Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
463.32 KB
2006-06-02 10:05:45
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
621
2361
Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. augusztus 3. 62. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

1879. augusztus 3-án.
ea-13£


PHutssT~ar
ss neReml rtls* Uletí kB.lemi.yrt s tterm-ent&BSt. íjtfi rsitét illetff
ZALAI IOZLOIT
fél erre
érre . . 3 . iim 10 kr
II
7 rr
kiadóból bírantn
intétendSk :
NAGI KANIZSA
WlasSlsstÉZ
BérneutUlen leTelek.
ctak neaert maakatár* ■aktöl fogadutnak el.
Hlrtstsisk j
( bitiből prtiuorbssi ; 7, BÚodMOr 6 1 niodsD i to?4bbi lorírt 5 kr.
NYILTTÉBBEB ■ ■orooktnt 10 krsrt ?s- ;
lemet fel\' j KioeBtiri illeték minden
fy birdettfért kl 30 kr DseUndS

Issjntok »ises» küldetnek.
O 55 X. O Stf
A-S O IVE O
előbb:
helyhatóságának, „n.-kaaizsai önk. tűzoltó-egylet", a .n.-kamizaal kere*k«4elml i iparaink", „a.-kaalzml takarékpénztár\', a „xalasmegycl általáno* Uaitttei-tfllet", a ,n.-kanizsai klided-neYeló egTenAlef, ■ „soproni kereskedelmi s Iparkamara i.-*anizsal kulválMztraánva\' a több me?yei é« tároal egyesület hivaUIOi értesJUje.
Ht\'teiiklni kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelet-é vegyes tartalom lap.
tétben, mellékesen legyen mondva, a mos-tani törvényszéki helyiségek nem felelnek meg a közegészségi szabályoknak, a meny-nyiben a folyosók és a szobák alacsonyak, a tárgyaló terem aránylag igen szűk, ugy hogy érdekes végtárgyalásoknál mihelyt húsz hallgatónál több megjelent mind a kir. törvényszék tagjai mind pedig a védő ügyvédek és a közönség szénsavval telitett levegőt órákig beszivni kénytelennek lévén egészen az ájulásig kimerülnek és egész-ségükben könnyen károsittatnak.
Ezen megjegyzéseket akartam az em-lített jó akaratu felszólamláshoz csatolni és miután a dolog lényegében köztünk nincsen véleménykülönbség, ezikkiró ré-széről a keztyü felvételét szükségtelennek tartom.
Dr. 8CHREYER LAJOS.
Néhány észrevétel a közegészség ügyben irt czlkkhez.
" * Mint a városi képviselő testület tagja és a közegészségi bizottság elnöke köteles-ségemnek tartom az ezen lapban közegész-ség ügyben megjelent czikkre néhány észrevételemet nyilvánosságra hozni.
Mindenek előtt üdvözlőm czikkiró ur»t a nyilvánosság terén, hogy városunk közegészség ügye érdekében szót emelt, egyszersmind azon ohajamat fejezem ki, bárcsak számosak követnék nemes példáját, hogy a közegészségi ügy iránt érdeklőd-nének, mert ezen ügy nemcsak az orvos, hanem mint fontos nemzetgazdászati kér dós, minden gondolkozó hazafi figyelmét megérdemli, a mennyiben rendezett köze-gészségi viszonyok nélkül nemzeti jólét nem is képzelhető és kedvezőtlen közegész-MÍgi állapotok által nemcsak egyes családok, de egész nemzetek is elfajulnak és végpusz-tulásnak indulnak. Hazánkban ezen kérdés annál fontosabb, miután a rósz egészség-ügyi viszonyok miatt a betegeilési és ha-lálozási arány más czivilisált országokéhoz képest túlságos nagy és igy temérdek sok munka erú és emberi élet hasztalanul elvesz.
,, Midún p. o. Londonban a halandóság ilOUO emberre évenként 18 — 20, Berlin és Bécsben legfölebb 29, addig Budapes-ten közel 50 re, megyénkben és városunkban az 1 «78-dikí statistikai kimutatás szerint a 40 felülmúlja.
Czikkiró ur felszóllamlása városunk közegészségügyi érdekében tehát jogosult és jó akaratra mutat, habár valószínűleg mivel ezen város nem régi lakossá a vi-szonyokat nem eléggé ismervén, itt ott állításai helytelenek. Megengedi, hogy ezek-re figyelmeztettem; hogy pedig czikkiró ur nem szakértő nem hiba, mivel a mai világban minden müveit embertói kíván-tatik, hogy a közegészség ügy legfőbb elveiben némileg tájékozott legyen.
Nehogy a hoszn bevezetés által azon hi-bába essem mint czikkiró ur, átmegyek a tárgyhoz: t. i. czikkének sok régi igazságot tartalmazó bevezetése után ugyan vártuk, hogy legalább városunk összes kőzegészségi vi szonyait fogja bírálat tárgyává enni, de végül azt vettük észre, hogy a nagy kerülés után közel szomszédságánál, a városi kórháznál megállapodott és azt célszerűtlennek ta-lálván, azon elveket sorolja elő, melyek uj kórház építésénél tekintetbe veendők. Erre nézve bátorkodom néhány megjegy-zést tenni: mindenek előtt czikkiró ur téved, midőn azt hiszi, hogy mi közkor-házzai dicsekedhetünk, a mostani kórház csak városi kórház, még közkorházi jelleg-gel sem bir. Ezen kórházi épület a ká-polnával és a hozzá tartozó szántóföldek-kel együtt a Somssich nemes család által a nagy-kanizsai elaggott és rokkant sze-gény polgároknak menhelyéül adományoz-Utott és a 30 érékben ezen épület Bemart akkori városbiró által magán kórházzá lett átalakítva, hogy ott az iparosok beteg segédjei csekély napi fizetésért orvosi gyógy, keíelesés ápolásban részesüljenek, 1842-dik
évben gróf Batthyány János hagyományából gróf Zichy Károly 1500 ezüst forintot egy állandó ágyra alapított, nem különben későbbi időben Iharos Berényben elhalt Nyéke)\' uradalmi orvos ugyan azon czélra 3000 irtot adományozott; ezen alap ez ideig a rendes gazdálkodás és kezelés foly-tán 10,000 frtra növekedett.
A kórház áli az emeletben levő bárói.-1 ablakos férfi szobából, melyben VI ágy van elhelyezve, egy női szobából, melyben 8 ágy létezik, egy négy ágygyal ellátott kisebb szobából mely rendkívüli esetekre van fenntartva.
A földszinti helyiség 3 szobából áll, és mindkét nembeli elaggott és rokkant helybeli szegényeknek menhelyül szolgál. Azon kivül van konyha, az ápoló számara kis kamra, fürdő készítő és mosóhely, kis halotti kamra, kis udvar és konyha kert. liugy ilyen szűk és czélszcrütlenül épült helyiségekben külön betegosztályokról meg gondolni sem lehet magitól értetődik, a földszinti helyiségek pedig oly alacsonyak és a padló téglákkal födött, hogy lakhe-lyűi alig alkalmas; beteg forgalom évenkint 350 — 400.
Ezekből láthatni hogy ezen eredetileg nem korháznak szánt épület azon kellékekkel nem bírhat, melyek által czéljának meg-felelhetne és midőn mind fekvése mind építési módja, szűk udvara, kis térfogata és belső berendezésére nézve czélszerütlen, midőn a város közepében, élénk utczában a szomszéd házak lakosaira nézve veszélyes, midőn sem jégveremmel sem bonczkamrá-val nem bir, midőn olykor annyira tultelt, hogy a kórszobákban uralkodó romlott le-| vegö a látogatóra nézve kellemetlen sőt I ragályos betegségeknél veszélyes is: egy iij, sokkal nagyobb, szabad téren fekvő a kor és baladó városunk igényeinek megfe-lelő kórház építése már évtizedek óta égető szükségnek találtatott, s igy akár miképen elismerjük czikkiróval együtt te-kintetes Babochay György polgár mester ur a város java iránti érdemeit, mégis a mostani kóiház nem lehet azon tér, hol fáradazása által a legjobb akarattal magá-nak érdemeket szerezhetne.
Az elősorolt hátrányok évek óta any-nyira szembetűnök, hogy miután városunk miden tekintetben haladásnak indult, már 1877-ben külön kórházi építési bizottság megalakult, mely bizottság alapos tanul-mányok és szorgalmas tanácskozások foly-tán elhatározta, egy 50 —60 beteg fel-vételére alkalmas, a vásártéren magasan fekvő tágas városi telken építendő kórház minél előbbi létrehozását. Ezen kórház külön elvált férfi- és nő betegek, külső és belső betegségek, szembetegek és tébo-lyodottak számára szánt külön szobákkal, szép tágas udvarral és kerttel, jégverem-mel halotti és bonezoló kamrával ezen kivül csinos kápolnával és toronynyal, ra-gályos betegek számára az udvarban, a főépülettől távol külön épülettel ellátandó nak terveztetett. A szobák tágasak jó szel-lőzéssel és fűtéssel, az árnyékszékek hordó rendszerrel, a tisztátalan viz elvezetésére
k*U4 csatornák tettek jamotTS; az építési
terv czeu elvek szerint készült és 30 0 frt. lett jutalmazva és midőn már azon reménynyel kecsegtettük magunkat, hogy ezen ter-vezett, a kor igénycinek minden tekintetben megfelelő kórház rövid idő alatt fel lesz építve, mégis közbenjött akadályok követ-keztében az építés el lett halasztva. Igazhogy a polgári is\'iola lett e közbe építve, de a mint czikkiró ur is említi, a mostani kórház más hátrányaihoz még az is jött, hogy a polgári iskolai tanítványoknak bot-rányos kilátást és bonczolásoknál undorító képet mutat.
Mindazon javaslatok, melyeket czikbiró ur tesz, hogy a jelenlegi kórház helyisége eladassék, hogy a városi kórház vagy köz-kórházzá átalakitassék, mely esetben a kormány is építéséhez nagyobb összeggel hozzájárulna, vagy legalább közkórházi jeléggel fdruháztassék és azon előnybe része-sülne hogy avidéki és más tartományok hói származott szegények utáni ápolási költségek rendeden bffolynának, a bizottság által ho-zattak javaslatba , de a mint mondám , az építés jobb időkre lett halaszt-va. A közegészségi bizottság köteles-ségének tartotta a kórház építését mind-egyik gyűléséből sürgetni, a miről az ülési jegyzökönyvek adhatnak tanúságot, az utolsó, múlt hónapban tartott gyűlésben ! végül arról értesültünk, hogy a városi I mórnök ur által elkészített tervrajzok má-solatjai a kellő javaslatokkal együtt fognak nem sokára az alispáni hivatal utján a belügyminisztériumhoz küldetni: mind erek-ből látszik, hogy az uj kórház építése a városi hatóság és a képviselő testület által szükségesnek találtatott és miután a mos-tani kórháznál minden javítás és jobb álla-potra törekvés hasztalan, igen tisztelt pol-gármester ur nagy érdemeket szerezhetne magának, ha ezen sürgető ügyet az eló-készitó stádiumból a valósítás terére át-vioné, mert legkedvezőbb esetben az építés foganatosítása és véghez viteléig legalább még két esztendő volna szükséges.
Ezekből láthatja tisztelt czikkiró ur, hogy az ön által ujonan pendített ügy már sok és alapos tanulmányok és folytonos figyelem tárgya volt,
A mi a katonai kórházat illeti, csak-ugyan szinte osztom czikkiró nr nézetét, hogy clhelyeztetése nem czélszerü, beren-dezése sokkal jobb mint a városi kórházé, hanem ezen kórház áttétele még nagyobb nehézségekkel jár, mely nehézségek azon-ban épen nem legyőzhetlenek; meglehet, hogy a közös hadügyminisztérium is segéd-kezet nyújtana egy uj czélszerü katonai kórház p. o. az építendő uj városi kórház szomszédságában történendő építésére, csak egy tekintetben nem osztom czik-kiró nr nézetét, t. i. hogy a törvény-székiépület a katonai kórház szomszédsága által fertöztetésnek volna kitéve; a közben eső utcza épen nem szűk; a mi pedig a börtönhelyiséget illeti, abban a folytonos szellőzés és tisztítás következtében romlott levegő még maga az épületben sem érez-hető és igy a törvényszék helyiségére káros befolyást nem okozhat. Más tekin-
A zalaegerszegi ünnepélyek.
Még csak néhány bét s már itt less váro-sunkra nésre asoo nevezetes hármas ünnepély, mely már pár holnapok óta nem csak városunk s vidékének, hanem mondhatjuk, megyénk öaz-sies lakosságát lásas várakozásban s érdeklő-désben tartja, — e hármas ünnepély — a sala-egerssegi önk. tűzoltó egylet zászló felavatási ünnepélyének, agy Deák Ferenci nagyhazánk-fia emlék szobrának leleplezése és a dunántúli kerUleti tűzoltó szövetség közgyűlése leend, mely hármas ünnepély f. é. augusztus hó 30. 31 és szept. 1. less megtartva, a zászló anyai tisztet T arányi Ferenczné síül. Báró Kiffl Má-ria ő nagysága volt kegyes elfogadói, ki is a mint halljuk sássióra egy 200 frtosszalagot ké-szitett arany himzésü felirattal, magit a zásilót Zala Egerszeg mezővárosa adja az egyletnek, mely 2H5 frtba kerül, — a zászló avatási ün-nepély rendezésére ö féle bizottság van választva
— ezen bizottságok közül már megkezdette
működését elfogadó és elszállásoló bizottság a.
i. folyamodványokat nyújtott be a vasúti igaz-
gatóságokhoz mérsékelt menet leengedés végett
mely folyamodványokra már .\'1 igazgatósá-
goktól mégis j6tt az engedély \'Ai\'/3 per-
czeat leengedésével, — szét küldettek a meg-
hívók és jelentkezési ivek az ország összes tttz-
oltó egyleteihez és a meghívók a Dunántúli
ker. tűzoltó szövetség tagegy léteihez, — né-
hány egylettol már mégis jött a jelentkezési iv
— a szállások összeírása végett kiküld*H bi-
zottsági tagok már is amint halljak igen ssép
eredménynyel működtek, reméljük is hogy
megmutatja Zala-Egerszeg városának összes la-
kosságs, hogy még mindig tud a szépért, jóért,
de különöseu oly szükséget tűzoltó ügyért lel-
lelkesüloi s szívesen fogja sserény lakását M
érkeseodü tűzoltó vendégekkel megosztani, s
tőle kitelhetoleg magyar vendégszeretettel fogja
ókét ellátni, — s már eddig szerzett jó hírne-
vét ujolag meg fogja eróaiteni, — rsjtunk a
sor sala egerssegiek ragadjuk meg e ssép al.
kálómmal, mutassuk meg, hogy a zalavárma-
gyeiek vagyis zaia-egerszegiek szivében még
folyton a régi magyar vendégszeretet honol, s
iparkodjunk as egylet főparancsnoka által hoz-
zánk imésett alábbi felhívásnak tolunk fcital-
hetóleg megfelelni.
Tisitelt polgártársak I
A sala-egerssegi tűzoltó egylet zászló ava-tási ünnepélyének és a dunántúli ker&leti szö-vetség közgyűlésének nspjs a küszöbön áll; —
Tisztelt polgártársak! Eien ünnep nem csak a tfisoltó egylet finnepe, — ezen ünnep Zala Egenzag\' Tarosának ünnepe is, — azért kövessünk el mindent, hogy esen szép és min-den tekintetben hasznos ünnepély minél sike-rültebben folyjon le; — erkölcsi kötelességé-nek tartsa Zala-Egerszeg városinak öaases la-kossága, hogy mindenki erejéhez mérve eseu ünnepélyhez hozzájáruljon.
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALÁI KÖZLÖNY
AUGUSZTUS 3-in 1879.

Törekvésünk legyen az, hogy a szélrózsa minden irányából Összejövendő tűzoltók Zala-vármegyének már a régidd óta országszerte is-mert őszinte magyar vendégszeretetét élvez hessék, s hogy ezáltal a tűzoltó egyesületek neme* ügyét tolunk telhetöleg előmozdítsak; • hogy aj lelkesedéssel térjenek hasa, latrán ast mennyire karolja t*l és érzi át fontosságában a nagy közönség is a tűzoltói törekvéseket, mennyire válik ügyük valóságos népügygyé.
Végre a tűzoltó ügy jövője és fejlődése iránt: aj bizalommal térjenek, haza, tapasztal ván ast, hány derék, komoly törekvésü timo gatója és terjesztője van a t utol tó ügynek ssé-1M hasában; — B ha a fogadtatátra nézve min dent elkövetünk csak ugy tartanak meg ben nflnket jó emlékesetükbeá, s személyes tapasz-talatok nyomán meggy ősödbe tnek arról, hogy Zalavármegye B Zai a-Egerszeg ?ároea nem méltatlan azon jó hírnévre, melynek ország sserte örvend, 8 hogy e lakosságban minden üdvös és hazaBui eszme tettekben nyilvánuló fogadásra, és elsajátításra talál.
Kelt Zala Egenuegen, 1*79. évi jul. 26. KOVÁTS KÁROLY, m. k.
Minthogy az avatás napján tombolával összekötött tánccmulauág itt ieindaz alább kö-vetkező felhívást pedig a megye öszes honiéi nyaihs* intézte az. egylet főparancsnoka, hogy Zala vármegye honleányai itt az egy-letet pártfogásaikba fogjak veüni s a tombo \' Iára nyeremény tárgyakat minél nagyobb m^oy-i fogják megajándékozni TUttelt a
Azon alázatot kéréssel van aserencsém esen íven tissteltnagysádhoz intézni, ba leazezives sászln avatáni uonep41y alkalmával adandó lom bolával öeetekotö\'.t táncsmulatSR^ra tombola tárgyat készíteni, ugy legyen szíves az* tiszte-lettel alulírotthoz aiigusBtua hú 26 ik beküldeni ki is ut a központi írod inak át fogja szol-\' gáltatni.
Kérésemet megújítva maradiam. . Za.a-Egersiegen, 1879. évi július 26-án.
kiváló tisttelettf*! KOVÁTS KÁROLY m. k.
föparnnciuok.
Felhívás!
Szükség! Mini rideg BZÓ vagy ie; meny-nyi szenvedés, mennyi kín, félelem éa könyhul látás van hozzád fíiafldve! mennyi sziv,et tör-tél meg; hány embert, családot, Bőt nemzetet lökött már vasmarkod az elsülj edés, a veszély mélységébe! — A szükség! Igenis a szükség, mely noha gonosz stellemkint a rosszat akarja, mégis a jót, a szépet, a nemest, a haladást idéti elő! — És esért az emberiség nagy oktatója, nagy Unitója miodig a szükség volt és a isiik seg leend.
A kérlelhetlen szükség vezette as embe ríséget az önkénytes tűzoltó egyletek keletke-zésire, mint a műveltség eg^ik képviselője min-denki által üdvözlendő és támogatásban része-siteDdő intézményre!
Igen tisztelt honleányok!
A kérlelhetlea szükség teremtette a sala-egerasegi önk. tüsoltó egyletet, — a mely egy-let soha nem elól nem tévewté embertársaink-BSJC a véss idejéo erejéhem mérve segédkes«t nyújtani, — esen ember baráti egylet tartja f. éri augusstui hó 31-én sáseló avatási ünnepé Íjét, hogy ezen lássió alatt egyetértve, egy ■*»*> egy lélekkel és egy akarattal még sikere resebben védhesse embertársainak véres verej- tékkel sserceti vagyonát.
E««n zászló avatási ünnepély emeletére ugyanakkor tombolával Összekötött táncsmalat-fcigot rendes.
Tisztelt honleányok !
Ismerve nemes lelteteket, tudva ast, hogy a szép és nemest jótékony vedszárayaitok — pártfogástok alá veszítek ; kérlek, vegyétek j védszárnyaitok alá * sala-egerszegi Önk. tüsoltó " egyletet is, — támogassátok jó akaratotokkal, nyújtsatok segédkezet a szükség által terem-tett iotésmény, — a tűzoltó egylet .fltioé) tn-kábbi megszilárdításához; de azt c#ak agy ér-hetjük el, ha ti is kedves hölgyeim a tusoltó ügy előmozdítására áldozatot hostok, gyengéd keséitekkel as egylet javára némi tárgyakat készítetek; s erős meggyőződésem as, hogy est mégis teszitek.
Zala-Egerscegen, 1879. évi juliui 26 in. KOVÁTS KÁROLY, m. k. főparancsnok.
| krana
Aag. hó 10 én pedig agyán a tásiló ava-
tási ünnepély költségeinek fedezésére Hősen-
krancz József ólai kerti helyiségében egy te-
k fog rendestetni, tagok s családtag-
isi számára 25 kr. nem tagok részére 40 kr. belépt! dij mellett. Egy tekejegy ára 3 dobásra 20 kr. leend, — s város és vidékének pártfo gásiba ajánlja e mulatságot
EGY TŰZOLTÓ ÜGYBAKÁT.
Tanügyünk.
(Folyt. és vége.)
V. A kVuthelyi községi elemi iskola ér
tesitője sserinlUs intézetet 527 gyermek látó
gatta, ezek közül volt 22 másodrendű vagyis
a növendókekujek 4.1°/,-a. Itt is az első fin és
leányosstály kit csoportba van osstvs, még pe-
dig végsok és Kezdőkre, a minek itt annál ke
vesebb értelmet adunk, mert mint ss értesítés-
Ml láthatjuk a jövő tanévben as V. osztály
is megnyitlatik és ugyanezen beosztás a párhu
zamos vegyes I. osztálynál ninca,
As iskola jótevői roltak: Keischel Ven-czel, Reischel Vencselné, Baán József, a keszt-helyi takarékpénztár, a keszthelyi iskolaszék, Vértessy Iván urak. Az intézetbeu működött 3 hitoktatón kivül 9 osztály és 2 kézi munka-tanító. Értekezés ez értesítőben nincs.
VI. A zala-egerzzegi polgári £u és falsó
leányiskola értesítője a tanoda történetével
kezdődik, melyből azt látják, hogy as intézet-
ben a hatodik osztály nemcsak, bogy meg nem
nyittatott, hanem javasollatik az, mtszeriut az
ötiMik osztály, melyben igaz csak három LM
nuió volt s ezek közöltis egyik kimaradt, a má-
sik pedig vizagálatlan maradt, s igy tulajdon
kép csak egy tauuló volt ar osztályban, bt:zá
raasék. Igát, hogy országos pénzügyi viszonya-
ink lehetőleg a legroezabbak, mégis a már l«u-
álló iskolák irányában áldozatok árán is aszúk
séges tanerőket megadni kellene.
Az intézetet 92 Unnló látogatta, ezek ko-sul 16 másodrendű vagyis a növendékek 1 7 4 7,-a. A tanítói könyvtár áll 334 műből. Az intézetben működött s 3 hitoktatón kivül ti tanító.
Kendkivüli tárgy gyanánt a lmtin nyelv taníttatott.
A szegény taoulók segély esésére nepne velési egylet működött, melynek J15 tagja volt, kinek évi tagsági dija egyenként 1 frt 20 kr,miből saegény tanalók tankönyveket kaptak és he-lyettök as üskoladij tizetlelett.
A felső leányiskola 2. osztályában 26 ta-nuló két tanerő által vezettetett. Ez erteail-vényben, melyet Udvsrdy Ignácz szerkesstett, értekesés nincs.
VII. A Csáktornya város községi népis-
kola értesítője aterint a> iskolát 335 tanuló lá-
togatta, ezek közül 106 másodrendű vagyis a
növendékek 31.7%-a. Működött pedig as isko
Iánál 7 rendes és 4. szaktanító. Izraelita hitok-
tató pedig as értesitvéoy szerint nem rolt. Az
intését tansserek kel kellőleg el van látva, könyv
tára 665 miiből áll. Az intését jóltevői voltak :
a nmélt. m. kir. vallás és kösokt. ügyi miniss
terium, a Csáktornyái kisegítői egylet, vala*
mint Pecsornyik Igoácz, Zigler Lajos, Neuman
Ignácz, Hartincsevits Islváo, Ssakonyi Znig
mond, Kaiser és Vlasits, Pecsormk Frigyes,
Vidmár József, Vrancsics Károly, csáktornyai
járásbíróság, Molnár Elek és Hegedűs Uéza.
VIII. A Csáktornyái város áll. segélysett
polgára fiu iskola értesítőjéből látható, hogy as
óesses négy osztályban 57 növendék volt, kik
kSsel 12 másodrendű vagyis s tanulók 21*/,-a.
Ez iskolában 6 tanító é> 2 hitoktató működött,
kik közül irodalmilag működ lak ez évben Szántó
Károly és Valló Vilmos.
IX A ailmeghi város áll. segélyzett reál-tanoda értesítője, melyet Ádám Iván igazgató közül, mutatja, hogy az intézet négy osztályá-ban össsesen 65 tanuló volt, kik 6 rendes, 3 mellék és 2 hittanitó által lettek oktatva; mel léktárgyak voltak, tornáztat, műének, minta sás és gyorsirássat. Tanári kar, mint as értesít vényből látható irodalmi téren dicséretesen működött. A reáltanoda jóltevői roltak: as is-kolaszék, takarékpénztár, Ram.setter örökösök, dr. Arénáiéin Jóssef stb. Az intésetnek kiváló ssóp tanssergyüjteménye van. As értesitvény elején Harsányi Ferencs értekezik aBerzsenyi és költéssetéről.-
X. A sümeghi város rom. kath. elemi ta-loda értesítője kitünteti, hogy es iskolát 37fc tanuló látogatta, kik között másodrendű lett 27, vagyis 7.2"/,. Összesen működött 9 tani tó kik kosul iiéhányan kösmüvelőleg ssépen ml-ködlak. As intését jóltevói voltak: a népbank és Ferber Jóssef ur.
XI A caabrendeki állami népiskola érte-sítője. Es intésetet 329 tanuló látogatta, holott as értesilvény szerint Ö02 tanköteles gyermek van, tényleg tehát itt a tanköteleseiteknek csak 65.5\'/, a jár iskolába Ez roppant vád a tan-Ogyi hatóságok előtt, főleg as által, mert as ér tesitvényben nincs megemlítve as, hogy mi oka snnak, hogy állami intezeihen a tunkfite-lesettek egéas ÖMzege nem látogatja az iskolát.
Mi tudjuk, hngy ez ok abban van, miszerint az iskolai helyiségek nem képesek a tanköteleset-tekét befogadni.
Óhajtandó Tolna, hogy e bajon mielőbb segítve lenne. A növendékek közül 49 másod-rendű vsgyis 14.9*/0
Tanszergyűjtemény itt sserfölött silány, amennyiben még a legssuksegesebb tansserek, különösen a természettan! és földrajzi oktatás-hoz hiányzanak, mi annál feltűnőbb, mert az ál-lam évenkint tetemes összegű tanszereket aján-dékoz kös>\'\'gi és felekezeti iskolákra, de önön iskoláját a legszükségesebbekkel sem látja el.
As intézet jóltevői voltak: Barcsa San dor ur. a caabrendeki takarékpénztár. Műkö-dött összesen 7 tanító, kik mint a tanév neve zetesebb mnzzanatinak rovatában látjuk, havi értekezleteket tartottak és „ezeken kivül a ta nitói járás kör gyűlésében munkás részt vettek.\' Azonban, hogy e munkás réss miben állott ki-tüntetve nincs s ugy nem tudhatjuk as illető tantestület irodalmilag vagy közmuvelőleg mű-ködött e, padig ennek kitüntetése az érlesit-vényben okvetlenül szükséges volna, mert a tantestületek irodalmi működése as iskoláknak csak díszére válhatik.
XII A budapesti kereskedelmi akadémia évi jelentése. As akadémián össsesen 319 ball gató volt. Az ef^éaz cursus 7 oastályra terjed u. m. elókészitő osztály, alsó osztály 3 évfo-lyammal, közép osztály 2 évfolyammal és a fels*> osstály egy évtolyammal. Működött ons-szesen l\'J rendes és 4 rendkívüli tanító ; rend-kívüli tantárgyak voltak: olasz és angol nyelv, gyorairászat és rajz.
Az intézetben van úgynevezett „Vöriia marly önképsókör," melynek ez idószerint 1140 müve 2016 kötetben van, van tovább segélyső pénztár, melynek szegényebb s»rsu tanulókat pénzzel es könyvekkel segiteni. Szép eredményt mutat az int&etben fenálló iskolai takarék-pénztár, mely a leiolyt évben 1240 frt 80 krt, a mull 4 évben pedig 7518 frt. 60 krt Uka ritott meg.
Ei iotézellel egy vasúti tanfolyam van kapcaolatbau. Az ártesitvény elején Levin Ja-kab által irt .Adalékok a politikai azámtanhoz" csimü dolgozata látható.
A kiadott érleaitvények nagy számában értekezés nincs, mii mi nagy hibának tartunk. Tudjuk mindannyian, hogy népünk a könyv-vélaltől idegenkedik s igy könyvet a nép ha-saiban vagy épen nem, vagy igen gyéren s leg-löbbnyire olyanokat látunk, melyek inkább ártanak, mintsem használnak. E bajon segiteni ugy lebttne, ha a népnek ingyen könyvet ad-nánk és e* legjobban ugy történhetnék, ha az illető tanítók nem reatelve a fárxdaágot, az ér teaitvéuybe ulps7erü, köshasznu é-tekezéseket írnának, mxiy idővel a legszegényebb kuny-hóban is könyvtárt képesne, ez érteleteket vagy a népszurü előadásokat as érlesitvénytkkel öftssekapcaolni annál is inkább lehetne, mert itt sem tetemes költséget nem okozna és más-részt asérteeitvény általa tartalomdusabb lenne.
Azon bistos remény táplál minket, hogy lelkes tanítóink és iskolahatóságaink ez ügyet megvizsgálva, helyeselni fogják s igy jtivóre értesitvényeinkben ez essmét megtestesítve látni lesz alkalmunk.
LÖB 1ONÁCZ.
Helyi hírek.
— A nngy kanixxai polgári egylet vi
galom rendesó bisottaága f. hó 6-án saját kert
helyiségében as egyleti könyvtárgyarapitaaára
aártkorű táncsvigalmat rendes, melyre as állan
dó belépti jegygyei birok tisztelettel meghívat-
nak. Kezdető S órakor. Családjegy 1 frt. Sze-
mélyjn^y 50 kr.
— A nngy-kaninaai pályaudvaron le-
vő tekepályán verseny tekezés Lartatik aug. 3 án
Kezdeted, u 2 órakor. Caak meghívókkal bírók
vehetnek részt. A meghívókat Kisfaludi Pike -
thy Gusztáv ur bocsátotta ki.
— Kettőt gyán érte a Kosenfeld csalá
dol, alig temették el Kosenfeld Sándorné ass-
szonyt, pár napra veje hall meg. Dr. Kompért
várasd megyei t. főorvos, törvénysséki s köz-
ségi orvos hazatértekor rosssul lett s 24 óra
múlva jul. 2S-án megssünt élni. Temetése Va-
rasdon nagy részvéttel történt.
— Halálos Ítélet. Kutsai Jóssef vin
dornyalaki juháss bojtár rablógyilkosai felett
az Ítéletet a kanizsai k. törvényszék Miklós
Károly törvényszéki bíró elnöklete alatt, bírák
Horváth Ferencs, Gr. Hugonay Kálmán, ügyész
Dr. Laky Kristóf, jegyző Véber Károly, védő
ügyvédek Dr. Rapoch Gyula, Molnár Alajos a
július hó 31 én megejtett végtárgyaláasal Pető
György (B-nczek) és Ssalay Károly juhászok
fölött mondotta ki, még pedig mint kétgonoss-
tevót kötél általi halálra Ítélte — e tárgyban
a bővebb értesítést a tárgyalás menetéről hozni
fogjuk.
— Arrerének Zala-megyében: Gud-
l>n Ferenc. 16000 frtra b. iogaU. M-Kaaissin
I. aug. 4. II. ssept. 4. — Roíenstok Lipót 7467. frtrs. b. ingstl- N.-Ksnissán I. sug. 4. II ssept. 4. Sincs István 3000 frtra b. ingatl. aug 9. — Farkas Márton 4174 frtra b. ingatl. K Mindszenten (•.■egerszegi tssék) í- aug. 13 II. ssept. 13.
— Krób Pál Zalamegye tevékeny (ő-
tanfel ügyelője július 31-én Csáktornyára utazott
bogy az ottani tanitóképesde ügyét rendezz*, as
iskolat.mácsot megalakiua. A képese szept.
15-én nyittatik meg.
— Tárcmt rovatunk a sürgős kStlemé-
nyék folytán mai számunkból kissorult
— Sxabó Imre szombathelyi megyés
püspök ur ő méltósága julias 29 én hagyta el
Hévizet s Zala-Apátin keresztül székvárosába
utazott.
— Merényen múlt vasárnap reggel nagy
tűz volt, elégett két magánház, a gazdatiszti
lak és as uradalmi termésből behordott 150
kereszt rozs. Gondolstlan játszó gyermekek ál-
tali gyújtásból eredőnek hiszik.
— A ki* komáromi temetőben levő a
ujonao felépített csinos kápolnát a villám tete-
mesen megrongálta.
— TiMsqa, nmünidööen. Az általánosan
bevett szokásnak hódolva, Sümeghen is az egyéb
tanintézetek ssünidejében tartatik meg a kisde-
dek próbatéte; f. é. évi julias hó 26-án délután
virágcsokor és kossorukkal — seregiének a
* gyenge címetek tZsófía" kisded óvoda helyi-
ségbe, hol vidám arcscsal sseretett bácsi és
aénijókkel — élénk társalgással as egy begy ült
közönség figyelmét vonták magukra. Öröm volt
hallgatni a kis növendékek bátor és szabatos
feleleteit, valamint élvezetet nyújtott szemlélni
az általunk készített papir füzetes agyag gyur-
ma tárgyakat. Németh Béla, jelesnek ismert
óvoda veselő, vizsga alkalmakor tapintatos mo-
dorával ügyesen használja tel as időt, hálás
tissteletre emlékeztetni as utókort, óvodánk
alapitói, néhai Ramasetter pár dicsőítésére! As
emlékezés szép kegyelet jrleül, vizsgárs hozan-
dott koszorúk s megboldogultak sírjára tétetnek. \'
A gyermekeknek örömét tokozandó nem hiá-
nyoztak n-velés barátok, kik az ünnepély befe-
jeztekor adomány nyal kedveskedtek t. Cseh
László iskolaszéki elnök, valamint Gedei Kezső
helybeli pék mea\'er, kik ezukor és sütemécy .
félével tettek tán elfelejthetlennéa vizsga tevők .
pereseit. A közönség megjeienésével mutatta be *
érdeklődését; bár sajnálattal kell említenünk a
földmivelő osztály épen nem volt képviselve, \'
holott erősen hihető ha ők is több nyilvános
vizsgára járnának, bisonnyal alkalmunk lenne
esen osztály gyermekeit az óvodások kost lát-
hstni. Úgyis a törvények revisio ssázadában
élünk, óhajtandó volna a népoktatási törvény
keretbe foglalni: a három vagy négy éves gyer-
mek hatodik évének be töltéséig, — tartozik
óvodába járói. Ezen kötelezettség üdvös hiva*
tását érvekkel okadatolui azt hiszem méglaicu-
sok előtt is fölösleges, azonban a kivihetőség
akadályai még fölötte nagyok. Ha üdvöset lá-
tunk magunk előtt, ne rettentsenek bennünk az
akadályok, fogjunk bozsá — elmélet és gyakor-
latilag igyekezzünk od* működni, hogy gr.
Brunczwick Terézia arczképe minden faluban
megismertessék; jobban mondva minden kös-
ség rendszeres óvodát bírhasson. B.
— Hanaflul örömmel vettük bistos forrás-ból azt a hirt, hogy a bécsi szeut István tem-plomban évenkint tartatni szokott egyházi magyar ssent beszédet as idén a veszprémi egy-házmegye egyik kiváló szónoka, fótisstelendó Pspp Károly kis-komáromi esperes-plébános ur tartandja,
— Balaton-Füred július hó 28 áo. —
Július ho 27 én tartatott meg Balaton-Füreden
az Anna-bál, mely as ottani furdótáraaaág ers-
mejétől és sok ugyan e vigalom miatt oda sie-
tett vendégektől látogattatott. Az Anna bálok
Füreden nagy hírnévre vergődtek, ritka kedélyi-
ességünk és fényes társaságuk végett, de nem
hissem, hogy val amelyiknek oly fesstelen vi-
dorság uralgott volna, hogy Terpaichorének ra*
laha több kedvvel és kitartással áldostatott
volna mint as idén. Különösen meglepő volt a
tapasataUt, hogy a toiletteknél a fényüsés aem
volt oly feltuMlő mint máskor. Mennyi elsgaa-
cziát rejtett mégis az egyszerűség! As első ni-.
gyest 34 pár lejte és midőn a társaság 6 éra-
kor reggel az isléstetjesen díszített bálteremből
eltávozott, annak minden Ugja méltán meg-
Tallhsts magának, hogy egy kiválóan szépen
sikerült mulatságon vett részt. Nem vagyok
oly szerencsés mindazon gyönyörű höl-
gyeket megnevezhetni, kik as estélyt díszítek
csak említeni akarom, hogy köztük volt ss.-f«-
harvári Schier k. a. budapesti Balassa k. a.
Döry báróné, ss. fehérvári Kégl urbölgyek,
Károlyi grofné budapesti, Ligeti urbölgyek,
Kacskoviu k. s Somogyból, Kosms Ilona k. a
BudapesLről, Gál k. a. Somogy ból, Jahsovicsky
k. a. Nagy Kőrösről és Gál k. s Nagy Kőrös-
ről különös isléses elegsncsia által tűntek ki.
Az idei évad, mely most fénypontját éri
a legsikerültebbek kosé számítható, melyeket
B.-Fured látott Jnlius 27-én eseüuei kösel fttr-
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM.
■ ZALAI KÖZLÖNY.
AUGUSZTUS 3 la 1879.

il.\'read«e lartóíkodotí a kies helyen, ét míg
mindig érkeiook vendégek, hogy * maga ne-
mében egyetlen bal.ton fürdóben gyógyulást
ét stórakojast találjanak. Keménylem, hogy
ezen a termessel minden kincsével áldott hely
nemsokára a viligfürd5k kiút aiun elíkelí he-
lyet fogj. elfoglalói, melyre mélOn jogosilva
v.n A lulajdonosok a fényei gyógyterem é» a
pumpa, .étapálya (wandelbahn) felállítása ál-
lal bebisonyiluttak áldotatkésnégUket — miért
a fürdóvondégek otstatlan «í ismerésében résie
■ ülnek roindeten áldoiatokérl, melyek oly a,.
gyök, hogy al ismételt kiemelteiéit e helyeB
minden tekintetben megérdemlik O. II.
— Zala megye tiniéit kSnegi és kör-
orvossihos. Nem lehet oagyrabeeattlt kartársaik
elítt ismeretlen, hogy a köaségi és korurvuauk
egy tómegeskírténytaiindékoinak benyújtani
tirsadalmi és anyagi állásuk megváltoitatása
ciéljábói és hogy egyn.iremiod köíegésMégttgyi
törvények némi viltuitatására törekednek. -
Ei érdemben Sí. Fehérvárolt értekealet tarta-
tott, éa »i ügyek bo tárgyalása után pontoía-
tok is állapillatuk meg. Ugyaneien értekellet
ajánlatosnak találta e nagyfontoságu tárgyak
megbékélését a megyék bun is. — E körül-
ménytől indíttatva bátorkodom a tisitelt kar-
Iám urakhoE kérdést intéxni, tartatott-* már
ilynemü conferenciia, vagy ha nem, hajlan-
dók-e egyáltalán u ügy érdekébea gyiileke»e-
let egybehívni í Pichovsiky Jóisel kGrorvos.
— Bövid hirek. Zsír adót siáodéku-
zik a kormáoy behoani. — Kgy örült nő a ipa
nyúl királyi megdobta kövei. — A kegyeíia-
iiitó rend korminysósági lilkára Fekete Endre
lelt. — A vörös vágási opál bányákat a kor-
mány bérbe adja. — Swlnokon Verseghy Fe
reneznek ssobrot emelnek. — Honcaai nujéuok a
span) ol király 10 ezer frankot ajándékozott.
— Egy maszka orvoB rövidlátónak fekete pa-
pírra fehérbeifik nyomatását javaija. — Grrot
Zichy államtitkár beadia lemondását. — Tisza
Lajos Erdéiyben löáü frtos alapitvany tettsze
gény Uuulók segély zésére. — A berlin: klini-
kán 3 íulü gyermekei mulatlak tel. — Lem-
bergben szept. 15 és 16 lesz a gabona és mag-
vásár. Karagy^rgyovics hget Szerbiában
io contumatiam halálra ítélték. — Laibachból írják :jul. 23-án a hegyeket fris hó boritá. — Az ulundi csatában 1500 zulu esett el. — A brucki táburbao szokottnál nagyobb hadgya-korlat iesr. — A magyarorsz. ág. hitv. egyetemes fel figyelője Bárd Kadvinszky Antal lett. — A bé si államsorsjáték 70 eser frtos főnyeremé-nyét e?y mürzxuftchlági kovács legény nyerte.
— Vilmos császár agy velő csonlosulásban Bzen-
ved, egésa emlékező tehetségét elvesztette. —
Józs>t fhg. a szegedieknek 34800 facsemetét
adományozott. |— Fraknói Vilmos szegszárdi
apát\'á neveztetett ki. — A velenczei tóban két
katona fürdés alkalmával belefuladt. — Távi-
ratok jelzik, hogy katonáink anovIbasarÍBzaud-
\\z4k határát átlépték. — . ,.
ki nyert?
Prága. jul. 31-án: 28, 71, SO, 3, 8,
Lemlwrg „ . 26. 75, 70, 90, 2,
.Szenén , . 7, 10, 64, 4, 25,
Irodalom
\' (E rovat ajatt mefmüt-tl arankák N»rj Ka-DiuáN Wajdiu JA«»i-f koarrkmakeilése által m-t ren le]br*6k
— Stdmfftl Károly pozaonyi kir. akad.
könyvkereskedő kiadátábaa megjelent Ráb-
Ráby regény 7. és 8 dik tOsete. Képpokel s a
azerzd Jókai Mór arczképévnl. A diasas kiálli-
tám füzetek ára csak 50- 50 kr.
— Somogyi Edt álul szerkesztett s Raut-
mann Frigyes kiadásában megjelenő .Magja
Lexikon* 32 és 33-dik füzete bekaldett hoz
iánk. Ttrjed a Bolívia szóig. Melléklete: Nép
képviselet III. és Néhány ismertebb tengeri
nynlfaj. Ára 30—30 kr.
— Bertalan Alajot kegyearendi Unárur*
tol a n»£y kaniisai fögymn. idei értesítőjében
megjelent nagyédekfi czikke: A drágakövek és
axok használata ai ó — közép — és újkorban
külön lenyomatban ifi kiadatott. A drágakövet
mindenki szereti s ki ne szeretné birni is?! Ha
bírunk belőle még érdekesebb ismeretet sze-
rezni. A ssnrzó vonzó irmodorraf, kftayüd ért-
hetőséggel s tudományos szakértelemmel dol-
goau fel a hálás tárgyat s asért melegen ajánl
juk ti közönség figyelmébe: ára a két kónyo-
ra.tu táblával díszített különb*, is diám kiad-
ványának csak 50 kr.
Vegyes hírek.
— Régíny az éleiből Nagy Paulina egy fővárosi vászon kereskedő leánya a 30-as évek elején általános ismert szépség volt Bpesten. Az apa, ki leányát bálványozU annak bármely bis-zar kívánságát sem tagadu meg s így nem csoda, hogy * leány minden h !|ea mulatságban részt vett. Ezek egyikén megismerkedett egy gazdag földbirtokossal, ki is a szép leányt min-
I deaféle drága ajándékokkal elhaluozU. A fia-tal ember rábeszéléae folytán, Palina szeretőjé-vel Bécsbe szökött, a hol egy ideig godallan éle-
! tet folytatlak. — Később azonban, midin a fia-tal ember nyomára jött, hogy Paulina másokat is boldogít szerelmével, egy szép napon bucsut vett a kapuféifátol. Paulio nem sokáig búsult szeretője után, mert csakhamar talált egy bécsi gavallért, ki minden szükségletről gondoskodott; midc\'n ezt is tönkre tette, egy bécsi kereskedő-vel ismerkedett meg, kit rábírt, hogy vele eey\'-itt Pestre jöjön. A kereskedő itt nemsokára csődöt mondván, megszökött éa Paulinát elhagyta. Midőn a hölgy az idő lejártával ledér életével keresni képtelen volt, a fővárosi egyik intéze-tébe állt szolgálatba és később nem bírván a munkát koldosnő lett. Ez életet is megunván, a Dunába ugrott és a szegény Paulinát, ki már évek óta nem kocsikázott, ma szállították be a kocsin a kórházba. Zsebéiben találtak egy öes-szegyürt levelet, melyben életrajza volt leírva. - Béklildetttt. Dr. A Witelsehöffer által szerkesztett „Wr media. Wochenschift-b*n egy csikk jelent meg 1878. évi Január 12 én ezen czim alatt: A hamasitott Analherin. szájviz veszéles kevetkezményeiről, melyből a legtöb-beket itt kiizoltetnek. A. J. 0. Popp bécsi kir. fogorvos AnatherinAzájvizét már sokan igye-keztek utánozni, azonban nem voltak képesek annak vegyi alkaUit kiaknázni. Ezeknek olcsó ára többeket félrevezetett, azonban mert egy-szeri használat után azoknak haaznavehetlensé gérői győzte meg, sőt több eaet volt, hogy a
hamisítóit Anatherin-azájviz károson hatott és hogy s legrntzabb természeti betegségek idéztettek elő. Ilyen hamis utásiásokroli roas következmények Uniuágai kéntetnek arra, hogy ezen utánzásoktól mindenkit megóvjak; és ideje hogy as orvos urak az ily károsan ható azájviztkre figyelmesekké tétessenek, bogy a csakis nyerészkedésen alapuló hajháaskodáauk-nuk elejét vegyék. — Figyelmeztetésül szol gáljon tehát mindenkinek, ha ily haazonulan ntánzauk használatánál a hatások nem követ-keznek b«r akkor az a hamisított, mert a va-lódi Popp féle azájviznél az ttreg nyaltán vala-mint az üvegben levő nyomUtványon ezen fel-irat illetőleg ezég látható és olvasható .1. O. Popp ca. kir. udvari fogorvos Bécsben I. Bog-nergaase 2." A valódi és az orvosUn annyi ca-pacitásaitól elismert ésseretett Anatherin -asáj-viz száj és fogfájás minden nemében egyedüli jó hatású és mindenkinek ajánluttk. Mindig örvendetes ezen Popp-féle Anethajin szájvizére a szenvedő emberiséget figyelmeztetni, annál is inkálib, mert ennek folytan a hamisított és •rósz hatású szájvíztől megóvatik.
Papimé letek.
Kerekei urat neje «gr figvennekkel ajándé-kotá meg.
A koretxMéa után aat kérdexi eg; kofa egy ji-lenvolttál, bor? ni * neve a megkerentűltnek.
&#8212; Koreken Bnő &#8212; hldará a k<rdmett.
&#8212; No, - fordult a knf.i társihos &#8212; esek
ai nrak aaoyi bolondot kitalá\'Dak. Képselje csak
hagnnmMxoay, ast a c^er&#171;ket KerekesemTSnek ke-
resztelték.
&#8212; As idők Usoja. Apa kérdi S <ves fiitól &#8212; Károly hol rett&#171;d atou gyürut as njja4oa?
Károlr: A txomsze\'nék Lixijeajándékomsa, mert háxazságot ijrartem neki!
Apk : Ejnye, t (ésengui! Majd adok eo n&#171;ked mindjárt oígy ive&#171; leacjoknak hixisságot igini. Hol van a botom ?
Károly : Ne aggódjál, apám, a dolog nem ve-Bkélya. Megígértem ngyaa Ltzinek, bogy elvassea, de eaiem agában sincs igeretemst Megtartani.
Lump : Mindig axt benélik, hogy ,ai idS | pénz" - No nekem tömérdek sok idom van s meg sinci tóba egy fillérem sem.
Vasúti ineuetrttii
A budapesti idómuUtó ónt szerint,
nim Or&#171; Perc. ldo
21)6 Snik, y,.b&#187;r.,l)u&#187;l.o.4i &#8226; K\'iumíl,. 4 48 reggé
SI5 , . . . a 30 delat\'
2\\1 Hud.-Peatro ... . 4 5r) reggel
Ml . -1 t, delit.
&#8226;UH 1I3U &#8226;&#187;!&#187;&#8226;
319 Becke (R.o&#187;S&#171;&#187;.l,, Blc Ujt.ly f.le)5 8 reggel
301 . II 48 entve
315 Sopronba 3 38 él-vad
203 Triestbe As Prágerliofoa keresstal
l^rácz ú* Bécabe 4 53 reggé\'
&#9632;Ml Tríestbe ét Frágerbofon aenssUll
Uracs 4&#187; Bécsbe t 47 délot
Érkezik Kanizsára
21S Essik, Moaác, [lombo.ir s FimmÜKSI 1 41 íílat
ÍOÍ , . , , 11 11 estve
103 Huaa-Paetral IM reggsl
Ml &#8222; . S 6 delat
SÍI &#8222; ... .... 9 44 estre
114B*<ibol(S\'.&#8222;&#187;,i&#8222;t>> Rlre Ujhe1y)r< ISI 10 27 estfe
Wl , , . .45 reffsl
SIC PoprooyMl \' 1153 delel.
814 IMcspol Orá.s, Illrborj Pr.g.rkof
felll 4 12 ragfel
SOI Trieest- e> Bicéből Mari>iir(,Pr&#171;<&#187;r-
bof Wol 1 ti selot
SO4Tri..&#171;t <s Villaesbol Prágwbof feltl II - estve
M.rburjb. csalUkoiáa VMlaea *. fraueeafestba
HeU naptéir
Assswtas 3-ui saassztsi 9-1, 1879.

H<- &#171;s fcati- gatk. is pro t 0 9 r 5 &#171;
aap ! aaptár naptár
| J4stu m&#171;ftir&#171;tja Jerussálen farosát LokaeS srx
3|vaa*rsM JS) Ulr t. |23 tí 9 Maf &#171;
iiBitü Domoak. 23Troph
ti Kedd :Harib. aaz. 24 Erisatioa
c:s..rd. Urss. r. MAasa SS
ÍKajrtas. K H&#171;n&#187;ol ff*
RÍPÍotok jCjrrilk v iMPaiital irt
Uj.S*oiu[,at Bemao &#9660; !S Prochor
Felelős szerkesztő: BitOrfl UJM.
HIRDETÉS.
Árverési hirdetmény
Az alalirt urodalmi igazgatósig részé-rói közhírré tétetik, miszerint folyó 1879 augusztus bó 18-án a aempthi és 19-én az alsó-lendvaí gazdasági irodákban a reg-geli órákban nyilvinvoe árverés vagy ajánlat levél utján több rendbeli korcs-mák, borárulási s halászati jogok, vizi őrlő malmok, nagyobb s kissebb területű föld, rét s legelók, nem különben az uro-dalmi erdőkben a makoltási s gubacsszedési jog haszonbérbe adatnak. &#8212;
Az árverési főtételek Alsó-Lendván a gazdasági irodában megtekinthetők.
Alsó-Lendván 1879. július 31-én
Az AlM Lendva Nempthi uradaimalc igazgatósága.
(904 1 -3)

x xtiittntxtttMttitttttixxvx
Htff ]&#187;&#8226;&#8226;&#171; otászár) királyi advari railáta Vivtntt-fózijéjének ét MiÜta-tietzftHéiy gyárúak Beobei, 6r&#171;bea, Bráüentrine 8.
^&#8226;Ip, 1878. Mi&ix *&#171; ón tcitfluŐ m&#187;Iiu.-C8okoládt)ját USOIH, tüJőbíoUlmaim eltttotek, mogt AÍUndóan x>t isgom kávé helyett. SMfer, lovas csendőr
GrQniiagen, 1378- Az &#171;n kitünö ké**Jtm*nyeinek maláu-kívoni.tefréB*&#171;éjti sörés nmláu-en*&#187;&#187;íég és okoli(i*Sjin&#187;k (ffógyb&#187;ti&#171;A itímOB betftgmSgeknui kö*pli&#187;mftrt tény, a nálam as ön maliita-fn&#171;llcituk<>rkiinak kitfluft hatása il ralánxk bitonynlt. Küb5gé*b&#171;i, rnti em(**tté*- fm vtrigjt%\\nnnkgbM.n BfPnvfdtom, * a Hűffélf mi-lálamellcxukorkak e**n bajokat m&#171;{r|fyi\'>gyitoUák.
GriMWkld töMb irlokoü.
X
l
A letel**, |y&#171;gyhata*tal bíró ayikoedé Hoff JáMt féle &#9632;aláta-&#9632;eli-czikarkált kék papir&#187;stai V&#187;MJI
HOFF-féle
malatakivonaf.
A ISftlM vilédl syskaido gyófytatásial bíró Hoff J.-feie sialátá-kivssat osaksládt a 30 évi ülstfssal ás ÓU 44 szer leit kituntsWs
EGÉSZSÉGI CSOKOLÁDÉ.
Nany-Kao.uán ca&k StreM L Klcli R SM^rf 4 WelliMR
(869 8&#8212;12; uraknál kapható.
Pályázat.
A Zala-Tárnoki közös községi iskolánál üresedésben lévő tanítói s kántori állomásra pályázat hirdettetik. Ezen állomással összekötött illetmények következőkből állanak.
1. A magas kormány által építtetett lakás, hozzá tartozó minden mellék épülettel az udvaron kut és az egész fundas bekerítve 2. 8 hl. búza 8 hl. rozs. &#8212; 3. \'&#9632; leélek pénz 30 frt. Harangozásért 20 kereszt gabna ké-I vekben és 25 akó bor. &#8212; 4. minden tanköteles gyer-jmek után tandij 1 frt, tankötelesek száma 140 &#8212;150=. ö. Stola mintegy 14 frt. 6. 10 hold szántóföld 4 hold rét s 10 hold legelő. 7. *17 siekér fa 8. vallás alap 3 frt. T. pályázók felhivatnak okleveles tanítók legyenek a kérvényeket erkölcsi bizonyítvánnyal felszerelve aug. hó 25 ére mikorra a választás is kituzetik.
A Z.-Tárnoki iskolaszéki elnökéhez küldjék meg, a választás az 1879. évi augusztus hó 25-ik délelőtti ki lencz órakor fog megejtetni.
Z.-Tárnok.
(902 2-2) o
Deák József.
elnök.
Árverési hirdetés.
A kid-komáromi uradalmi tisztség részéről közhírré tétetik, miszerint folyó évi szeptem-ber hó 9-én délelőtti órákban a kis-komáromi tÍ8ztartÓ8ági irodában tartandó nyilvános árve-résen 1880-ik évi január 1-től számítandó há-rom évre haszonbérbe fog adatni a Galambok nevezetű községben levő urodalmi korcsma, mely napra a bérleoi szándékozók a szüksé-ges bánat pénzzel ellátva ezennel megbivafnak.
Kelt Kis-Komárom július hó 28. 1879.
Az urodalmi tisztség.
(901 2-8)
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ZALAI KÖZLÖN T.
AÜ9OSZTO3 S4& 18T9.


zz
EJ
D EJ
SEIDLITZPOKA.

A székesfehérvári országos kiállításon a legna-gyobb kitüntetés, az aranyéremben részesült.

Mayer &#163;. és Fia gazdasági gépgyára Szombathelyen-
Ajánlja kitűnő és szilárd szerkezetű kézi és jarganycsóplőgepeit 1&#8212;4 lóerőig, álló vagy sz&llithatókat, tisztító szerkezettel, vető, tengerimorzsoló § más mindennemű gazdasági gépeit.

Még különösen ajánljuk az eddig ismert Trieurok (konkolytisztitok) között a legjob-bakat, szelettyüvel vagy anélkül 95 frtól
fölfelé, (g96 4_.)
SS- Majdnem ingyen ^SS

Azon megbízást kaptuk a nem rég tönkre jutott nagy an-gol tmtánia-estUt-gyár csödUímeg igazgató ságtói, miszerint vala-mennyi a raktárunkban UTÓ briUna-fztliit-arakat a miiitatának csekély teritéatíit éa a munkabérnek f\\t ré**eért oda adjuk
Az összeg beküldése mellet vagyis pedig utánvctelní-l mely
6 frt. 75 kftél Ül, ezen ÖaaeR épen uak a szállítási dijt Angol
országból Bécsbe ú* igen csekély részét & munkabérnek teszi ki,
a miért minden ember a kü.etkeiS tárgyakat valódi ertekének <|4
részén alul tehát taajd .&#9632;.yn kapja. . \' (900 2&#8212;13)
6 drb. ki tűn 5 já asztali-kés Britásia ezfistojél éo Íj1* j.
&#9660;alúdi angol ezflutaczé) pengével.
G n .egfinomabb villák Britini* ezQUbŐl egy drbbai 6 . nehéz Bntái,ix e.n.l evőktaál 1 n er5&#171; Britáoia ezUnt téjaerö
1 , oebéz Bntiuia ezilel levemeré
6 n BritiaU etüst kéttartó
0 n angol Viktória táreza finom v^sRzRt^l.
2 . batágon Brttinia ezüst lyertyt tárté. S aS S
40 drb.

Mind ezen 40 drb. a legfinomabb Británia esiUtből vaanak kéasitre mf>ly egyel öli a ritágon letérendő érc, mely Qrfikké fehér marad éa a valódi eziistŐI 20 évi haainAlú után kQlömbÖzhatt! mef, miért Jétitva Imz.

Czim él egyedöli rend&#171;leit Lely a, cs. kir. osztrák magyar városoknak.
E
PILEPSIA &#171;
Generál-Depot der I. f-n^I, Britnnia Silper Fabriken : Biau & Kaim. Wien, I. Elisabethstrasse Nr. 6.
tvATalyatoré* ir&xilag (&#8226;yógyíttatik I)r Killitt-b mpecialin* által l>resdábao Neuntadt i.SzáBEor&#171;aá|r).
Hár t3t>b mmt 11,000 sik&#171;rre) gyó-
gy ii Latot L 838 12-15
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Haszonbérbe adás.

A czeglédi takarékpénztár tulajdonát képező 650
holdat tevő Zala megyéi Csíny község határában levó
nemesi birtok, melynek kitünS szántó földje, rétje, lege-
lóje és fiatal erdeje van, hat, esetleg több évre is haszon-
bérbe adandó, sót örökre áron részletekben is el árusí-
tandó. Kállalkozni akarók a heh szinén Csányban alolirtal
bővebben értehezhetnek. (903 1&#8212;3)
Kelt Ctanyban jul. 28-án 1879.
Szalay Sámuel.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
n&#8222;&#171;l&#187; &#8222;1.1. &#8222;&#8212; .&#8222;vlA A: k&#187; &#187;:nden dobol csimlapjan a iaa
Csak akkor valódi, 4.., tD ,Ok.&#187;oto.icott *
leo^omva.
8U év óta a legjobb sikerek nslleu fennáll mindennemű gy
betaittfck ét mented aki<álytk, (mint étTanrhiiny, baanoroüa). vir t>l&#171;|át ói iruyér ellen Különc.&#171;n oly efyéneknek ajánlva, kik 015 &#171;let-
módot folytatnak.
Hultltáuk tirvéiylltg biitelsrtiek
Egy lepecsételt eredeti doboz ára I frt. e é.
CRANCZIA BORSZESZ SÓVAL. b , .
p A legmeijbistiatóbb 6nae(r&#171;iya5 inerő a ízencedo cmb(:rt8égn&#171;k
| minden belső é< kQUű gvnlladasai), a irgtőbh betegség ellen, min-dennemű sebesülések, fej-, fül- es fogfájás, régi íérvek és nyill sebek, ákrekél;ok. Uszök, uemfiysUadás, mindennemű bénnlás is sérUles ilb.
stb. ellen
Üvegekben használati utasítással együtt 80 kr. o. é.
llal-inajoliij.
KrohnM ésUrsától Bergenben
(Norvégiában\'.
u halmáj zsiroUj valameniiYÍ, a ki\'re.&#171;kc(l<-ieml>pn előforduló
faj kőíutl %t egyotiüli, óiéi)- iirvosi cxelokr^ baujiislliatt\'i.
üra egy üvegnek használati utasítással I frt &#8226; é.
Fő Biá 1 1 i t ae
Moll A. gyógyszerész, cs. kir. udv&ri szállítónál, BéC8,
Tnrhjaaben.
ll&#187;ktár as állam mtoden birneT&#171;t fyáfysxertiriban vagy fBazer-keredtftdivében. Raktár nélküli belyHegekbco raagáoegy/jOPk nagyobb megread&#171;i&#171;Beknel megfelelő árlevngedéslien re&#171;xeaQlu&#171;k.
A t. ex. kösr&#187;n&#187;ég kéretik i.atározotta&#187; Mull-lrle késsitn^Dyt rendelői és csak olyanokat elfogadni, mHyek saját óvjegyein ét aláírá-sommal Ttuinak átlátva
Kaktirak : Nagy Kaníui Hriget Bé\'a gyúgyiiK. Koienberg Ferenc*
Fessclbofer J<^u&#171;f Roseufeld Adolf. &#8212; Zala-Kgerüzeg aUyóg7&#187;ertár a
ozeut lélekhez". - Bart-s Dorner 8. Csáktornya Göucx L. r gyogyase-
ré&#171;&#171; Kaposvár K^ho J. Scbróder Sándor gy>gy Th Kecskés*y gy^gy,
K&#171;pronc&#187; Werli M. gyógy. Kn&#171;eg CíacmnoTica lat. gyógy. KflUel lat.
gyf>gy ICenthely Kchleifar A. Wttn<tcB F. KSrmeod RátE Ján. Ssombat
hely Pillich Kerencx gyógy. Sopron Mexey And. gyó^7&#171;sereBi ^Báook
i&#187;ent&#187;Gy&#171;rgy A. C Fibicz gyógy. Zagrab Mittlbach 8. Kjogy. Irlmaaa-
boi gyógy. 8x&lóuak Scbrarcx GtuttáT gyógy. (765 31&#8212;62)
I I I I I I I I I I I I I I I I I I I
&#9632; IIIllllIIIlllll I II III
KJOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOC
Vetőgép eladás.
Négy darab számfölötti a legjobb karban levő Garrett-féle tizenhárom soros vetőgép igen jutányos áron eladó, minden közelebbit. H.-Szt.-Miklós u. p. Nagy-Kanizsa a bérnök-ségnél tudható meg, postai megkeresésekre azon-nal válaszol tátik.
(896 3&#8212;6)
oooooooooooooooooooooo

Ctkir. tzabad.
köszvény
csúz
hárító
EMI újonnan lurrtaett aillvély ia om-kiríti, mel/nek bataaa
yi tOrréo/eo &#9660;Ulanyowiffon alkpaaik, miaek okretlen k5T&#171;tkecnie
kall, miután mindenkiaek ki kGnTénj vafy caúsban aa&#171;oTeá, oélkOl&a-
batlen. Haiáaa mar rSrid hasanalat atao a fájdalmak eoj-nMéf<v&#171;I mu-
Utkoiik; hoaalabb &#187;i&#187;elél ntau elén kSatyaoj ti caúi tBoemtojai egí-
gxeo, &#171;W&#171;aan&#171;k. RgS >l7eD Hritóoak aa ára basaoálati utaaitáaaal tgylltt
(M Viliikre pedig a 4 frt 30 kr. bektlldlutS. (878 7 16)
kapható caak a &#9632;labadalom tnlajdonoaánáj.
Grátz Gyula,
Béét, VI kerület Ktritkllfirttntu Nr. 79. "VI
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Cséplőgépekel
legújabban javitottsiögecs-read-SEer 1&#8212;4 vooá marhára alkal-maxTa, nalmahánjÓTal, roata éa
tiaititú, U éa egéu Taa illráojon legújabb iierkewia, Urt&i,
éa felette olcaó arakon uillitunk a rendM kivitelnek Bécs- éa
PeBtrol jitilláí mellett. ^^
09" .Tóravaló ügynökök kereatetoek. "^*|
Mayfahrt Ph. és társa gépgyáruk Frankfurtban
a Majna mellett. (852 12&#8212;14)

xxxxxxxxxxxxxxxxx**x*x
MILIIOFKU JOZSKF
ékszerész,
Jöutcza a városház át ellen éhen.
Ajinlja dúsan felszerelt gyémánt, arany és ezüst ék-szer raktárát jutányos legolcsóbb árak mellett.
Nagy választék gyémánt s mis k8vü gyűrűkben, úgyszintén jegygyűrűkben, óralánezokban, garnitúrákban, medallionok s keresztekben, ugy szintén ezüst álványok, gyertyatartók s egész ezüst készletekben.
!! Részletfizetésre is eladatik!!
Minden nálam vásárolt ékszertárgyak a kir. fémjelző hivatal ellenórzó próbájával el vannak látva.
Vidéki megrendelések pontosan eszközöltetnek, nem tetsző tárgyak készségesen kicseréltetnek. (777 8 &#8212; 12)
oooooooooooooooooooooo
EL
Igy okleveles tanítónő, ki az angol, franczia
és német nyelvet jól érti, válalkozik oktatás\'
adni. Közelebbit Wajdits József könyvkereske-
désében nyerhetnek. (897 3 &#8212; 3)
Nagy-Kaniaán, nyomatott a kiadó Uptulajdonos Wajdite József gyomajtóján.

Insert failed. Could not insert session data.