Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
416.53 KB
2006-06-01 09:03:04
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
602
2266
Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. május 18. 40. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

SA0T-KASIZ8A, 1879. mijus 181a.
4O-uc azétna.
Tteniif olcurift évfolyam.

i 1 laxp t..H.aH reia* f
f tlletg kW.mtaf.k a I
\' isarkeartíhtl |
anjaji resset UM< i
kSaleaigrek pstlf &#8226;
kiadikoi baroiaattv*
: intéaead&k:
NAOY KAHIZSA
vitisltsssx
Baraeotstleli totálak.
.[ aaak iaakart aauikaair*
eakfcSl f.
í
p EHtltttlI ir;
ágasa évre . . 8 frt.[ jfel évre . . * . " nefyed ívre . . 3 . Xn ssxtm 10 *r
Hlrtstétsk
t baaibo* petttaorban
7t ajáaodaaor 6 B minden
további sorért ?> kr.
NYILTTÉ1ÍHEN saroakant 10 krert ve-tetnek fel
Kincstári illeték mindéi hirdetéiert kOIO 30 kr naetandS.
|K&#171;siratok viMsa aesaf
kttatetBak. I
ZALAI KÖZLŐIT
OZLOKT
elJbb:
; ALA-8O MOQYI
N~K&#171;nI&#187;imv4ro&#171; helyh&#187;t6&#171;&#187;&#171;án&#187;k, &#8222;n.-kanlzsal önk. tOioltó-egyUt\'\', &#187; &#187;&#171;.k&#171;nl&#187;&#187;al k&#187;re&#171;kedelml &#9632; ip&#187;rb&#171;nk&#171;, .n.-kanlxakl Uktrékpíaitár*, a ,talame?yer&#171;ltaU&#187;iM Ualtétei-a ,n.-kuliaai kliided-neielé egyesület", a ,aopronl kereakedelml &#8226; Iparkamara n.-kanimai kaifálaazUnajtra" a t&#187;bb megyei én fárosl egyetület UrataUi erteaiUje.
taiet"
IIeicukiul kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap.
A Balatontó hasonlatossága a tengerrel,
és a balatontavi fürdik gyógytani értéke.
A Halatontó, melyet a negyedik szá-zadbeli rómaiak .Pelso" és a későbbi cseh tót partlakók &#8222;BUto\'-nak neveztek, nagy térfogatánál fogva .magyar tenger" | nevét is nyert. És valóban mind terme- j szettani, mind vegytani, de különösen gyógytani tekintetben nagy a hasonlatos-ság a tenger és Balatontó között.
A tinger ismert tulajdonsága, hogy az égaljt enyhébbé s egyenletesebbé teszi, a Balaton tavon is észleltetik; környé-kében is hiisebb a meleg évszak, &#8212; ke-vésbé zordnak érezzük a hideg időjárást. A levegő tisztább, ózonban dusabb, hó-mérséke enyhébb és egyenletesebb és a viz clpárolgisa folytán nedvesebb mint a szárazföldi. A Balatontó közép hómérséke nyáron 18"R., tavaszkor és öszszel 16°R , vize höuiérsékének napi ingadozása 1, leg-fölebb 2 fokot tesz ki, mig száraz föl-dön nem ritkán 5-6 fokú. A Balatontó hómersék magaslata közelebb áll a déli napiak hoz mint száraz földön, liöniér séke minimunija esik keveset nap kelte elótt. A hómérsék nagj mértékben ia függ az áramlástól, ugy, hogy állandóbb áramlás-nál igen állandó. A hómérsék ezen állan-dósága épen ngy mint a tengernél rész-ben az álul lehetséges, hogy a Halatontó nagy víztömege rósz hővezető.
A Balatontó mozgása függ hasonló-lag a tengeréhez részben a szelektől (hullá-mokat előidéző), részben a nap és hold állásitól és vonzásától (apály s dagály) és részben, habár egyenlőtlen mértékben, állandó (pelagikus áramlás.) A Balatontó-
viz rendes kékes szine változik épen ugy, mint a tengeré számos árnyalaton ke-resztül, a világitassal, ngy, hogy tükre sokszor ép oly változatos színjáté-kot nyújt A tiszta Balatontóviz kékes és a hol látszólag c szinnel nem bir, ott ez ép ugy mint a tengerben idegen ke-vet ékek által fedve van és zöldnek lát-szik, felusztatott iszap által néha szür-késnek is.
A Balatontóviz vegytani alkata ugyan fel nem mutatja azon számos elemet, me-lyet Regnault a tengervízben talált, de ezek nagyobb része, mint: kénsavas ha-many. kénsavas mész, kénsavas kesereny, ke-serhal vag,vas,kovany.timanysat. a Balatontó vizében is tártai maztatik. De végre is ma már tudjuk, hogy e vegyi alkatrészek különös be-folyást nem gyakorolnak, séma mcnnyileges öszszetételre, sem a tengervíz gyógytani ha-tására ; hosszas viták után ugyanis a leg-több búvár által kísérletileg végre be lón bizonyítva, hogy rendes viszonyok között a hig és oldott anyagok felszívódása a bőrön át nem történik és hogy Röhrig szerint a türdók hálása általában csak azon változásokhoz van kötve, melyet az idegműködés a boron át a fürdó által szenved, 8 mely ideges izgatás által a kó-ros zavarok kiegyenlítetnek.
Lehmann azon legújabb nézete sze-rint, hogy a fürdők hatásában elvi kü-lönbség nem létezik, s hogy csak az erős, gyenge vagy semmi bórpir létrejöttének skálája a fürdők tevő- vagy nemleges ha-tását feltételezi, &#8212; a tengervíz nagy konyhasótartalmát, mely által ez valódi sósfürdönek tűnik fel, csakis ható ténye-
zőnek vehetjük, mely által a környi ide-gekre nagyobb inger gyakoroltatik s na-gyobb bórpir létrehozatik. Ezen ható té-nyező a Balatontó fürdőben pótolva van azon ásványi és gyantás iszap által, mely Füred mentében a Balatontó fenekét be-fedi s mindig a vízben snspendálva van, mely a külbőrre még izgatóbban hat mint egy sósfürdő, a miért is Leh-jiann sze-rint, a füredi Balatontó fürdők, az erős bórpirt létrehozó fürdók sorába számi-tandók.
A tenger alatti vegetitió, szintúgy a kovanyformátiók is részben képviselve vannak a Balatontóban. Fenekén vannak algák, ásatag osztrigák s kagylók; ezen elkövesedett osztrigák, melyek a bajto hul-lámok ereje által eltörve, csak részekben találtatnak a partokon, formájuk miatt .kecske-köröm" név alatt ismeretesek, szintúgy neveztetnek a csigák és kagylók sajátságos formái, a mint ezek csakis még az adriai tenger mellett találtatnak, .térfi és nófejkötók"-nek. A füredi Ba-latontó-fardók kosarai falain nő egy szi-vacs, mely a bőrre hasonló izgató hatás-sal van mint az iszap, s melynek üregei-ben Hirschler számtalan kis górcsői ko vajegeczet talált.
Végre nem akarom emlités nélkül hagyni, hogy a Balatontóviz az iszap ki-küszöbölése által ihatövá válhatik, épen ugy mint a tengervíz a konyhasó kilúgo-zása által\', továbbá, liogy azon sajátságos megbetegedés, a &#8222;tengeri betegség" (Seekr-ankheit, ivresse nautique, sea sickness), mely a hajók himbálásai álul létrehoza-tik, ha ezek egyensúlyi határai viharos időben megváltoztatnak, a Balatontó ha-
jóin is észlelte tik minden kinoe tüneteivel, ha hullámai a szélvész álul hajtatnak.
A Balatontó ezek szerint nagyjában azonosnak tekinthető a tengerrel; kttJö -nősen pedig azonosok a BalatOBtó-fordi-ben mindazon gyógytani tényezők, me-lyekkel a tengeri fürdó bir. Ezen ténye-zők amott mint itt: az enyhe hőmérsék állandósága, a hullámcsapás erőmutani &#8212; villamos ütése, a pelagikus áramlás, s a Uvat környező levegő ozonUrUlma s ned-
A Balatontó, melynek tükre 300 lábbal a tenger felszíne felett fekszik, a Somogy, Zala és Veszprém vármegyék között terül el, 10 mértföldnyi hossia-ságban és 1\'/.. mértföldnyi helyenként változó szélességben, mélysége sok ponton 6&#8212;7 ölnyi. Zalafolyamon kivfll, mely nyugati végébe ömlik, 31 paUk- éa 9 partjain eredő forrástól nyeri vizét; le-folyása Siófok mellett csatornán keresztül Siófolyóba történik, mely a Sárvízbe, a Duna egy mellék-folyamába ömlik. A pel-soi tó ezen csatorna általi elvezeteié, Ga-lerius császár rendeletere, már a negye-drk században Állíttatott elő, de elhanya-golva nem sokára el romlott; 1778 &#8212; 80 években njra történtek kísérletek a Ba-latontó csatornázása ügyében, de ezek felhagyatUk; csak 1863 óU lón állan-dóan helyreállítva az összeköttetés a Da-nával. &#8212;
A Balatontó feneke, melyet legin-kább mészkő és basáit különböző árnya-latokban képez, nagyobbrészt homokréteg álul van fedve; Füreden ellenben egy-nemű, ólomszürke kova- gyanta- s vas-Urtalmn anyagokból álló iszap fedi, mely

TÁRCZA.
Erdei madárkához.
Erdei madárka, oh mert <UI\'>lst m* Oly bijolón, a mint mtíg floha nem ; Ai égbe kelai máit akarás, miként a Titkos *Uiaj as enyhe reggelen.
Kiciinke kis madár csak zengjed h." dalod,
A míg ki nem fir.d kii kobeled -
Dalold .E-relmiink ej.>t titkait
8 hiide&#171;ii, hogy itt raa * axép kikt-Ut.
8 hojpjbx mindig mindig est dalolnád. Reggeltől ettig s keaS éjjelen, Nem dAlolhAtnil nek&#171;m eleget &#8212; Oly i-tép i tavasz te a sterelft*.
IPOLYVÖLGYI BÉLA.
A k&rtyahóV
(Bessély.)
Irta: Síukáts Lajos.
(Fulytatia)
&#8212; Bár miot esdekelae előttem, most már
iidin bocaiUoék meg, bármily példákat hozna,
fel azutáni jobbalására, BsavaÍL hatugitágaak
tekinthetném * nem egyébnek. Nem .sóhajtom,
hugy látogatásával Bsomorítson, a múlt emiéke
legyen elfeledve.
&#8212; Lám ei jutalma, a kegyed jó akaratá-
nak ! ...
&#8212; Igen esért tanácsoltam javaalásira
küluoféle tanáciokat. így tegjen valaki noáMal
jót ...
&#8212; Oh ne folytassuk kedves kisasszony e
dulgot, hiaien meg nem érdemli figyelmünket,
feledje el végképeo a múlt sötét emlékét. Ez-
utáni törekvése, ugy sem találua ]ó termo ta-lajra. Nagyon ia talp volt kegyedtől, hogy eonyit is fárad0*0tt, egy oly térti javulásának elAmosditásán, a kinek nevét &#171;Bégyentelje&#187;en ejti ki minden igazságot, jót kedvelő ember.
&#8212; Önnek igama van, &#8212; sióit helyben
hagjólag Margit.
Szegény Margit átlátva, hogy minden törekvése, jóakarata., ily eredménytelen vala, a jó iránt fogékonytalan Lászlót most már mxgveté. Az utolsó érset is elmosódott kebléből habár sokáig is kecsegteté őt. Tervének hasi-nát azon elfajult fához hasonlitá, mely habár jó talajba tétetett át, miodacon által a változás legkisebb nyoma tem vehető észre.
Most már megtanulta Lászlót teled rí, nélküle is ellenni.
Annát könnyebben elviselheté est, mert Aladár modora teljesen megnyerte tetszését. Bizalma mindinkább erúsbődött. Mintegy jól esett knblének, ha a nyájas ifjúval néha-néha elbeszélgethetett.
. * .
Margit másnap délután a vároaba ment, némi vásárlás végett.
A kis nrobábao Margit ssBlsit lálhaljuk.
Mihály uram &#187;tegnapi újságot ulvmsgatjs. Zaófi asasony ft kótögetéasel mulattal* magát.
Nemsokára Mibálj aram nagy pápa sse-meit a hoeuu tokba heljeié el, &#8212; estei ast tudata, bogy már eleget olvasott a minden féléből.
&#8212; Gondoltam ait ólore. scolt ssomoru
hangon, Zsófi asssony felé fordiilr&#171;, &#8212; hogy
Ijisxlúbol nem lest stalonna.
&#8212; A>t én is tudtam előre, de csak hagy-
tam Margit oromét.

&#8212; Pedig ha egy kis bectuleténet lett
voioa benne, lemondhatott volna a kártya
minden kincséről.
&#8212; De mi hassna &#8212; foly talá Zsófi asssony
&#8212; mikor megint csak elhagyta magát ragad-
tatni a &#8222;spillerek* álul?!
&#8212; As épen a hiba, &#8212; hogj aem tud
magán uralkodni. Nem tud addig enni, inni,
aludni mig nem kártjáxhatik.
&#8212; Ki pedig ugyancsak rost.
&#8212; No tusaen hagyjuk, maradjon, a bogy
tetszik ; most már lemondunk végképen róla,
mintha sohs sem ismertük volna ugy tekint-
sük ot. Margitkát pedig a jószivü leányt, majd
csak megvigasztalja más.
&#8212; Szép is lenne, ha esen búsulnék, olyan
leánynak mint ö, mindig akad férjeI
&#8212; No est nem is vonom kétségbe, csak
jó férjt kaphasson.
&#8212; Erről ne búsuljunk 1 &#8212; ud.lt Ztófi
aassjn; határozott hangon.
&#8212; Mit szólnál ahhos édesem, í oly tata
érzékeny hangon Mihily uram, &#8212; ha as orvos
ur kérné meg . . . Margitunk kesét ?
^ Mit ssólnék? ejnye de furcsa vágj, csak bizony nem mondanám, hogy nem adom oda. Mint látom, bnony derék egj fiatal ember, Margitunknak meg ilyen kell.
&#8212; Nono asssony, bátht mrg Margit más-
ként gondolkodik.
&#8212; Láailót elfolejti hamar, majd meglátod
édesem. Különben majd basselsk én is vele.
V.
Keressük fel s főváros zajától elvonult Lászlót.
Vornskí, a hová kitűzött ssáadAa vala alázni a Kárpátuknuk majdoem legvégső réssé
ben terül el. Fekvése oly regényes, oly vonai, hogy a festőnek vsjoságos remek képet n/ujt-hatna.
A fenyvesek sötét söld ssinesete borítja el a dusnövénytettel dicsekedd hegy oldalakat.
A hegyi lakhelyek, egy hatalmas virhot haaonütsnak, melyek kosai a magasabbak, mint védett bástyák tekintetlek a távoli vidékre. Itt laktak László szülői. As erdei lak nem miit ékesen fel csirádázott kastély tekintett as alant elterülő völgybe, hanem mint cainos, eléggé isletesen épített kis lak.
Ezen magányt találá alkalmasnak felis-gatott és tév utakon járó kedélyeinek nyoajvó helyéül. Itt óhsjtott megtsabsdulni a fesztelen élettől, mely snnyira bessesnyesa ifjú életet.
Hasa jöveteléről édes szüleit nem ertetite, hogy a meglepetés aanál nagyobb Örömöket szüljön. Mily dsgadosó kebellel óaajtá, hogy ssflleit ismét forró szeretettel keblére Ölelhetne,
Habár szülei kissé haragudtak reá, mé(is a vissontlátás öröme elusé a komor goadolm* toktt. &#8212;
&#8212; Oh jer te rósz &#8212; szólt snyjs &#8226; keb-
lére ssoritá Lászlót.
&#8212; No vaiahára, caajc msg tudtad anni 4
fővárosi életet &#8212; iolytatá elte* atyja &#8212; ugyan
micsoda változás szállhatott meg ? 1
&#8212; Igen atyám, megbirten válói olj orft-
m6k értelében a minőt keblein még nem ér-
zett 1 ...
&#8212; Ejnye, ejnye, de kicseréltek &#8212; saolt
anyja s vidám aráéul tekmtelt majd ütatlera
majd atyjára. Ideje it már kedves fiam, hogy
meglátogattál bennünket, t remeoy4em, hogj
ezeutul nálunk maradsz. tCddigi éltedből vsjzsi

ALAI KÖZLÖNY
TIZENOTOLCZADIK ÉVFOLYAM
Bűót bórizgató hat, s mir a vízben sus-feudáln ennek birizgató talajdonságot kölcsönöz. A Balatootó feaekén erednek ásványi források is, melyek időnként &#8226; víztükör sajátságos emelkedést és felso-dortatigát eredményezik , többnyire tör-ténik az ott, nem messze délnyugati p&#187;rt-\' tói. hol közelében a füredi savanynviz-források erednek, mi által a Balatontóviz nem jelentéktelen mérvben aóUrtalmn lesz. Ezen észlelés, de továbbá non körülmény is> hogy nemcsak a Balatontó feneke oly íófajokból ál!, a melyekből száraz földön Is savanyuvizek eredni szoktak, hanem hogy partjain is oly só lerakódások ta-lálhatók, a mik csakis savanyuvizektől erednek, s végre Schuster, Ileller és Preysz különböző idóiiefl eszközölt elem-zései bizonyítják, hogy a Balatontó vize kétszer annyi szilárd alkatrészt és szén-savat tartalmaz mint a közönséges folyó-víz, s hogy a Balatontó hígított savanyu-TÍZ. Oldott sók tartalma az által is be van bizonyítva, hogy hus és más állati anyagok a Balaton vízben hevenyen és rothadatlanul maradnak.
(Vége következik.)
1814 "879.
fi. kaiilzsa város tanácsától.
A &#8222;Z&lai Koílüaj* lek. &#187;z- rkesztúíégtiuek
lleljbeu.
A Szeged és vidéke szereDcsétlro sursu arviskároaultjai javára, rósziut a városi köz grttléa álul f. évi márcz. lm 15 én 11211/70 az. alatl e város területére elrendelt általáuud fjlyüj-tés, &#8212; résrinl ptdig eicycs magán a\'iakmaeuk utján houáaic bafulyt s általunk a uagyméluj-sagu m. kir. belttgjiniuiaEteriumhoz már tnl-lerjesslelt segély összegről szóló réssletee kirau-tatátt van uereocséok /. alalt tisztelettel és azun kérelem kiséretébeo beküldeni, bogy azt nyíl. vAaos elszámolás czéljából becsoa lapjában a kStccél iránti tekintetből díjmentesen kötaé tenni szíveskedjek.
A városi t&oáca. NagT-KaniasáD, 1879. május 10 én.
BABOt\'HAY
polgármester Kimutatása
azon össiegekDek, melyek Nagv-KaDÍzsan ré-szint a folyó évi. marcz. 17 ön U2\'.yS79 Bt. alatt kelt városi közgyűlési határozattal elren-delt általános gyűjtés, részint pedig egyes ina-gántdakoxások utján a stagedi és alföldi árvix-károaultak javára a városi pénztárba befolytak
és innét közvetlenül a nagyméltosagil m. kir. belügyminiszter ur Öfxcellentiájához felterjesz-
° Az feszesen kibocsátott 26 daraB gjüjtó- 9 ivee befolyt.
a) Uvinger Ignici várai képvüeH ur
grfijtése.
L5vinger Ignicz 5 frl, Schw^rez és Tan-be^ frt, Somroer Sándor 2 frt, Mirschler é> Hl&#187;lkó 2 frt, Singer Lipót 2 frl. Qebrttder U&#187;ldst>-ia 5 l.-t, Bettelhuim Samui 3 frt, I. H. Hschr.ch 1 frt, Gürtler Auguszt 1 frt, Kron-feld Mor 2 frt. Fitchel 1 frt 60 kr, Dr. Rapoch b frt, Luving.-r Isrn-1 5 frt, MST Lflvinger \'J frt, Jlayer József 1 frt, Rosenbergerlsrael 1 frt, Horgerruther 40 kr. Kéchey György 1 frt, S&#187;uer é&#187; Chuo 1 trt, tichiff-^r Vilmos 1 frt, Slolczcr Gusitáv 1 frt, Ifjú Loviog<r Lajos 1 frt, Sommer I-náci 1 frt, Sommer Lajos 1 frt. Sommer Miks&#187; 1 frt, Broch Adolf 1 frt Brüd.r Gstettner 2 frt, Reicoenfeld Igeácz 1 frt, Kohn fivérek 1 frt, Torma Imre óü kr. Weiuberg.* Simon 2 frt, L&#187;ng Henrik 1 frt, Sigricz 2 frt, Ftirst Simon 1 frt, Alstídter 1 frt, Alex. Fürst 1 frt, Baohrach Isidor 1 frt, Dr. Blau 1 frt, I. II. Stern 3 trt, Livinger Hermin 2 frt, Blau Junior 1 frt, Kaiaer János 2 frt, Leopold Schertz 1 Irt, L6vy Adolf 2 frt, May Mátyás 1 frt, Steiner Ignaca l trt, Musquitter 2 frt, Allstad t*r Lipót 1 frt, M Mitzky 1 frt, F. Sebasiiáu 1 frt, Dr. Szukics ö frt, Olvashatlan aláírás 1 frt, Bettelheim Mark. 2 frt, L5vy Jótsef 5 frt, Lachenbacher 2 frt, Blau 2 frt, Még adatolt 5 frt, Wilhelm Welisch 1 frt, Blan Lajos 1 frt.
b) Ebenupaoger Leo városi képviselő ur
gyűjtése.
Babochay György 5 frt, Ebenspanger Leo 1U frt, Lengyel Ignácz 2 frt, Weiser József 5 frt, Wolheim W. Berlin 10 frt, Wolheim Emil Berlin 30 frt, S. H. Gutlroann 30 frt, Strem és Klein 4 frt, Hi-ni Dobrin 10 Irt, Olvashatlan aláírás 10 frl, Olvashatlan aláírás ö frt, II&#187;U" mann Salamon 2 frt, Kosenberg és Welisch b frt. Olvashatlan aláiráa f> frt, Engel 2 frt, Kar-czag Béla és Isiváu KX) f\'l. D^uubcrgés WÍIM 5 frt, Schertz és EnglSnd-r 5 frt, Wei.s Manó 2l) frt, Weisa Nioa 10 frt, Kbenípstiíer Liput 10 trt, Ebenepanger Sidonia 5 frt, Fiachl Pál ő frt, Buttelheim Sigfrid 2 frt, Zerkovicz Ziig-mond 10 frt, Eb&#171;ntpangi?r Kosa 6 frt, Kosnn-feld Sándor 5 frt, Weismayer Isidor 2 Irt.
c) A nagy-kanizsai kávésok, mészárosok
é&#171; vendéglősök betegsegélyzo egylatéoek gyűj-
tése: Az egylet adománya 50 frt.
d) Kovác* János városi képviselő ur
gyűjtése.
D..xnerá<> kr. Pollák S. 1 frt, Axentidy. b frt, Uuttmau György 2 frt, (J&#187;tlieb Sándor 2 trl, OlvaahatUn aláírás I frt, Knüptler3O kr, Nagy Károly 30 kr. Schlrclita 10 kr. Berger Imre 30 kr. Krompacher 20 kr. M. F. 20 kr. Ábrahám lW-na 1 frt, Kovíc* Wlnrf 30 kr. Olvs.h.tUn aláiráa I frt, Vachter Gyula40kr. Olvashatlan aláírás 40 kr. Simon György 30 kr. Olvitahatlan aláírás 20 kr. Imrey Kalicza 4o kr. Kaspár Aula] 10 kr. Olvashatlan aláírás
20 kr. Botfy Károly 2 frt, Tóth Lajos 10 frt, Plihál Fercncz 5 frt, Benedek János 1 frt 20 kr. Schlesinger Samu 50 kr Horváth N. 3 frt, Czimbalek János 2 frt, Brunoer Mátyása* 20 kr. Sabján Anna 10 kr Olvashatlan aláiria 10 kr. OlrashalUn aláirá- 10 kr. Juhász Sándorné 10 kr. Varga Juli 20 kr. Barnaky János 1 frt, Bognár István 20 kr. Ulv.sbatlan aláirá* 20 kr. Olvashatlan aláírás 1 frt, Olvaahatlan alá-írás 20 kr. Vitmann Márl 30 kr. Horváth Já nos 1 frt, Ö&#171;v. Pálfy Józaefné 1 frt, Schuloz Ká-roly 1 frt, Koorczer Karoly 1 frt, Bilng István 50 kr. Kercsmár 10 kr. Király János 10 kr. Olvashatlan aláirá* 50 kr. Dökk\'r Farenea 30 Ederhoffer Lajos 30 kr. C.eplics István 30 kr. OWashatlan aláirá* 10 kr. Sámuel Józaef 10 kr. Olvashatlan aláirás 20 kr. O vaahatlan alá-iráa 10 kr. Kis János 10 kr. Knortzer Anna 20 kr. Knortter Károlyné 40 kr.Mátusek Mari 20 kr. Olvashatlau aláirás 20 kr. K<\\ufmaun Sándor 1 frt, Kovács János 1 frt 70 kr.
e) Kaszluer János viroai képviselő ur
gyűjtése.
Kasatoer János 5 frt, Gáspár Ferencz 3 frt.
f) A nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó egy-
let tettes elnökségének gyűjtése.
Több tag ő frt, Bajor László 1 frt, Man-tuano Józ&#187;ef 1 trt, Perkó Péter 50 kr. Horky Ödön 1 frt, Fl..i&#187;chhacker ŰO kr.
g) A nagy kanizsai Társaskor tekintetes
elnökségének gyűjtése.
Belus Józtef 5 frt, Dr. Laky Krátof 5 frt, Leopold Ciement Pallio 5 frt, Lovak Ede 2 frt, Erdódi L.jos 1 frt, Haus^r János 5 frt, Varga Lajos 2 frt, Gózony Sándor 2 frt, Len-gyel Lajos 1 frt, Tomuics Pál 1 frt, Ebenspan-ger Leo 3 frt. Hanny Elek 1 frt, Verner Ká-roly 1 frl, Vágner Kirolv 3 frt, Hoffmaun Mór 1 frt. Ur. Szukits 1 frt, t\'lorvith 1 frt, Oszter-hueber 50 kr. Gózony 1 frt, Gr. Hugonai 1 frt.
b) A nttgy\'kanizsai polgári egylet ne-vében Darás Zsigmond elnök 5o In.
i) A csizmadia ipartársulat t. elnökségé-nek gyűjtési:.
Csiszár F. reuez 20 kr. C*emics Károly 1 Irt, Németh Mihály 1 frt, Magyar Lajos 1 frt, Viola József 5O kr Dreven Antal 50 kr, Ko-ronczy Józaef \'&#9632;&#187;> k\'. Mihálecz Mátyás 50 kr. Magyar József 40 kr. Osvald Jilzset 10 kr. Horváth látván 20 kr. Magyar Ferencz 20 kr. Gosál Mihály 50 kr. Ferk Marton 20 kr. Vi-rág József 50 kr. Mrsteri Foreiic&#171; 30 kr. Topó-)ic&#171; Ji\'zsef 1 frt, Sabján János 20 kr. Czvntkó Tamás 20 kr. Horváth József 20 kr. Novak János 10 ki. Samu Jósset 1 frt, Horváth János 20 kr. Koicsák Mihály 20 kr. PrikUr JADOS 20 kr. Novaczky Imre 20 kr. Topolícs György 20 Vt. KeithoflV János ÜO kr. Juk István 20 kr .Skcr^ula János 20 kr. Meskó György 40 kr. Sveleci András 10 kr. Muraknzy Jóisef 30 kr. Logár Ferenci 20 kr, Szivos Imre 10 kr. Horváth Józsefue 10 kr. Kosttics Boldizsár 30 kr. Farkas Vidor 20 kr. Kuvác. György 50 kr. Fidrik Milyás 20 kr. Ungár Kazamér 4l> kr. Takács József 40 kr. Horváth Ferencz 50
MÁJUS 18-io 1879.
kr. Hodics Ferencz 30 kr. Trojkó Péter 40 kr. Tuboly Sándor 30 kr. Varga János 60kr.Foi-lér Józs*f 1 frt, Kollaries János 1 frt, Trojkí JáBos 30 kr. Hamy György 30 kr. Petrovic* Ferenc- 20 kr.
A többi ivek üresen érkezvén be. Az öwzea gt üjtóivek főösszege 666 frt 20 kr.
II. Külön sdakozá-ok utján befolyt:
a) A helybeli polgári egylet álul márcz.
\' 5-éa rendezett társasvacsora alkalmával tör.
tént gyűjtésből 37 frt 11 kr.
b) A helybeli kereskedelmi és ipar bank
részvény társulat adománya fejében 100 frt.
e) A helybeli bankegyesüiet adománya czimén 100 frt.
d) A helybeli .Délzalai takarékpénztár*
adomány akcpen 100 írt
e) A Flandriái gróf ó Fenségének pallini
uradalma részéről 600 frt.
f) Dr. Presaburger Jakab orvos úrtól
25 frt.
g) A he!ybeli polgári iskolai ifjúságtól
(a tanintézeti igazgatóság utján) 12 frt 83 kr.
h) A helybelyi alsó- fi és leány oastá-lyokból (a tanintézeti igazgatóság utján) 7\'.! frt 18 kr.
i) A helybeli kereskedelmi ifjak I. ön képző egylete által a tiszavidéki árvízkárosul-tak javára rendezett hangverseny tiszta jöve-delme cziméo 162 frt 31 kr.
Összesen 1216 frt 43 kr. E szerint a jelenkimutatáa
főösszege 1882 frt 63 kr. Kelt Nagy Ksinizoán 1879. május 10. A VÁKOSI TANÁCS.
Eszmék a scepticus világból.
Az öregség mAgábaa véve nem baj, s6t a kngyes égnek áldása.
Korunk ugyan hajlandó, aa Sregséget &#8212; a tapasztalásnak a tzemé\\yoih6jét &#8212; leoésni, de azt tartjuk, hogy ez az a rákfene, mely ótet ernéazti.
Váljon mit <ír a doctriniiraég, a tudomá-nyod lupa*ztalatlanság ? valjun nem Wgtetteljea küvetkezmónyekket kapcaolatoB-e, mid&n a ta paaz\'aláa, az érett ítél öt felett a diadal torit ünneplik ?
Tapasztalás nélkül as elet szédelgéssé vá-lik, &#8212; egyesek, mint nemzetek csak a sötétben tipogatúdxoak.
MeDDji vér, konojü hullott már a hull je-lenleg is, mert a tapasztalásnak íntfl szózat* &#171;, pusztában elhangzott és elhangzik !
Mondják, korunkunk dicst\'i j&#171;Iaiav*a a ahalsdáa" a .tempódén" az éji maii araké. &#8212; S valób&#187;u 9.7, a tapasztalás emb-rének szájÁbau Pldáa, &#8212; a d(>ctrintirn>>k szájában pedig átok.
S váljon, miként is állunk a &#8222;di&ió hala dásaa.1?" &#8212; Korunkban a physica terén, at észnek leg becsesebb taUÍ*náajai mulat hatok fel, &#8212; e tekioietben a haladás óriásinak moud-ható, &#8212; de vUznnt haladunk ám oiy irányban is, mely épeoséggel nem kívánatos.

kevés van, a mivel dicsekedbntnél. Atyád igen sokszor haragudott reádt hogv oly sok pénzt kértél tőle, mindig erre, majd pedig arra! . . .
&#8212; Igen szüleim, megváltoztam, a czél, a
mely felém oly édesen int, felébressié bennem
a jot, a magasztosát. Tudom mennyire elfelejt-
keték magamról, jövómrül és ónokról; tudom
&#8226; megvallom hibáim nem dicsekhetnek jókat,
&#8212; de árost kedves iiüRiin feledjék el a multat,
melyre oly mogorván tekintek, &#8212; feledjék
hibáimat Örömes\', nyugodt lejekkel be vallom
téves átjárásomat, mely önöket annyira meg-
wemoritá. Sajnos, hogy olj sokáig viselni tudám
&#187; csábítás legcsekélyebb fokát is, hajlandó va-
lék a pillanatnyi orom álnok szava által elra-
gadtatni, nem tekintve a jövőbe, &#8212; szóval fele-
dém míndeaemet. De most kedves ssüleim,
végképea elhatároztam megjobbuláaumnak ide-
jét, mint újjásiületettgyermeknek tekintsenek,
&#8226; feledjék a gyászos multat.
Síivbol eredó stavai, a bttnbásat, szü-leit meginditák ; minden babosát nélkül meg bocsátottak Lászlónak. Ai ürirokSnyek elég hú tanúi valának a szivbúl eredó uogkegyel-mezesnek Aoyja és alyja sugárzó arczczal kér-.dSleg tekintettok egymásra, hogy mindketten hallottak e megtérő gyermekük szavait, &#8212; a tekintetek találkozására oly boMogan. oly meg elégedetlen érezék magokat.
&#8212; Oh Istenem &#8212; sióit anyja, &#8212; mily
jól én&#171;m magam, azonnal sietek a egy kis
mannát készítek. Tudora m-g elteltei a hosi-
szu utón.
&#8226; Eszel elsietett.
v> u &#8212; Ugyan mi birt e megváltozásra,, e
megjobbulásra &#8212; kérdé kivánciian atyja.
, &#8212; Oh atyám, nagyon csekély dolog, ha
.u ember kimondja, de ha meggondolja annál aafryobb.
&#8212; T*láa csak nem&#171;gy kú leány Uauolá
te saivedet.

&#8212; ögy van atyám, igen!
&#8212; Hh, hm milyen hatalmas az a szerelem !
&#8212; Valóban.
&#8212; Ki bitté volna, hogy ez még képes
legyen téged kicseréltetni. Micsoda angyal le
hit, ki annyira le láncaolt V!
&#8212; Oh atyám, ha látná ót, mily kedves,
tnily nyájas, mily jó, nem szólna egyebet: hi-
snen ez nem is földi lény, hanem angyal!
Így elbeszélgettek sokáig.
Ezek után hónapok multak.
László, atyja gazdászatában tevékeny részt vállalván magára, ott sokat foglalatoskodott. B.ir eleinte kissé nehéz volt szenvedélyét le gyflzni, de lassacskán, mindinkább ura lön magának.
A jövő boldogsága, az ígéret elkövetketés-ringaták.
Midőn fél év elmúlt, szégyenlve tekin-tett vissza a múltra.
Belátta, hogj mennyire megváltozott e rövid ido alatt.
Ezelőtt csak a kártya csábitgalásai fog lalkoztatták.
Gondolatkörének legnagyobb része a kártya körül forgott.
Máz események, más tárgyak nem is ér. dekelték akkoriban annyira, mint: a kártya. E kettő: a kártya és a nyerendő pénz birt nála tekintélylyel és szeretettel.
Most azonban másként érzett, másként nézett a jövő felé. Belátta bizony elég ok volt arra, bogy Margit szillei ót nem kedvelték; de ezután mársziv örömmel szoríthatja keblére imá dottjit ssenki sem fog reá neheztelőleg tekinteni.
Majd ismét tndomáoyos könyveket vett elő, a amiben hiányt érzett türelmes kitartással azt pótola.
Míg ő Vöröakőn visszavonultan tartózko-dott, addig Margitéknál reá nézve igen fontos események történtek.
Még csak egy két hónap volt hátra az évből.
Tanulmányaival volt elfoglalva, midőn egy levelet nyújtott át a szolga.
&#8212; Ah &#8212; monda &#8212; talán Margittól ?!
Örömében keblére szoritá a levelet. Resz-
kető kezekkel törte f-1 a kis piros p*csétet.
&#8212; Nem, nem csalódtam, ez nem az ö
Írása. Mily gyorsan elragadtatom.
Láazló a sorokat olvasni kezdé: .Mélyen ÜBZtelt Szederti László ur !&#9632; Kemegó kezekkel irom e néhány sort, a mely önre nézve nagy fontosaággal bir.
&#8212; No ez furcsa, &#8212; ugyan micsoda nagy
fontoBsw*gu dolgok lehetnek azok r lássuk csak.
,On, ki javulását esküjével megigéré, B tudom, hogy ezt teljesitendi, meg van csalatva.*
&#8212; Hogyan?! megcsalatva? Istenem!
László alig birta kezei között tartani a kis
papirost.
,Margit nővérem, egy fiatal ember által félre vezettetek, ki önről a legroszabb dolgokat beszélte, mi által Margit kegyedet elfeledé s megveté. Mi több, képzelje csak már esküvő is készül! Ön tudom ártatlan, óh engedjen kére semnek és jöjjön azonnal Budapestre, az idő igen drága, néhány nap, B önnek minden remé-nye tönkre tétetik. Találkozás helyűi legjobb nak a Muzeutn kertet gondolom, a hol még többet méretnék elbeszélői;
jó akarója
Mari.-
Laazló a karszékbe hanyatlott. így meg csalatva még nem érré magát, a sorokon szám-talanszor át futa tekintetét, á\\i hitsztalan a veg-zettelje* szavak mindig ugyan egyet mondtak.
Majd ismét csak ijesztgetésnek, valótlan dolognak vélte az egé*z dolgot.
Bizalma, mely At annyira Margithoz cssv toli, &#8212; nem hagyá el.
Oh oem, as aem lehet, &#8212; gondola &#8212; Margit szeret, a a forró sxerelmet nem kénes flptnmi sem oly gyorsan kioltani! &#9632; - .
Majd as álnok ssavakra gondolt, melyek Úi oly igazságtalanul rágalmazhatták. Átlátta, hogy mily hatással lehetnek, árny oldalaikkal egy gyöngéd szívre.
Mégis jobbo&k látta, a levél kérelmét t&#187;l jesiteni, ugy, hog^ már az nap délután a gyúr san tova robogó vonattal közeledett a főváros felé. -
(Vége következik.)
Ez a föld szülőföldem.
Dicsőbb itt, mint másutt, a táj ; KSvérrbb \\ ni\'iies n A nyAj, ^K&#171;bb a tarxs*, * oyir &#169;ojhébb 8 a tél sem olyan but&#171;lt kép : Mert s> a föld sxulöföldem 1
OwQltebb ax égnek boltja, K íny ót a rjjp j-ibban ontja ; Bájosabbftn *e>og a laadár 8 éd&#171;uksrt at egéss határ . Mert ex &#187; TÖM iCfd
Szoretsm is e vidéket Mint & kis madár a fészket; S mint a kis madár fésfkéből, Sirva megjek a vidékről: Mert ss a ftld ixUlőföldem!
Msisxe üi a sort e tájról, Ktbii csalfa világból Olykor id&#171; vissza túrsk Meonvonmálti OdvCt érsek : Mert tx a föld
Kérrm is a Mindonhltít, H.-gjba én is majd meghalok: A halál itten taUijou, E bévvel imáiloLt Ujon . . &#9632; M&#171;rt es a fold szB 13földen !
MIHÁLY,


ZALAI KÖZLÖNY.
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
__ - _j
Korunknak a szédelgó magasságra emelt mivé a .hitel\', &#8212; &#187; tapasztalatlanság kézé ben tönkre tesz bennünket, &#8212; a mi a tatárnak, töröknek nem sikerült, ugy látszik sikerülni foga .Rothscbildoknak". Adivatbajött, köny-nytivé vált kölcsönök, kamat fizetések, alá ásandják függetlenségünket, izzadva fogunk dolgozni, de verejtékünk gyümölcseit, már rakja zsebre, számunkra a jobbra fordulás re-ménye nélkül, csak a Megénység rongyai ma-radnak fenn.
íj váljon haladásunk a morál terén ke-csegtetőbb színben tüntethető-e fel ? &#8212; Csak a vak nem látja, hogy a vallás, &#8212; házasság iü-tézménieinek lazulásával, szükségkép karöltve keil járni, a mindinkább mélyebb medret ásó erkcilcsi &#187;üly édesnek.
S míg a társadalomnak ezen alapjai ellen, vajmi sokszoros bűnt követett és követ el a ta-pasztalatlan ssabad-elvüség! Boldog Isten ! ezen ösvényen haladva hová jutunK? le fog rombol-tatni, kiküszöböltetni, a lelkiismeretesség, &#8212; s ezt azután a rideg törvény mivel sem lesz ké-pes pótolni I
Éten anyagi és erkölcsi tőnkrejutás foly-
tán előidézett állapotúak tekintete valóban két-
ségbeejtő ! .
Merészen kopogtat már az ajtón, a száz-fejű hydra, a sem Istent, sem tulajdont, sem házassági intézményt sat. nem ismerő socia-
liamus! &#8212; .
A társadalmatezenörvényszélérejuttatja,
a e&#171;gös köunvelmü tapasztalatlanság !
A szabadelvűsé? csak akkor üdvös, ha annak magvait a tapasztalás keze hinti a földbe.
.ízért bátran állíthatni, hogy az emben-I ségnek nagy sebei csak az esőire gyógyíthatók, ha a tapasztalás az őtet mg illető természetes jogaiba helyeztetik vissza.
Helyi hirek.
&#8212; Belus Jóxsefné asszony végtisztes-
ség tétele valóban nagyszerű részvéttel történt,
varosunk gazdaga, szegénye ezrenkint foglalta
el a CóeDgery utczát s az egész tért, merre a
gvászuienul vonult; a halottas háznál éa a
tem.-tübt-n a dalárda éa Uuitói kar néhány tagja
Bégjét gyászdalt énekelt; a koporsót nagy
mimii koszorú B különféle iratokkal ellátott
husszu szalagok boriták, a gyászzene méla bus
hantgai tompá.i viszhangozák a közfájdalom
érzetet. És Vnlóban a hú nő, a gondos anya s
a szegények, árvák őrangyala méltán megér-
deroló ez általános, meleg részvétet. Csak egyet
említünk a boldogult nemes tettei közül: Be
állít h.izzá a csirkeárusnfl e erősen ajánlja egy
pár ki&#187; csirkéjét 80 krajcsárérl, as uruü felette
sokalu az árt s 60 krajezárt igért.
Nem adhatom ÜO kr. ért, vegye meg,
a* Istenre kérem 80 kr.-ért, oh mert iskolába járó kis láuyoranak héber iraakönyvet kell vennem. Epekedett a sz^ény árusnó.
&#8212; Mi közöm nekem * maga hébor ima-
kuny véhez, e kis csirkék nem érnek még 00
krt sem, hogy adhatnék értük ítO krt V feleié
az úrnő határozottan.
&#8212; Ugy hát tartsa meg kérem 60 kr.-<Srt,

&#8212; No, jól van; itt a pénze. Hát, mondja,
mi az ár* annak az imakónyvnekV
&#8212; 45 krajezár!
&#8212; Itt van erre iz a pénz, vegye meg,
badd imádkozzék kis lánya belőle. De máskor
Be kérjen túlzott árt, hanem mondja meg, ha
baja van.
És a szegény nő kftnyesve csókolta meg a jelleme* nő kezét.
Most már ott hervad az annyi jótékony-ságot gyakorlott kéz a hideg sírban, mozdulat-lanul... nem tárja ki szerelett férje ölelésére .. nem terjeszti áldólag kedves övéinek, árváinak feje fölé.... Utolsó szava volt: .nincs szivem!" B valóban elfogyott a szeretetben, mint a gyer-tya lángjában. Lesújtott férjének karjai közt lehelte ki áldott jó lelkét.
&#8212; 8*ás* Karoly kanizsai jó hirnevü
szobrászunk a székesfehérvári kiállításra egy
igen czélszerü saját találmányt! csizmahuzót
küldött, mely négy szegletes és minden oldalán
lehúzható a csizma, emelett a közepén pedig
egérfogó van alkalmazva. Amily egyszerű, ép
annyira hasznos gyakorlati találmány. Ugyan-
csak Szász ur meglepő szépen kéazité el a
helyszínén Eagel ur szappan oroszlányát.
&#8212; Letenyén * templomtéren régi temet
kezesi helyre akaduk, több órdekee régiség
találtatott már. Derék régészünk Töltösy Béli
nr rendszeres ásatást eszközöl. Az eredmény
közöljük.
&#8212; Btba Eugénia kisasszony, váro-
sunk szülöttje, Budapesten a nemzeti zenede
hangversenyén fellépett s &#8222;Lacia\'-ból nagy
hutással énekelt. Igen óhsjtando, hogy a szép-
tehetségU művésznő a külföldéiül hazánk fővá-
rosába nyeressék meg.
&#8212; A fagyos itteniek ugyancsak kimu-
latták a foguk fehérét. Vasárnap és bélfőo oly
hideg esőzéseink voltak hóval vegyítve, hogy a
futott szobákból távozni nem igen kerekedett
kedvünk.
&#8212; .á/őtór kiklinkerezésétHencz Antal
ipitéss ur eszközli; ajánlata legelSnyösb volt.
&#8212; Mai Kzámuilkban van mellékelve
(Chocolade Rnlabliere Stummer A.-tói Bécs
en.^" Kivonatok köszönőiratokból, melyet
tisstelt olvasóinknak figyelmébe ajánljuk.
&#8212; Hertelendy Ilonáról, ki Bécsben
eroreg egy kettős öngyilkosságnak áldozat*
lett. még a következőket jelentik: A szeren-csétlen nő férje 1848/9 ben kapitány volt Klapka hadseregében, s később ügyvédkedett Somogyban. A férj a hetvenes évek el-jén halt
K-g, özvegyet é&#187; egy lányt hagyva hátra;
s utóbbi azonban csakhamar elhalt. H&#171;rtelendy
lona férje halála után "gy ideig Magyarorszá-gon élt, majd nemsokára. Bécsbe költözött, s ouué; Helzendorfja ment, átvenni az ottani kaszinó vezetését, melyet megvásárolt. Stölzer Antallal való ismeretsége, mely Hetiendorfban támadt, végzetes letl rá nézve, mivel a nyomó-
:ás eddig is kiderítette, hogy a borzasztó tett
írtelmi szerzője Stölzer volt.
&#8212; Dr. Lipp Vilmos gymn. igazgató
r Keszthelyen az ottani őskori temetőről nagy-
érdekű régészeti felolvasást tartottmult vasárnap.
&#8212; A saékenfehérvárl kiállítás legna-
;yobb tárgya. A természeti ritkaságok közé
artozik az a fenyőfa, mely a méntelep udva-
ába lett átültetve. Ennek magassága 36-30
méter. A fa a csessneki erdőben Oézahása pusz-tán termett, s csattanós bizonyítékát képezi annak, hogy hazánk csakugyan a természeti ritkaságok hazája. Érdekes versenyre nyújt alkalmat majd e fa a kiállítás alatt, ugyanis mindazok, a kik felbirnak mászni a fazöldlom-bos koronájáig, jutalmul két ezüst forintot kap-nak, ezenkívül a halászcsárdában jó ebéddel és balatonmelléki borral lesznek megvendégelve.
&#8212; A stékesfehérvári ont. kiállításra
utazni szándékozók tájékozására közöljüK, mi-
szerint a kiállítás tartamáig a közönséges sze-
mélyvonatokhoz menet és tértijegyek adatnak
ki: Kanizsáról Fehérvárig és vissza II. oszt. 8
frt 32 kr. III. oart. 5 Irt 54 kr. Komárvárosról
7 frt 30 és 4 frt 8ü. Keszthelyről 6 Irt 6 kr. és
4 frt 4 kr. A belépti jegy külön váltandó.
Ara 50 kr.
&#8212; Csáktornyáról tudósítanak ben-
nünket, hogy az ottani hölgy koszorú egyik
legkedvesebb virágát Mareovita Irma kisasz-
szonyt e napokban jegyezte el magának Sedl-
mayer József ur, takarékpénztári tÍBZtviselő
Pécsett
&#8212; Oeltén e hó 10-én nagy tü&#171; volt,
elégett 11 hál, melléképületeivel együtt, köz
tük az iskola ház is, és ennek ugy a papiaknak
melléképületei. Egy 70 éves világtalan koldus-
asszony a füstben megfuladt, e szegéoy nő as
Inkey alapítványt élvezte.
&#8212; Csáktornyáról írjak, hogy ők már
másfél hét óta el vannak zárva a világtól,
mert az árviz Fridauuál és Kottorinál annyin
megrontotta a töltést és a hidakat, hogy * köz-
lekedés szünetel, talán még e?y hétig. &#8212; A vo
nat Fridauig közlekedik, innét tengelyen men<
nek as utazók Kanizsára s így folytalják utjo
kat. Murakötbe &#187; postát Letenyén áthozzák,
tehát rendeséé elkésve. &#8212; A vizár Osáktor-
nván a Varasdra vezető hidat egészen tönkre
tette, &#8212; ugy szintén egyébb kiseb hidakat a vá-
rosban. Km bérben, állatban és házban kár nem
történt.
&#8212; Rövid hirek. Bpesten bortózsde
állitatik fel. &#8212;- Botka Imre jeles borász meg
halt. &#8212; A jövő évben népszámlálás lesz. &#8212; A
győri tornaegylet tornacsarnokot épít. &#8212;
Az országgyűlés június közepétől őszig szü-
netelni fog- &#8212; íSir Ali afgán emir M\'i felesé-
get hagyott utódának. &#8212; llofraaon Károly
Bécsben 1 méter hosszú zongorát talált fel. &#8212;
Sopron megyébe* lefoglaltak egy templossot a
elárverezik.
Kinyert?
Brüon, május 14-én: 63, 34, 37, 51, 11
Nyilvános köszönet.
Feledhetlen kedves nőm elhalálozása alkalmával irántam s családom iránt ta-núsított valóban lélekemelő részvétért fo-gadják tisztelt barátaim, polgártársaim s boldogult nóm barátnői s polgártársnó fájdalommal telt szivem őszinte hála ér zetét. Lehetetlen, hogy egyenkint meg köszönjem a polgári s katonai hatóságok egyletek és testületek nemes részvétét melyet a gyász-szertartásnál, mind a la kasban, temetőben, mind a requiemen ta-nasitani kegyeskedtek. Fogadják isme telve mindannyian és egyenkint a ma-gam és családom legőszintébb hálás kö szfinetét!
Nagy-Kanizsa, májas 15. 1879. BELTJ8 JÓZSEF.
Irodalom.
(K rovat alatt megemlített mnnkák !Í3.7y- Ka-in Wgjdiu Jóisef könyvkereskedése által meg-eadelhtök.)
&#8212; Jókai Mór ,A csendes évek története*
czimfl felolvasás*, melyet hírneves írónk április
20 án ártott Becsben as ottani oistrák-német
i magyar olvasóegyletek javára 8 mely fényes kére és a birodalom történetesek egy igen jelentékeny korszakára vonatkozó rendkívül érdekes tartalma valamint *sépen lefolyt ünne-pélyre vonatkozásai folytán mindenütt nagy figyelmet keltett, megjelent a bécsi .Alma Mater" kiadásában német nyelven. A disses kiállítású füzet tiszta jövedelmének fele a sze-gedi árvízkárosultak javára van szánva; meg-rendelhető 40 krért minden könyvkereake d és ben.
&#8212; Petőfi Sándor összes költeményeinek
füzetes kiadása Mebner Vilmosnál teljesen
megjelent s beküldetelt hozzánk. 28 &#8212; S4 füzete.
Ara egy egy füzeinek 40 kr. A gyönyörű kiad-
vány minden magyar háznak díszére válik.
Bekötési tábla 2 frt.
&#8212; .Kitt* vildgtDTtiMt" diszkiadásból,
melyet Dr. Ribáry Forencz ír s Mehner Vilmos
ad ki, megjelent a 6 és 7-ik fizet valóban ér
dekes és művészi kivitelű képekkel. Ara. 30&#8212;30
krajcsár.
Vegyes hirek.
&#8212; Dr. C. M. Farber cs. kir. szab.
Paritás &#187;iájmappán, az egyetlen oksierü
fogtiszt.- és fenntartó esiköz, 20 év óta igen híres; díjazott London 1862. Paris 1878.
reá vonatkozólag az alólirt nagykereskedés-ben ; előlegek minden nagyobb gyógyszertárban és illatszer kereskedésben bel- és külföldön F. firienateidl Bécs, I. Sonnenfelsgasse N. 7. (848 3-6)
&#8212; Oron gyOngyállapotok. Az orosz rend-
őrség követve a régi elvet minden egyes elfő-
gatást titokban tart s mindazokat elfogatja,
kik az elfogott lakását meglátogatják, az a kö
rül felállított féltuczat rendőr álul. így például
egy orvost fogtak el s szerencsétlenségre azon
családnál, hol háziorvos volt, a gyermek ag-
gasztólag megbetegedett. Éjjel, midőn a beteg
állapota már egészen rosszabbra fordult, az atya
siet az orvos lakására. Csenget. Egyszerre csak
több izmos kar ragadja meg, s dacsára minden
tiltakozásának elhurczolják. As anya vár egy
két óráig a midőn férje nem jön vissza, maga
megy el az orvoshoz, vele ugyanaz történt
mint férjével. A gyermek egyedül maradt ott-
hon 8 reggelre kiszenvedett.
&#8212; PatlcányrrUrgtk. &#8222;A patkányok szere
tik a sajtot" &#8212; írja egy ssenvedélyespatkány-
irtó &#8212; .én nem *lk*lma*om épen alegrosssab-
bat, s meghatározott időben napjában három-
szor megetetem a patkányokat, pontosan ugyan-
azon helyeken, azután ép akkora vagy nagyobb
mennyiségű sajtot megmérgezek, sapatkányok
előtt már ősmeretes helyre teszem. Terméssetes,
as egéss társaság neki esik. Ezt a fogékonysá-
got a sajt iránt még könnyebb módon ia fel-
használtam ; néhány helyen egy lábnyi magas-
ságban a padló fölött, horgokon sajtot akasi-
tottam fel. A patkány utána kap s ott fügve
marad. A függő patkány iszonytató orditasára
a többi patkányok a háznak még a táját is ke-
rülik.
Üzleti szemle
Nagy-Kamuin, 1879. majm hó 17 ín
As időjárás e héten sem vitelé a tartósság jellegét. ElsR napjaiban a mnlt héten registrájt sord esSs és viharos időjárás folytatódott, mely vidékünk-aek nj csapásokat hotott, a memogaadaságra keres-
MÁJUS 18 U 1879.
kedésre í§ közlekedésre néxve kimonábsUtlsn kárt okozván. A bét derekán végre jobbra fordalt esam abuornii idSjirii &#9632; asóta kellemes derült sípoknak örTendhetflak. &#8212; Vetéseink jelenle*- ssomoru képletei nvajtaaak. Lapályos heljekeo siáatóluldeiok a sser^ fOlotte Hk estsések folrtio mind vis slatt iüsak 8 a növények rajták rag^ nagyon fejlodetleooek, fagy pf>dtg egésteu tBnkre mentek, és babár gazdálak a befoTetkesett kedvező időjárástól sok javslást várnak és várhatnak annTi mégis zcomor*t teay, kogv gas-dag termésre reményűnk oda van.
Osletdnk e bétán nagyon isilard jelleget Bt-tdtt. A esGlggessto tudósítások, melyek hazáok ssáoMZ máa vidékeiről il, a vetések illája felal f&#171;l&#187;&#171;.ülnek kapcsolatban a kőslekedési tkadsijokkaL aulyekbta az tlsletmtr betok óta nemed, a gaboaa arakat máris rapidnsan felbillenték, és még további áremelkedése-ket tesznek kilátásba.
A specolstio-Uslet mindeddig nem fejlődhetett, mivel ez áratulajdonok merev Urtótkodáján hajótö-rést asenvedett. E tartóskodás a vaspálya forgalom mef-nyltasakor, melyet naponta várjuk, bihetSIeg meg fog s*Qoai, és ekkor nagyon élénk Qzietet Tárha.auk.
Baaa nagyon nUird volt. A kérdesSskoiss még s legoeskább fajokra is terjedt. &#8212; Arak sebftssa f.ll.hb ssilltak.
Bois nintéa kellemes volt. Belföldi malmok által e czikkben nagy vásárlatok történtek. Arak aeresetesen emelkedtek.
Árpa és sab bebatoEaUanal resrsdtak as álta-lános ssilard hangulatot. A kereslet Uuyha; árak majdnem változatlanok.
Tengeri nagyon SEilárd irányzatot kSretett. Az érd&#171;klo*déa e csikk iránt szintén élénk Tolt; árak naponta isállnak.
&#9632;ünSsig sseriat:
Bnza .... 7 60 &#8212; 8 60 .&#8212; kr.
Eoas .... 5 50 &#8212; 5 80 &#8212;
Árpa .... 4-80 &#8212; < 80 &#8226;&#8212;
Zab .... 640&#8212; 560 &#9632;_
Knkorioaa . . 4.80 &#8212; 5 -&#8212;
Cinqoutin . . 5 30 &#8212; 5 50 &#8226;_
K. B."
Paplnzeletek.
&#8212; Boldog vsgy te pajtis, világra valí fele-
séged vsa.
&#8212; As ám, világra, &#8212; de s másvilágra!
Mérv a jámbor paraszt gyónni a tiazteleniS
arlios, s legelső vallomása az, hogy:
&#8212; Megyert&#171;m a feleségemet, szent atyasz,
mert nagyon háxsártos volt.
&#8212; Uagyd el fiam, ne beszelj itt
csak a bűneidet mond el.
.Angol" kellett volna a asinháabaa adai, asonban egyik fSszereplő beteg lett a .Kisasszony feleségem" került isire. Kijövet egy bobesiedll las-nyecske hangosan gsol kisérőjéhes : Ah wie prictttig es as Angotl már vagy 25-ssor láttam, de mindig jobban gyönyörködöm benne.
Egy csigány lassan ment végig a keskeny hí-don, ntána ment egy katonatisat.
&#8212; Te csigány, amint látom félsz s vistgl.
&#8212; Ku csak a vistől félek, de aa ur a
tilitJl i>.
Udvarló: Liasa nagysád, én modoromra oéave olyan vagyok miot a medve.
N5: Dehogy, * medve ölelni ssokott, engeen pedig sohasem ölelt meg.
Udvar 16: Akkor tehát hasonlítok a eirkáhsz.
Majll 18-til Slijsl 24-lf 1879.

Hé- is heti- ; Kath. és prot S o r o g a>j
nap nap tár naptár ;atj
20. Ha mit nevemben kérendetík. Ján. XVI.
18 Vassrsaf E 5 Kogat b G 5 Flór. a*
19 Hétfő ITO p. k -s 7 t feltal. *&#8226;)
,J0iKedd Bernát ! &#163; 8 Ján h. Ja,
21 Sserda Szilárd l+- 9 Lalái Isii
22 C.Utorwk ájésza ei. 10 ÁldOSÓ CS. n
23 Pestek Dezsér 11 Hocini
24Saombat Johanna 12 Epipban A<
Felelős szerkesztó: BátsVD
Nagy- Ktnixsin, nyomatott a kiadó laptulajdonos Wajdits József gyorssajtóján.

Insert failed. Could not insert session data.