, M&#8222;h4C.,l>.mb&#8222;,*, > Fion.íl,. 4 I.t r.rt.l
2\'5 . . . i 3U dílnt.
SH Bo4&#171; P..tr. 4 r,S ...ni
&#187; 9 6 délit.
*°4 11 31) &#171;.tr.
31SB4<.1b&#171;(a.on,l,.tl,.l,, Bír..ITJtnlrfoKjS 8 ran.l
901 . 11 48 &#171;S.
315 Soprooyba s :|8 JJJ,,
J03 Tr,...ih&#171; f, Pfatnrhnfon k&#171;r&#187;.,tSI
Qráci U Híeabe 4 50 r*(a;al
ttll Tneastbe is PrÁgoihufon kurnnctul
fírA.-i in Bécsbe 7 47 .\\i\\u
Érkriik K&#171;ulx*<ira honnM:
-216 K&#187;zík, llohi.-i, Díimbmin K,Umébí| I 41 dilnt
206 &#8226; > . . 1111 &#8226;<&#187;&#8226;
203 Iluda-Paaftt 4 20 re&#187;i.
201 S 5 déi&#8222;t.
211 &#8222; 9 44 &#187;&#187;&#171;.
314Bi<-ib&#187;l(8x,iiil>&#171;Ui. Bir. Ujb.-I,)M,1| 111 27 OUT.
301 : &#8222; . .45 r.W.l
316 Sopronjból . II is dilel
114 B&#171;csb51 Orárs, Mirhurg^ Praf.rbof
felftl 4 12 i.üial
tt)z Trienat- ii ]{&#171;<-sből M&#187;rburg, Prager-
oof f&#171;l."l I 21 d^lut
-if)4 Tri\'\'aat- 4a VillaRlib^l Pragerbof feiai 11 &#8212; attva.
Uarbar(ba cutlakoúa Vlll.ch í. t\'rai^eaaleatba rfSl
Felelős szerkesztő: Bátorfl Lajos.
Nyilatkozat
T. Samn József nr. &#8212; mint éru>siilt&#187;*in, &#8212; még fbruár hó elején ifibbeknek MOH nyilatkozatot tette, hogy én leinyit nőül kértem; &#8212; nem tud m miféle iudok TCtórélhette <5t arra, hoyy tly alspul*a hírt kezdjen felőlem. &#8212; Tiliin c**k ugy álmodta, &#8226; T&Mbignak vélte?! &#8212; Midűu fit elftsior hailntlaiB, meg&#187;*llom, bossmukudtam; de tnégia tümlig atam TOini, hacsak egy jú Laritom Veszprémből irt UveUból mpj oem gyó&#187;Möm arrél, bogr es&#171;D kósi&#187; bir, &#8212; egy iskolatina itUl. ki legközelebb, családi ügyek miatt pár hetet itthonn Kunizsan töl-tött, &#8212; b0SM Íi &#171;ljUtOtt.
Hogy tehát ezen. nevemmel tftrt&nt viuz&éféa-nek jŐT.ire eí^jét Tegyem, eteutwl nyi.TÍno&#171;*n ki-jelentéin miszeriot ac kem Sima nr I e 4 n y A t B 5 ü 1 Tenni loha legltiaebb nindéko tn-ban &#9632; e m volt; s wea oklx^l Ugcsekélyebl) lépest nem lettem, &#8226; oem ia fogok tt-nni!
Nagyon ualódott teh*t t. Samu or, ha agy
Tülekedett, hogy éa ax ily hirt el birom hallgatni;
mert nevNnet ily alaptalan, a*g a valóiziuüaéget ia
nílkOlöíS, &#8212; miudaiouiltal némelyeknél, kik tsc-
mélyemet keréfbbé ismerik, hitelre t*JaJli*tó, &#8212;
beiséd tárgyiTÍ t^nai ne&#187; engedhetem! &#8212; Kxi\'l
&#9632;tonban l*jke&#187;&#171;ibb&#171; iem akarO&i t. Samu Urat
nec>*rt&#171;n., c*ak fijyelarexVetem, bur ezutát.
koBtolrabban gondolja *&#171;f, kinek geVít leket
haionlá e>ot&#171;kb&#171;ii íelltaaxdátni. : &#9632;
1&#187;79. éri márci. hí 9-&#171;-&#187;. ZOMBORT LAJOS.
* K roTat alatt köslftttirt
Nagy-K&#187;nizsin, nyomatott a kiadó Uptulajdonos Wajdiu József gyorssajtójin

Insert failed. Could not insert session data.