Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
451.82 KB
2006-06-06 11:44:42
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
617
2373
Zalai Közlöny
Hetenkint kétszer, vasárnap- s csütörtökön megjelenő vegyes tartalmú lap

Zalai Közlöny 1879. szeptember 7. 72. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

5AGY-KA.XIZ8A, 1879. szeptemb^ 7-én. 1
Tlaennyolcsadlk évfolyam.

1 A lap •••Uuű limit
f ület! kSsl«s>taT«k s
■ asarkovlSMa,
" aa^Sfi r*ss«t illeti k6cls«iAaj«k p*dic a kiadóllos bira«atT«
MAQT KANIZSA
; WlsssMskai.
! Bersuatetlra lévaiak, csak iimtrt mttnkatár-aakUI fofatutoak al
jKiairatok visasa sasi
J kojd.tn.k.
TÍbb\' iorírl 5 kr. STILTTiBBEB ftkiat 10 krirt fí-
letuek fel liowtsri illeték misdeii
aijuuai!..
^Kanlzsatáros hcljaatónáKáimk, &#8222;n.-kantaal önk. t*r.oltÓ-egjW, &#171; &#8222;n.-kanrzaa! kereskedelmi s iparbank\', &#8222;n.-kanizsai takarékpénztár*, a .tslamegjet általános: Unltótes ölet* a a.-kanlzital ki&#187;<t&#171;l-n<>vel&#171; sgyoülfif, a ,&#187;oproni k&#171;reake&#171;&#171;ilmi a iparkamara n. kanimal kültálasitminja* a több mesjyel éa fáraal ns;y&#171;s)tlet hivatalos érteslUJe.
He te ii ki iii kétszer, vasárnap- N isutörtóköii megjelenő vegyes tartalmú lap.
A megjeitaai.ó-gyülés Tapolcán.
Tanítónak lenni vagy nem lenni -ebesekre, kik e terhes pályán élik le gond.erhes napjaikat, &#171;^^\\^^ &#8222;vira kérdések-kérdése, mint inkább a-tár-sadalom, a nagy nemzet-csalid sze em> emelkedése s anyagi jólétének fölvirág-zisa érdekében.
Daczára ezen tapasztalt igazságnak, aránylag vajmi kevesen jelenhettek meg tanítóink (alig 70-en) a községe* köteles-sé- mellózó közönye miatt, mely a tör, Ténvszabta fuvart és 1 frt napi dijat is megvonta népünk legszegényebb erkölcsi
munkásaitól.
IKy vagyunk a nagyra tartott 19-ik század ál fényével. Hadgyakorlatokra nem szabad sajnálnunk százezereket, mig nép-nevelésüuk, az emberi boldogság alapjá-nak emelésére csak százakat, mondhatni filléreket, alamizsnát juttatunk. &#8212; Kü lőnben lássa a világ! kit a fegyverek di-csósége már már agyon boldogít... Mi pedig térjünk át a közgyűlés egyes moz-zanataira.
26-án esti 6 órakor a városház ta-nácstermében elöértekezlet urtatott, mely-nek zajosabb vitatárgyát a választmányi adminisztrationak Nagy-Kanizsáról Keszt-helyre leendő áttétele képezé, ily forma mottóval: ba dicsőség, örvendjen neki más város tantestülete is. s ha1 munka, illó, méltányos megosztani. Éhez ugyan-csak nem kell commentar. &#8212; Értekezlet után ismerkedés. Ennek módját se tar-tom szükségesnek körülírni. Tudjuk mind-nyájan, kik Magyarországban ismerkedtek. &#8212; 27-én d. e. 9 órakor vette kezdetit
a tnlajdonképeni közgyűlés. A szokásoj megnyitás ezntul ca&k annyiban külön"-bözött a többitől, a mennyiben Tapolcza város vendégszerető, mag} ar közönsége ne-vében megjelent v. jegyzi, bíró és egy ta-nácsos üdvözlete is melegen beleolvadt &#8212; nem az elnöklő beszéde, de az összes je-lenvoltak örvendő szivébe.
Ezután következett a megállapított programm részletes tárgyalási. Sokkal csendesebben, mint az elöértekezlet után remélni lehetett, adu át N.-Kanizsa ta-nítótestülete az adminisztrátiót Keszt-helynek, kapcsában megejtetvén a szokott tiaztujitás is. Elnök Csathó Alajos, I. alelnök Belányi, Tivadar Il-ik Kovács Sándor Söjtörröl, főjegyző Ertl Károly, aljegy-zők Póltz Pál, Vörös János, ki egyszer-smind a könyvtár kezelésével is megbi-zatott, péoztárnok Beich Miksa. &#8212; Ha oly összegről kell majd számot adnia, mint N.-Kanizsáról, akkor ugyan nem sok dolga lesz sem neki sem pedig a három tagn vizsgáló bizottságnak, mely nem tudta: a pénztár silányságán keseregjen-e v. az ünnepélyes formalitás felett nevessen ?! &#8212; Ki tehet róla, hogy pénzünk nincs ; drága az occupatio 1...
A tanítók országos szövetségének kér-dését illetőleg Schffiíat Károly volt elnök referált, s indítványára a zalame^yei ált. tanitó-testület is kimondi csatlakozását; nem különben azon üdvös indítványhoz, melyet a nyugdíjtörvények revisiója érde-mében, a sümeghi jár. kör határozatából Bánfi Alajos terjesztett elő ; &#8212; ugyan-csak ő szólalt fel a szemléleti képekkel irkáinkon tapasztalható viszaélésekre nézve is. &#8212; Valóban kívánatos volna, hogy
irkakészitőink valahára ne vennék holmi kicsiségnek az ily szeml. képek alkalma-zását, s hallgatnának a paedagogia nem egyszer felmerült, jogos kívánalmára, mely szerint iskoláinkban a frivolitást pláne tan-szeren meg engedheti. E mellett &#8212; hisztzüt &#8212; eléggé bizonyít minden jó-zan ész.
Et nunc, &#8212; legszebb, legmegfele-lőbb részét képezé a gyűlésnek azon két pont, melyeket Löb Ignácz és Juhász Péter vittek derekasan keresztül. Első szak-avatottan s emelkedett irálylyal értekezett a családi nevelésről s annak visszonyáról az iskolához, mig utóbbi a mozgatható betűk használati módját mntatá be gya-korlatilag, talpra esett előadással. Mind-ketten megérdemelték az ismételt, zajos tapsokat.
Volt még egy panasz is a gyűlés aszta-lán : Oberlauder kórágó-eörsi izr. tanítónak hitközsége által alaptalanul történt el mozdittatása tárgyában. E sérelmes ügy-nél Hoffmann Mór barátunk tett ki ma-gáért, s a tényálladék megvizsgálása és érdemleges elintézésére vonatkozólag a megyei bizottság egy kérvénynyel meg-kerestetni határoztatott.
Ezek voltak gyűlésünk kiválóbb pont-jai, mindannyi férfias higgadtság és ko-moly megfontolással tárgyalva.
Méltó dicséretet érdemel e mellett a tapolezai derék tanító-testület, ritka ügyes-ség, tapintat- és nem kevesebb buzgalom-mal bemutatott tanszerkiállitásaért. &#8212; A gyűlést szokásos társas ebéd követte, jó bor, zene és lelkes felköszöntések kel fű-szerezve, juttatván belőle Mojzer vendég-
lős uraak is, ki ízletes étkezéseiért kétszere-sen megérdemli a kitüntetést, százszoro-sán pedig Tapolcza város vendégszerető zönsége, kiknek, hálás köszönetünket ezúttal is tolmácsoljak !
HAJGATÓ SÁNDOR.
Tisztelt szerkesztő ar!
Kiki tudja, Zalavármegye mily bá-jos vidékén volt a .zalamegyei ált. tanitó-tes-tület"-nek szerencséje évi közgyűlését ez idén megtarthatni.
Nem fér szó ahhoz sem, hogy ne-mes Tapolcza város közönsége, tantestü-lete és kiválólag annak iskolaszéke oly szívvel és lélekkel tette mindazt, a mit ügyünk előmozdítására tehetett, mely a legszólóbb tanúbizonysága a tanügy, mint hazánk legfontosabb ügye iránti lángoló lelkesülésének, valamint nem kongó de üres frázisokban, hanem tettekben nyil-vánuló igazán hazafias áldozatkészségének.
A mi külön kiemelést igényel s ta-lán némi indokolásra is rászorul a kevésbé beavatott nagy közönség előtt, az a &#8222;za-lam. ált. tan. t. t.\' központi választmá-nya székhelyének Nagy-Kanizsa városa területéről Keszthelyre történt áthelye-zése. &#8212;
A mint az eddigi elnök által adott évi jelentésből ugyancsak elég világosan kitűnt és a Tapolcza városa területén megjelent zalam. tanítók összesége által meg is értetett, az egyes járási tanitó-körök kivéve a kiveendőket ahhoz az ál-dásos működéshez és működési sikerhez, mely óhajtandó volna, Nagy-Kanizsa vá-rosa tanítóságának vezetése mellett nem tndott eljutni.

TÁRCZA.
Az ifjú Deák Ferenci.
A mai nemzedék keveset tud már arról, milyen volt a* .öreg ur", mikor még .ifjuur"-n&#187;k hívták, s mikor még megérdemelte M .ifjú" nevet. Hsrmincz esztendő ÓU, a függetlenségi harcinak lezajlása ÓU al ö neve bizalmas kör ben sohase volt más. csak a kedéljes .öregúr.\'
Országgyűlési é&#171; képviselői körökben még moet is állandó divat, hogj törvényhozók, mi-niszterek, képviselők egymást .pertu" szólítják De vájjon, hogj szólították Deák Ferenczet, kinek tekintélye határtalan volt; ki előtt min-denki meghajolt, kit két oáuár látogatott meg szegényes szobájában, az osztrák csiszár éa a brazíliai császár; kinek nagyobb hatalma volt, mint minden közös és nemközos miniszternek osszevéve, kihez tanácsért és pártolásért jártak magyar miniszterek és ositrák miniiiterek, kihez lélekszakadva jöttek az osztrák államférfiak, Giskra és Demel és mások 1871 ben, hogy mentse meg okét Hohenwarth tói ésaosehektol és a pánszlávoklól; ki koronát adott a királynak és királynénak.
Vájjon, hogy szólították ót, az fez állam férfit, ki ifjú korától kezdve minden napját és minden erejét a közügyeknek szentelte? Hogy szólították őt kortanai ás képviselótársai, a kik között akárhány azeleburdi ifjoncz, fiatal mag nás és ifjú atolgabiró volt, a ki az embert a szerint mérte meg, hány forint volt a tárcsájában, hány hold földje ran neki otthon,bány kalandi ak hőse fürdőn, színházban, kaszinóban, rókahajas-nál, lóversenytéren ?
Bizony öregek és fiatalok, komoly férfiak és könnyű Térti emberek, saját pártjabeliekés ellenzékek egyforma kegy élettel járultak hozzá.
Ót egyedül öt nem neveztük, nem szólítot-tuk pertunak. Nem azért, mintha ö azt rozz néven vette volna. Istenért se- HUzen egyszerűbb, szívesebb, kedélyesebb ember soha se volt, mint ő. Ámbár tagja volt a Batthyány minisztérium-nak: mindamellett 6 az egyszerű .tekintetes ur" maradt minden rend,rang, cxim 4sczafrang nél-kül. Bár a .nagyságos" czimet idegenektől nem utaaitá el, hiasett mindennap saázan mentek hos-z-á kérvényesók, mint a királyhoz s ezekkel a ccimezée miatt nem perlekedhetett, mindamel-lett ó a osimekre nem adott semmit.
Gyulai Pál, mikor Vörösmarty életéi irta, levélben fordult valamiért Deák Ferenczhez s őt .nagyságos ur" nak szólitá, de egyúttal bo csánatot kérve azt kérdezé tőle, írja meg, mi az igazi czime? Deák azt felelte : czimezsen a mi-nek tetszik, legjobban sleretem, ha barátjának osimei.* Pedig bixoay akkor még Gyulai Pál kicsike kis emberke volt. A király .Deák ur" nak, a királyné egy alkalommal a koronázás után saemtül-szembe &#8222;Deák bácsi, nak szólítot-ta. Ekként szólná őt a fővárosban és vidékén minden azép asasoay és minden irjn lányka, ki Bek alkalma volt vele bizalmasan beszélni.
Néhány idosb képviselő, kikkel sok or-szággyűlésen volt már együtt, tegezték ól s .Feri- néven szólították. Az öreg Juzth.Ziodé nyi, Szentiványi, KálJay Ödön, Pulssky Ferenci s meg nébinjan ekként azóltak hozzá még a legutóbbi években is. Mindenki más &#171;z egyuerű sévTel közeledett bozzá: .bátyám\'. Mintha min denkinek vér szerinti rokona, édes apja lati vol-
na. Az igaz, hogy olyan jó is volt mindenkihez, mintha édes apja lett volna.
* &#171;
*
Hogy fogadták Deák Ferenczet a legelsS ország^y ülésen, melyen megjelent? tíz már igen sokszor, igen sok ember által meg lett irva ; noha Deák Antalról, ki Ferenci öcacaét maga irtán felkOldé követnek s Ferencz első szereplé-séről kevés sdat látott napvilágot.
Deák Antal sokkal idósebb volt mint Fe-rencz ocscse. Mikor Ferencz még csak tiz éves volts tanuló az első gymnaaium osstályban : An-tal bátyja már akkor saolgabiro s tekintélyes férfiú volt a vármegyében s egyúttal gyámja és gondnoka Ferencinek. Épen hunonkét évvel volt idősebb, mint emez.
Az 1832 iki országgyűlésen Deák Antal közkedveaségü ember volt. Híre megelőzte már őt is. Gróf Amadé Ferencz salamagyei főispán ellenében retten iheiles bátorsággal lépett fel az alkotmányellenes ujoncsoaás ésadóazedési ügy-ben s Amadét arra kényszsrité, hogy Zsla-Egersseget elhagyja, sót a főispánságot is léte-gye. Pedig mikor Deák Antal oly erélyiyel lé-pett fel: akkor Egersugen két dragonyos osz-tály volt felállitvsamegyetáblabiriinaks tisat-viselóinek megrettentésére.
Deák Antal olyanforma magasságú ter-mettel bírt, mint öcecae Ferencz, csakhogy sem oly széles, sem oly erős nem volt. Szakállt az sem viselt, tömött bajusza ugy csüngött lefelé, mint Laudon generálisé, noha nem volt olyan hosazu. Legjobb barátai valtak: folsJbtlkki Nagy Pál, id. Páamándy Dénes, Marczibányi, Óoakay, Robonosy János és Koosi Horváth. Utóbbiak Veazpremmegye követei s Deák Al tállal már ifjú korból ismerősek- Szerette Köl-
csey Ferenczet is, kivel azonban sok tekintetben nem értett egyet. Kölosey nemcsak Becsesei szemközt, hanem a jobbágyok iránt is szabad-elvű volt, mig Deák Antal Bécscsel nem közt engesstelhetlen, de a jobbágyok felszabadításá-ról hallani sem akart.
Voltaképen el volt egyik oka, a miért le-mondott a követségről s öcscsének helyet adott.
&#8212; Nem vagyuk még vén ember, monda Palócainak és Koosi Horráthnak, de köztiletek már kiöregedtem. Ferkd öcsém jobban illik kos-zitok, ó is olyan hóbortos, mint ti vagytok.
A &#8222;hóbortos" alatt azokat az ábrándozó-kat értette, a kik a jobbágyokat felszabadítani s ezzel &#8212; szerinte &#8212;anemeuéget tönkre tenni akarták.
El is ment, ott hagyta az országgyűlést. Hanem előbb feldicserte ocscsét annyira, hogy mindenki a fejét csóválta, vagy mosolygott. Id. Páamándy Dénes sehogy se hitte, hogy a fiatal harminca éves Deák Ferencz oly kirtno ember legyen sót később is sok ideig, mikor már Deák Ferenci hatalmas szerepre vergődött, az öreg Páamándy csak ugy félvállról beszelt vele és róla &#8212; egy darabig.
&#8226; &#8226;
Öreg emberek, kik Deák Ferenciét har-mincs éves korában ismerték azt állítják, hogy arcza az idítíl kezdve nem változott Valamivel kövérebbé vált de haj*, szemei, bajuszai egész arczjellege ugyanazok maradtak.
Az országgyűlésen éleseiről és anekdotái-ról előbb ismertek s előbb megismerték, mint nyilvános beszedjeiről. Akkori anekdotái közül fölemlítem a következőket:
Kocsi Horváth Sámuel vsssprémi kSvet nagyon békesség szereti ember léváa a magán

ZALAI KÖZLÖNY
TIEZNNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
A mi tehát már 3 évvel ezelStt igen sok vidéki tagtársnak annyira kí-vánsága volt, hogy t. i. a központi vá-lasztmány székhelye Kanizsáról máshova, névszerint Keszthelyre tétessék át, az az ez idei tapolczai közgyűlésén aug. 26-án mint legfontosabb napján ez idei ülése-zésünknek, Csathó Alajos felsőnépiskolái tanító és érdemekben gazdag tagtársunk-nak egyhangúlag elnökké és Keszthely városának központtá emelése, vagy válasz-tása által teljesedésbe ment.
Jelen sorok irója nem hiszi, hogy a távollétük által tündöklő kartársaknak is kedvére nem tettünk volna, midőn a szó-ban levő dőntc, meglehet, hogy messzire kiható határozatot hoztuk és az emiitett választást megejtettük.
Nem hiszi el nevezetesen azt, hogy bárkinek, a ki e határozat és e válasz-tás létrehozatalában tényleges részt vett, valaha oka lehetne ebbéli tettét megbínni s az öt is érő felelősség alól, a mint az Magyarországon fájdalom nagyon Í6 szo-kásos, bujkálni vagy visszaijedni.
Hiszen bármily kicsinyek, vagy bár-mily nagyok lettek légyen a Nagy-Kani-zsán székelő központi választmánynak ki-lencz sót közel tiz éven át elíövetett hi-bái és mulasztásai, mindezek okait netaláni saját hibáiból és mulasztásaiból megismerni s minél szerencsésebben jóvátenni és pótolni leginkább másoknak, eddig jobbára csak elégedetlenkedőknek és ellenzékieskedőknek lesz módjában.
Magától értetődik, hogy a magokra Tállalt nehéz feladat teljesítésében a meg-alkotandó nagy-kanizsa &#8212; városi tanító-kor a keszthelyi kartársaktól a kilátásba helyezett s az alapszabályokban is előirt támogatást megvonni ném fogja, mert ehhez joga ép oly kevéssé volna, mint más egyes járaskörökról &#8212; a két évvel ez-előtt Sümegben tartott közgyűlésen kima-tattatott eljárásuk jogtalansága.
Csak legyünk méltányosak kissé egy-más iránt ngy általában, mint tanitó-egy-leti ügyekben is s ez esetben, de csakis ezen esetben nem kételkedhetünk a ,za-Umegyei ált. tan. f-nek évről-évre csak fokozódó felvirágzásában,
Hogy az egyetértés és összetartozás nemes szelleme, valamint a közös nem-zeti és tanügyi érdekek minél behatóbb ismerete s minél élénkebb köztudata őriz-ze meg hazai tanitó-egyleteinket &#8212; ngy
társalgásban ii,mindig mindenkinek igazat adott &#9632; mint alispán ÍB minden peres felett kibékitett. Al országgyűlésre is utána ment az az adoma, hogy egyszer bement hoasá a felperes &#8226; bi]át elpaaaatlá, mire 6 mint alispán azt feleié : &#8222;fitm neked teljes igasad van*, &#8212;de ugyanakkor odamenvéo as alperes is s baját az ia elpanaizol* van, annak ia azt feleié: .fiam, neked is teljesen igazad van ;&#8226; &#8212; mikor pedig eit at ott jelen volt Rohonczy János első alispán meghallotta s azt nondá: ,bolond vagy te Samu, mindkettőnek oaak nem leket igasa", &#8212; erre azt feleié: vnek&#187;d ii Jánoa teljesen igasad van."
&#163;&#9632; a Kocsi Horváth Sámuel sí országgyű-lésen is ilyenformán viselte magát. Hol at auli-kosokkal szavazott, hot a liberálisokkal, csak hogy meg ne haragudjék rá egyik se.
Egysier aztán Beöthy Ödün és Balogh János keményen megtámadták Kocsi í\'orváihot a.poasonyi ligetben Deák Ferencz jelenlétében. Deák mosolyogva hallgatta Beöthy és Balogh szemrehányásait s mosolyogva nézteKoosi Hor-váth kellemetlen helyseiét. Midőn mar a vita kissé élessé kezdett válni, Deák közbeszólt:
&#8212; Olyanformán gondolkodik az én Sámuel barátom, mint az egyszeri szeotgróti menyecske. Az is egy kissé htitelen letc az urához s belesze-retett a szomszédban lakó csizmadia czéhmester fiába. A menyeoske ura nem nézvén jó azem-mela dolgot sporlekedése se használván, elment a plébáaushoz panaszra, bogy az bivja meg a feleségét magához s téritae istenes útra. A plé-bános meghivatja a menyecskéi, lelkére beszél istenesen s megmondja neki, hogy isteni és em-beri törvények szerint az asszonynak hűségesnek kell lenoi törvényes uxáboz és senki másra még osak gondolni sem szabad, banem meg kell ms- radai egyetlen egy férfi mellett. &#8222;Jaj édas üss-telendő uram, így felel a menyecske, könnyű a
a hivatalosokat mint az önkénteaeket a jövőre is az országszerte mindinkább fe-nyegetídzú közönyösségtől s az evvel járó tengódéstól, e kívánattal zárjak be rövid tudósításunkat az ég Áldását és támoga-tását Í3 kérve az uj tiszti karra é> az egész nj választmányára szivük legben-sőbb bennsejéből.
v Ttpolcza, tug. 27-én 1879. Egy a kanizsai képviselők kSzül
A lébenyi ős templom felszenteléne.
Árpádkori műemlékeinknek kétségkívül egyik legszebb discea lóbenyi, rumin-stylu tem-plom, melynek nagy kölUéggel eszközlött res-taarátáaa, 18 évi szorgos munka után be feje* te V-Tén. múlt vasárnap, augusztus 31 én aieotelte-tett fel fényes ünnepélyességgel,
A szent Jakab tiszteletére szentelt ezen építéssé ti műremeket, egy monostorral egyetem-ben, a Héderririak építették. Az alapítványt Ilit Endre király 1208-ban eróaité meg. Ha-bar bistoaan nem ia lehet meghatározói ai épí-tési évet, de annyi bizonyos, hogy * templom építészeti modora, a román stylt teljee kifejlett-ségben állítja elénk, &#8212; a 13-ik század elejére utal. &#8212;
Hasinknak esen legősibb műemléke, mint tudva van, * pillér-rendszerű baxüikikhos tar-tozik; három hossshajóbol áll s masai v két tor-nyával imponáló jelenség; csupa kagylórétegí kövekből ran építve, portaléja gyönyörű kivi-telű ; oaslopait nyolcsasogíi TáLlkövek födik.
Nem Uvén csalunk a műemlék épitsieti méltatiaa, caupán csak egy saakférfíu bírálatát akarjuk még kös&lni.
A nm. vallás és kötokutáaügyi miniw-teriumhos intézett memorandumban Schmidt Frigyei a bécsi caáuári épitéaxeti fAUnácsoa, ast mondja:
&#8212; A lébenyi templom kétségkívül Ma-gyarország legnevezetesebb építményeihes so-rolható, különösen pedig aonak egyhási épüle-tei között a legkiválóbb helyet foglalja el. Nem annyira a nagyság s tömörség as, mi 9&#171;en épít-ményen méltó csudái a tot érdemel, hanem ao-nak nemes ás &#187;&#187;játsserü épilésseti tökélye Ns vezetésen műuirténelmi becsét fölöttébb emeli azon kürülmény, miszerint tgjw részeiben oly épUéaseti sajátszerűségekkel bír, minók a ha-sonló korbeli műemlékeken alig ismétlődnek-
Mint valamely tengerentúli nGvény, tá-voli éghajlat aldl hazánk földébe ültetve, ugy disxlik e templom antik művészetre emlékeztető alkotásával Nyugot Karopa földén.
Itt nemcsak egy szép templommal italá-ban, hanem kivilólag egy műtörténelmi emlék-kel van dolgunk, mely mint a magyar nemseti műtörténelem emlékoszlopa, kimondbatlan becs-esei bir. Miért is a jelen műemlék teljes helyre-állítása joggal nem csapin as egyhási szabá-lyok egyozerü kiél égi tóáe, hanem egy nagy
gazdagnak, de az olyan szegény asszonynak, mint én vagyok, mindegyik jó nekem nem illik válogatósnak lenni.*
EK anekdotára hatalmas kaczugia lett a felelet s es naptól fogva Kocsi Horváth Sámuel nem válogatott a két párt között, hanem meg-maradt &#8212; aubkusnak.
A pozsonyi országgyűlések a pozsonyi or-szágház nagy termében tartattak.
Ez a terem egyszerű pajta volt oldalab-lakokkal, kőbokozattal a minden festés vagy ékesség nélkül egyszerű fehér meszeléssel volt ellátva.
A terem belső végén volt egy emelvény deszkából, melyre három lépcsőn kelleti felmenni Ez emelvény le volt terítve pokróczczal s es emelvényen volt egy hosszú aszta] keresztben, ez le volt terítve zöld posztóval. Ez asztal köze pén ült a királyi személynök,az alsó tábla elnöke. Mellette jobbról a királyi tábla tagjai és a pro tonotáriusok, balról pedig a káptalanok követei, az alsó táblai prelátnaok.
Ez emelvényhez támasztva három hossza asztal volt a terem hosszában, zöld posztóval be-vonva. E három asztal mellett egymással szem\' közt ültek a vármegyék követei, párosával egy más mellett. Azok, kik a középső asztal mellett ültek, természetesen a hátak mögötti sorokra nem is nézhettek. Mint valami nagy vendéglói étterem : ugy volt berendelve az országgyűlés helyisége. Karzat csak egy oldalon volt, a bal-oldalon. A követek nejei onnan szokták a gyü leseket végig hallgatni. Az országgyűlési ifjúság a juratusok lent a követek mögött álltak kardo-sán, kalpagoaan fekete magyar rnhábsn.
Deák Ferencz a középső asztalnál, a kirá-lyi azemélynökkel egy vonalban a kileocasdik azéken foglalt helyet. Fekete francija nadrág,
nemzet hálaadója gyanánt tekintendő a dioső örök hagyománya iránt.
A templom kereaztOl élte a* 1241-iki U-tárpusztitist s az 127 lik évi cseh hadjárato-kat is, melyek pedig Mosoaj megyét ugyancsak daliák, pusztították ; legnagyobb veszélyt ál-lott ki 1683-ban, mely alkalommal a Becs ost-romára siető török hadak a monosti rt ssétdul-ttk, a templomot pedig felgyújtották, minek folytán a boltívek bediiltek, saz egész templom oly siralmas állapotba jutott, bogy a győri vár-parancaook elrendelte, bogy kövei a győri vár-falak erősítésére alkalmaztassanak.
De es nem történt meg s a sérelmet szen-vedett részek később téglával kiegészíttettek s a jezsuiták birtokában volt egész Ilik József koráig, míg végre 1838-ban plébániai lem plommá lett.
Ily ősrégi műkincs nem maradhatott fi-gyelem nélkül. Midőn a bires építész, Essen-wein A. a nürnbergi germán múzeum igazga-tója 1856-ban megtekints, el volt ragadtatva s az akkori buz^ó plébánost, Dingraff Gáspárt egészen fellelkesitette, aki azután élet felada-tául tűrte ki a n&#187;gy mű restaurálását egézz buzgalommai felkarolni.
Az első meczenás báró Sina János kegyúr volt, aki egymaga 20 ezer forintnyi összeggel járult a költségekhez.
Ciakhamar hatalmas bőkezüsségge! oda állott Mosonymegye bizottsága is a cselekvés terére; építkezési választmány küldetett ki, mely Major Pál elnöklete alatt lángbuzgalommal működött.
Ily mükiocs nagyban magára vonta a nm. vallás és közoktatásügyi minisztérium fi-gyelmét is. Trefort Ágoston egyik legszebb im-bicziójának tekinté az ügyet s a vallásalap az ó közvetítése folytán 25.000 Írttal járult a restaurálás költségeihez.
A főbb sdskotók között ott vannak: ki-rály Ó Felsőé lOOu írttal, Albrecht föherozeg 500 frttal, Ferencz Károly főherczeg 300 frttal, Mosonmegye 300 frttal, Zalka János győri me-gyés püspök 1500 frttal Kruess Krizostom pan-nonhalmi főapát 200 frttal. Simon Vincze csór nai prépost 100 frttal, Lebeny kösség 1005 frltal, kézi munkával s mások.
As egész költség\'mintegy 90 ezer forintot tett ki azon 18 év alatt, amíg a restaurálás müve tartott. A deficit, mert as ia vau, 12 ezer forin-tot tesz ki.
Tehát ezen ősi templom felszentelese ment végbe augusztus hó 31 én.
A szertartást Zalka János győri megyei püspök ó nagy méltósága teJjesité, aki már előző napon érkezett meg Lebenybe, magával hozván a főoltárban elhelyezendő vértanuk ereklyéit.
Mosonymegye határánál Simon Gyula mo-tonymegyei alispán fogadta s fényes bandérium kíséretében vonal t ezután a főpap Lebeny fele", ahol báró Miske Imre mosonymegyei főispán fo-gadta ; a falu főulexájában diadalív emeltetett ezen föliratul .Áldott, ki az Ur nevében jón" A házakról zászlók, kendők lobogtak s mozsár-
fehér mellény, fekete atilla, s oldalon vaskos ősi kard: ebből állott Cltönye.
Szűz beszéde nem keltett nsgy figyelmet. Igaz, hogy a vitakérdés nem is volt valami ion-tos. Mindössze is a fölött tanácskoztsk egy hó napig, hogy az úrbéri kérdésen vagy a kereske-delmi kérdésen kezdjék e a tanácskozást.
Azonban következatt a lengyel kérdés. Szegény Lengyelországát akkor oszlottak fel utoljái a s a magyar közvélemény ép ugy lelke-sült a lengyelek mellett, mint 45 év múlva a törökök mellett Ép agy hiába.
Deák Ferencz felállt. Szokott ruhájába volt öltözve. Egyik térdét filtette a székre, melyről fölkelt. Kardját i> a székre állitá a bal-keiében kardjának markolatát fogva, tartá azt a beszédet, mely első beszédje volt valósággal. Azóta közel ötven év telt el s most mára tizen-egyedik országgyűlés Urtatik, de ennél szebb beszédet nem tartott.
E naptól kezdve vesére rolt a nemzeti pártnak.
* . *
Minő magas tekintélye volt Zalavánne-gyében Deák Ferensznek a harminezhárom éves ifjúnak: arra osak egy példát.
1836-ik évi janim 22-éu és 23-án tartot-ták a megye rendeik azt a gyüléet, melyen kö-veteik Deák és Hertelendy beszámoltak. Deák fogadtatását lelkesültnek nevezi Kossuth Lajos, akkor, a mikor még a hírlapok atm beszeltek superlativusban, mert a világon ae voltak-
Ugyanakkor foispáni beiktatás is volt s a főispánnak le kellett tenni az esküt.
Az esküformát ős időktől fogva alkotmá-nyos gyakorlat alapján mindig egyházi férfiú szokta előolvasni. De a rendek felkiáltottak, hogy Dsák Ferencz olvassa fel. .As tekintetes követ ur szájából akarjak hallani Istennek igé-
SZEPTEMBEK 7-en 1879
dnrrogások hirdették a szép nap jelentőségé mely alkalomra óriási néptömeg gyü\'t egybe a községbe.
A szokásos előző szertartások bevégeztet-vén, este a község kivilágittatott. A \'emplom kivilágítása különösen szép látvány volt.
Másnap a szertartás már nyolcs órakor aegketdodött a tartott délután fél egyig. A néphez ő nagy méltósága a szabad téren mondott egy remek egyházi beszédet; benn a templom-bsn pedig Póda Eodre soproni kanonok mon-dott egy ssép, hazsnias szónoklatot.
A szertartás befejezése után dissebéd volt a plébániai lakban. Ott voltak láthatók Zaik&#171; János ő nméltósága kórében Miske Imre főispán báró, Khuen Hédervári Karoly gr. Laszberg Rezső gr. gyórmegyei alispán, Simon Gyula mosonymegyei alispán, Winterl Antal prealatus, Nagy Pál győri polgármester, Major Pál, Brínk-mann Antal győri törvényszéki elnökhelyettes és mások, számra mintegy 66-an.
A felköazöntések sorát Zalka püspök kezdé még ő felségeikre s ezután egy-mást érték a lelkes beszedek, éltetve a jóltevőket n fősze-replőket a kivitelben.
Igj ment végbe a szép ünnepély, mely egyszersmind díadalma a műépítészet i kegye-letnek ie.
R I.
Helyi hírek.
&#8212; Nagy Kanitsaváros adóhivatala
részéről as idei összea adónemek összegének az
adózó polgárok köny vvecskéibe való tüzetes be-
írása megkezdetvén, naponta délelőtt a nagy te-
remben eszközöltetnek, felhivatnak az adózó
polgárok, hogy adókónyvecskéiket bevigy ék,
vagy beküldjék.
&#8212; A nagy-kani**ai vidékbeli IV-ik
gabona- és borvásár szept. 9 én tartatik.
&#8212; Wlasrtcs Antal kir. torvényszéki
elnök szept. 2 én Keszthelyre utazott, hogy az
ottani kir. járásbíróság működését bivatalosszem*
le alá vegye.
&#8212; At iskolaév kezdetét vette. Aiutczák
élénkebbek lettek, a szülők s tanulók süróguek-
forognak, amazok nemes ambitióval igyekeznek
gyermekök jövőjét megalapítani, emezek bálát
érzelemmel és egy azep jóvő magasztos remé-
nyével fognak a közművelődés terén szerzendo
ismeretek gyűjtéséhez.

&#8212; Stettner Ittvánné asszony által
Kagy-Kanizaán létesíteni szándékolt nőnövelde
intézet ez alkalommal részvéthiány miatt nem
nyittatott meg.
&#8212; Árverések Zalamegyében. SteinTr
Simon 19.408 frtra b ingatl. P. Váliczkán (za-
1&#187; egemegi törvsz.) I. szept. 22. és II. okt. 22.
&#8212; Faisztl István 2160frtra b ingatl. Alaó-Lend-
ván I. szept. 24. II. okt. 24. Csőd nyittatott
Qrünfeld Lipót felső hahóti lakos ellen. &#8212;
&#8212; Vámbéru Ármin felolvasásának
anyagi eredménye 90frt volt, mely a kottorii
tűz és árvízkárosultaknak adatott.
jét", kiáltott fel egy kővágó-eörai nemes. Pedig jelen volt két apát is.
.Aligha nem ez volt az slsóeset, hogy hi-vatal nélküli polgári személy esketett fel főispánt magyarul* &#8212; írja e jellenetról Kossuth Lajos.
CÁROLUS.
Osztrák bor.
Jámbor osztrák nép honiban, Ford8 bolyén, ünnep ette ; Ai alkonyat bibor siioe Mind stOrkébbr* leesd feitre.
Vonal fel a oillag-kirpit, RosgC féaynjet bonttvkotri; M.>jd alant a pic-.tor~tfl-.t61 Karinak htngjit hfi&#187; lúg hosxa.
S miotha lann saibongiai al A pulikra alom &#8222;UHo*; Heg &#8226;gyiaerra népdal c&endűl, S elröppen a nemnek ilaa.
FBrdS T&#171;ndég, magyar aauooj, Hallgat *&#9632; fftall ;oodolatja; Míg D&#171;m aaárayal, búcmB n4pMk Esti kép* megakai-rtju.
Német népség mulat ottan, Majd köseleg Kaja egyre... Bandi a ni; jaj, gatd\' uram, Baj Uu, törOa nép tart en&#171; 1
Mai- ha jó &#8226;ört ittak Tolna, Baj TÓV bia\' aa, gaada mosdja; D&#171; hit átok ciak bort ittak, 8 a miatt ne nojjön gondja,"
Ah! &#171;a még bort? .Igeo e*ak bort: Temekét mi .Hegyaljinknak;" S mely bár nedve jó alminak: Mire ide ér a vig nép, Hir&#171; na !&#171;&#8226;&#9632; &#8212; mámorának!*
RÁKOSI
TIZENNYOLCZADIK ÉVFOLYAM
ALAI KÖZLÖNY.
SZEPTEMBER 7 <k 1879.

_ A* OVOda IV-dik évfolyama megnyi-ttatván ssázan felül van a beirt novedékek száma s többnyire ujak; szép jele az érdekeltségnek és éltó nyilvánulása azon humánus igtézkedés nek melyet a kisdednevelo egyesület táplál.
\' _ &#163;% iparos ifjúság kebelében dalárda alakult Karmesterül Bereoz Imre zenetanár ur \' kéretett lel- A nemes törekvést helyeseljük és u sikert kívánunk!
_ Pénxtdri kimutatása, Vámbéry ^.rrnin 1879 évi augusztus 3O-án a kottorii In aéeesek iavára tartott felolvasásának : B ^vétel:
beféDti tegyek által 117 ft. 10 kr. MulWések
Deiepu J&#171;SJB* *\' .^ , ,,,, ,.f.j^_ T-T r_
ffii\'a&#171;-&#187; 168A1OSSVk&#171;í "Ffr
79 kr marad tiszta jövedelem 90 ft 13 kr. ie túlfizetések Ebenspánger Leo ur 3 ft 50 kr So-mogyi ur Kottoriból 1 t; Veiss Samu ur Kotton ból 1 ft, G- S. ur 20, Eb.n.p&#171;.ger-Lipót ur 1 fi 50 kr, Dr. Pressburger ur 3 ft 50 kr, Mii-b6fer Ödön ur 1 ir, Dr. F.schl Pál ur 1 fr, Grtto-hat Alfréd ur 1 fr, Ro.enberg R.khird ur oO kr Glavina Lajos ur 1 fr, egyleti Ugok 34 fr 80 kr. \\ keey&#171;.iivtt felülfizetíknek ugy mint mind-azoku.k, kik a felolvasást bármikép nemeslelkü pártfogásuk M támogatásukban részesítették ezúttal legmelegebb köszönetet zzavaz. Az I n kanizsai kereskedelmi ifjak Snképzí &#8226;gj\'e"-
_ Boldogult Oszestlj Antalné elbalá-
loiáíi évfordulóján, tegnap a Szt.-Ferenczren-
düek teplomában gyászi.teni tisztelet tartatott;
ez alkalommal a bánatoe férj, feledhetetlen )<S
nejének emlékeietére a kisdednevelo egyesü
létnek 10 forintot ajándékozott, mely egylet-
nek a boldogult jó ni tevékeny választmányi
tseia volt. \'
_ Veni Sancte TVgnap tartotu a hely-beli elemi iskolákba járó ifjúság a szentlélek segítségül hívása végetti isteni tiszteletel a bekö-vetkezett iskolai évre. Az 5as.es taniiói kar kíséretében a legszebb renddel vonult a siulók reményének sokasága a Sz.-1\'ereBCzrendtek templomába, s öröm volt némi a több százra mení csinos gyermekeket, kiknek rnnjd felét leánykák kép.zlék. A legszebb, legmeghatobb ünnepe ez az iskolába járóknak ; öröm ünnep er, mely csak reményekel ébresit, távol minden gyásztól. A lelkesedés és öröm azonban meglepi ellentétet talált ama fekete koporsó láttára, mely a templom kóiepén már számos gyász gyertya-val körülvéve várta a kőiönséget ugy, h-,gy első pillanatban már lebatlgolltágot keltett föl, s ai ifjúság tsenge osztálya méltán azt hihette, hogy ily öröm ünnepélynél fekete koporsó is kell. Karjuk a fát. szerzetes urakat, hogy annyi 6 gyelemmel lenni aaiveakedjenek, miszerint ha-lon ló ünnepélynél a requiem jelvényeit távoli-U&#171;sa el. vagy állitassa töl késóbb al ünnepély végeztével. &#8212; Egy jelen volt szúlfi.
- Nem akartunk a Mihálydon aló
fordult botrányos esetről szólni, de mivel a
&#8222;Keszthely" hozzá szólt,megemlítjük, hogy ott
egy kutat látogat a hiszékeny nép &#8226; axt hiúi,
hogy abban különféle sient látványosság van.
Hiáb&#187; igyekszik valaki az odacsodttlt népet ka
paoitálni, örvendhet, ha a hátit slárazon elviheti
A plébános és szolgabiró már nem igen segíthet a
dolgun, kívánatos volna, ha felsíbb helyről ér-
keznék a betiltás. Mennyi munkás kéz nyeret-
nék meg ez által a szorgalom- és dolognak!
&#8212; Felsö-Bajkon díszes templom épül a
lebontott régi helyén a rom. kath. hívek
számára.
&#8212; Mura-Keresxturban &#171;&#171;eptember
G án posta állomás nyittatott.
&#8212; Dr. Falk Miksa országgyűlési kép
vieelínk, jeles publicistánk ma tartja boldog
házasságak 25-ik évfordulóját. A családi jubi-
laeumhoz őszinte szerencse kívánatul járulunk.
&#8212; Balaton-Füreden a 22 ik ssámu
névsor sierint 1246 folyószmban aug. 27 ig2039
fürdövendég jelenkezett. A kórházra ujabban
Dr.Russicska János 10 frtot adományozott.
&#8212; Dr. Pauler Tivadar igazságügyi
miniszter ur badacsonyi szőlőjébe érkezett s itt
két hetet fog tölteni.
&#8212; Dr. lalk Miksa kessthelyi ország-
gyűlési képviselőnk Bzept. 1 én következő távi-
ratot kttldött Zalamegye alispánjához, mely a
diszebéd idején érkezett meg: Hosszabb távol-
lét után külföldi utamból csak e parcsben ér-
kezvén vissza, legnagyobb sajnálatomra a mai
ünnepélyen személyesen meg nem jelenthettem,
s csak ezen utón adhatok kifejezést azon eenaő
és rokonszenves részvétnek, melylyel a mai ün-
nepély iránt viseltetem, és a határtalan tisztelet
és kegyeletnek azon nagy férfi iráni, kinek em-
lékét Zalamegye is e szoborral megörökítette.
&#8212; Mészöly Géza hírneves fos tó ha-
zánkfia Surdra jő s a vidék nép tájait vászná-
ra veszi.
&#8212; A hévifi fürdőt aug 22-ig 697 vendég látogatta.
&#8212; AMOII uolosseti pályamunkák, mely
lyek a saJamegyei gazdasági egyesülethez kül-
dettek be, terjedelmes 7oltuk miatt még nem
biráltattak megsigy at eredmény &#187;&#171;igért időre
&#8212; asept. 2 ára &#8212; kihirdethető nem volt.
&#8212; Bövid Mrek. König báró vesfciyli &#8226; Noribazart elfoglaló sereget. &#8212; Szabadka
szepL 1 én ülte meg sz. kir. városi privilégiu-mát. &#8212; Hgprimisuak 10 ezar forintot adomá-nyozott a leesett pozsonyi zárdának. &#8212; Csépre ghen agy 96 évas egyén nosült meg negyedszer.
&#8212; Az orvosok és terméssetvizagálok jdvo évi
nagygyűlése Szombathelyen less. &#8212; Hac-Mahon
Trencséo Tepliciuen van. &#8212; Kossuth Lajos
oagyhazánztia beteg. &#8212; Kápoestás-Megyeren
Árpád isirjának feltalálása miatt ujabb ásatá-
sok történnek. &#8212; A pap* fivére meghalt. Sse-
rajevo mellett nagy erdőegéa volt. &#8212; Abagatell
bíróságok előtt kötött egyezségeknél ezentúl 1
frtos bélyeg használandó. &#8212; Zeneakadémiai
beiratásokszept. 9&#8212;15. közt történnek. &#8212;Lég-
id, gr. Bethlen János meghalt. &#8212; Bpesten uj
német heti láp indul meg. &#8212; Szeged kára 12
millió Irt. &#8212; Báró Wenckheim Lissló, Béla
öcscse maghalt. &#8212; Somoskeöy párbaj miatt el-
fogatott &#8212; .Kincsem11 Baden Badenban51-das.
győzött. &#8212; Vilmos császár Alnxaodrovoban a
czárral találkozott. &#8212; Szelim basa Fatime leá-
nyával orosva meggyilkoltatott. &#8212; Bruzkban
Nikit* tiszteletére vadászkirándulást rendeztek.
&#8212; Bismarck is lekössön állásáról. &#8212;
KI nyert?
BrQnn szept. 3-án: 51, 73, 75, 36,
Irodalom
(E rovat alatt megemlített munkák Nagy-Kfc-nieaáu Wajdita József könyvkereskedése Utal meg-rendelbetBk.)
&#8212; ElSjutdi felkivdt , Meiei Virífok-
czimü költeményfütérre. IrU:Kalefi György.
Nagy érdemli olvasó közönség! Súlyos betegsé
gem következtében, a még 1878. November ha-
vában megindított fenti vállalatom egyelőre
függőben maradt; a nagyérdemű olvasó közön-
ségnek akkori figyelmes pártfogását megérde-
melni óhajtván, sajtó alá rendezett költeménye,
im kiadását a lezajlott hosszú szenvedés után
ismét folytatom. Egondoaaa ösaaeállitott mu
ezéija laand, némileg is meghálálai azt a jótéte-
ményt, melylyel Nagy-Kanizsa kedves közön-
sége, különösen a , Nagy Kanizsai Társas-kör"
ée a .Kiadedneveló egyesület, engem mint
igénytelen irót elhagyatottságomban, hosszú és
aulyos betegségem alatt oly páratlan bőkezűség-
gel elhalmozott. &#8212; Legyen e mQ nemesszivü
jótevőim iránt érzett örök tiszteletem, hálám és
szeretetem tanúsága. A könyvre, mely csinoaaa
kiállítva november hóban fog megjelenni, 1
frtért előfizethetni Fischl Fülöp könyvkereske-
désében Nagy Kanizsán, hová a vidéki megren-
delések íz intézendő. Teljas tisztelettel. A szerző.
&#8212; Mehner Vilmát kiadásában megjolenő
.Képes Családi Lapok* 24-dik füxete bekülde-
tett hozzánk. A tartalmaz ez képes fütet ára
30 kr.
Vegyes hírek.
&#8212; A nimttalföldi kormány tekintve azt,
hogy a hollandiai heringek minősége iránti biz
tositék inkább azon ezégnek felelősségében,
mely ezen terméket saját neve alatt busza for-
galomba, mint sem a hivatalos vizsgálatban
keresendő, mely a kereskedelemnek jelen állása
és terjedelménél fogra megfelelő pontossággal
már nem is teljesíthető, &#8212; 1879. évi június 1-tól
kezdve a heringet hordókon mind az utóbbi
időben, mind korábban is használt minden hi-
vatalos jelzést beszüntetett és azoknak utánzá-
sát bírság tarbe melleit megtiltotta. Ennélfogva
ezentúl csak is azon heringes hordókon előfor-
duló jegyek biraűdnik értékkel, melyet az il-
lető németalföldi csagektől erednek. Sopron,
1879. évi augusztus havában. A kereskedelmi
iparkamara.
&#8212; Tdjti hajIdlmUdt ijedtség következté-
ben. Fredet tr. Lyonban egy 17 évas leányt
mutatott be közelebb, kinek előbb igen dos 95
cm. hosszú szóké haja volt, de egy szobatotóaet
beomlása folytán, hol halálát lelhette volna, na-
gyoD megijedt, anélkül azonban, bogy rajta va-
lami idegen tünetek mutatkoztak volna asen
eset után, legfeljebb, hogy azon éjjel erős főfá-
jást érzett. Másnap szokatlan izgatottságot ér-
zett, de ezen tünetek csakhamar elmultak és
csupán erős viszketegség állott be a fejbőrön.
Már harmadnapra azt vette észre fésülés közben
hogy igen sok haj marad a féaü fogai közt, s
midőn egész csomó hajat kissé meghúzott feje
tetején, az kezében s helyén gyermek tenyér-
nyi mezítelen bőr maradt. Három nap alatt haja
egésseb kihullott, míg az általános állapot egé-
szen jó volt. Azóta legkisebb nyoma aem mn-
tatkosik annak, mintha ezen hajatlanság meg
azuni akarna I minden külső meg belső gyógyí-
tás egészen sikertelen volt.
&#8212; üj magyar találmány Sielestey La-
jos, pápai ügyvéd, egy aj sokszorosító gépel
mutatott be a kereskedelmi és honvédelmi mi-
nisztériumnál, melynek előnye a hectograph,
polygraph és erumograph fölött abban nyilat-
kozik, bogy az írás róla hideg riztet lemosható,
s anyaga, miit amazoké nem pnésssdik mag.
Egy ily sokszorosi\'ó gép ára, két üveg tintával és szivacsosa]; 8 írt. 50 kr. s a másoló anyagok elfogy tával: 4 frl. 50 krért meglökhető. Mint próbát kiállóit magyar találmányt melegen ajánljuk olvasó közönségünk becses figyelmébe.
&#8212; At atstonyo knak nem szabad vendég-
be járni. A verscbwáli(Németország) polgármos-
ter a mait hét elején a kővetkező rendeletet
bocsátotta ki: .A keruletambeli korcsmáros és
vendéglős uraktól arról értesülvén, bogy nagyon
erkölcstelen dolog a vendéglőkbe asszonyokat
is bebocsátani, &#8212; ezennel megtiltom, hogy az
asszonyok a különösen a fiatal leányok eientul-
vendéglőkbe vagy korcsmákba járjanak. Fi-
gyelmeztetem egyszersmind a vendéglősöket és
korcsmárosokat, hogy az esatben, ha asszonyt,
vagy leányt találnak közegeim helyiségeikben ,
azonnal becsukatom őket."
&#8212; Katonát rirvat. A .Nagyvárad" Bősz
niából levelet kapott, melyben tudósítják\' hogy
Szersjévó közelében nemrég agy utas a mezőn
hált meg. A hideg eső ott érte s ugy meghűlt,
hogy meg is balt A szerencsétlen embert &#8212; ki-
letét nem említik &#8212; eltemették s egy katona
agy deszkadarabot tévén fejfául i sirhalomhoz,
arra a nagr sort iri:
Maghalt Meghűlt Meghalt a mezőn
&#8212; Utnnyit dolgotik a király. Lajta
Bruckban tudvalevőleg most folynak a nagy
hadgyakorlatok, melyekben a király is részt
vesz. &#8212; Ez alkalommal egy bécsi lap följegyzi
u uralkodó tevékenységéről a kővetkező adato-
tokat: A király a múlt kedden tizenhárom őrá
ig volt lóháton; szerdán reggel Bécsbe ment -
10 órától fél l-ig kihallgatást adott 150 ember-
nek. Fél 1-től kettőig két miniszterrel érteke-
zett 2 órakor Prágába utazott s csütörtökön
jelen volt a prágai hadgyakorlaton, bol ismét 5
Arát töltött lóháton ; délután egy cerclét tartott;
este ismét Bruckba utazott, a hol pénteken és
szombaton izmét 8&#8212;8 óra hoaaaat ült lovon.
&#8212; Egy evtbtri ttömyeug. Olaszországból
réműletas esetet jelentenek. A perugai esküdt-
szék előtt nem rég egy ember állt,Longári Tamás,
arról vádoltatik, hogy fivérét megölte és &#8212;
megette. A vádlott alacson, zömök ember, s ki-
Beséee oly vad, a minőre tette után követkéz
tatai lehet. Tavaly nagypénteken fivérét, kivel
régóta haragban volt, s midőn az a bokor mellett
elhaladt, készen tartott baltájával hátulról
agyonütötte . Erre a meggyilkoltnak fejet éles-
re kossöralt késsel, maijetszintén magával ho-
zott, lemetszette a testből a baleket, a tüdőt és
kivette s a levágott fej mellé helyezte. A testet
magát apró darabokra vagdalta s elrejtette a
bokorban, a fejét és belső részeket pedig haza-
vitte. Otthon a fővel lapdázni kezdett, a szeme-
ket kivájta, az orrt és fűlekat levágta s agy fo-
góval a fogakat hasogatta ki. Ezután megfőzte
a belső részeket s megette, sőt azokból feleségé-
nek é> leányának is adott, &#8212; de csak kostolni
valót. Egy vadász találta fül a mezőn a test
összevagdalt részeit a azonnal megindított vizs-
gálat kiderítette az iszonyú bűnt. A koponyát
megutálták a tette* hasában, ki azonban az es-
küdtszék előtt állhatatosán tagadta tettét. Vé-
dője őrültnek akarta nyivánitani, de az esküd-
szék kérlelhetlen volt s halálra ítélte a szörnye-
teget.
Paplrszeletek.
&#8212; Égj Tidííi lap eafrilkossagi hírt kSiol,
jcleiT&#171;, hozr ,a* illetS négvaaer 16U önmagára, s
balála u el&#171;8 10T&#171;I kov&#171;tkesteb&#171;n &#8212; mintáo aa leg-
biztosabb TOlt &#8212; tikezatt el* Egy máaik TiJéki
lap át\'&#171;bette &#8226; hírt a kOTetkasS módoaitásaaj : .a*
üWt5 nöfTtaer lSu Önmagára, &#8226; halála as elaS lóvé*
ntán azonnal b&#171;kovatkaaetL"
&#8212; Útra való Egv laautas alkalmira! történt
koRT midSn a halottat kotvlira tettek, hory elkiaér-
jék ax örök nTngalom beivére, a meghalt teásra
D*gj iajgatáaaal míg egraaer rábornWa a koporsóra,
így bueaozott-el atyjától : .Adjon aa Uríztan k&#187;-
gjelmadnek idei áfán jó egészséget a másvilágon!&#9632;
&#8212; Mii eainálaa kia lányom babáddal 7
&#8212; Bubáját akaroai piroira festeoí,
&#8212; Kii boho, borral nem lahat festeni.
&#8212; Nem lehrt 7 á mama megia mindig aat
mondja, hogj a papa orra a bortól TorOt.
A zfllBnoa eletventS. Egvik spaovol forrada-lomban halálra Mitek &#171;I7 kapitányt.
Egj öreg ember addig ta*u a királynőt mig es a tomplomba meat, i ekkor addig 6a oly ekésen kon;orgott, kogy a tú&#171; kegyelmet kapott.
Ea biaonyzyal alyja lshaUtt, mondák; pedig ntóbb kiaatt, bogy agy oreB asidó volt aa ember-asmto, ki astrt faltette a kapitányt, mert aa neki 10,000 reállal tartozott.
Osleti sisemle
Hmsy-taarriÉs 1879. saaptember 6. liöjárániak Ssasi* jeUafM kezd Oltani, a b.6-msrstklet del ksríll még magú fokon áll, da a raffdak 4. astéa már sagroi aQTOiak
Daczára a gyenge kinálatnak, mely a hetan Uxiatinkbao uralgott, annak caak láoyha folyamata volt, ^s vavSk nagy tartózkodása mellett a legtöbb czikkak árai aa jalentekenyen nyomódtak\' ~ a rOvid id5 el3it tartatott fSvároai gabona &#171;&#9632; magTáaárok a kalystt, hogy amint vártuk &#8212; aa llaletaek orvualást hoztak Toloa, lanybatólag halottak arra Remtnyeink &#8226;Ky iléak kiviteli Qalatr&#171; réiaint silány termasttnkOn rftsainta pedig caekéiy verseny képesaégOnkon hajó-torélt iteoredtek &#8226; igy a renyhaség llalettnkban mindig mélyabb gy5ker&#171;t Ter.
Bnza grSngan Tolt minálok anélkül hogy fi-gyelemre talált Tolna; árai hanyatlottak.
Bo*B iránt nemi érdeklődés mntatkoxott; Árak állandik voltak.
Árpának csak finom miDoaégekben volt kelen-d5séga, mig máaodraoda maUu ea ukannáay árn &#9660;égleg el volt hanyagolva.
Zabból aa aosatriai eontum stámar&#187; vétettek némi meonyiaégek piaesonkról. Árak megtarthatták magokat.
Kokorieaában ia luiyna hangulat volt. Öreg-&#9632;setuu áru ugyvint Cioqaatio egyformán bágyadtak róluk él euk nehézseggel kelhettek &#171;1. Árak jelen-tékanyen alább ssáUtak.
MinSaig aaarinl\'.
Bma .... 8 oO &#8212; 11.20 .&#8212; kr
Boaa .... 6.(0 &#8212; 7.60 &#8226;&#8212;
Árpa ... 850 &#8212; 10 60 &#8212;
Zab .... 5-90 &#8212; 6 20 &#8226;_
Kakoricaa 6 2o &#8212; 6.40 &#8226;&#8212;
Cioquantin . . 7 7 bO &#8226;&#8212;
K. B.
Szerkesztői üzenet.
S621. Perlak. Mi i. aajnáljuk, de álért ninns aemmi baj.
3622. .Sor.Mdo.5tL" .Mikor éo még,1 .Ha meghalok" kritikán aluliak.
o(23. Saeged. Olvaad a mai aaám egyik ér-dekelt hirít 7
3624. H. al Vásárhely. Saivesen kO.Oljuk aor-rend elStt, caak hasana legyen.
3925. Bagón ya. Ko.iooet
Vasat! menetrend.
A budi-pesti idómutató őrt szerint,
inául Kanlssáról
Vonat, hava:
&#8226; aám Ora Pers. ldS
306 Kee&#171;k,aIol>aea,DomboTár> fiaméba 4 48 reggel
215 . . . . 2 90 délnt
313 Rnda-Peatro 4 68 reggel
SOi S 6 SélaL
204 11 30 eatve
319 Bée.be (Reombathely, Béea-Ujhely f&#171;lé)6 8 reggel
301 . ll 48 eatve
315 Sopronba 3 38 délut.
303 Triestbe éa Prágerhofon kereaztul
Grács 4. Bécibe 4 58 reggel
301 Triestbe éa Prág<-rhofon keresetni
Grács éa Béeabe 2 47 délnt.
Érkezik Kanizsára
216 Essék, Koháca, Dombóvár a Fiaméból 1 41 délut.
206 , . . .1111 sstve
208 Bi>da-Peatrol í SO reggel
201 &#8222; .5 délut.
211 &#8222; 9 44 estve
314 BicabSI iS.ombath. Béee-Ujbeljtfelol 10 27 estve
&#187;0a , &#8222; . .45 regfel
163 Sopronyból 11 53 délei
2M Béoabol Qráea, Marbnrg, Pragarhof
f.101 4 12 reggel
Sül Trieaat é< Bíeiból Harbtirg.Pragar-
hof f.UI 1 21 délot
&#8226;J04 Trieaat- éa Villaebbil Prágerhof felül 11 &#8212; eatve
Uarbnrgba eiatlakoaá* Villaeb éi Franeaafeatb6[
, . . PianaeafeatMI
Heti
Szsftssaker 7 t&#171; izept&#187;bsr 13 kj 1879.

Hó- éa heti- Ealb. i. pr ot. j ö r 0 g 5
nap \' naptár naptár
M. Senki két urnák nem ezolgálalt. Máté YL
7 Vaaárasa E 14 Eeg. 0 14 idr. |*}Sj
8H<tfö Kis. Aaai !7 Pimen 1*
9 Kedd Oorgon. 28 HAaea
10 Saerde Tol. Miklóa 29 Ján. fej.
11 CautOrlok Athanas. :S0 Sándor
12 Péntek Tobiáa 0. isi B aasz. 9. 5H
13\'8.ombat Enok. ; 1 Ó 8ep.
Felelős szerkesztő: BátOrfl LaJM.
HIRDETÉS.
PILEPSIA
nyavalyatoréa iráailag gyógyittttik Dr zUlliscb apecialisu által Dresiában Nenatadt (Szeasoreság).
Már t5bb mint 11,000 &#8226;ikerrel gjó-
gyitutott. 838 16&#8212;H
E
Zalamegyébe Alsó-Páhokon 10 drb. válogatott fejős bival, ugy szinte juhászaiba szükséges birka szer, eladandó.
TIZENNTOLCZADIK ÉVFOLYAM.
ZALAI KÖZLÖNY.
SZEPTEMBER 7 6* 1879.



oooooooooooooooooooooo
SEIDLITZ - PORA.
30 éven kipróbált!
Anattaerio-sziijvlz
PO
J. O-.
ca. kir. udvari fogorvos Bécsben, belráro* Bognergaaae 2.
Minden mii fogvianek elibe teendS miDt írmr fog és
asájbetegaégek ellen, a fogaknak romláea ea lnkasaága ellen, kel-
lemu ise ea ssaga által, erótiti a togfautt éa felülmnlhatatlan iie-
rül baiinalhato a fogak tUstitására. (787 I. 9-13)
&#9632;V Ezen kedvelt &#8226; nelkalOibetiniie lett Mssitnényak megli&#171;néaére mindenkinek megkönnyítessek kOISobSsS nagyságú üvegek, u. m. 1 oag7 ovef 1 frt 40 kr, egy koséptsern nagysága 1 frt ét egy kia Oveg 50 krert kspbatok.
Anatberin-fog tapasz,
a fogaknak tisslitására éa épentsrtásara, eltávolítja a ross isago és a fogkovet. Ara egy üvcfj adagaak 1 frt 22 kr. A Popp-féle szagos fo^Upasi lefklUnSbb ita a aziJBrag el fs&#171;ak ápoltu él \'Mtartálára. E|J
darák ín 3í kr. AOfénji fogpor
Megtiasitja a fogakat, eltávolítja a fogkovet éa tiasta febér ÍOTI ad a fogaknak. E|y dobsl irt 63 kr.
Popp-féle fogplonbe
lakaa fogaknak magnak aluli megtöltésére.
FOsieres nyögj tani növény szapanja
Tegytanilae Tizugálra &#9632; a etétzáii &#8226;rvasi t&#187;)&#171;naykar által
Béetkn éa még számos gyórytani társulatok éa kituno orroii egyéniségek által Európában mint a
legfőbb és legtisztább ster ismertetett el a bor ápolására. Efy darák ára 30 kr.
Szires flfijeimeztetÉsül!
A h*mi&#171;itáltól való 6 rakodásra. figye.me.n4 tetsiük * tiax-telt ke*nn8ég*t, hogy &#171; AMtfcerln-szájvíz aiidM iw| lytkái egy védjtfy vai (s. Hygea és ADatherin kés&#171;itfnény c**wel) vaU-mint &#9632;JMJM ivef egy killaó boritékknj ran kSrülvéTe, mVy ntán látható- vimjom*8b4n a birodalmi sut és ciíget matatja.
K*ph*t(S : Kagy-Kanizsia : Prájer B&#163;la pjógyneriat nroil Roieoberg ég Fesselhoffer Jóuef fO&#187;*erkereikedéíökbea. &#8212; Pa-pin : Tshepen J., &#163;&#9632; Bermülier J.-nél &#8212; Keszthelyen: Pfisst*-rer gydgyiserétz. &#8212; Zala-Egy erscegen : Itó6 F. gyögyaxsriu. &#8212; Kaproncfcáo: Werli gyógyszerész, &#8212; Vtrasdon : Halter gyogysx.
&#8212; Sümegben: Dorner Kajet &#8212; Ssombatbelyen : Ptllicb Ferencx
e* Rudolf gytSg^msr. &#8212; H&#187;tir5rTÍd<kÍ 8x.-Gy6rgj-&n : Kibic E. C.
&#8212; V&#171;s&#171;prémben Taszkau éa Tina, Guthard TÍT*4ar 6§ fiainál,
Qgy Ferencsi gyógy&#171;eré&#187;s, &#8212; SiókesfftbírTaroU : Braun J., Broax-
mann, ét Dieballa gyógyat &#8212;LoTaj-Berényben; HeUler gyogy&#171;i.
&#8212; Kalocaau : HorritK É. gyógyi&#171;réi&#187;- &#8212; Pakion : Floríin J.
gyógyaterésx. &#8212; Körm&#171;nden : Horritt J. Som*enr&#171;nd gyógyts*-
TÍS* &#8212; &#163;apo*rárott : Koha J. Schr&der ia D&#171;ri&#171; gyógy**- Sieg-
tliri: Brahtay gyógyw. &#8212; Bonyidon : Kramolio J. &#8212; Bajáa:
MichiUcb 8t., H&#171;rzfeld fiai, éa Boazek gyógysa. &#8212; Pécsett : Zaol-
nay W. l&#187; E., Zich, Konx, KOTÍCS, éa Sipócs gyógyax. &#8212; Ká-
ridoD : Z*dal>án&#187;sky gyó^yn. &#8212; Maxc*mliban : Kiu gj^gy&#171;&#171;- &#8212;
Tolna : Fi eh ti 8 gy^Ryax &#8212; DanafOldvarott: Lokác* gyógyaa.
&#8212; Bient-Györgyön: NfHhig &#8212; AUó-L.endTán: Kiaa gyógjac. &#8212;
RobooctoD : SimoD gyógyazeréac araknál.
Wichtig fúr die Herm Scbneidermeister!
Diejenigen Herren Scbneiderraeiater, weirhe ein; reiche AaswaW a& liastera TOQ deu neaeiteo and modernstea Soksfwtllstlfea fQr
Herrn und Knabenanzüge
&#171;Uotch&#171;n, béliében ibre Adreise bekaunt ia gebén an die Taok-
baadlaig TOD Johann GBazberg in Graz. iSteiermark.)
Die Hmtersammlung wird nnentgcltlich cugeaehlckt, die nachfol-geadao Bexelliingea prompt gegea Nachsabtne dea Betragn ansgefahrt.
(918 8-6)
Preise biüijst.
Majdnem ingyen
AIOD megbízást kaptuk a atta rég tönkre jatott nagy an-gol británia-eittlt-gyár csődtömeg igazgatóságtól, miBimnt vala-mennyi, a raktárunkban lévÓ briUna-eiüst-árokat a saálitásának csekély térítésé, t éa * munkabérnek \'|t részeért oda adjak
Az Sasieg beküldése mellet fagyi* pedig utánvételnél mely
6 frt 75 kl-MI Ül, esen Óueg épen csak a saállitási dijt Angol
orsaágbíl Bécsbe éa ig&#171;o csekély résaét a munkabérnek tessi ki,
a miért minden ember a következS tárgyakat rxlódi érti kenek %
részén alal tehát sujd hKyea kapft (900 7-12)
&#8226; drb. kitttnS jó" asztali kit Britáiűa ezüstnyél és ) ^ f m
valódi angol esflataczél penferel. >o ** c
6 &#8222; btitaoía etúrt kÍT&#187;>sÍrao&l Ufjobb mioSség. O3 &#9632;
6 , legfinomabb vfllák BHtán-;* &#171;sfiub8l egydrbban "íz* 6 &#8226; cehéx Britinia cxüat tvékaaáj. 1 , erSa Britinia ezU&#171;t té}&#171;&#171;r<
1 , oehés Britioia e^Uat l&#171;v&#171;SBltt|
6 , Britinia estUt késtarté
6 &#187; angol Viktória Uroza finom vésffntel.
2 . hatásos Britinia eaflst gytrtft tartt-
40 drb.
Mind axan 40 drb. a legfinomabb BriUnia exQstbSl vanaak késxitve mely egj6<lftli a világcn létezendő érc, mtly örökké fehér marad és a valódi es&stSl 20 é?i t^assoaiat ntin kalömbftsbetS meg, miért JétMva IMZ
CsíiD éa egyedüli rendelési hely a ca kir. osztrák magyar
Tarosoknak.
Generál-Depot éer I. engl. BriUnU-Sflper Fabrfken: Blau & Kaim, Wien, I. Eliaabethstrasse Nr. 6.
n I 11 ~&#8212; .mlXJ. ha minden dobos caifelapiin a aas
Csak akkor valódi, é,.. <,&#187; ,0k&#171;oro.itou ..éjem T.D
leoromTa.
JOliittl la*J&#171;bb sikerek mellett fen.all mindennemO DíWMf-fajk éa oaftutétl afcaaalyak, (mint éwárrhiiaj, basaEOralia). vir
tasatas <l truyér ellen Kolonoaen oly egjéoeknek ajánha, kik Olt *let-
modot folytatnak.
Haa^sttástk tir<é(ynag büsteleek tta
Egy lepeciételt eredeti doboz ára. I frt. o é.
CRANCZIA BORSZESZ SÓVAL. b u k
r A legmegniin&#187;tobb óiurgíljTLŐ a&#171;ere a llen\'edo enbeniégnek
| minden belaS é> kQlit finlUdiaoál. a leg\'Cbb betf^aeg ellen, min. dennrmO aebeaOleiek, fej-, fül- éa fogfájia rigi sérrek éa nyilt aebek-rUrekeljek. Osiok, aiejmgjnUadáa, miidennamll bénnlia ta aérllil stb,
stb. ellen.
Hai-majolaj.
Krohn I. és társitó Bergenben
(NorvéfriábaD). kereskedelembi-n elofordal6

Qvegekben használati uUsitátsa) együtt 80 kr. o. é.
E&#171;en halmij ziirolaj vatamenoyi, &#171; faj kö&#187;ött az egyedöli, mely orvosi ccélokr
egy üvegnek használati utasítással I frt &#8226; é,
Fő liillitll
Moll A. gyógyszerési, cs. kir. udvsri szállítónál, Bé<58
Toehlaaben.
Raktár ax illám miuden birneTes gyógyssertirábaa vmfj fdaser-kereakedéaéban. Eaktir nilkíli helyaegekben maginegrének nagjobb megrendeléseknél megfelelő árleengedéiben réaseaOlnek.
kj és aláírá-
A t es. kftioaaég kéretik batarolotUn Moll-tiU késaitaénjrt rendelni éf caak olranokat elfogadni, mei;ek aaját óvjegyem és aláírá-sommal Tanaak ellatra.
Raktárak : Nagy-Kaniiaa Fráger Béla gjózyac. Rosínberg Ferenca
Fesselbofer Jouef Soaenfeld Adolf. &#8212; Zala-Egfrsieg .O;ogyall>rtár a
! szert lélekhes". &#8212; Barcs Dorasr 8. Caáktornya Qonca L. r gyogysxe-
í reai Kaposrár Kobn J. 8cbrörler SáoHor gyógy. Th. Kecakésay gyígj-
, Kaproncaa Werli U gyögy. ESaaeg Caacsinoiics lat. gyógy. Kllltel lat.
gyógy. Keasthtly Scblefu A.. Wanach F. Körmend Báts Ján. Saombat
I hely Fillicb Ferencs gyögy. Sopron Hesey And. gyógyaserées .^Bánok
aaenLGyörgy A. C. Fibicx gyógy. Zagrab Mittlbach S. fyógT. Irlmaaa-
boa gyógy. Ssalóuak Bcbrarcs GnisUr gyógy. (765 36&#8212;68]
OOOOOOOOOOOOOCXXXXXXXX3
Hirdetmény.
Legfelsőbb meghagyaa folytán eaennel megiodiuatik &#171;fy rendkÍTttli
Magyar Királyt lllamsorsjáték,
melynek tiaata jövedelme 6. cs és Apoatoll Királyi Felségének
1879. évi apríl ho 21 éu kelt \'&#8226;ffelsMk tlkatirszása fslylás a siejeol es tiszarMékl árviz-
károMrrtak jsvsra fsf fsfdlitalai. E sorajáték sssses, - 5308-kai maiilla^tatt lysrissesjyel as
alább kovetkasj játéktér sseríut
220.0O0 forintra rúgnak, migptdig:
az I. rtay&#171;r&#187;iay 50 000 frt
a II. , 20 000
a III. , 15.000
a IV. . 10 #00 . . .
srutin 4 nyerem, egyenkint MOOfrtJO.OO* . S-Í °
. * . . 3000 . 12 080 . -~°
. * . . 2600 , 10.000 ,
nemkülönben
2 nyeremény, egyenkint 1500 frt 3000 frt
6 . . 1000 . 6000 .
H . . 500 . 7000 .
TO . 1(10 , 7M0 .
200 . 60 . W*M .
6000 sorr.seti nyer. . 10 , 50 000 .
BM^ A busás visssavoanstlanul 1879 évi sep
&#9632;berki 80-á&#187; fog 3&#8212;6)
:egtartatoi. -&#171;SJ
&#9632;^ A sorsjegyek árs egyenkint z frual van megállapítva. ^B Sorsjegyek kaphatók: a lottoigaagalúaágnál Bodapesten (Pest f5-vácahás, félemelet) ; &#8212; valamennyi loito-. so- éa adóhivaulnál; a legtöbb, postahivatalnál, és minden városban éa nevesete*&#171;bbt he-lyiségben feállilott egyéb aorsjcgyárulo koiej.knéL
M. kir. lottoi(taiaratóe&#187;g Moln<i Alajos.
Buoapettcn, 1879. aog. 20. m. kir. oaitáljtanács ás lottóig. (Utánnyotaat nem dijasutik )
oooooooooooooooooooooo


CL kir. szabad.
köszvény
csúz hárító
Eaca njonnan sserreaett klSZiéay éa OSaZ kárttí, mel ym-k hatá
hyaikai torrélyen rillanyosságon alapasik, minek okvetlen kovetkesnie
kell, mintán mindenkinek ki koasvény vagy csűaban ssenved, nélkQlöa.
hetién. Hatása már rövid bsssnálat atáa a fájdalmak enyhülésével mn-
tatkoitk; bosaiabb viselés atin esen kosrvény és c&#171;ú&#171; MnemAnyei egé-
ssen, elveasnek. Egy ilyen háritóaak aa ára hassnálati otaattáassl sgytitt
4 frt. VHékr, pedig a 4 frt 30 kr. beküldheti. (8J8 12-16)
Egyedftl kaphati csak s ssabadalom tulajdonosinál.
Grátz Gyula,
= S a.\' i c

, II. kariltt Priterataaw Nr. 49 ezadtt VI ksrilsi \' &#9632;ariakUhrttrasM Nr. 79.
Párisi világkiállítás 1878 2 araay és tfy ezist-érmssel kltiatatvs. J
I
GANZ és TÁRSA,
vasöntöde és gépgyár-résxTény-társnlat, Buda pesten II. ker.
Ajánlják Í9O8 U&#8212;2u
kérgöntetű hengerekkel ellátott hengerszékeiket,
melyek néhány év óta a bel-és külföldi malmok-ban eddig használatban leró köveket mindinkább háttérbe szorítják, és a kisebb malmokban is, az órlés kitflnóbb minősítése végett igen előnyösek. Bjaf" Ezenkívül mindennemű gep H öntödei mun-kalatokat, kérsröutvenjü kerekeiket bánjászatl nmnkalatokat stb. &#9632;

A székesfehérvári országos kiállításon a legna-gyobb kitüntetés, az aranyéremben részesült. Mayer E. és Fia gazdasági gépgyára Szombathelyen.
Ajánlja kitűnő és szilárd szorkezetü kézi és jarganycséplőgépeit. 1&#8212;4 lóerőig, álló vagy szailithatókat, tisztító szerkezettel, vető, tengerimoruoló s más mindennemű gazdasági gépeit.
Még különösen ajánljak az eddig Ismert
TrieOTOk (konkolytisztitók) között a legjob-
bakat, szelettybvel vagy anélkül 95 frtól
fölfelé, (895 io_lo)
Kagy-Kanizsán, nyomatott a kiadó laptnlajdonos Wajditt József gyorsaajtójin.

Insert failed. Could not insert session data.